Ga naar inhoud

Konijn is ziek, wat te doen


Flower-90

Aanbevolen berichten

Hoi allemaal,

Ik ben sinds 2 jaar trotse eigenaar van een NHD konijntje (mannetje). Hij was altijd blakend gezond, stormde op zijn voer af, hupste levendig door de woonkamer en at goed hooi en dronk goed. Afgelopen maandag was het opeens mis, hij eet en drinkt bijna niets meer. Omdat ik het niet vertrouwde, is vriendlief dinsdag met hem naar de da gegaan. DA heeft gekeken en zei dat het twee dingen konden zijn, of het was een verstopping, of iets met zijn tandjes/kiezen. Hij is alleen nogal eigenwijs, dus ze konden z'n kiezen niet zien, dat liet hij niet toe. Hebben medicijnen meegekregen (metocloral, carprofen en cisaral) en moeten hem nu 3x per dag deze medicijnen geven (ook dit is een strijd met zo'n eigenwijs konijntje). Omdat de situatie niet vorderde, ben ik donderdag weer met hem naar de dierenarts gegaan. Dierenarts zei dat ze het netjes vond dat hij wel zijn voer opat. Ze voelde ook geen verstopping of gas. Normaal is dit binnen een uur of twee op en nu doet ie er de hele dag mee!! Ook eet hij dan geen hooi. Drinken gaat ook nog steeds lastig. Da adviseerde me om nog een tijdje door te gaan met de medicijnen, en anders hem toch onder een roesje brengen om naar zijn tandjes te kijken. Dit weekend ook nog medicijnen gegeven. Situatie is nog altijd hetzelfde, hij eet wel, maar minder en langzaam. Hij drinkt ook nog steeds minder dan normaal. Zijn keutels zijn wat kleiner (niet extreem) en minder. Gisteren vond ik ook zijn blindedarmkeutels in zijn toilet, maar er zijn er verder geen bijgekomen.

Hij is verder nog wel levendig (wel iets wantrouwend omdat ik zijn medicijnen natuurlijk ook geef). Hij ligt wel iets meer dan normaal.

Ik wil morgen weer contact opnemen met de dierenarts, omdat de situatie niet verbetert. Ik zit nu met een dilemma. Aan de ene kant wil ik graag dat ze hem onder een roesje brengt, zodat zr kan zien of er iets met zijn gebit is en ze dit kunnen aanpakken of uitsluiten. Aan de andere kant weet ik dat dit ook heel stressvol is, en is het misschien beter door te gaan met de medicijnen. Waar ik wel mee zit is dat ik niet weet of ik hem onnodig medicijnen aan het geven ben.

Graag advies gevraagd, ik wil dat mijn konijntje weer beter en helemaal de oude wordt. Hopelijk kunnen jullie me advies geven!

Bedankt alvast!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Een roesje is niet stressvoller dan toch al naar een dierenarts gaan... ik zou het gewoon doen. Sowieso is het geven van medicijnen natuurlijk ook niet stress-vrij (voor hem en voor jou niet) en dan weet je straks in ieder geval zeker of het allemaal wel helpt.


 


Laten we hopen dat het iets eenvoudigs is en hij er snel weer bovenop komt!


Link naar reactie
Delen op andere sites

Daarnaast doen haakjes ook gewoon echt zeer. Er prikt immer steeds een scherp puntje in je wang of tong. Ook kan dat op den duur wondjes geven die kunnen gaan ontsteken en abcessen kunnen worden.

Ik zou het persoonlijk dus zeker na laten kijken. Onnodig medicatie geven is ook niet goed.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nou, mijn konijntje is terug van de dierenarts. Deze heeft gekeken naar zijn gebit en er zat 1 minuscuul haakje. Die hebben ze weggevijld. De dierenarts heeft ook zijn buikje gevoeld, en zei dat het op zich wel soepel voelde en dat ze geen gekke dingen voelde. Wel zei ze dat zijn maag heel leeg voelde (goh, wat raar..). Ik moet zeggen dat hij gisteren voor het eerst weer redelijk goed at, hij had zijn kommetje vanochtend leeg. Hij is nog niet de oude ik (dan stormt hij op z'n kommetje af en is het binnen een uurtje op). Ook lijkt hij wel weet iets beter te drinken. Het advies gekregen door te gaan met medicijnen voor de darmen en pijnstilling. Als het over een paar dagen niet goed is, moet ik weer terug. Ik ben er nog niet helemaal gerust op, had gehoopt dat de oorzaak duidelijk zou worden, maar dat is nu dus niet het geval.. Hopelijk gaat t de komende dagen weer wat beter...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Vandaag belde de dierenarts me nog (nette nazorg) om te vragen hoe het nu met mijn konijntje ging. Aangegeven dat de situatie niet heel goed, maar in ieder geval stabiel is. Morgenmiddag hebben we nog even contact om door te spreken of het beter gaat en wat we gaan doen. Als het slechter gaat gaan ze een specialist uit Utrecht inschakelen. Inmiddels maakt hij ook al een paar dagen een soort krakend geluidje als hij zijn hoofd beweegt. Ik zat gisteren te denken, is het niet mss een luchtweginfectie? Ik heb ook pasgeleden zijn bodembedekking veranderd(ander merk), zou dat er iets mee te maken kunnen hebben? Ik ben echt aan het puzzelen, ik wil graag weten wat hij heeft en het beter maken..

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .