Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Geplaatst:

Hallo allemaal,

Ik heb een rexwidder ram van bijna een jaar oud. Hij heet Banny. Hij woont binnen en leeft los in huis. Hij is de koning in huis en zo ziet het huis er dan ook uit. Om jullie even een beeld te geven ;)

Ongeveer 5 weken geleden ging het niet goed met hem, at niet en leek gas te hebben. Ben met spoed naar de dierenarts gegaan op diezelfde zondagavond. Kreeg van alles mee en ja, na een nachtje ging het beter. Ik heb voorheen niets raars aan zijn gedrag gemerkt. Ja, slechte vacht, erg verharen en kettingkeutels. Dacht dat dit bij de rui hoorde. Heb meerdere konijnen gehad in mijn leven en kettingkeutels waren nooit een probleem. Na 10 dagen laxeren, cisaral en metochloral, nog steeds weinig goede keutels. Ineens vond ik een wormpje op zijn keutel dus meteen met die keutel naar de dierenarts gegaan. Constateerde pinworm en kreeg Fenbendrops mee. Ik heb me niet aan het advies gehouden omdat specialisten zeggen dat je het 2 weken moet geven. Ik ben met toestemming van de dierenarts dus gegaan voor die 2 weken. Af en toe kwam ik nog een 'dubbele keutel' tegen die volgens de specialist in Utrecht zijn site, wijst op wormen. Na 2 weken ging ik op vakantie en vond ik weer zo'n dubbele keutel en ook de kettingkeutels waren nog behoorlijk aanwezig. Paniek!! Mijn konijn logeerde bij mijn vader en net voor de vakantie heb ik advies gevraagd aan die konijnendierenarts in utrecht. Hij zei dat ik de fenbendrops voor 2 Weken moest verlengen en dat ik wat laxatract mocht geven als er veel kettingen te zien waren. Mijn vader heeft dit netjes volgehouden tot hij aangaf dat het na een week zo goed ging dat hij met de fenbendrops wilde stoppen. Hij vond het maar niks om zo'n beetje vol te stoppen met medicatie. Hij zei geen kettingkeutels meer te vinden en de verharing werd minder(mooiere vacht). Nu ben ik weer thuis en gisteren is mijn Banny weer bij mij gebracht. Ik vond een 'dubbele keutel' en weer kettingkeutels. Wel is zijn vacht aanzienlijk mooier geworden en hebben de goede keutels de overhand. Mijn vader gaf aan dat banny zich nauwelijks waste bij hem en thuis wast hij zich heel vaak. Tis hier misschien iets warmer of voelt hij zich hier meer thuis? Ik weet het niet. In ieder geval heeft hij nu 3 weken achter elkaar Fenbendrops gekregen en nu een week niet.

Ben vanmorgen maar weer begonnen maar ik word hier wel wat wanhopig van. De vraag heb ik ook naar de dierenarts in utrecht gestuurd, maar ook de vraag aan jullie...

Wat kan ik doen? En kan die fenbendrops veel kwaad? Heeft iemand ook deze ervaring?

Heb alles al meerdere keren gewassen hier, alles wat bij mijn plek ligt en geef ook prozyme.

Fenbendrops is trouwens Panacur(de meeste kennen die naam).

Bedankt!

Geplaatst:

Ik zou inderdaad even overleggen met de DA in Utrecht, maar ik vermoed dat hij zal zeggen dat je de kuur met fenbendrops/panacur nog een keer moet verlengen. Gezien je konijn er wel baat bij leek te hebben. :) Wellicht is je konijn in de tijd dat hij even geen medicatie kreeg herbesmet. Misschien door een larve/wormpje dat nog in zijn lichaam zat, maar het kan ook komen door een besmet voorwerp in de omgeving. (Eigenlijk moet je echt ALLES in de omgeving waar je konijntje komt grondig schoonmaken; denk aan bodembedekking, kleedjes, kussens, het hok, etc. En dat is soms best lastig, en ook het vervelende aan een wormen of vlooienbesmetting.. ) 

Panacur/fenbendrops kunnen geen kwaad. Het kan zelfs preventief (tegen wormen of EC) gegeven worden. (Sommige konijnen met EC krijgen het meer dan 6 weken lang). Natuurlijk wil je niet een continu medicatie geven als het even niet hoeft, maar best kans dat de besmetting steeds wat verder ingedamd wordt en na nog een kuurtje en grondige schoonmaak alle wormen/larven/eitjes dood zijn.

Maar wacht eerst even het antwoord van de DA af, is mijn advies :)
(Voor hetzelfde geldt heeft hij er heel andere ideeën over.)

Geplaatst:

Bedankt Marjolein! Heb toevallig net een email van de dierenarts in Utrecht. Mag inderdaad 1 tot 2 weken verlengen. Denk dat ik voor de 2 weken ga. Zijn toiletje verschoon ik 2x per dag en zal inderdaad nogmaals alle dekens etc wassen. Groetjes Renee

Geplaatst:

Ik ben het er zelf niet mee eens dat die dubbele keutels op wormen duiden. Mijn vorige konijn had die heel vaak, is meerdere malen getest op wormen en nooit wormen gevonden. Ook kettingkeutels zijn geen reden tot paniek. Het geeft alleen aan dat een konijn veel haar binnen heeft gekregen. Maar de haren komen er toch uit? Je zou je juist zorgen moeten maken als ze veel haar binnen krijgen en je geen haar in de keutels terug vind :P

naar mijn mening heeft maar weer fenbendrops geven weinig zin.je hebt nou al zoveel van dat spul gegeven, als dat nu nog niet gewerkt heeft, denk ik niet dat het nog gaat werken. Beter zou je keutels wegbrengen naar de da voor microscopisch onderzoek of er werkelijk sprake is van wormen. Zo ja, zou ik eens een ander middel proberen. (Iverquanteldrops)

Daarnaast ben ik het ook niet eens met de uitspraak dat die fenbendrops helemaal geen kwaad kunnen en je ze maar onbeperkt kunt blijven geven. Onderzoek laat zien dat na 28dagen achtereen panacur de kans op beenmergdepressies sterk toe neemt.

daarnaast kun je ook problemen krijgen met resistentie van de wormen als er constant maar hetzelfde middel gegeven wordt. Dit moet je naar mijn idee ook niet willen.

die "specialist" in utrecht (denk dat ik wel weet welke je bedoeld) vind ik overigens van weinig specialisme getuigen door op basis van een verhaal, zonder verder onderzoek of het dier uberhaupt te hebben gezien, zomaar een diagnose te stellen of medicatie voor te schrijven....

  • Vind ik leuk 1
Geplaatst:

Helaas heb ik vernomen dat de dierenarts geen wormen zal vinden in keutels. Die zijn namelijk alleen zichtbaar in ernstige gevallen, zoals bij mijn konijn. Ik zou de blindedarmkeutels moeten opvangen, want de pinworm leeft in de blindedarm. Helaas lukt ook dit niet omdat hij dit regelrecht vanuit zijn anus opeet. Ik heb nog nooit dubbele keutels gezien bij de 12 konijnen die ik in mijn leven heb gehad. Ik beken dat ik er toen natuurlijk niet zo op heb gelet maar deze keutels zijn abnormaal voor zo'n klein hangoortje. Ze komen ook exact om de zoveel dagen, wat precies klopt met de beschrijving. Volgens de dierenarts (die natuurlijk eerst mijn verhaal in a4 formaat heeft gekregen zijn fenbendrops geen antibiotica dus kan het geen kwaad. Wel ben ik met je eens dat resistentie een optie zou kunnen zijn. Nou hoop ik natuurlijk dat dit de eerste en laatste worminfectie is. Spoel de groenten nu grondig af en pluk buiten niets meer voor hem. Hij was kantje boord door deze infectie dus ik ga de gok aan om even door te zetten. De dierenarts is die van kliniek Wilhelminapark. Mijn eigen dierenarts is minder konijn-kundig.

Bedankt voor me reactie!

Geplaatst:

Dan was mijn vermoeden juist over die specialist. Naar mijnnmening staan er meer dingen op hun site waar ik het niet mee eens ben. En ook de uitspraak dat het geen ab is dus het kan geen kwaad? Het blijft medicatie.... alle onnodige medicatie kan kwaad.... morfine is ook geen ab, dus dat kan ook geen kwaad? Darmstimulerende middelen en laxeermiddel zijn ook geen ab dus kun je ook wel zonder problemen maar langdurig zomaar geven? Nee dus. Hier kun je de darmen behoorlijk mee slopen.

dat je geen wormen vind in de keutels dat klopt. Mijn konijn Morris heeft een zeer zware worminfectie gehad, met verschillende soorten wormen, en ik heb nooit een worm gezien. (In 2 weken tijdens de groei ruim een halve kg afvallen, van 2kg naar 1.4 kg, niet meer eten, echt heel ziek) De wormen vind je idd bijna nooit en zegt meer over toeval dan over de ernst van de besmetting. Echter, de eieren van de wormen zitten wel degelijk in de gewone keutels. Daarom is er ook microscopisch onderzoek nodig.en al beschrijf je een situatie op 10 a4-tjes. Naar mijn mening stel je een diagnose enkel na een dier gezien te hebben, en wormen nadat er ontlasting onderzoek gedaan is. Gas kan vele oorzaken hebben, soms ook geen aanwijsbare reden. Je konijn zal op het moment dat je een worm vond wormen gehad hebben, maar dat zegt niks over nu. Als je jouw da niet kundig acht, zul je op zoek moeten naar een da in de buurt die dat wel is. Wellicht zijn er leden die bij jou in de buurt wonen en je kunnen adviseren. Want je kunt als er iets aan de hand is niet via mail een behandeling opzetten. Een dier moet gezien worden door een arts.

wat betreft de resistentie: ik hoop ook dat jij nooit meer met wormen te maken krijgt. Echter ben jij niet de enige konijneneigenaar ;) dat ze niet bij jou zijn, wil niet zeggen dat de wormen zijn uitgestorven. En van alleen jouw behandeling zal een wormensoort niet resistent worden. Het gaat er meer om dat er gezegd wordt dat het geen kwaad kan en iedereen dus maar gewoon fenbendazole kan geven zonder gevolgen. Dit is niet zo. Bij paarden was die opvatting er ook jarenlang. Om de zoveel tijd ontwormen. Zonder voorafgaand onderzoek. Omdat er resistentie bij de wormen ontstond heeft de EU ingevoerd dat wormmiddelen voor paarden (en ander vee. En waaronder dus ook fenbendazole/panacur) niet meer vrij verkrijgbaar zijn, maar alleenop recept van een da. Ip na ontlastingonderzoek. Een aantal jaar terug verkochten we dit gewoon bij de welkoop. Dit mag nu niet meer. Vanwege de (dreigende) resistentie. Dit moet je niet willen. Daarom is onderzoek voorafgaand aan een diagnose nodig. En je hebt nu al zo lang en vaak panacur gegeven en volgens jou zou hij nog steeds wormen hebben. Is dat dan niet al een teken van resistentie? In iedergeval, dat de panacur dit probleem niet oplost. 2 weken is al langer dan normaal gesproken nodig bij wormen. (Zowel mijn ervaring als die van de producent) zeker een producent gaat niet korter adviseren als dit niet voldoende is. Dan werkt zijn product namelijk niet, en zal hij het niet kunnen verkopen, omdat het een slecht middel zou zijn volgens de consument of de da.

  • Vind ik leuk 1
Geplaatst:

Ik snap je punt. Ben ook geen fan van medicatie. Zal morgen wat keutels naar de dierenarts brengen voor microscopisch onderzoek als zij van mening is dat je daar inderdaad eitjes in kan zien.

Geplaatst:

Ho wacht, ships,  ik heb het niet specifiek genoeg omschreven; in het geval van Reneetje denk ik dat fenbendrops geen kwaad kunnen. Of in elk geval; ik denk niet dat het middel nu erger is dan de kwaal. Als het echt wormen zijn. ( Maar ik heb ook gezegd dit eerst nog met de DA te overleggen, ik kan moeilijk vanachter mijn toetsenbord bepalen wat er precies aan de hand is. Ik ging er vanuit dat het konijn onderzocht was, maar k begrijp nu dat het laatste enkel een telefonisch/schriftelijk advies is geweest zonder onderzoek. Wat ik wel een beetje vreemd vind, van de DA.. )

Mijn fout in communicatie - was te gehaast  - excuses, had het even wat specifieker moeten omschrijven. Ik kan mijn post niet meer editten om het er even bij te zeggen, voordat er misverstanden ontstaan. Maar goed, dan moeten ze jouw posts maar lezen Wups :wink2:

 

Maar omdat de eerste weken het middel wel effect lijkt te hebben gehad, maar de wormen terug zijn gekomen nadat het konijn weer thuis kwam, zou ik het nog wel een kans geven. Twee weken is meestal genoeg, maar als de omgeving niet goed genoeg ontsmet is, en/of er nog wat eitjes niet goed genoeg zijn aangepakt door de Panacur (dat komt ook nog wel eens voor, vaak wordt er dan, bij anderen dieren, zoals schildpadden, in elk geval, na 2 weken een kuur herhaald, omdat sommige anti-wormenmiddelen alle wormenstadia behalve eitjes goed aanpakken. ) dan is herbesmetting best een mogelijke oorzaak dat de wormen weer 'terug'  zijn en de kuur nu weer gegeven moet worden en weer effect zal hebben. (Mits de omgeving dus ook grondig gereinigd/ontsmet wordt, anders blijf je bezig :wink2:

Ik ben absoluut niet voor zomaar allerlei medicatie toeschrijven hoor, ik geef zelf ook geen panacur ter preventie, maar in dit geval vind ik het geen gek behandelplan eigenlijk.

Hooguit dus wat vreemd dat je niet lans moet komen met je konijn voor onderzoek, dat wel.


 

Geplaatst:

Dan zal ik ook nog even iets uit de wereld helpen. Ik heb deze specialist (gevonden via internet) met spoed gebelt, de dag voor mijn vakantie. Ik kon niet langs gaan en heb dat ook duidelijk gezegd. Ga ook geen uur rijden in de spits met een konijn die zo extreem gestresst raakt in de auto. Zodoende stuurde hij me een email. Dat de wormen weer terug zijn of nog niet weg, baseer ik op de dubbele keutels en de kettingen die nog in regelmaat verschijnen. Als het waar is dat die dubbele keutels niet altijd wormenkeutels hoeven zijn, kan het goed dat de infectie voorbij is. Vandaar dat ik z.s.m wat keutels zal inleveren bij mijn eigen dierenarts in mijn woonplaats.

Geplaatst:

Helaas, zoals verwacht is er geen zekerheid bij het bekijken van de ontlasting onder de microscoop. Ik neem de gok dan maar dat het over is en hou het de komende tijd in de gaten...

Geplaatst:

Ik geef mijn konijnen gedroogde ananas, als ze in de rui zijn tegen ketting keutels.


Ik ananas zit eiwit enzyme, die haren afbreken in de darmen.


Ze zijn er ook gek op, vandaag heeft  er een in mijn vinger gebeten ipv de ananas te pakken.

Geplaatst:

lekker vinden ze het inderdaad wel, en tot een aantal jaar terug werd er inderdaad gezegd dat het werkte. Tot onderzoeken aantoonden dat die enzymen in de maag al afgebroken werden door het maagzuur, waardoor het dus niet KAN werken in de darmen ;)


Geplaatst:

Banny heeft weer alleen maar kettingkeutels. Is (denk door het warme weer) ineens flink aan het verharen. Enige positieve is dat hij nog steeds veel keutels heeft. Verder zit het allemaal aan elkaar. Zie hem ook nooit drinken. Is dit wel normaal?

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .