Charita Geplaatst: 6 juli 2013 Geplaatst: 6 juli 2013 Ik lees hier best vaak over medicijnen die mensen sowieso in huis hebben.Of dat mensen iets preventief geven. Eigenlijk hebben de meeste mensen wel iets in huis staan voor als er iets met het konijntje mocht gebeuren.Mijn vraag: wat kun je het beste altijd in huis hebben? (Zou het fijn vinden als je me ook kunt vertellen waar het medicijn voor is.)En waar kun je dat dan halen?
Domino Geplaatst: 6 juli 2013 Geplaatst: 6 juli 2013 Bij de dierenarts meestal, dat is het antwoord op je laatste vraag Ik heb vanalles in huis, maar dat komt ook omdat ik 8 konijnen heb en sommige wel eens wat mankeren. En zodoende leer je dat medicijn kennen en gebruiken.Wat ik altijd standaard in huis heb zijn medicijnen tegen gasbuiken en verstoppingen, en pijnstilling. Cisaral heb ik, dat is ter bevordering van de lediging van maag en darmen. Om die maar aan de gang te houden. Ook heb ik daarvoor Primperan, maar dat is volgens mij hetzelfde als Metocloral en bevorderd ook de maag en darmen, maar net ff anders als de Cisaral. (google maar eens )En dan pijnstilling. Meestal Meloxidyl, dat is bij mijn weten dezelfde werkzame stof als Metacam, maar dan een goedkoper merk. Carprofen is ook een pijnstiller die veel bij konijnen wordt gebruikt, maar sommige konijnen reageren daar niet of niet goed op. Maar dat is een enkele keer. Ik had bijvoorbeeld 1 konijn die daar totaal niet op reageerde en sindsdien gebruik ik die andere. Verder heb ik nog een oogdruppel in huis, maar dat is speciaal voor 1 konijn die wel eens last van z'n oog heeft. En dat krijg je ook alleen mee nadat de dierenarts je konijn heeft gezien. Maar ik denk dat de medicijnen voor de gasproblemen wel het belangrijktse zijn, want dat presteren ze meestal of in het weekend of 's avonds laat. En op deze manier heb ik al vaker een dierenartsbezoek weten uit te sparen. (let wel: ik ga uiteraard wel heen als ik echt moet of het me niet meer lukt met wat ik in huis heb, pas met Pasen nog naar specialist gereden) Maar als je voor het eerst problemen hebt met een konijn wat niet wil eten, ga echt zo snel mogelijk naar de dierenarts (ook 's avonds laat of in het weekend, het kost wat meer maar het kan het leven van je konijn redden), en ga niet zelf dokteren als je er geen ervaring mee hebt!!
fancii Geplaatst: 6 juli 2013 Geplaatst: 6 juli 2013 Ik heb nu sowieso in huis: - Infacol (tegen gas, babymiddel wat je gewoon bij de kruidvat kunt halen)- Carprofen (pijnstiller, kun je bij de dierenarts halen)- Metacloral (darmstimulerend middel, ook bij de dierenarts)Verder heb ik nog prozyme, wat ik nu dagelijks een beetje geef, omdat mijn konijnen vrij veel haar aan het verliezen zijn.Ik wil binnenkort dit sowieso nog toe gaan voegen:- Ciseral (darmstimulerend middel, dierenarts)- bach rescue drops (middel tegen stress en angst, kun je halen bij bijv. kruidvat of etos)Dingen die ook wel handig zijn om sowieso in huis te hebben: een pincet of tekenpen, betadine oplossing, calendulanzalf, en spuitjes zonder naald.En verder inderdaad wat domino ook zegt: het is natuurlijk goed dat je dit alvast in huis wilt hebben, maar mocht je konijn ziek worden, altijd een dierenarts raadplegen.
Charita Geplaatst: 6 juli 2013 Auteur Geplaatst: 6 juli 2013 M'n konijnen zijn niet ziek hoor maar ze verharen nu bijv verschrikkelijk en er zitten haren in de keuteltjes. Ik las dat iemand iets preventief gaf tegen haarballen.Dat soort simpele dingetjes bedoel ik. Oogzalf heb ik ook maar dat is omdat 1 van de meiden een infectie heeft gehad aan dr oogleden.Maar ik denk niet dat mn dierenarts zomaar medicijnen mee gaat geven natuurlijk. Dus dan houdt het denk ik op
Boefje Geplaatst: 6 juli 2013 Geplaatst: 6 juli 2013 prozyme is tegen verstopping van konijnen in de rui. kan je bestellen op konijnenwebwinkel. Pijnstilling zou ik wel standaard in huis hebben. Dwangvoer, maar ja dat kan ook gewoon van geweekte biks een papje maken. Je kan ook bestellen via een online dierenapotheek. Meest gangbare medicijnen kan je daarop krijgen. Fenbendrops, methocloral, cisaral, carprofen enz. Maar ik zou daar geen voer of wat halen, ik vind het nogal bagger dat ik laatst heel veel oud spul heb gekregen die je niet meer lang kon houden. En het voer stonk naar stopverf dus die kon de prullebak in. Overigens moet je wel eerst met een dierenarts dingen bespreken natuurlijk. En wat er net ook gezegd is, meestal heb je al het een en ander meegemaakt met die beestjes waardoor je ook herkent wat het is en kan je ook wel eens gewoon zo medicatie gebruiken. Ik heb een EC konijntje dus ik heb standaard Fenbendrops in huis. En ik ga niet wachten tot het weer optreed ik geef het preventief ook al wel eens 14 dagen om de zoveel tijd of in stress periodes.
Boefje Geplaatst: 6 juli 2013 Geplaatst: 6 juli 2013 Ook handig is wat van die reserve spuitjes in huis te hebben. Ik heb laatst een lading pipetjes met urine opvangbuisjes meegekregen van de dierenarts omdat ik in de meest gekke dingen urine vervoerde. De laatste keer had ik mijn vingers eronder zitten omdat het lekte.
Charita Geplaatst: 6 juli 2013 Auteur Geplaatst: 6 juli 2013 Oke! Ik zal ze nooit zomaar wat geven hoor! Altijd eerst contact opnemen met de dierenarts. Maar t gebeurd inderdaad altijd in het weekend als er iets gebeurd en dan heb je misschien toch iets wat je na een telefoontje kan geven.Dat prozyme kan ik eventueel wel geven nu met dat enorme verharen? Of ook even de dierenarts voor bellen?
Caatje1988 Geplaatst: 6 juli 2013 Geplaatst: 6 juli 2013 Prozyme kan je gewoon geven.Heel klein beetje over de groenten strooien dan eten ze het vanzelf op.Kan ook in combinatie met andere medicijnen.Ik ben gister met de prozyme begonnen bij alle 4 me nijnen omdat 1tje gigantisch aan het verharen is en een andere was gesteriliseerd en haar darmen lagen stil. Gaat nu weer goed maar met die prozyme erbij geeft me gewoon een goed gevoel..Is echt zon middel baat het niet dan schaad het ook niet
Charita Geplaatst: 6 juli 2013 Auteur Geplaatst: 6 juli 2013 Ze verharen hier allebei flink dus dat is misschien wel een goed idee om te doen dan
Deeskuh88 Geplaatst: 6 juli 2013 Geplaatst: 6 juli 2013 Ik heb zelf diverse maten spuiten in huis, met en zonder naald.Carprofen (onstekingsremmende pijnstilling)Metocloral (darmstimulerend en voor maaglediging)Fenbendrops (ec)Enrofloxoral (antibiotica, van de dierenarts)Duplocilline (antibiotica, ook van de dierenarts)Infacol (voor gas bij baby's)Cothivet (wondspray)Twee soorten dwangvoerIcepodsSnugglesafeProzyme wil ik nog bestellen, maar wil ik ook zeker toevoegen. Ik gebruik ook alles na overleg met de dierenarts! En de rest wat ik niet via de dierenarts heb, bestel ik via medpets.nl
Eefje Geplaatst: 6 juli 2013 Geplaatst: 6 juli 2013 Ik heb: metocloral en cisaral voor de darmenCarprofen pijnstillernog een tubetje oogcreme en andere oogdruppels, omdat Frits een tijdje last van een oog hadBach rescue remedy kids (zonder alcohol)Infacol, maar dat durf ik eigenlijk niet te gebruiken, ik vertrouw het niet zo. DwangvoerProzymeVerschillende maten spuitjes zonder naald.Verder nog 2 icepods, een snugglesafe, nageltangetje, betadine
fancii Geplaatst: 6 juli 2013 Geplaatst: 6 juli 2013 Ik bestel inderdaad ook bijna alles op medpets.nlEefje, waarom durf je de infacol niet zo goed te gebruiken?
Eefje Geplaatst: 6 juli 2013 Geplaatst: 6 juli 2013 Nou, ik heb gehoord dat Simeticon, het werkzame bestanddeel in infacol, van een boel kleine bubbels 1 grote bubbel maakt. Als gas in de maag zit kan dat er veel gemakkelijker uit als het kleine bubbels zijn natuurlijk, 1 grote bel is een stuk moeilijker te verwerken en daardoor komt er alleen maar meer druk op de maag. Dit verhaal heb ik van iemand van het forum en werd bevestigd door mijn dierenarts, die mij echt op het hart heeft gedrukt dat niet te gebruiken. Zorgen dat de darmen aan de gang blijven met metocloral en/of cisaral, pijnstiller erin en dan na een paar uur hele kleine beetjes dwangvoeren, zodat er wat stuwing ontstaat en het gas dan weg kan, dat heeft hier al een paar keer goed geholpen! Er zijn echter ook een boel mensen die zweren bij het gebruik van simeticon, maar ik los het liever op andere manieren op.
Noor88 Geplaatst: 6 juli 2013 Geplaatst: 6 juli 2013 pff wat een voorraden.. wordt er een beetje bang van. ik zou niet weten wat ik ermee zou moeten of wat symptomen zijn dus ik heb niets. wilde wel een zakje dwangvoeding in huis halen.
Deeskuh88 Geplaatst: 6 juli 2013 Geplaatst: 6 juli 2013 Owja, en heb ook nog fysiologische zoutoplossing.Infacol heb ik bij Klenes gas wel gebruikt. Geen idee of het waar is, maar het werkte hier..En ja, heb alles aangeschaft, omdat het goedkoper is dan via de dierenarts. Dus wat konijnen snel kunnen krijgen, heb ik het spul voor gekocht. Ben er nu achteraf toch heel blij mee geweest..
Charita Geplaatst: 7 juli 2013 Auteur Geplaatst: 7 juli 2013 En dat laatste is ook wat ik deels wil. Zoals ik al zei zal ik nooit iets zonder dierenarts doen.Maar buiten oogzalf heb ik nu niks, dan sta je helemaal zo machteloos.Als je iets in huis hebt, de belangrijkste dingen, kan je na een telefoontje tenminste iets geven.
Dollie Geplaatst: 7 juli 2013 Geplaatst: 7 juli 2013 Ik heb ongeveer alles wat met regelmaat voor een konijn gebruikt kan worden wel in huis, maar dat is ook logisch als opvang. Heb je er geen ervaring mee, dan zou ik het ook niet zo maar in huis halen. Als je niet weet wat je doet kun je zo veel fout doen. En dan heb ik het niet over iets als prozyme, dat doet niet zo veel en dus ook niet zo veel kwaad. Maar antibiotica, darmstimulans, pijnstilling.. Daar moet je echt met beleid mee omgaan. Neem nu metocloral: Op een lege maag kan dat voor flinke maagkrampen zorgen. Daar gaat je konijn zich Ć©cht niet beter van voelen. Maar dwangvoeren mag ook niet in elke situatie en dus moet je zelf wel heel goed kunnen voelen waar het probleem zit, wat je waarschijnlijk niet kan. Pijnstilling is op zich redelijk onschuldig, maar als jij nu pijnstilling geeft en over een uur bedenkt dat je toch beter naar de dierenarts kan gaan, dan kan het wel zijn dat het symptomen 'maskeert' waardoor de dierenarts minder goed een diagnose kan stellen.Ik ben zelf gewoon begonnen met dingen in huis halen toen mijn konijnen het al een aantal keer gehad hadden en i kzo langzamerhand zelf prima in kon schatten hoe en wat. En ik heb bijvoorbeeld altijd oogzalf in huis, want ik heb een konijn met Ć©Ć©n oog. Als haar andere oog beschadigd hebben we een groot probleem, dus wil ik gelijk kunnen gaan zalven als er wat is.
Boefje Geplaatst: 7 juli 2013 Geplaatst: 7 juli 2013 @ Eefje, dat probleem met infacol heb ik dus inderdaad. Ik vond het ook altijd eng om gas middeltjes te gebruiken, maar Bailey had het zo erg dat ik toch maar naar de winkel ben gecrossed om infacol op te halen. Na twee keer gebruiken had ik het wel gehad met dat spul. Het leek inderdaad erger te worden. Het leek wel of er een Aliƫn in zijn buikje woonde die eruit probeerde te komen. Die buik van hem ging tekeer. Ik gebruik dat spul echt niet meer. Dan maar ouderwets darm massages geven en zorgen dat het gas zo snel mogelijk met de ontlasting naar buiten komt.
Eefje Geplaatst: 7 juli 2013 Geplaatst: 7 juli 2013 He gets Boefje, dat klinkt wel heel eng! Gelukkig is hij er wel bovenop gekomen..Ik gebruik alle medicatie overigens alleen na telefonisch overleg met de dierenarts, als zij het nodig vindt dat ik met het konijn langs kom doe ik dat uiteraard.
Domino Geplaatst: 7 juli 2013 Geplaatst: 7 juli 2013 Ik gebruik bij gas altijd Equate. De uiteindelijke werking staat hier op het forum wel ter discussie. Maar dat zou ervoor zorgen dat een grote gasbel juist wordt verdeeld in kleine zodat het makkelijker door te voeren is.
Boefje Geplaatst: 7 juli 2013 Geplaatst: 7 juli 2013 (aangepast) Ja dat scheelt, maar ik heb niet zoveel aan mijn eigen dierenarts, want die zegt soms de meest onnozele dingen. Zoals AB kan wel na een operatie want dat doet niks met de darmen want het zou zogenaamd veilige AB zijn. En pijnstilling hoeft niet, want hij zou alleen last hebben van de eerste twee dagen operatiepijn. Hellooooo zal ik jou oog eruit halen en dichtnaaien en je alleen twee dagen pijnstilling geven?? Denk ik dan....Ik kreeg geen eens darmstimulerende middelen mee. 7 juli 2013 aangepast door Boefje
Dollie Geplaatst: 7 juli 2013 Geplaatst: 7 juli 2013 Ik gebruik bij gas altijd Equate. De uiteindelijke werking staat hier op het forum wel ter discussie. Maar dat zou ervoor zorgen dat een grote gasbel juist wordt verdeeld in kleine zodat het makkelijker door te voeren is.Productomschrijvingen beweren het tegendeel?Infacol bevat simeticon met een concentratie van 40 mg/ml als hoofdbestanddeel. Simeticon helpt vastzittende lucht in de maag en darmen te bevrijden. Simeticon zorgt er voor dat de kleine gasbellen worden samengevoegd tot grote gasbellen die makkelijk door uw baby als lucht kunnen worden afgevoerd.
Domino Geplaatst: 7 juli 2013 Geplaatst: 7 juli 2013 Productomschrijvingen beweren het tegendeel?Ik heb even gekeken op de Equate, daar zit 20mg/0,3ml in. Misschien maakt dat een verschil?
Dollie Geplaatst: 7 juli 2013 Geplaatst: 7 juli 2013 (aangepast) Ik ben niet zo heel sterk met scheikunde en dergelijke, maar het lijkt mij dat dat geen verschil maakt, als ik logisch nadenk. De hoeveelheid veranderd de werking niet, maar versterkt of verzwakt die. De werkzame stof is bij Equate en Infacol gelijk (simeticon) dus de werking zou ook gelijk moeten zijn. Daarbij pas je de dosering aan op de hoeveelheid, je geeft (mag ik aannemen/hopen) niet standaard bijvoorbeeld 1 ml per kg. Dat doe je bij Metacam ook niet, dan kijk je ook of het Metacam hond of metacam kat is en pas je vervolgens de dosering aan op de heoveelheid werkzame stof per ml. 7 juli 2013 aangepast door Dollie
Domino Geplaatst: 7 juli 2013 Geplaatst: 7 juli 2013 Ik weet de dosering van Infacol niet, maar wat ik zo begrijp uit die 2 middelen is dat de concentratie Simeticon bij de Equate sterker is dan bij Infacol. Als er bij infacol 40mg/1ml zit en bij Equate 20mg/0,3ml is dat best wel een verschil. En dan zou je moeten bekijken wat de dosering van Infacol is per kg konijn. En dan kun je kijken welke sterker is. En misschien maakt dat dan juist wel verschil
Aanbevolen berichten