Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Geplaatst:

Hallo allemaal,

Ik heb een probleem,

Eergisteren trof ik mijn konijn Flow (een Nederlands reuzehangoor konijn van 4jaar oud) aan in haar hok, spartelend op haar zij en extreem vermagerd. Ze kon niet meer lopen en haar oogjes zaten helemaal dicht met wittig spul. Ik ben die dag meteen naar de dierenarts geweest, Flow was besmet door een parasiet en heeft de ziekte E. Cuniculi opgelopen.

De dierenarts heeft fenbendrops mee gegeven die ik elke 24 uur moet geven(3ml per keer), ik vroeg me af of dat wel genoeg is?.. Daarbij was het ons ook opgevallen dat Flow erg benauwd ademt, je kunt hem echt horen. De dierenarts zei daar verder niks over en zei dat er over een maand wel verbetering in zou komen te zitten en deed er niet al te moeilijk over.

Nu zit Flowtje dus thuis bij ons maar kan helemaal niks, ze eet zelfstandig en haar oogjes zien er wat beter uit, maar ze drinkt bijvoorbeeld niet uit zichzelf. Als ik haar zo zie liggen (telkens in de zelfde houding omdat ze dat het prettigst vindt) heb ik echt heel veel medelijden met haar, want ze wilt zo graag weer staan en lopen en ze probeert het ook maar door die vervelende ziekte lukt dat niet.

Is er iemand die ervaring heeft met konijnen die E. cuniculi hebben?, en die mij misschien advies kan geven of kan vertellen wat ik het beste met haar kan doen? Doorzettend en afwachten of niet? Het doet zoveel pijn als ik Flowtje zo zie liggen..:neutral:

liefs

Annekoos

Geplaatst: (aangepast)

Ach wat naar :erf: EC is een rotziekte.

Over de dosering kan ik even geen nuttige mededeling doen (ik heb het doosje panacur pasgeleden weggegooid omdat het geopend en oud was, anders had ik even kunnen vergelijken) maar wat je nu kunt doen, naast de fenbendrops geven:

- Goed dat Flow nog zelfstandig eet, hou dat wel goed in de gaten. Het is belangrijk dat ze blijft eten, dus als ze stopt met hooi eten kun je ook kijken of ze iets anders wil. Bijvoorbeeld groenvoer; in witlof zit ook wat vocht, wat misschien voor nu wel prettig is omdat ze niet zelf lijkt te drinken. Pas alleen wel op; voer alleen groenvoer dat ze al kent, anders zit je straks met maag/darmproblemen.

Je kunt ook even kijken of ze wat biks wil, liefst een klein beetje van een kwalitatief goed voer, zoals bijvoorbeeld Science Selective.

Mocht je problemen hebben met de fenbendrops toedienen; een klein beetje appelmoes (liefst suikervrije, zeker als je het langere tijd gebruikt) of babyvoeding (wortel bijvoorbeeld, bekijk even goed het eitket; er mag geen aardappel in zitten!) kan wonderen verrichten. Er zit ook gelijk wat vocht in. (Maar voer geen enorme hoeveelheden, als ze hooi blijft eten is dat beter, en als ze vol zit van de appelmoes/babyvoeding zal ze dat minder gaan doen.)

- Als ze om blijft vallen kun je een handdoek oprollen waar ze tegen aan kan leunen. Geeft wat steun :).

En ik weet niet of ze nu binnen of buiten zit, maar haal haar naar binnen. Zieke konijntjes kunnen moeilijk hun eigen lichaamstemperatuur regelen. En binnen kun je haar beter in de gaten houden. Leg er eventueel een snugglesafe bij om haar wat te helpen.

- Geef nog niet op; het behandelen van EC is vaak een langdurig proces. Drie weken fenbendrops is vaak het minimale, maar 6 weken behandelen, of zelfs langer, is ook geen uitzondering.

Helaas is er geen garantie op herstel, en zul je zelf ook moeten bekijken of het lijden niet te erg wordt. Dat is erg lastig. Maar het is in elk geval een goed teken voor nu dat ze zelf eet en nog wil opstaan! Er is zeker wel een kans dat het goed komt!

- Ik weet niet hoe de band met je dierenarts is, maar een second opinion - al informeer je eerst enkel via de telefoon - kan nooit kwaad. Lang niet alle DA's hebben verstand van konijnen, en nog minder lijken echt veel ervaring te hebben met EC. Als je vertelt in welke regio je woont, zijn er misschien wel bunnybunchers met goede ervaringen :) .

Heel veel succes!

(Oh, en ik bedacht me net; weeg Flow ook regelmatig. Dan kun je een beetje in de gaten houden of ze afvalt of qua gewicht stabiel raakt en eventueel zelfs weer aankomt!)

aangepast door Marjoleintje
Geplaatst:

Hoi Marjolein,

Heel heel erg bedankt voor het uitgebreide reageren,

Als eerst wil ik je laten weten dat ik Flow meteen mee naar binnen had genomen toen ik haar vond, en haar met een dekentje op de vloerverwarming heb neergelegd. Want uit ervaring weet ik dat het erg belangrijk is om een konijn warm te houden als het ziek is.

De tips van de handdoek, babyvoer en het wegen zijn erg handig bedankt!

Nu heb ik nog een vraag; ik zat net bij haar omdat ik me zo'n zorgen maakte en begon haar een beetje te kriebelen achter haar kopje en ineens begon ze te knarsetanden. Ik schrok want ik weet dat konijnen dat doen als ze erg veel pijn hebben(maar ook als ze het lekker vinden), en aangezien ze dus aan het strijden is tegen EC leek het mij logisch dat ze pijn had en daarom knarsetandde.. Misschien vond ze het gewoon lekker en begon ze het daarom te doen, om dat te checken stopte ik ermee om te kijken of ze er nog mee door ging, ik hoorde het een halve minuut later nog eens en verder zover ik weet niet.. wat denk jij? Aangezien ik haar verder nooit echt hoor knarsetanden..

(Ik woon in de buurt van Amersfoort trouwens)

Liefs

Annekoos

Geplaatst:

Bij mijn weten krijgen konijnen met EC wat meer medicijnen dan alleen fenbendrops. Kijk anders eens op de site van dierenkliniek Wilhelminapark. Zij hebben vrij uitgebreid beschreven hoe zij EC behandelen.

Heel veel succes in ieder geval!

Geplaatst:

Ik ga vanmiddag nog even met de dierenarts bellen om te vragen of ik extra pijnstillers voor Flow kan krijgen want alleen fenbendrops leek mij ook al te weinig..

Geplaatst:

Hm, knarstetanden kan inderdaad een teken van pijn zijn. Het hangt ook een beetje van haar houding en gedrag af; zondert ze zich wat af en zit ze als een bolletje, of ligt ze juist wel langgerekt, maar lijkt het alsof ze niet echt een lekkere houding kan vinden? (Dus dat ze steeds wat gaat verliggen, pootjes vaak in en uittrekt, etc ?) en is ze verder ook lusteloos en zoekt ze je niet op, dan kan het pijn zijn. Zeker als het knarsetanden veel langer aanhoudt dan je aait, en ze het ook doet als je niet in haar directe nabijheid bent. Vaak klinkt het ook vrij hard.

Maar, als ze verder helemaal niet knarsetand terwijl ze nu ligt of zit en je haar niet aanhaalt, en wel als je haar wel aait, dan zou het ook best wel een teken kunnen zijn dat ze het fijn vindt dat je bij haar bent. Je kunt proberen of ze weer gaat knarsetanden als je haar heel zachtjes aait. (Gewoon heel voorzichtig). Blijft ze rustig liggen, knarsetand ze wat en beweegt ze misschien zelfs haar kopje naar je hand toe als je je hand eventjes weghaalt (en voor haar neus neerlegt), dan vindt ze het waarschijnlijk wel erg prettig. Als ze zich echt van je afwendt, dan stop je gewoon met aaien. Maar een beetje gezelschap - als is het maar een been om tegenaan te kunnen liggen - vinden de meeste konijntjes wel fijn. (Als ze een maatje hebben zoeken ze die ook vaak op voor steun.)

En mocht je eigen DA het niet meer weten of mocht je een 2nd opinion bellen; dierenkliniek Wilhelminapark in Utrecht (die Domino al noemde) is een kliniek die gespecialiseerd is in konijnen en al veel EC-konijntjes geholpen heeft. :)

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .