Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Geplaatst:

Zoals ik hier al vaker heb geschreven zijn al onze konijnen ziek. Allemaal drinken ze extreem veel, hebben ze een harde maag, ze vallen af, en bloedwaarden laten zien dat de nieren niet meer goed functioneren.

Vorig jaar hebben we Elvis in laten slapen nadat hij erg verzwakt was, we dachten toen EC. Inmiddels hebben de anderen ook de symptomen, maar een duidelijke oorzaak heeft de DA nooit aan kunnen tonen.

Deze week hebben we Dennis in laten slapen en hij is inmiddels op de veterinaire universiteit onderzocht. Ook in het pathologisch onderzoek hebben ze niets kunnen vinden :arf:.

Ze hebben gezien dat, hoewel hij extreem mager was, z'n maag vol was en hij dus niet te weinig eten heeft gehad. Ook kunnen ze zien dat de nieren sterk beschadigd zijn, maar ook de bekende oorzaken van nierproblemen (bijv infectie of EC) hebben ze niet als primaire ziekte gevonden.

We hebben nu dus nog steeds 3 konijnen die langzaam door dezelfde oorzaak verzwakken, maar we lijken nu echt geen mogelijkheid meer te hebben erachter te komen wat het is :(.

Heeft iemand nog ideeen voor wat we nog aan de patholoog die Dennis heeft onderzocht kunnen vragen?

Geplaatst:

Mijn man vroeg mij ineens toen ik het vertelde, op wat voor ondergrond ze zitten. Zouden ze bijvoorbeeld een bepaalde verf binnen kunnen krijgen of een andere giftige stof? Is er eventueel getest op giftige stoffen?

Geplaatst:

Dankjewel voor de lieve woorden en het meedenken :cool:!

Domino, we hebben met de DA idd ook mogelijke bronnen van giftige stoffen overlegd, maar tot nu toe hebben we niets gevonden. Elvis is namelijk ziek geworden in ons oude appartement en de anderen waar we nu wonen. De enige meubels die we hebben meegenomen zijn een kast, een bedframe, en een bank, dus dan zou het al daaraan moeten liggen (de konijnen lopen vrij rond).

De patholoog zou nog een keer alle mogelijkheden langs gaan en ook nog een toxicologisch onderzoek doen, dus dat horen we waarschijnlijk maandag. We willen voor maandag gewoon alle vragen die we nog kunnen bedenken op papier hebben zodat we voor ons gevoel dan echt alle opties overwogen hebben.

Geplaatst:

Och wat triest, Dennis nu ook... Heel veel sterkte...

Ik kan me voorstellen dat jullie heel graag willen weten wat ze nu mankeren. Vreemd dat ze op de veterinaire universiteit ook het echte probleem niet kunnen vinden. Dat is toch wel de plek denk ik. Omdat ze het allemaal hebben, zou je toch denken dat het te vinden moet zijn. Misschien een aandoening die de wetenschappers nog niet hebben ontdekt?

Geplaatst:

Stamperlove, dankjewel! Ze drinken idd allemaal meer dan een halve liter per dag. Op dit moment moet ik voor het trio de literbak drie keer per dag verversen :arf:. ('s avonds vooral voor de zekerheid dat ze 's nachts niet zonder water komen te zitten...)

Lien, ook jij bedankt! Het zou iets kunnen zijn dat nog niet ontdekt is, maar ook dan zouden ze toch iets moeten zien wat abnormaal is? Bijv, als het een onbekende infectie is moet er toch een hoog aantal witte bloedlichaampjes als teken aanwezig zijn.

Ik zeg ook maar wat. We hadden gewoon zo gehoopt dat we nu eindelijk duidelijkheid zouden krijgen... Nou ja, misschien moeten we blijven hopen dat ze toch nog iets vinden als ze maandag nog een keer alles langs lopen.

Geplaatst:

Zijn je konijnen verwant aan elkaar?

Ik had vroeger vader en zoon, uit een oepsnest, die beide dezelfde weinig voorkomende allergie hadden. De dierenarts begreep er niets van, want het was zo zeldzaam, tot ik vertelde dat het vader en zoon was en het dus erfelijk was. Daardoor werden de dingen meteen een stuk duidelijker en wisten ze vlugger in welke richting te zoeken.

Geplaatst:

Misschien eens contact opnemen met Wilhelminapark in Utrecht?

Hier zit wel de konijnkundigheid van Nederland.

Er moet toch een reden zijn dat de nieren beschadigen.

Heel veel sterkte ermee, :(

Geplaatst:

Echt super hoe jullie meedenken! Dankjewel :biggrin:!

Mystique, Daphne en Lola komen uit hetzelfde nest, maar de heren zijn geen familie en komen allemaal ergens anders vandaan.

Sonja, ik had idd ook al bedacht om het pathologisch rapport ook daarheen te sturen. In Oostenrijk waar we wonen komen we niet veel hoger dan de universiteit hier.

Vorig jaar mei is bij ons ook nog Joe overleden, die ook nierproblemen had. Hij was pas twee weken bij ons, maar de DA vraagt zich af of dat ook al hetzelfde was.

Als we er niet achter komen wat het is, zou ik daar vooral van balen met het oog op de toekomst. Als al onze konijnen overlijden zouden we graag toch nog wel een koppeltje willen, maar als we er niet weten of dit nog aan 'nieuwe' konijnen te overdragen is, weet ik niet of we daar aan zouden te durven beginnen...

Geplaatst:

Wat een erg verhaal, veel sterkte! Naar tumors oid is waarschijnlijk sowieso al gekeken? Ik weet niet direct wat je nog zou kunnen vragen, heb je al eens urine of keutels laten testen?

Geplaatst:

Je kan ook Frank Verstappen van dierenkliniek Hoofdstraat in Driebergen eens contacteren , hij is ook specialist in oa. Konijnen. Of de Faculteit gezelschapsdieren hier in Utrecht.

Zou het kunnen, dat er een of ander plantje groeit wat in het hooi zit wat je hebt, waar ze deze klachten van krijgen? Net zoiets als jacobs kruiskruid?

Geplaatst:

Cathedral, ik ga ervan uit dat ze het ons verteld zouden hebben als een tumor de oorzaak was van het nierfalen. Ook dan zou het wel heel toevallig zijn om vijf konijnen met niertumoren te hebben. Urine en keutels zijn beiden ook onderzocht, ja :s.

Domino, hoe bedoel je dat precies een plantje in het hooi? Ik haal hooi bij verschillende dierenwinkels, dus eigenlijk zou ik het vreemd vinden als dat in alle soorten voor zou komen. Ik zal vragen of het iets giftigs kan zijn waar hij eenmalig aan blootgesteld is.

Eigenlijk moet het iets zijn dat of constant aanwezig is in onze woning, of van de konijnen op elkaar door wordt gegeven. Elvis is vorig jaar oktober ziek geworden, toen hij ook blaasgruis had. Sid en Dennis werden ziek niet lang nadat ze bij ons kwamen eind november, en waarschijnlijk veel stress ondervonden (bovendien kwam Sid met coccidiose en is Dennis altijd een zwak konijn geweest). Lola en Daphne werden pas ziek in februari nadat ze gecastreerd waren, en dus ook niet zo sterk als normaal.

Geplaatst:

Heb je andere dieren die ook ziek zijn/symptomen vertonen op een of andere manier? Hond, kat, kip, ... ? Of hebben jij of je huisgenoten symptomen waar je niet meteen iets achter zoekt omdat ze 'bij je horen', zoals bv hoofdpijn of regelmatig een bloedneus, maar die er ook aan gelinkt zouden kunnen zijn? Denk bv aan een bestanddeel in je muurverf, een behandelproduct van je parket, een schimmel in een vochtig hoekje van je kamer, dit zijn dingen die alle levende wezens kunnen 'aantasten' en waarmee je verder zou kunnen onderzoeken. Of zijn het Ć©cht enkel en alleen de konijnen?

Geplaatst:

heb je alle dieren al 28 dagen met panacur behandeld? just to be sure? ( het zal wel, maar toch) en hoe lang is het anders geleden? dan zou je het nog eens kunnen proberen. Momenteel kun je ook niks anders dus wie weet toch nog het proberen waard.

echt vreselijk naar.... heel veel sterkte

Geplaatst:

Ja dat dacht ik ook al, maar je weet nooit. Het zou inderdaad zeer toevallig zijn, maar als ze allemaal zouden blootgesteld zijn aan een giftige stof zou het misschien gekund hebben, ik ben hier niet zo goed in. Zijn jullie andere konijntjes destijds nog in contact gekomen met Joe? Of hebben jullie een bepaald soort planten in huis gehad al die tijd? Zo niet, dan denk ik dat het toch een overdraagbare ziekte is. :/

Geplaatst:

Nogmaals bedankt aan jullie allemaal dat jullie meedenken! Echt top :cool:!

Mystique, zoals ik eerder al schreef zijn de problemen van Elvis begonnen toen we in ons oude appartement woonden. We hebben samen met de DA alles overwogen wat eventueel giftig zou kunnen zijn, maar we hebben niets kunnen bedenken. Een van de redenen om Dennis te laten onderzoeken is ook om zekerheid te krijgen dat we niet toch met giftige/gevaarlijke stoffen in huis zitten.

Wupsie, Elvis is vorig jaar heel intensief behandeld met panacur, en dat heeft geen verschil gemaakt. Ook bij de anderen zijn we een behandeling begonnen, maar Lola en Daphne reageerden hier zo slecht op (ruim 100g afgevallen in 2 dagen), dat de DA ons heeft aangeraden de behandeling te stoppen. Bij Dennis is wel EC gevonden, maar alleen als secundaire ziekte, en niet als primaire ziekte en reden voor het afvallen en het nierfalen.

Cathedral, planten hebben we niet (een plant bij mij in huis zetten is een doodstraf voor het arme ding ;)). Lola en Daphne waren samen met Joe, de anderen zijn later gekomen.

Geplaatst:

Als ik het me goed herinner geef je ook iets alternatiefs, toch? Ik werk in een ziekenhuis en heb mensen gezien die ernstig ziek zijn geworden van chinese kruiden en dat soort dingen. Men denkt dat dat spul allemaal onschadelijk is, maar het kan wel degelijk schade geven. Ik weet niet of je dat nog steeds doet?

Geplaatst:

Christa, dat klopt idd. Ook krijgen ze al bijna een half jaar dagelijks metacloral, wat ook niet echt bevordelijk is voor de nieren en lever. Ik ga er vanuit dat ook die beide stoffen in een toxicologisch onderzoek naar voren zouden komen, maar ik zal het opschrijven en er maandag specifiek naar vragen.

HJW, die link ken ik. Van alle oorzaken die daar genoemd worden is nierfalen bij onze konijnen de oorzaak, maar we zijn nu op zoek naar de oorzaak van het nierfalen.

Geplaatst:

Ik zou ook de lijst met ingredienten van die alternatieve middelen meenemen. Als je het hebt of krijgt, want over het algemeen zijn alternatieve dokters daar nogal geheimzinnig over.

Geplaatst:

FF een update: ik heb vandaag de patholoog gesproken die me niet meer kon vertellen dan dat hij niet begreep waar de nierschade vandaan kwam. Hij zei dat eventuele giftige stoffen niet meer na te gaan waren, en dat hij niet geloofde dat het door de (homeopathische) medicatie komt.

Verder zei hij dat de maag er normaal uitzag en dat ze bij een oppervlakkige beoordeling niets aan de tanden konden ontdekken.

Ik heb dit vanavond ook nog met onze DA besproken. Hij vond het vreemd dat er niets ontdekt was, en zal morgen de patholoog ook nog bellen, onder het motto "dit is toch een interessante kwestie om mee bezig te gaan, dus waarom zouden ze er niet nog wat onderzoeken tegenaan gooien :wink2:?".

Ook gelooft de DA dat de harde magen slechts secundaire symptomen zijn die bij de nierschade horen. Als de nieren te veel vocht aan het lichaam onttrekken, zou het kunnen zijn dat de maaginhoud te droog wordt.

Als de DA nog iets kan bereiken zal ik het hier laten weten.

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .