Ga naar inhoud

Haarbal bij Teddy dwerg


SteChan

Aanbevolen berichten

Dag allemaal,

Even opnieuw geregistreerd vanwege een prangende vraag:

We zijn gister met Pluis (Teddy dwerg) naar de dierenarts geweest, omdat ze sinds een paar dagen slecht at (geen brokken meer, wel nog groenvoer). De dierenarts dacht dat dit aan haar gebit lag, aangezien ze hier allemaal scherpe punten aan had. Ze is vandaag onder narcose gebracht om dit bij te werken. Tijdens de narcose hebben ze haar beter kunnen controleren en hebben ze iets hards in de maag gevoeld. Ze denken aan een haarbal. Er is ons nu dus gezegd dat we even moeten afwachten of ze weer gaat eten en zo niet, dat we kunnen kiezen voor een operatie of een spuitje om haar in te laten slapen. Dit laatste omdat een operatie mogelijk niet haalbaar is. Natuurlijk willen wij er alles aan doen om onze Pluis te redden. Wat is jullie ervaring hiermee?

We horen het graag!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Na wat internetonderzoek lees ik dat je ook kunt proberen om de verstopping zacht te maken, m.b.v. b.v. nat hooi, nat groenvoer. Wij moeten in ieder geval doorgaan met dwangvoeren, maar wel flink aangelengd met water. Ook voor deze aanpak zijn tips en adviezen heel erg welkom!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Beer heeft tijdens de rui ook altijd last van extreem veel haar in zijn maagje. Ik krijg daarvoor dan darmstimulerende middelen (4x per dag) en als hij al helemaal niet meer eet, ook pijnstiller. Daarnaast geef ik veel natte groente en drie keer per dag prozyme.

Ik weet niet hoe erg de situatie met Pluis inmiddels is, maar in laten slapen lijkt mij in zo'n geval absoluut nog niet nodig. Je zou ook de biks tijdelijk weg kunnen laten, omdat dit erg droog is, beter wat meer natte groente geven dan.

Misschien een idee om even telefonisch contact op te nemen met een andere (konijnkundige!) dierenarts, bijvoorbeeld van de lijst hier op bunnybunch, voor een second opinion.

aangepast door Majk
Link naar reactie
Delen op andere sites

Hebben ze geen laxeermiddel of iets van een darmstimulerend middeltje meegegeven?

Jawel, die hadden we ook al en zijn we meteen mee gestart (vrijdag) toen we erachter kwamen dat ze slechter ging eten. Hiermee moeten we ook doorgaan. Geen laxeermiddel overigens. Pijnstiller hebben we in het begin ook gegeven, maar lijkt niet nodig te zijn. Verder dus ook dwangvoeding van de dierenarts, waar we ook vrijdag al meteen mee gestart waren, maar weet nu even niet meer hoe dit heet. Vloeibare brokjes, lijkt het op ;-)

Het verhaal van het spuitje werd aan de telefoon verteld, bij het ophalen werd daar niets meer over gezegd. Maar ik vind een operatie ook al heel wat... Ik hoop dat we dat kunnen voorkomen. Qua gedrag is overigens niets te merken. Ze is nog steeds net zo vinnig als altijd ;-) Als ze groenvoer krijgt dan eet ze daar nog net niet onze vingers bij op. Dus wat dat betreft lijkt het goed te gaan.

Wij zijn verder heel tevreden over deze dierenarts (na verschillende ervaringen met andere artsen) en staat hier ook op de lijst bij konijnenspecialisten (dat heb ik afgelopen maart gecheckt toen ons andere konijn ziek was).

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .