Domino Geplaatst: 16 maart 2014 Geplaatst: 16 maart 2014 Ik heb gisteren de urine van mijn konijn weer laten onderzoeken. De blaasontsteking is gelukkig weggebleven maar de calcium "Sludge" is er nog wel teveel. Hij krijgt al ander voer maar op zich verschilt dat niet superveel met SS qua calciumgehalte. Nu ben ik even gaan rekenen hoe het zit met het kraanwater hier. Op de site van het waterbedrijf heb ik gevonden dat het water hier 149,5 mg/l calcium bevat. Bronwater zoals Spa blauw. Bevat volgens internet 4,5 mg/l. Dat vind ik dus wel een wezelijk verschil. Ik vraag me af of er nog meer mensen zijn die hun konijn bronwater geven in plaats van kraanwater? Een normaal gezond konijn kan wel gewoon kraanwater drinken. Maat ik denk dat in dit geval het misschien wel zoden aan de dijk zet om het teveel aan calcium in zijn blaas te verminderen. Wat denken jullie?
wupsie Geplaatst: 16 maart 2014 Geplaatst: 16 maart 2014 Dat is best een verschil idd! Dan is het water bij jullie behoorlijk hard neem ik aan?Of het hier nut zou hebben betwijfel ik. Het water wat hier uit de kraan komt wordt ook in flesjes gestopt ik zou het bronwater onderling dus ook nog wel even bekijken.
femmeke Geplaatst: 16 maart 2014 Geplaatst: 16 maart 2014 Ik ben ook daar blaas en nierproblemen over gestapt op spa blauw, kraanwater hier is ook behoorlijk hard (ik moet elke maand de water koken ontkalken dus ga maar na ) ik heb verschillende bronwaters vergeleken en spa blauw heeft naar mijn onderzoek het minste calcium. Hier is de troep in de plasjes van Otje echt verbeterd en Tos heeft door een aangeboren nierafwijking altijd rode urine gehad maar dat is nu oranje sinds hij ook spa blauw krijgt.ik raad het voor blaaspatientjes na eigen ervaring dus wel echt aan ik zie duidelijk verschil.
asti Geplaatst: 16 maart 2014 Geplaatst: 16 maart 2014 Ik zou ook even andere bestanddelen vergelijken, als ik me niet vergis zit in sommige mineraalwateren nogal wat zouten en mineralen (d'oh). Ik weet het enkel en alleen omdat niet alle soorten geschikt zijn voor het maken van babyvoeding, dus vandaar. Mocht je niet alle informatie kunnen vinden op de website van het waterleidingbedrijf dan kan je ze ook mailen. Ik heb dat zelf een keer gedaan bij mijn leverancier destijds (vanwege mijn aquaria), Waternet, en kreeg maar liefst vier documenten in de mail met de uitslag van de metingen van de afgelopen drie maanden plus een jaaroverzicht. Heel interessant. Even los van het calcium trouwens, wat een ander verhaal is natuurlijk... kraanwater in Nederland is dusdanig zuiver dat je daarvoor niet op bronwater zou hoeven over te stappen. Het mag ongekookt voor babyvoeding worden gebruikt en ook waterverbeteraars voor aquaria zijn eigenlijk niet nodig (hoewel dierenwinkels het uiteraard graag aansmeren).
Lonja Geplaatst: 16 maart 2014 Geplaatst: 16 maart 2014 Wel een duur grapje. Zou je niet gewoon regenwater kunnen geven?
asti Geplaatst: 16 maart 2014 Geplaatst: 16 maart 2014 Bij aquaria raad men voor het gebruik van regenwater aan om het pas op te vangen na een half uur regen, ivm luchtvervuiling. Geen idee wat daar van waar is, vissen zijn natuurlijk ook gevoeliger dan nijnen...
femmeke Geplaatst: 16 maart 2014 Geplaatst: 16 maart 2014 Ik vind de prijs wel mee vallen Lonja, nou heb ik sowieso twee nijntjes did maar weinig drinken (krijgen wel veel vers groenvoer) ik gebruik ongeveer 2 liter op een ruime maand soms langer. Tja die 1,25 (incl statiegeld) kan er dan ook wel vanaf.
Domino Geplaatst: 17 maart 2014 Auteur Geplaatst: 17 maart 2014 Ik woon niet ver van een staalfabriek af.... regenwater lijkt me niet echt fris dan, naar mijn idee. En hoe moet het dan zoals nu bijvoorbeeld? Het heeft al best een tijd niet geregend. En hoelang kan je dat bewaren dan?En wat de kosten betreft, als ik daardoor dat dure speciale voer niet meer hoef te geven, scheelt dat best wel in de kosten 1
Laura020 Geplaatst: 17 maart 2014 Geplaatst: 17 maart 2014 Mijn konijnen krijgen bar le duc, ik had het idee dat daar minder in zit dan Spa blauw.Mijn konijn had ook problemen met zijn blaas, had ook een soort smurrie in zijn blaas was er op de foto te zien, da voelde ook wat in zijn blaas en dat is nu allemaal weg. Hij eet ss en krijgt dagelijks selderij, laag calcium en vochtverdrijvend. En nog wat veilige groente, witlof, andijvie etc. Peterselie daarin tegen bevat weer veel calcium, dus dat krijgt hij niet. Met groenvoer moet je dus ook oppassen. Op de site van wilhelminapark staat een lijst met groente die veel en die weinig calcium bevatten.
StamperPluis Geplaatst: 17 maart 2014 Geplaatst: 17 maart 2014 Op advies van mijn dierenarts krijgen mijn nijnen Bar le Duc. Het water hier is vrij hard. Ik heb twee konijnen gehad die heel vaak sludge hadden, en dit kwam echt door het water. Ik merk het ook aan de andere nijnen. Als ik hun gewoon leidingwater geef, dan zie ik na een paar dagen weer neerslag in hun urine. Als ze op Bar le Duc staan hebben ze er geen last van. Het is wellicht duurder dan normaal leidingwater, maar als je konijn iedere keer gespoeld moet worden omdat er sludge blijft zitten in de blaas is dit ook geen goedkope aangelegenheid. En daarbij is het voor het konijn ook niet prettig om iedere keer gespoeld te moeten worden. Als dit te ondervangen is door je konijn bronwater te geven dan is dit voor mij een simpele keuze.
wupsie Geplaatst: 17 maart 2014 Geplaatst: 17 maart 2014 Het water bij jullie is overigens zachter dan bij ons Domino. Bij jullie 8.7 DH en bij ons 10 DH. Vond ik best verrassend. Haha.je zou ook kunnen kijken voor een waterfilter. Dat is wellicht goedkoper. (En om zelf te drinken ook wel lekker )
asti Geplaatst: 17 maart 2014 Geplaatst: 17 maart 2014 Ik vind de prijs wel mee vallen Lonja, nou heb ik sowieso twee nijntjes did maar weinig drinken (krijgen wel veel vers groenvoer) ik gebruik ongeveer 2 liter op een ruime maand soms langer. Tja die 1,25 (incl statiegeld) kan er dan ook wel vanaf. Je nijnen drinken maar twee liter per maand? Nu weet ik wel dat ze bij mij graag het waterbakje omgooien en dat het drinkflesje wat nodeloos druppelt.. maar jemig, is twee liter niet wat weinig? Overigens is een fles geopend mineraalwater beperkt houdbaar. Een ongeopende fles kan je vrij lang bewaren omdat er geen zuurstof bij komt en het onder steriele omstandigheden gebotteld is. Als het eenmaal open is komt er vanalles bij. Aangezien je twee liter per maand gebruikt zou ik in ieder geval voor de kleinst mogelijke flesjes gaan zodat ze niet te lang open staan. Een literfles zou ik dus geen twee weken geopend bewaren.
femmeke Geplaatst: 17 maart 2014 Geplaatst: 17 maart 2014 Nja t is inderdaad weinig maar ze krijgen ook echt veel groenvoer. Hun vochtgehalte is altijd prima maar het zijn echt geen grote drinkers. Heb het er met de DA ook over gehad maar zolang ze veel groen krijgen is het niet gek dat ze weinig drinken. Ik vul 's ochtends het bakje met ongeveer 1/4e en meestal is dat de dag erna nog geen eens op. Met warm weer drinken ze overigens wel iets meer hoor. Over de houdbaarheid had ik nog niet nagedacht maar dat ga ik zeker wel meenemen nu bedankt.
asti Geplaatst: 17 maart 2014 Geplaatst: 17 maart 2014 Ahja met groenvoer krijgen ze natuurlijk ook al aardig wat binnen. Die van mij staan op rantsoen ivm blindedarmkeutels die ze me iets te vaak lieten liggen, dus vandaar dat ze hier wel meer drinken nu. Succes ermee, lastig hoor!
femmeke Geplaatst: 17 maart 2014 Geplaatst: 17 maart 2014 Ah dat is ook vervelend ja als ze de blindedarmkeutels laten liggen. Doen ze dat beide? Hier doen ze het wel stukken beter op veel groen en hooi en weinig biks. En dan het bronwater maakt twee verwende konijntjes maar ach je moet er wat voor over hebben
asti Geplaatst: 17 maart 2014 Geplaatst: 17 maart 2014 Nope alleen Flynn voor zover ik heb kunnen zien. Maar die zit ook altijd als eerste bij het eten omdat Senna gewoon wat afwachtender is. Ik probeer Senna nu af en toe stiekem te voeren maar dat heeft Flynn snel in de gaten hehe. Naja, het is maar af en toe hoor en ze zijn verder goed gezond voor zover ik kan zien
Lonja Geplaatst: 18 maart 2014 Geplaatst: 18 maart 2014 Water bederft toch niet echt? Ik zou me dat dus echt geen zorgen over maken. Er komt alleen lucht bij, meer niet. Als je zelf uit die fles drinkt wordt het anders, maar sowieso staat er op bronwater alleen een houdbaarheidsdatum omdat dat verplicht is, want het kan niet bederven. Dat is over 100 jaar nog goed en als het niet in plastic zat over 1000 jaar ook nog. Ik denk echt dat dat wel losloopt dat dat binnen een maand slechter wordt. Als je vlakbij zo'n fabriek woont is het regenwater misschien wel vervuild ja, dat weet ik niet. Droogte is met een goede regenton niet zo'n probleem, het regent nu net toevallig vanavond maar ik geef de planten water met regenwater en ik gebruik zo'n 10 liter per keer maar de ton is bij lange na nog niet half leeg na de droge tijd nu. Misschien gebeurt het in een hele droge zomer eens dat het op raakt, dan kan je natuurlijk alsnog eens een keer een fles kopen. Als je maar 2 liter in de maand gebruikt dan stelt het ook niet veel voor natuurlijk. Ik heb 4 konijnen en geen kleine konijnen, dus hier drinken ze soms toch wel bijna een halve liter per dag met zijn vieren samen op warme dagen in de zomer, ondanks onbeperkt groen. Zonder groen wel anderhalve liter. Dan denk ik dat het een prijzige grap wordt
Domino Geplaatst: 18 maart 2014 Auteur Geplaatst: 18 maart 2014 Ik denk, dat als de spa zijn vruchten afwerpt, het nog goedkoper is dan dat bijzondere voer voor konijnen met urinewegproblemen (wat hij niet eens lekker vind) Maar dat zal urineonderzoek binnenkort uitwijzen. Ben benieuwd
ZaZa Geplaatst: 18 maart 2014 Geplaatst: 18 maart 2014 Is het calciumgehalte alleen in de urine verhoogd, niet in het bloed ?
Gast Geplaatst: 18 maart 2014 Geplaatst: 18 maart 2014 Je kan hier ook water uit de condensdroger voor gebruiken. Dat water dat in het reservoir wordt opgevangen dat uit de kleding komt.
Domino Geplaatst: 19 maart 2014 Auteur Geplaatst: 19 maart 2014 Ik heb geen condensdroger en die van mijn ouders zit direct op de afvoer aangesloten. Er is tot op heden nog geen bloedonderzoek gedaan. Dat is misschien best wel eens een optie. Ik zal dat eens met de dierenarts overleggen. Op de foto en bij urine onderzoek is in ieder geval zogenoemde Sludge gezien. Geen kristallen, wat op blaasstenen kan duiden.
swiebertje Geplaatst: 19 maart 2014 Geplaatst: 19 maart 2014 Ik heb wel gehoord dat in het water van de condensdroger resten wasmiddel en/of wasverzachter kunnen zitten. Of dat klopt weet ik niet, maar dat lijkt me niet goed voor konijnen.
Gekkie Geplaatst: 19 maart 2014 Geplaatst: 19 maart 2014 Misschien ook een idee, heb je zo'n waterfilterkan van Brita? Dat haalt ook het calcium gehalte naar beneden, en minder kostelijk op termijn dan altijd flessen water te moeten kopen.(zoiets dus: http://www.artencraft.be/images/photolib/12791.jpg )
StamperPluis Geplaatst: 19 maart 2014 Geplaatst: 19 maart 2014 Ik zou geen water uit de condensdroger gebruiken. Daar zitten toch nog resten in van het wasmiddel en wasverzachter. Niet echt gezond voor de konijnen. Ik zou het zelf ook niet drinken.
Domino Geplaatst: 19 maart 2014 Auteur Geplaatst: 19 maart 2014 Nee buiten dat heb ik ook geen condensdroger dus dat wordt hem zowiezo niet
Aanbevolen berichten