Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Geplaatst:

Hoi Allen

Ik wilde graag een casus voorleggen aan jullie. Graag hoor ik van jullie welke behandeling jullie zouden doen.

Het gaat om het volgende.

Ik heb een pleegkonijn die een wondje heeft opgelopen op zijn rug vlak boven zijn staart. Ik vermoed een bijtwond. Hier komt sinds een paar dagen pus uit. Dit duid op een abces vorming.

Het wondje heeft 2 kleine openingetjes die onderhuids met elkaar verbonden zijn (fistel).

Welke behandeling zouden jullie dit konijn geven?

Ik ben uiteraard al begonnen met behandelen, maar ik ben heel nieuwsgierig naar jullie mening en eventueel ervaringen.

Ik kan er namelijk altijd van leren. Uiteraard zal ik binnenkort ook aangeven welke behandeling ik hem op dit moment geef en of het resultaat van genezing bied.

Ik hoor het graag!

bedankt!

groetjes!

Geplaatst: (aangepast)

Met abcessen, fistels en zeker met pusvorming altijd naar de dierenarts gaan.

Ik verbaas me erover dat je zelf start met een behandeling. Dat is niet iets waar je zelf mee moet gaan dokteren. Je weet nooit hoe diep het abces zal zitten en ook fistelvorming is niet iets waar je snel klaar mee bent.

Een abces zal uitgeruimd en schoongemaakt moeten worden. Daarna zullen ze het open laten omdat anders de mogelijke rommel die er nog in kan zitten of ontstaan, eruit moet kunnen. Het zal anders nooit van binnenuit kunnen genezen.

Beterschap.

aangepast door Rian
Geplaatst:

@ Rian....... Ik verbaas me erover dat je zelf start met een behandeling? Niet een overhaaste conclusie/verwijt naar mij toe? Kan je niet beter de vraag stellen of ik al naar de dierenarts ben geweest?

Ik ben uiteraard al lang met hem naar de dierenarts geweest!

Ik heb deze topic gestart om te vragen wat jullie ervaringen zijn en de mening over behandeling van dit soort wonden. Dit aangezien er verschillende behandelmethodes zijn.

Geplaatst:

Jemig wat jammer dat er zo wordt gereageerd. Ik wilde alleen maar vragen of er mede konijneneigenaren zijn met ervaringen met deze wonden. Evidence based practise!

Ik heb het gevoel meteen veroordeeld te worden. Er wordt niks aan me gevraagd alleen meteen geoordeeld.

Zeer spijtig.......

Geplaatst:

Dat ik het helemaal eens ben met Eefje. De dierenarts weet het beste hoe je een abces moet behandelen. Dus daar moet je eerst naar toe. (en even opkomend voor Rian: je schrijft ik ben uiteraard al begonnen met behandelen. Ik dacht ook dat je de dierenarts had overgeslagen. Zo lees ik het nog steeds, ook nu ik weet dat je er wel geweest bent)

In het algemeen: een abces moet open. Daarbij kun je antibiotica en pijnstilling geven, maar dat het open is en de pus er uit kan is het belangrijkste.

Voor dit specifieke geval: daar kan niemand antwoord op geven, behalve de dierenarts die hem beoordeeld heeft.

Geplaatst:

Als je gewoon even erbij zet dat je al bij je DA bent geweest, wat je DA voorstelt, wat je vraag is (dat je dus gewoon EBP wil horen), dan is het duidelijk.

Geplaatst:

Het gaat toch om adviezen uitwisselen?

De ene dierenarts is de andere niet. Elk heeft zijn eigen manieren van werken. Dus misschien niet verkeerd om de behandelmethodes eens naast elkaar te leggen en te kijken of er verschillen zijn tussen dierenartsen en welke behandelingen het beste helpen?!

Geplaatst:

Mijn konijn heeft 3 abcessen gehad door bijtwonden waarvan 1 hardnekkig (op het hoofd) dat we 2 maanden behandeld hebben.

Ik heb zowat elke methode gehad :P. Het abces is bij ons definitief verdwenen nadat de DA het volledig open heeft gedaan. We hebben het een maand open gehouden. 2 keer per dag gespoeld en 1 keer per dag curetteren (was bij ons erg nodig). Na verloop van tijd werd het om de dag curetteren. Elke dag inspuitingen met penicilline.

Wat we daarvoor geprobeerd hebben:

-2 keer opengesneden onder lokale verdoving in combinatie met AB: leek goed te gaan in het begin maar het abces kwam steeds terug.

-1 keer geopereerd waarbij het kapsel van het abces werd weggehaald en het abces werd toegenaaid: zeer slecht idee! het abces is 3 keer zo groot geworden en de huid rond de hechtingen stierf af.

-laatste keer naar een konijnenspecialist gegaan: zij heeft het heel erg opengehaald en dat is uiteindelijk gelukt zoals je hierboven kan lezen;). en om de 5 dagen controle bij de DA ook!

Dat was dus mijn ervaring met abcessen ;).

Geplaatst:

Ik gebruik ook duplocilline voor abcessen.

Hoe, wat en waarom kan je hier vinden, gaat natuurlijk om elk abces niet alleen bij de kaak:

http://www.dierengebit.nl/konijn-abces/antibioticum.html

Natuurlijk kan en mag je dit alleen in overleg met een dierenarts, maar mocht je deze behandeling nog niet hebben en het betert niet heb je er misschien wat aan in overleg met je dierenarts.

Niet alle dierenartsen zijn hier even bekend mee, omdat het niet geregistreerd is voor konijnen.

Verder is spoelen en open houden naar mijn mening heel belangrijk.

Geplaatst:

Daarbij kun je eigenlijk ook de Draxxin toevoegen.

Geen geregistreerd medicijn voor konijnen maar dezelfde dierenarts die het bij snotkonijnen gebruikt, gebruikt het ook bij abcessen. Het verschil is geloof ik dat duplo bijwerkingen heeft en draxxin een stuk minder

Geplaatst:

Een abces moet geopend worden zodat de etter eruit kan en nadien goed schoon houden.

En uiteraard antibioticum.

Maar dat is toch werk voor een dierenarts?

Blijf er aub zelf af,je moet maar met besmette handen werken en je kan het nog erger maken....

Geplaatst: (aangepast)
Jemig wat jammer dat er zo wordt gereageerd. Ik wilde alleen maar vragen of er mede konijneneigenaren zijn met ervaringen met deze wonden. Evidence based practise!

Ik heb het gevoel meteen veroordeeld te worden. Er wordt niks aan me gevraagd alleen meteen geoordeeld.

Zeer spijtig.......

Het eerste bericht laat (helaas) niets te raden of vragen over, het is duidelijk mede omdat van het begin af aan gesproken wordt in de eerste persoon, de 'ik' vorm dus.

''Ik ben uiteraard al lang met hem naar de dierenarts geweest!" was uit niets in dit schrijven op te maken.

Houdt er rekening mee dat duidelijkheid en zorgvuldigheid in berichtgeving voorkomt dat er vervelende misverstanden ontstaan die reageerders niet aan te rekenen zijn..

(de manier waarop daar gelaten, het gaat om de kern)

Een tweede lastig iets:

Wanneer iemand, zoals in dit geval de suggestie wekt in zijn of haar eentje te handelen en hierover vragen stelt, loop je enorme risico's om buiten de enige goede raad(naar de dierenarts), ook raad te krijgen welke vanuit oorsprong onkundig genoemd mag worden.

Wanneer men namelijk bij allerhande ernstige kwalen zonder een dier gezien te hebben, gericht medische raad of handelen denkt (of suggereert) te kunnen geven.....zullen er altijd leden zijn die dit op gaan volgen omdat ze denken of hopen hiermee een betaald bezoek aan dierenarts te kunnen voorkomen.....met alle gevaarlijke gevolgen van dien.

Helaas maken we beide kanten op dit forum (te) vaak mee...

aangepast door ZaZa
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .