Stamperlove Geplaatst: 9 augustus 2013 Geplaatst: 9 augustus 2013 Hoi!Wat als je je voedster nou niet laat castreren ? Sterft ze dan vroeger? Hoeveel procent kans hebben ze op baarmoederkanker?Mijn voedster is al enkele keren schijnzwanger geweest maar durf haar niet te laten castreren...Wat zijn de voor en nadelen van castreren?Alvast bedankt!
kelly01 Geplaatst: 9 augustus 2013 Geplaatst: 9 augustus 2013 Hoi,Nou mijn dierenarts zegt van wel, dat het beter is enzo maar ik lees hier wel vaker dat het niet altijd zo is. Ik lees wel dat je voedster al enkele keren schijnzwanger is geweest, en dan denk ik dat het wel beter is dat je haar laat castreren. Eens gecastreerd heeft ze daar geen last meer van. Ik weet wel de nadelen niet echt van castreren, vooral dat het even duurt voor de wonde heelt, en dat je haar misschien zal moeten dwangvoederen de eerste dagen. Ik denk dat er hier mensen op het forum zijn die er meer van kennen dan mij. Misschien kan je ook eens jou dierenarts contacteren en er vragen rond stellen.Groetjes
ZaZa Geplaatst: 9 augustus 2013 Geplaatst: 9 augustus 2013 Misschien heb je iets aan dit topic: http://www.bunnybunch.nl/community/showthread.php?73190-Wel-of-niet-voedster-laten-castreren
Eefje Geplaatst: 10 augustus 2013 Geplaatst: 10 augustus 2013 Als ze vaak schijnzwanger is, of veel rijdt en sproeit, dus last heeft van de hormonen, dan is het beter om te castreren. Ten eerste omdat ze zichzelf in de weg zit met die hormonen, ten tweede omdat ze dan meer kans hebben op baarmoederproblemen. Dit heeft mijn dierenarts me verteld.
Charita Geplaatst: 10 augustus 2013 Geplaatst: 10 augustus 2013 Maar zoals die van mij, die zitten net in de puberteit dus rijden en sproeien allebei. Dan kun je toch nog wel even afwachten en bekijken of het nog af gaat nemen?
Cupcake82 Geplaatst: 10 augustus 2013 Geplaatst: 10 augustus 2013 Ik laat Hazel ook niet "helpen", ik vind het risico van de operatie groter dan t risico op eventuele problemen later.
Eefje Geplaatst: 10 augustus 2013 Geplaatst: 10 augustus 2013 Ik denk wel dat het risico van de operatie zelf vaak behoorlijk overdreven wordt. Maar je weet natuurlijk niet wat het op de lange termijn met je konijn doet om geen baarmoeder en eierstokken te hebben. Misschien heeft dat ook wel invloed.Maar deze discussie is pas ook al gevoerd in het topic dat ZaZa doorgegeven heeft. Uiteindelijk is er geen goede of slechte keuze en gaat het erom dat je achter je keuze staat, of je er nou voor kies om wel of niet te castreren.
Aniek Geplaatst: 10 augustus 2013 Geplaatst: 10 augustus 2013 Ik zou het in ieder geval doen als ze zichzelf of haar vriendje regelmatig tot last is.Mijn eigen dames zijn wel allemaal preventief gecastreerd, omdat ik dit jaar mijn 8 jaar oude dame ben verloren aan baarmoederkanker en op het moment van ontdekken het al uitgezaaid was naar de longen. En vorige week een dame van 2 jaar met al een melkkliertumor. Maar dat is mijn afweging. Gisteren heb ik mijn laatste ongeholpen dame laten helpen en die loopt nu al weer lekker tussen de andere 5 te scharrelen. Gelukkig zag haar baarmoeder er verder nog prima uit op 3 jarige leeftijd.Ik zelf geef altijd aan dat ik het sowieso zou laten doen als ze volwassen zijn en zelf veel last van de hormonen hebben, want dat is niet fijn voor de konijnen zelf. Wil je het preventief medisch doen dan is de afweging geheel aan jezelf, harde duidelijke cijfers zijn volgens mij niet te geven in deze.
Charita Geplaatst: 10 augustus 2013 Geplaatst: 10 augustus 2013 Maar wanneer zijn ze volwassen? Met 1 jaar ofzo?
Aniek Geplaatst: 10 augustus 2013 Geplaatst: 10 augustus 2013 Jups rond een jaar zijn ze volwassen en als ze tussen een jaar een ouder vaak last van de hormonen hebben of op een latere leeftijd zou ik kiezen voor castratie. Als ze in de overgang naar volwassen worden zitten dan hebben ze vaak meer last van de hormonen en moet alles nog stabiliseren.Al raad mijn dierenarts het wel aan voor een jaar te laten castreren, het herstel is dan ook vlot, maar ja dat is weer het preventieve verhaal en als je het preventief zou willen doen tegen baarmoederproblemen dan zou ik idd ook kiezen voor een jaar qua leeftijd.
Stamperlove Geplaatst: 10 augustus 2013 Auteur Geplaatst: 10 augustus 2013 Mijn voedster is donderdag 1 jaar geworden.Mijn moeder zegt dat het niet nodig is en ik heb bang voor de narcose,maar als ik het zou laten doen,zou ik het dan hier laten doen?:http://www.trigenio.be/
Boefje Geplaatst: 10 augustus 2013 Geplaatst: 10 augustus 2013 Ik heb Noellie onverwachts laten helpen via Dollie. Er was wel sprake van geweest dat ik het van plan was te doen, maar wist nog niet wanneer. Het viel mij ook heel erg mee. Ik had jaren geleden Boefje laten castreren bij Wilhelminapark dierenkliniek en haar herstel was in mijn geheugen iets moeizamer geweest dan die van Noellie. Maar het kan ook zijn omdat Noellie bij Dollie overnacht heeft, dus ik haar niet zo heel zielig heb meegemaakt. Ze was na een dag alweer aardig levendig, beetje sloompjes en zielig, maar twee dagen later merkte ik niks meer van dat ze gecastreerd was. Ze is zo goed als de oude. De wond zie je bijna niks van. Het is heel mooi gedaan. Ik heb er ook weinig omkijken van gehad en ze kon gelijk weer bij haar vriendje ondanks dat ze ergens anders overnacht heeft.Ik ben erg blij dat ik het heb laten doen en er vanaf ben om het zo maar te zeggen. Ik heb het jaren uitgesteld, maar wel aldoor gezeten met de angst dat ze straks baarmoeder problemen zou gaan krijgen.
Charita Geplaatst: 10 augustus 2013 Geplaatst: 10 augustus 2013 Jups rond een jaar zijn ze volwassen en als ze tussen een jaar een ouder vaak last van de hormonen hebben of op een latere leeftijd zou ik kiezen voor castratie. Als ze in de overgang naar volwassen worden zitten dan hebben ze vaak meer last van de hormonen en moet alles nog stabiliseren.Al raad mijn dierenarts het wel aan voor een jaar te laten castreren, het herstel is dan ook vlot, maar ja dat is weer het preventieve verhaal en als je het preventief zou willen doen tegen baarmoederproblemen dan zou ik idd ook kiezen voor een jaar qua leeftijd.Thanks voor de info! Ze zijn nog maar 4,5 maand dus voorlopig wacht ik dan ipv meteen met 6 maanden te doen. Dan doe ik het liever na de winter mocht het rijden echt niet minder worden
Iddor Geplaatst: 12 augustus 2013 Geplaatst: 12 augustus 2013 Toevallig heb ik sinds een aantal maanden een nieuwe dierenarts. Met haar had ik het over het castreren van voedsters van de week. Zij is een aantal jaar geleden naar de K&K gegaan. Dit is een nascholing voor dierenartsen en assistentes speciaal over konijnen en knaagdieren.Hier heeft zij geleerd van Frank Verstappen (konijnspecialist) dat het het gunstigste is om je voedster voor een leeftijd van 8 maanden te laten castreren. Dit verminderd de kans op baarmoeder- en melkkliertumoren bijna met 80%! Het laten castreren doen zij in de kliniek vanaf een leeftijd van 4 maanden. Ik dacht zelf dat dit altijd 6 maanden moest zijn... Ook vertelde ze mij dat als je de baarmoeder en eierstokken laat verwijderen (ovariohysterectomie) er toch nog een kleine kans is, dat er een tumor ontstaat op de plek waar ze de baarmoeder hebben afgebonden en weggehaald. Deze 'stomp' kan niet altijd te kort worden afgebonden omdat de plasbuis van de voedster hierin ook uitmond. Zou je deze dus te kort afbinden en weghalen dan zou ze niet meer correct kunnen plassen. Deze operatie wordt echter niet vaak uitgevoerd, tenzij een voedster op latere leeftijd wordt geholpen. Na dit verhaal schrok ik wel een beetje. Ik heb namelijk zelf mijn voedster laten helpen toen ze een jaar en twee maanden was. Voornamelijk vanwege het terugkeren van schijnzwangerschap. Er werd mij toen verteld dat het op die leeftijd ook al enorm zou helpen om tumoren te voorkomen...Nu ben ik heel erg benieuwd naar jullie ideeen en julie dierenartsen en hun denkwijze!!
Aanbevolen berichten