Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Geplaatst:

Hallo allemaal,


 


Inmiddels zit ik al een aantal weken met het probleem dat Bink blinde darm keutels laat liggen. Elke middag is het opnieuw raak en de laatste tijd ook 's ochtends. De ene dag is het meer dan de andere dag maar over het algemeen gezien vind ik er best veel. Helaas kom ik er maar niet achter waar dit mee te maken heeft. Hij krijgt elke dag een afgemeten hoeveelheid brokjes. Ik had zoiets van misschien dat ik wat minder moet geven maar het probleem blijft. Vervolgens had ik zoiets van misschien minder groente geven of bepaalde soorten groente weg laten, maar ook dat helpt niet. Nou weet ik het zodoende niet meer. Misschien dat ik hem een tijdje geen groente of brokjes moet geven, kijken wat er dan gebeurd. Ik vind dat alleen zo sneu omdat hij dan als enige niks krijgt. Hij is verder keurig op gewicht, dus dat kan het probleem niet zijn.


Helaas is dit niet het enige probleem. Gisteren viel het mij op dat hij helemaal nat was van de urine. Hij stonk ook vreselijk. Toen ik hem optilde om hem even goed van onderen te bekijken. Was het overduidelijk dat hij van onderen wel heel erg vies was. Dit van de urine. Daarnaast bleek hij onder zijn voet vervilte stukjes vacht te hebben en toen ik dat opzij schoof zag ik op zijn hak een wondje zitten wat gelukkig niet meer open was maar wat wel iets is om in de gaten te houden.


Ik heb niet het idee dat hij zichzelf er onder plast. Ik denk dat het eerder komt omdat hij nog wel eens de neiging heeft om op de grond te plassen en er vervolgens doorheen te lopen of er gewoon in te blijven zitten. Hij is verder niet incontinent en plast ook niet meer dan normaal. Wel drinkt en plast hij vanaf het begin af aan meer dan mijn andere konijnen. Maar of dat reden tot zorg is? Ik heb hem gisteren noodgedwongen gewassen omdat hij behoorlijk vies en nat was en erg stonk. Ik heb dit alleen met water gedaan, waardoor hij nog steeds alles behalve fris ruikt.


Ik zal hem de komende tijd goed in de gaten houden en zal indien nodig met hem naar de dierenarts gaan. Maar misschien dat jullie ondertussen nog tips/ adviezen hebben? Wat voor bodembedekking kan je het beste bij Sore hocks gebruiken? Ik gebruik nou Back 2 nature voor in de toiletjes. Verder gebruik ik geen bodembedekking. Misschien dat ik dat in dit geval wel moet doen? Ze lopen hier trouwens op laminaat. Indien ik hem binnenkort opnieuw moet wassen, kan ik dat dan ook met bepaalde douchegel of shampoo doen? Wat is verstandig de vervilte stukjes vacht onder zijn voetjes weghalen of laten zitten?


Kan het zijn dat het gewoon laksheid is, dat hij daarom steeds blinde darm keutels laat liggen of is er mogelijk toch wat anders aan de hand? Hij heeft verder wel gewoon normale ontlasting en het is niet zo dat hij helemaal geen blinde darm keutels eet. Ik vind het al met al een lastig probleem. Het was eigenlijk de bedoeling om mijn konijnen over een tijdje naar buiten te verhuizen, maar als het zo doorgaat, is dat geen optie.

Geplaatst:

Ik denk sowieso dat ik toch even langs de dierenarts zou gaan, het is toch vreemd dat zn achterkant zo vuil is. Lijkt me niet dat dat alleen zo is, omdat ie te lui zou zijn om zichzelf schoon te maken. Kan hij er goed bij? Niet te dik? Ik zou zelf toch proberen helemaal geen groente te geven, maar dat zeg ik puur op gevoel, slaat misschien nergens op.

Al heb ik geen ervaring met sore hocks, maar laminaat lijkt me dan juist wel fijn en verder zo min mogelijk bodembedekking.

Ik was mn nijnen altijd alleen met water en ja ze blijven dan muf ruiken. Ik zou geen shampoo oid gebruiken eigenlijk, hooguit zeep van neutral, maar dan nog zou ik bang zijn dat het slecht is als ie eraan gaat likken.

Een van mijn nijnen heeft ook regelmatig stukjes vilt aan zn pootjes. Volgens mijn da betekent dat niks, dat hebben sommige nijnen nou eenmaal. Ik probeer het er altijd voorzichtig uit te trekken en als dat niet lukt, knip ik het weg. Op den duur loopt het niet meer lekker en veroorzaak het wellicht zelfs wel die sore hocks.

  • Vind ik leuk 1
Geplaatst:

Ik zou toch ook even naar de dierenarts gaan. Als een konijn een natte achterhand heeft kan dit duiden op problemen met de blaas of nieren. Sommige konijnen gaan daardoor meer drinken, maar goed het ene konijn drinkt meer dan het andere, hoeft niet altijd iets te betekenen. Om zeker te weten of er iets aan de hand is zou ik dit zeker door een dierenarts laten onderzoeken. Konijnen zijn eigenlijk hele schone dieren en ik kan me niet voorstellen dat je konijn te lui is om zich te wassen.

Toen ik een konijn had met urinebrand door nierproblemen waste ik haar achterhand met speciale shampoo voor knaagdieren, maar dit wel in overleg met de dierenarts. Daarna deed ik sudocreme op de aangetaste huid, maar dit ook op advies van de dierenarts.

Wat betreft de blindedarmkeutels zou ik ook niet weten wat ermee te doen.

Wat de sore stocks betreft, zou dit niet ook door de urinebrand kunnen komen, samen met de vervilting? Ik heb er geen ervaring mee maar dacht misschien dat doordat de achterhand nat is, en de pootjes ook nat worden dat dan bacteriën ervoor zorgen dat er wondjes op de pootjes ontstaan. Ik zou dit ook met de dierenarts overleggen. Maar misschien is er iemand hier op het forum die hier wel ervaring mee heeft.

  • Vind ik leuk 1
Geplaatst:

Ik heb ook een konijn met lapjes vilt onder de achterpoten, maar ik weet ook niet goed wat ik daarmee moet. Ik kan me voorstellen dat het de huid bij elkaar trekt en er zo wondjes zouden kunnen ontstaan, maar het zit zo dicht op de huid dat ik het ook niet weg durf te knippen omdat het wel bedekt moet blijven.

Lijkt mij een beetje kip/ei, maar als het nat wordt dan gaat het vast wel broeien daar. Dus die combinatie lijkt me wel gevaarlijk.

Ik zou hier wel mee naar de dierenarts gaan. Het is toch wel gek om in je eigen plas te blijven zitten en dan kan het toch ook niet zó nat worden doordat de korrels het toch absorberen?

  • Vind ik leuk 1
Geplaatst:

Als hij gewoon netjes op zijn toilet plast, word hij inderdaad niet nat omdat de korrels het dan goed absorberen. Maar dat is natuurlijk een ander verhaal als hij op de grond plast. Gisteren heeft hij de hele dag netjes op zijn toilet geplast en was hij niet nat van onderen.


Op de dag van de verhuizing, toen ik alle 4 de konijnen los liet in hun nieuwe konijnenkamer, kwam hij ook kletsnat van de urine uit zijn reismand. Dat terwijl hij gewoon op een vetbed zat. De andere 3 hadden zoals gewoonlijk nergens last van. Blijkbaar plast hij veel meer.


Dat valt ook op met het verschonen van de toiletjes want bij Stamper en Lizzy is het om de dag de toiletjes verschonen terwijl ik het bij Punky en Bink soms wel 2 keer per dag moet doen. Hun drinkbak is ook veel sneller leeg. Er gaat zo'n 600 ml in. Stamper en Lizzy kunnen daar in principe 2/3 dagen mee doen. Punky en Bink redden het alleen nog geen dag met 600 ml. In 24 uur tijd gaat er bij hun al snel een liter door heen en dat voor twee dwergkonijntjes. Het valt op dat vooral Bink veel drinkt en dus ook veel plast maar dat doet hij dus al vanaf het begin af aan. Er zijn alleen ook periodes dat het beter gaat. Er lijkt een verband te zijn tussen veel hooi eten en veel drinken. Hoe meer hooi hij eet, hoe meer hij ook drinkt. Blijkbaar krijgt hij daar dorst van. Heb ik hooi dat hij niet lekker vind, dan drinkt hij aanzienlijk minder en gaat het ook beter.


Twee weken geleden is hij helemaal onderzocht door een dierenarts. Die heeft hem toen gezond verklaard, kon niks afwijkend vinden. Een urine controle is toen alleen niet gedaan. Sore hocks had hij toen nog niet en zijn kontje was toen voor zijn doen redelijk schoon. Het probleem speelt alleen al wel langer. Als ik zijn onderkant vergelijk met die van de andere 3, dan zie je toch wel duidelijk verschil. Zij zijn gewoon schoon van onderen. Bink vrijwel nooit. Maar wat daar precies de oorzaak van is? Ik denk zelf op de grond plassen en er vervolgens in blijven zitten of er doorheen lopen. Het is alleen niet uitgesloten dat er misschien meer aan de hand is. Mocht er sprake zijn van nierproblemen, is een urine controle dan voldoende om daar achter te komen?

Geplaatst:

Je zou kunnen beginnen met een urine onderzoek, daar kun je al heel veel uithalen over het functioneren van de nieren of over bijv blaasgruis. Mocht daar niks uit komen, kun je altijd nog een bloedtest overwegen, waaruit nog meer nierfuncties te halen zijn.

Geplaatst:

Ik zou het urineonderzoek zeker laten doen, anders blijf je toch de hele tijd denken 'zou er niet iets zijn?'. En ik vind dat er wel genoeg symptomen/klachten zijn om het verder te laten onderzoeken. Stel dat er blaas- of nierproblemen zijn en deze kunnen met medicatie genezen worden, weegt een onderzoek zeker op tegen het feit dat je je nu ongerust maakt, hem vaak moet wassen en hij er zelf misschien ook wel pijn of last van heeft. Het is een beetje verwarrend dat de dierenarts hem net gezond heeft verklaard, maar zij zien de konijnen natuurlijk maar op één bepaalde moment en mijn ervaring is (zelfs bij een konijnkundige DA) dat ze niet uit zichzelf het hele konijn binnenstebuiten keren, je moet ze soms een beetje pushen om iets te onderzoeken a.d.h. van jouw bevindingen thuis. Het niet opeten van de blindedarmkeutels kan op lange tijd ook wel tot een tekort leiden dus ik zou zeker een beetje doorspitten om zeker te zijn wat er (niet) aan de hand is.


Geplaatst:

Bedankt voor jullie reacties. Zo te lezen zit er niks anders op dan toch weer met hem naar de dierenarts te gaan. Het zou wel heel fijn zijn als er duidelijkheid komt. Heeft hij wel of geen nierprobleem, waarom laat hij steeds blinde darm keutels liggen, maak ik mij zorgen om niks of is er wel degelijk iets aan de hand. Dat zijn toch vragen die steeds door mijn hoofd heen blijven spoken. Hopelijk kan een urineonderzoek duidelijkheid geven. Misschien dat daarnaast een ontlasting onderzoek nodig is? Het zou wel heel fijn zijn als er een oplossing komt. Zelf weet ik het niet zo goed meer omdat ik al van alles geprobeerd heb maar niks goed lijkt te helpen.


Geplaatst:

Ik hoop voor je dat er inderdaad snel duidelijkheid komt! Ik zit zelf ook een beetje in zo'n situatie, ik heb bij één van m'n konijntjes het gevoel dat er iets is, maar de DA kan niet echt een sluitend probleem of oplossing vinden. In ieder geval nog één tip: als je naar de DA gaat en ook een mestonderzoek zou willen doen, neem dan niet enkel de droge keutels mee maar ook een blindedarmkeutel als je kan, daar zijn blijkbaar nog andere zaken in terug te vinden (zoals bijv. wormen), wat ze in de gewone keutels niet kunnen zien, althans zo staat op de site van Wilhelminapark.


Geplaatst:

Wat lastig en vervelend dat je het gevoel hebt dat er met 1 van jouw konijntjes iets is, maar dat er geen duidelijke oorzaak gevonden word.


Heb je toevallig ook nog een tip wat betreft het opvangen van urine? Hoe kan je dat het beste doen? Je zou denken even geen bodembedekking gebruiken maar ik ben bang dat hij dan meteen weer helemaal onder de urine zit. Maar misschien is dat wel even niet anders.

Geplaatst:

Toen ik urine van mijn konijn op moest vangen heb ik hem in een lege kooi gezet, dus zonder bodembedekking. Ook zijn poep/plasbak had ik helemaal leeg gemaakt. Ik lette ook constant op of hij geplast had, zodat ik de urine gelijk met een spuitje op kon nemen. Het kan zijn dat het eventjes duurt voordat je konijn gaat plassen. De laatste keer heeft het hier 7 uur geduurd voordat er geplast werd. 


Geplaatst:

Bedankt voor je reactie. Weet ik dat ook weer. Het is te hopen dat het hier geen 7 uur gaat duren voordat het lukt om urine op te vangen.


Als het even kan wil ik aankomende vrijdag met hem naar de dierenarts. Op het moment ben ik zelf helaas ziek waardoor het nogal lastig word om met hem heen te gaan. Zo straks ging ik even bij ze kijken. Lagen er weer overal blinde darm keutels. Het lijken er met de dag meer te worden. Met het plassen lijkt het nou wel weer wat beter te gaan. Hij is gelukkig nog niet weer nat van onderen geweest. Het is alleen wel overduidelijk dat er iets niet goed is. Wat een zorgenkindjes zijn het toch ook. Van de 4 is er helaas maar 1 echt gezond. Maar goed niks aan te doen. Het zijn verder wel schatjes. Dat maakt wel veel goed.

Geplaatst:

Ze krijgen hier Hope Farms Super Trio brokken. Daarnaast 's avonds een bakje met verschillende soorten groente. Van elk soort groente krijgen ze dan een beetje. Dit zijn ze ook gewend. In het begin gaf dit ook geen problemen. Het is echt van de laatste tijd. Er is verder ook niks veranderd aan hun eetpatroon. Ik snap het zodoende niet.


Geplaatst:

In Hopefarms Super Trio zit 0,95 % calcium, in SS is dat 0,6 %. Een teveel aan calcium kán de oorzaak zijn van de urine brand. Misschien is het de moeite waard eens te proberen over te gaan op SS.


Bij ons deed hij het ook maanden goed op ander voer voordat hij er last van kreeg.


Geplaatst:

Een teveel aan calcium kan blaaszand veroorzaken, en blaaszand kan weer urinebrand veroorzaken. Heb je wel eens naar de urine van je konijn gekeken? Zo ja, zit daar dan sludge in? Dit zie je wel als je de urine van je konijn opvangt. De urine is dan troebel, beetje crèmekleurig. Dit zou dan op blaaszand kunnen duiden.

Geplaatst:

Zijn urine ziet er gewoon normaal uit, niet troebel of crèmekleurig en ik zie verder ook nooit wat raars aan zijn urine.


Ik kan wel kijken wat er gebeurd als ik hem overzet op Science Selective. Het zou ontzettend fijn zijn als dat de oplossing blijkt te zijn.


Ik heb nog wat SS in huis. Zal hem dus meteen maar overzetten. Mocht het geen verschil uitmaken wat betreft het plassen, dan hopelijk wel wat betreft al die blinde darm keutels die hij laat liggen. Niet geschoten is altijd mis. Bedankt voor de tip. Ik ga er meteen mee aan de slag. Hopelijk werkt het hier ook.

  • Vind ik leuk 1
Geplaatst:

Heb je al overleg gepleegd met een dierenarts? Ik zou minimaal even bellen, want ik vind het toch zorgelijk klinken. Nu gaan switchen met voer terwijl je eigenlijk helemaal niet weet wat het probleem is lijkt me ook geen oplossing.


Geplaatst:

hoe is zijn evenwicht verder? als dit ook niet helemaal top is zou je ook aan EC kunnen denken. Dan kunnen ze last krijgen van urinebrand. En wellicht dat dat ook een oorzaak is voor het niet eten van de BDK?


 


Wat ik mij nu ook bedenk: Wellicht last van zijn rug? Mijn vorige ram Max had ook artrose in zijn rug, waardoor hij bij tijden zo'n pijn had dat hij zijn plas liet lopen. hij had geen problemen met zijn BDK, maar ik kan mij voorstellen als het op een bepaald punt zit, hij ook niet goed dubbel kan om zijn BDK op te eten.


 


Dat zijn 2 redenen die ik mij kan bedenken wat beide dingen kan verklaren. De sore hocks zouden idd kunnen komen door de urine. Maar veel konijnen hebben altijd een kaler plekje onder hun voetjes, zonder dat het ooit echt sore hocks worden.


 


Urine en ontlasting onderzoek zouden wellicht ook uitsluitsel kunnen geven. Ook als er niks uit het onderzoek komt heb je niks verloren. Dan heb je het in iedergeval uitgesloten.


Geplaatst:

Zijn evenwicht is prima. Ik zie verder ook geen symptomen die op EC kunnen wijzen.


Kan een konijn van 1,5 - 2 jaar ook last van artrose hebben?


Wat er precies aan de hand is, ik heb geen idee. Morgen gaan we in elk geval met hem naar de dierenarts. Hopelijk weten wij daarna meer.


Vanochtend was meneer helaas toch weer nat van onderen. Ik begin inmiddels toch sterk het vermoeden te krijgen dat hij zichzelf er zo nu en dan onder plast of dat hij misschien zo nu en dan wat urine lekt. Daarnaast lagen er vanmiddag weer behoorlijk veel blinde darm keutels op de grond. Je zou haast denken dat hij geen enkele blinde darm keutel meer eet. Misschien dat hij last heeft van wormen? Ik zie alleen niks raars aan zijn ontlasting maar ik weet ook niet of je wormen altijd met het blote oog kan zien. Het is te hopen dat er snel een oplossing word gevonden.

Geplaatst:

Soms kan je wormen in de keutels opmerken, maar dat hoeft niet persé...het zou ook kunnen dat ze er wel zijn zonder dat je ze ziet. De DA kan dat in de bdk controleren. Veel succes morgen!


Geplaatst:

Neem wat bdk en gewone keutels mee naar de da boor ontlasting onderzoek. Wormen kan zeker zonder dat je ziet. Morris had een hele zware worminfectie, maar nooit een worm gezien. Maar hij at zijn bdk wel gewoon trouwens.

maar wormen verklaren het natplassen ook niet.. lastig. Ben benieuwd wat de da zegt

Geplaatst:

Wij zijn vanmiddag met Bink bij de dierenarts geweest en weten inmiddels wat er met hem aan de hand is. Hij blijkt suikerziekte te hebben. Zijn suiker was veel te hoog. Vandaar het vele drinken en plassen, met als gevolg urinebrand en sore hocks.


Dat laatste blijkt hij inmiddels helaas bij beide hakken te hebben. We zijn er alleen wel vroeg bij gelukkig.


Alsof dit allemaal nog niet vervelend genoeg was bleek hij ook nog eens een beginnende blaasontsteking te hebben. Waardoor het dubbel op gaat. Zijn ontlasting was verder niet afwijkend. De dierenarts denkt dat hij geen blinde darm keutels meer wil eten omdat het door de urinebrand nogal gevoelig is van onderen. De verwachting is dat dit probleem vanzelf zal verbeteren zodra zijn andere klachten afnemen. We moeten hem nou 7 dagen Sulfatrim drops geven. Daarnaast 10 dagen Carprofen drops. Verder moeten we hem op een streng dieet zetten. Hij mag voortaan alleen nog maar hooi, een klein beetje Science selective brokken, geen andere brokken meer, een beperkte hoeveelheid groente en kruiden. Geen andijvie meer, geen gras, geen fruit, geen wortel.


Wat zijn sore hocks betreft is het zorgen voor goed absorberende en zachte bodembedekking, het liefst een flinke laag omdat droge voetjes nou wel heel belangrijk zijn. Urine tast de huid alleen maar meer aan. Eind volgende week moeten we de dierenarts laten weten hoe het er voor staat. Hij verwacht dat het dan al wel weer wat beter moet gaan.


Zijn er toevallig meer mensen op het forum die ervaring hebben met konijnen die last hebben van suikerziekte? Ik kan er op internet helaas niet veel over vinden. Ben eigenlijk wel benieuwt naar ervaringen van anderen.


  • Vind ik leuk 1
Geplaatst:

suikerziekte bij konijnen schijnt heel zeldzaam te zijn. de bloedsuiker kan overigens ook stijgen door stress. tot een bepaald nivo verhoogd kan dus normaal zijn.


Vanuit de mensengeneeskunde weet ik dat 1malig prikken niet betrouwbaar schijnt te zijn. In het lab kunnen ze een waarde prikken die het gemiddelde van de afgelopen 6 weken aantoont. Dit is betrouwbaarder.


Overigens is het geen dieet wat kwaad kan uiteraard.


 


Blaasontsteking kan heel goed de oorzaak zijn van het natplassen en is gelukkig ook vrij simpel op te lossen met de AB :) Ik heb goede ervaringen met een Vetbed bij incontinente konijnen. Hier loopt de urine doorheen en de bovenkant blijft mooi droog. Ik deed een dubbele handdoek of houtkorrels onder het vetbed om de urine op te nemen. De handdoeken verschoonde ik elke dag. Het vetbed kon langer mee.


Nou weet ik neit hoe hij gehuisvest is, maar dat kan het wat lastiger maken natuurlijk.


 


Ook (gehakseld) stro kan een goede bedekker zijn om de voetjes droog te houden. hier loopt de urine ook doorheen. Als je er een absorberende bedekker onder legt kan dit ook wel een paar dagen droog blijven.


Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .