ishirra Geplaatst: 3 juli 2014 Geplaatst: 3 juli 2014 Ik heb eens een vraagje over een preventieve behandeling met Panacur voor ECTwee van mijn konijntjes hadden vorig jaar beiden een EC aanval.. Niet volledig ernstig want ik was er vlug bij.. Elke keer dat ze in hun ruiperiode komen is het opletten geblazen..Dit weekend zag ik dat ze weer in het begin van de rui komen.. Ik zeg tegen mijn vriend dat ik twijfel om voor het zekere panacur op te starten.. Hebben we even besproken maar omdat de konijnen het beiden goed leken te managen hadden we besloten het niet te doen.Maar helaas het was alsof ik een voorgevoel gehad zijn we gisteren in spoed mogen vertrekken richting dierenarts met Mystique.. EC-aanval vermoedelijk.Kopje scheef, ogen die alle kanten op draaien, niet meer recht kunnen blijven,... mijn arme meisje..Mijn vriend was om 7 uur thuis gekomen en was nog niks aan te zien..Om 11 uur ben ik thuis gekomen en zag dat ze me raar aankeek.. Toen ik ernaar toe ging wou ze direct bij me komen en viel ze om dus ik wist direct dat ik spoed dierenarts moest..Ze kreeg inspuiting Dexamethasone en kuur Panacur en Baytrill Nu het rollen van de ogen is al veel vermindert en heel af en toe doet ze het nog eensZe eet mooi de critical care zelf aan het spuitje en eet ook groentjes..Nu vroeg ik mij af of het een goed idee is om toch jaarlijks een kuur van de panacur preventief te geven...Ik heb altijd schrik dat ze resistent raken dan..Geef ik dan dat elk jaar rond dezelfde periode? Of hoe pak je dat het best aan?Graag even jullie mening hierover..
StamperPluis Geplaatst: 3 juli 2014 Geplaatst: 3 juli 2014 Ik heb zelf ook konijnen met EC gehad, maar ik heb hun nooit preventief behandeld met Panacur.Ik weet wel dat er bij erg heftige gevallen van EC het konijn 4x per jaar preventief behandeld wordt en ook bij periodes van stress, maar ik denk dat je dit het beste met je dierenarts kan overleggen.
Sonja1990 Geplaatst: 3 juli 2014 Geplaatst: 3 juli 2014 Volgens mij kun je best preventief behandelen. Panacur werkt namelijk ook voor wormen dus zou je de konijnen dan direct ook ontwormen.
JoBoris76 Geplaatst: 3 juli 2014 Geplaatst: 3 juli 2014 Geef je ook Metacam/Novacam nadat je gestopt bent met de Dexamethason? Dit werkt nl. ontstekingsremmend.
Rian Geplaatst: 3 juli 2014 Geplaatst: 3 juli 2014 Volgens de DA waar ik een aantal maanden geleden kwam om spullen ter behandeling van EC te halen, zou je elk jaar opnieuw, drie weken lang, alle konijnen die in contact zijn geweest met een konijn met EC en dat konijn zelf.Hij had dit op een congres gehoord waar hij geweest was.
ishirra Geplaatst: 3 juli 2014 Auteur Geplaatst: 3 juli 2014 ze krijgt nog geen Metacam voorlopig omdat de inspuiting Dexamethason 3 dagen werkt en dan pas mogen we starten met Metacam..Dit mag niet samen worden gegeven blijkbaar.Ik merk ook verbetering want ze ging nu zelf net proberen drinken.. Ook de ogen staan meestal weer helder zonder het rollen..Denk dat we op de goede weg zijn..
Rian Geplaatst: 3 juli 2014 Geplaatst: 3 juli 2014 Volgens de DA waar ik een aantal maanden geleden kwam om spullen ter behandeling van EC te halen, zou je elk jaar opnieuw, drie weken lang, alle konijnen die in contact zijn geweest met een konijn met EC en dat konijn zelf. Hij had dit op een congres gehoord waar hij geweest was. "moeten behandelen" moet er nog achter in de zin die eindigt met "dat konijn zelf". Ben weer met tig dingen tegelijk bezig, sorry. 1
ishirra Geplaatst: 3 juli 2014 Auteur Geplaatst: 3 juli 2014 Ah geen probleem hoor... Ik had het zelf niet eens gemerkt...Ik ben sinds gisteren elke 4 uur aan het dwangvoeren en begin stilaan vermoeid te raken..
Lonja Geplaatst: 3 juli 2014 Geplaatst: 3 juli 2014 Ah, ik herken deze vraag. Heb op Facebook al antwoord gegeven ☺
Laura020 Geplaatst: 3 juli 2014 Geplaatst: 3 juli 2014 Wat vervelend dat je konijntje weer EC heeft! Echt een nadeel dat het steeds weer de kop op kan steken in tijden van verminderde weerstand. Helaas nooit te genezen. Wel goed dat je al verbetering ziet wat betreft de ogen en het drinken. Het eten wil nog niet zelf begrijp ik... Een hele zorg om steeds te dwangvoeren, dat snap ik. Om het preventief te geven zou ik met je da overleggen en niet zelf gaan dokteren.Beterschap voor je konijntje.
ishirra Geplaatst: 3 juli 2014 Auteur Geplaatst: 3 juli 2014 Wel het is zo dat mijn vaste dierenarts er niet zo gek van is vanwege gewenning aan de panacur..Daarom dat ik ook hier even de vraag stel.. Ik hoopte ergens mensen te vinden die het preventief geven en hun ervaringen te horen. Ze eet alleen groenten uit zichzelf, brokjes niet en hooi at ze al heel weinig ervoor.Ik wil er gerust voor opstaan om te dwangvoeren maar ik heb een veel groter probleem dan dat... Elke keer de bak open gaat wil ze eruit om los te lopen... Ze is gewoon van alle dagen de nodig uurtjes bij ons in huis rond te lopen en nu ze lichtjes verbeterd is merk ik dat ze het behoorlijk irritant vind. Iemand enig idee hoe ik haar er wat in tegemoet kan komen? Ze gaat dus echt zitten klappertanden omdat ze er niet uit mag..Die stress kan ook niet goed zijn voor haar natuurlijk
Evee Geplaatst: 4 juli 2014 Geplaatst: 4 juli 2014 Ik weet dat het inderdaad bij sommige konijnen preventief gegeven wordt. Als je weet dat het door bepaalde gebeurtenissen terug gaat komen, waarom zou je dan niet? Bespreek het gewoon met je dierenarts. Kun je haar verblijf niet uitbreiden met een ren? Dat ze wel wat meer ruimte heeft.
Lonja Geplaatst: 4 juli 2014 Geplaatst: 4 juli 2014 Ja zou haar wat meer ruimte geven dan. Als ze uit zichzelf groen eet hoef je toch niet te dwangvoeren? Is dat klappertanden geen pijn?
ishirra Geplaatst: 4 juli 2014 Auteur Geplaatst: 4 juli 2014 Ze zit terug bij haar vriendje in het hok nu en ze vloog direct op hem af.. Vallen doet ze nog zelden wel wankelt ze wel nog,,Maar eten wil ze dus niet. Ze heeft deze voormiddag 20ml dwangvoer gegeten en nu wil ze niks meer. Ze heeft net wel een klein stukje koek gegeten dus dat lukt wel... Heeft ze dan mss gewoon geen honger? Ze eet wel eens blaadje witlof of wat kerstomaat maar is dat genoeg?Ze klappertand naar mij omdat ik wil dwangvoeren, zodra ik weg ben stopt ze. En in haar hok doet ze het ook niet...
Lonja Geplaatst: 4 juli 2014 Geplaatst: 4 juli 2014 Nou ja kleine beetjes eten over de dag kan toch wel een dagje? Als de darmen maar op gang blijven. Koek snap ik niet wat je daarmee bedoelt, je geeft je konijn toch geen koek als in koek met suiker en tarwe en zo? Probeer ook vooral veel verschillende soorten groen aan te bieden. Maar wat ik niet snap is waarom ze dan niet goed eet. Dit is niet typisch voor EC.
Lonja Geplaatst: 4 juli 2014 Geplaatst: 4 juli 2014 Ik heb zitten denken:Was dat vorige keer ook al toen ze EC had? Dat ze niet goed at? Want je zegt dat het vorige keer ook was tijdens de rui, en nu weer. Is er ook gekeken of ze geen verstopping heeft misschien ondertussen?
Bammyflurry Geplaatst: 5 juli 2014 Geplaatst: 5 juli 2014 Jaarlijks een kuur kan op zich wel omdat Panacur ook gewoon een ontwormmiddel is, maar moet dan wel langer duren dan bij ontwormen (14 dagen voor EC en 3 of 4 dagen alleen tegen wormen geloof ik). Vraag je dierenarts daar even naar.Ik gebruik Panacur in een periode van extra stress, zoals afgelopen voorjaar toen mijn (EC)voedster na het overlijden van haar maatje, gekoppeld werd aan een nieuwe ram. De autoreis naar de opvang, de kennismaking met een nieuw konijn enz. geeft dan extra stress met daardoor meer kans op het opspelen van de EC. Natuurlijk is niet elk stressmoment te voorspellen, maar daar waar het kan.Beterschap voor je konijntje!
ishirra Geplaatst: 6 juli 2014 Auteur Geplaatst: 6 juli 2014 Nee toen at ze nog zelfstandig de vorige keer maar nu was het wel erger.Verstopping was het niet want er waren keuteltjes. Kleine maar wel veel.Ondertussen mag mijn meisje pijnstiller en de eerste dag zag ik weinig verschil.Ik zag dat ze pijn had... Dus heb haar pijnstilling iets opgetrokken en ze doet het beter nu.Ze eet groenten en sinds vandaag ook gedroogde kruiden en erwtenvlokken.Kleine beetjes maar is beter dan niks. Heb ook de dwangvoeding tot de helft afgebouwd dat ze zelf moet eten.Het kopje staat wel nog scheef en ze valt nog om soms.. Ik hoop dat dit nog goedkomt.Dit is mijn meisje nu...
Lonja Geplaatst: 7 juli 2014 Geplaatst: 7 juli 2014 Hoop het ook voor je. En dat ze nu met wat meer pijnstilling beter gaat eten. Ik heb hier onlangs van iemand gehoord dat EC ook pijn kan doen. Het is niet gebruikelijk maar hoop dat de Panacur goed aanslaat en dat ze zich snel beter voelt, goed gaat eten en geen pijn meer heeft
ishirra Geplaatst: 11 juli 2014 Auteur Geplaatst: 11 juli 2014 Ondertussen zijn we meer dan een week verder en we stonden na een week terug bij af..Doordat de dierenarts een te weinig aan panacur had voorgeschreven ging ze opeens weer achteruit.. We zijn toen onmiddellijk de goeie dosis opgestart en ook de goeie dosis baytrill... Ze heeft het al 2 dagen heel zwaar gehad want ze is enorm beginnen tollen... Dus haar weer verhuisd naar kleine kooi en alleen gezet.De aanvallen laten steeds meer tijd tussen nu.. alleen is ze enorm gestresst als ze medicijnen moet nemen en van het moment ze ruikt dat het medicijnen zijn ligt ze omver..Daarna met voldoende rust gaat het weer veel beter. Ze eet zelfstandig groenten, erwtenvlokken en heel zelden een brokje en een hooispriet.. De dierenartse is net langs geweest (deze keer mijn vaste dierenartse... die noemt zich geen specialiste maar is wel een kei in haar vak) Hartje klopt mooi regelmatig en buikje is mooi gevuld dus is een goed teken.. Ze leek dus bij de dierenartse ook minder weg te draaien.. Ze heeft juist het ene oortje proper gemaakt omdat er klein propje oorsmeer inzat in dat die beneden hangt... Haar kopje hangt helemaal opzij ondertussen al een paar dagen maar ze vind steeds beter haar draai... Iemand enig idee hoe lang het kan duren voordat de misselijkheid overgaat?
Aanbevolen berichten