Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Geplaatst:

Ik heb hier al verschillende dingen over gelezen en gehoord, maar was toch benieuwd of er hier misschien nog meer ervaringsdeskundige zitten van sore hocks.

Ik heb Pleun midden juli bij een fokker vandaan gehaald, ze is van maart 2012, dus nu ongeveer anderhalf jaar oud.

Toen ik haar ging halen, zag ik al dat ze wondjes op haar achterpoten had, maar ik dacht toen, dat komt vast omdat ze hier in haar eigen poep heeft gestaan en dat is gaan irriteren, want ze zat daar in een vrij klein hok en ze was aan de diarree. Gelukkig ging de diarree vrij snel over.

Ik ben in de eerste week gelijk met haar naar de dierenarts geweest om alles te laten controleren. Het was eigenlijk allemaal goed, alleen ze was wat te mager en haar pootjes heeft de dierenarts ook bekeken en volgens haar zagen die er rustig uit en dat zou wel snel genezen.

Ik had dus verder ook niet meer aan die pootjes gedacht, totdat ik een week geleden kleine bloedvlekjes bij ons op het laminaat zag. Ik dacht niet gelijk aan die pootjes, maar dacht eigenlijk dat het de kat was ofzo, maar toen zag ik ineens dat het van haar af kwam. Ik had het hier met de dierenarts over en ze adviseerde calendula zalf. Dit heb ik vervolgens zelf gemaakt, zodat er geen toevoegingen bij zaten en erop gesmeerd.

Nu kreeg ze dinsdagavond ineens hele donkere urine en ook een ander soort afscheiding. Dinsdagavond zag ik de dierenarts en heb het met haar overlegt. Zij gaf aan dat ze de volgende dag nog geopereerd moest worden en dan wel bij een andere dierenarts die konijnkundiger is dan haar.

Zo gezegd, zo gedaan. Ze is geopereerd en de baarmoeder is er ook uit gehaald. Deze was iets verdikt en daar kwam waarschijnlijk die afscheiding vandaan.

Toen ik haar kwam halen was de konijnkundige dierenarts er niet meer, maar werd ik geholpen door een collega van hem. Haar vroeg ik hoe ik het nu moest doen met haar pootjes. Zij gaf aan dat ik ze met de zalf moest insmeren en daarna verbinden.

Dit deed ik, maar toen vind ik het er gisteravond erg slecht uitzien, dus ik vandaag weer gebeld en langs geweest bij die konijnkundige dierenarts. Hij adviseerde weer iets heel anders, namelijk wel zalven, maar vooral niet verbinden, daardoor bleef de wond zacht en geneesde de wond niet.

Nu heb ik wondzalf gekregen en heb ik Pleun samen met Bram vastgezet in de kooi en een deken in de kooi gelegd. Normaal hebben ze het hele huis.

De dierenarts vertelde verder dat het nu niet ontstoken was en dat het nog niet naar binnen was geslagen, maar als dat gebeurde dat vaak de enigste optie amputeren is.

Ik schrok hier heel erg van en hoop nu dus heel hard dat het nu snel geneest.

Ik denk eigenlijk dat de fokker dit allemaal wel wist en haar daarom weg heeft gedaan, heel jammer dat hij dit niet verteld heeft.

Heeft iemand van jullie ervaring met sore hocks? Is het bij iemand helemaal weggegaan? Ik hoop hier zo op, maar de dierenarts zei al dat dit moeilijk te behandelen wonden zijn.....

Verder gaf de dierenarts aan dat ze bij de operatie zagen dat Pleun helemaal geen buikvet heeft en dit vaak bij een konijn wel zo is, oftewel ze is te dun, heeft iemand van jullie daar ervaring mee? Ze wil ook gewoon niet veel meer eten. Bram eet vaak veel meer dan haar, terwijl Bram toch een stuk kleiner is dan haar.

Geplaatst:

Dit is de behandeling die Inge Thas (konijnkundige dierenartse) meegeeft

Behandeling bumble foot:

- Bodembedekking veranderen en dik leggen

- (verend, steeds andere drukpunten, effect waterbed)

- Poten in verband steken

- Lokale wondbehandeling (zalf)

- Pijnstillers toedienen

- Peniciline mag maar NOOIT via de mond(is fataal)!(enkel via injectie!!)

Misschien heb je hier iets aan.

Je moet volgens mij het probleem ook inwendig aanpakken ivp alleen zalf te wrijven.

Geplaatst:

Ze zit nu op n fleecedeken, zou dat voldoende zijn, ze zitten nl normaal altijd los en dan hebben ze n hondenbench met toiletten erin, ik kan daar dus geen dikke laag inleggen of ik moet iets anders aanschaffen ofzo.

Maar de poten in verband met zalf eronder? Dat deed ik dus, maar dan wordt t alleen maar slechter, blijft t zacht, daarom zei mijn (konijnkundige) dierenarts dat t aan de lucht moet genezen.

Hij had het inderdaad over penicilline, maar dat zou dodelijk zijn als ze dat op zou likken, ik zal hem eens voorstellen om te spuiten, ik ga vrijdag weer langs voor controle.

In ieder geval bedankt voor de tips

Geplaatst:

Ik heb wel is gelezen hier op BB dat fleece niet zo goed zou zijn voor Sore hocks, maar waarom weet ik eigenlijk niet.

Ik lees veel positieve reacties op vetbedden, misschien is dat een optie?

Een oud dekbedovertrek zou wellicht ook fijn zijn voor de poten, wel wat grip en zacht.

Zelf had ik het hok met een dikke laag zacht hooi, smeerde ik er surolan op en als het dicht was paw wax. Daarnaast gaf ik duplocilline injecties. Dit heb ik toepast bij grote konijnen die bij een vermeerderaar vandaan kwamen en ze allemaal sore hocks hadden. Bij allen is het overgegaan. Ik heb ze niet in verband gedaan, want dat was volgens de dierenarts waar ik bij kom niet verstandig inderdaad.

Geplaatst:

ik heb ook konijntje gehad met beginnende sore hocks, het genezen ging dus wat makkelijker omdat beginnend was, wel moest het probleem aanpakken zodat ook niet erger zou worden, vanaf die dag zit dat koppeltje op tuin kussens (op maat geknipt van kussensloop) met een kussen sloop eromheen zodat kan verschonen, hier werkt dat prima, maar of dat bij jou konijn ook kan werken zodat als genezen is ook niet terug komt, zal vast iemand wel op inspringen.... daarbij ligt het er natuurlijk ook aan of je konijn niet opkussens gaat plassen, of aan knagen etc. want op natte kussens lopen en zitten lijkt me ook niet goed voor de pootjes.

Geplaatst:

Sore hocks kun je een beetje vergelijken met doorligwonden bij chronisch zieken. Er komt veel druk op de huid en daardoor is de bloedvoorziening minder. Als daar dan een wondje bijkomt, kan het bijna niet genezen. De druk er af halen is naast bovenstaande dingen net zo belangrijk.

De druk op de poten kan 2 soorten oorzaken hebben. Ofwel de woonruimte is niet goed door bijvoorbeeld gaas op de bodem of een te laag plafond met invloed op de houding van het konijn. Of de bouw van het konijn is niet goed, waardoor er te veel gewicht op zwakke plekken komt.

Wij hebben eens ernstige sore hocks gezien, waarbij het helaas niet gelukt is het diertje te genezen door de onderhuidse abcessen die al ontstaan waren. Maar de manier van verbinden wil ik toch even met je delen:

We verbonden het pootje wel, maar zorgen dat het verband niet op de wond drukte. Dat deden we door een borstkompres erop te doen, met een gat boven de wond. Daardoor steunde het verband en het konijn op de rest van het pootje en kwam er geen druk op de wond. Ik ben er wel van overtuigd dat dit goed kan helpen.

Jouw konijn loopt los in huis, maar ik denk dat je haar tijdelijk op moet sluiten in en kleinere ruimte. Ik heb ook begrepen dat fleece juist niet god is.

Geplaatst:

Bedankt voor alle reacties, ik ga ze nu op n dubbelgeslagen dekbed leggen met daaroverheen n dekbedovertrek en daar overheen n plastic onderlaken en dan n oud laken, ze zitten dus al kleiner.

Christaaa deden jullie onder dat verband zalf? Want dan blijft de wond toch week en nat?

Een vetbed kan idd ook, die ga ik bestellen maar t duurt even voordat die binnen zijn.

En christaaa die 2 oorzaken die je noemt kunnen allebei. Het is namelijk zo dat ze bij mij op t laminaat of in de bench zit, dus hier volgens mij geen slechte ondergrond, maar ze had t al toen ze bij me kwam, dus mss zat ze daar niet goed.

Verder is ze te mager, ze zagen bij haar operatie totaal geen buikvet, dus te veel gewicht kan niet de oorzaak zijn, maar verkeerde bouw zou kunnen, ze had t volgens de dierenarts op n vreemde plaats minder ver naar achteren dan normaal.....

Nogmaals heel erg bedankt voor de reacties, vind ik erg fijn. Ik zit er erg mee, omdat ik mijn vorige konijn op n vervelende manier veel te vroeg heb af moeten geven en ben bang dat t met haar ook zo gaat...

Geplaatst:

Ik denk dat ze gebouw een verkeerde bouw heeft en daardor wondjes krijgt van de harde ondergrond. Mijn konijnen lopen op tegels. Nog veel harder dus. Als ze goed op de poten staan geen probleem, maar een verkeerde houding kan drukplekken geven. Ik heb zelf het gevoel dat ze er aanleg voor heeft en dat het aan haar bouw zal liggen. Maar dat weet ik natuurlijk niet van een forumberichtje.

Wat we onder het verband deden: Dat konijn had echt flinke wonden met pus, dus dat probeerden we juist open te houden, zodat de abcessen leeg konden gaan. Ik zou er in jouw geval niet te veel zalf op doen in eerste instantie, maar ik heb de wonden natuurlijk niet gezien. Misschien toch het advies van de dierenarts volgen daarin. In elk geval zit ze nu op een minder harde ondergrond, wat natuurlijk ook al beter is. Hopelijk is dit voldoende.

Geplaatst:

Ik smeer nu dus 3x daags, en ze zit nu in ieder geval zacht, ga nu ook zo'n vetbed bestellen, vrijdag ga ik weer op controle bij de dierenarts, maar er zit in ieder geval geen pus, volgens de dierenarts, ik hoop dat t deze week in ieder geval dicht groeit, dat was t ook voordat we t gingen verbinden en dan zou ik die paw wax kunnen proberen en daarna misschien gewoon verbinden met dat borst kompres...

Geplaatst:

Ik ga vrijdag met de dierenarts overleggen of paw wax n optie is, maar likken ze er dat niet af, ze likt nu namelijk ook vaak de zalf eraf

PS net 2 vetbedden gekocht, want met n dekbed werkt niet echt goed.

Bram is helemaal blij dat ze alleen nog in t hok mogen, hij geniet er zo van dat hij tegen zn meisje aan kan liggen, normaal is t namelijk zo dat bram niet op t laminaat durft en pleun wel, dus bram zit veel alleen.....

Geplaatst:

Even een update, ik ben vandaag bij de dierenarts geweest en hij vond t er gelukkig veel beter uitzien, nou daar was ik heel blij mee, na die mededeling vroeg ik nog even of paw wax n optie was en ondertussen stond pleun nog op de behandeltafel, ze probeerde in mij te klimmen en ik duwde haar weer terug totdat ze besloot om zich op mijn schouder af te zetten en zo 2 meter de lucht in te springen en op haar rug te landen, echt ongelooflijk, een kamikaze konijn en ja hoor daarna 1 van haar hakjes weer kapot, gelukkig bleef het daarbij, we schrokken ons dood. Dat moet nu eerst weer genezen en vervolgens ga ik de ingrediƫnten van paw wax mailen aan de dierenarts en dan gaat hij bekijken of t niet schadelijk is, aangezien pleun altijd aan t likken is. Weten jullie wanneer je mag gaan smeren met paw wax, mag dat al als er nog n korstje op zit? En dus wel dicht zit...

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .