Ga naar inhoud

Inenting noodzakelijk?


tomdevisser

Aanbevolen berichten

Als er antistoffen ingespoten worden is het geen vaccin. Vaccinatie houdt per definitie in dat er een minieme hoeveelheid van de ziekteverwekker toegediend wordt. Als er antistoffen ingespoten worden zal het lichaam zelf geen weerstand ontwikkelen. Dat is passieve immunisatie. Bij mijn weten is dat er niet voor myxomatose. Er zijn 2 vaccins voor Myxomatose, de een werd vroeger veel gebruikt en werkte een maand of 2 redelijk, dat was Lyomyxovax, daarbij vind ik de discussie nog wel begrijpelijk dat het om het even zou zijn met wel of niet enten. Maar dat spul wordt eigenlijk nauwelijks meer gebruikt. Tegenwoordig wordt geënt met een vaccin dat Nobivac heet, dat biedt ook bescherming tegen VHS en werkt een jaar.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • Reacties 50
  • Aangemaakt
  • Laatste reactie

Beste reacties in dit topic

Beste reacties in dit topic

Wie geven we in dit land een griepprik?

Zwakkere mensen, zoals ouderen, mensen met diabetes, mensen met astma of COPD, etc.

Nogmaals: ik zou geen zieke dieren inenten, maar als je konijn zwakker is door ouderdom of doorgemaakte ziekte, is het wel verstandig in te enten.

Zwakkere mensen zijn gevoeliger voor griep. Gezonde mensen gaan niet dood aan griep.

Maar het is niet zo dat zwakkere konijnen gevoeliger zijn voor myxomatose dan kerngezonde, ze gaan er allemaal aan dood.

Inderdaad zou ik wel ook oudere of bijvoorbeeld wat vermagerde konijnen gewoon inenten. Maar niet speciaal omdát ze zwakker zijn.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Een konijn inenten die ouder is, is wat anders dan een konijn inenten die ziek is.

Een ouder konijn kan opzich wel een goede weerstand hebben, een konijn die ziek is heeft dat meestal niet.

Al heeft het misschien ook wel een beetje met geluk en pech te maken.

De ene ent nooit in en er gebeurd jaren niks, de ander ent een keertje niet in en het konijn wordt ziek en overleeft het niet.

Tja, je kan het nooit helemaal tegenhouden...

Link naar reactie
Delen op andere sites

mijn konijn werd ieder jaar ingeent hij heeft de laatste inenting gehad toen hij bijna 9 jaar was, hierna is hij ziek geworden en ook overleden.

zelfs mijn dierenarts weet eigenlijk niet de precieze doodsoorzaak , uiteindelijk is het op de ouderdom gegooid omdat er niets anders te ontdekken was.

hij wilde niet meer eten , maar had geen gas of verstoppingen.

ik heb geen autopsie laten doen.

ook ik twijfel toch ergens wel over de inentingen omdat dit de tweede keer is dat me dit overkomt na een inenting beide bij de wat "oudere"konijnen en mijn jongere konijn heeft nergens last van gehad.

waar je dan goed aan doet weet ik ook niet, denk dat ieder dat voor zichzelf moet bepalen..

Link naar reactie
Delen op andere sites

@ Lonja, voor zover ik weet kreeg mijn konijn vroeger alleen maar een enting tegen vhs en verder niet. Vandaar dat ik dat zeg. Dat hele Myxomathose virus was nog totaal niet aan de orde. Als dat zo was dan werd mijn konijn er ook wel voor in geënt. Maar dat doet er verder niet toe, wat ik daarmee wil zeggen is dat mensen niet gelijk zo bangig moeten worden als hun konijn niet ingeënt is. Het is niet zo dat zodra ze een mug in huis zien het konijn gelijk in levensgevaar is. Ik heb hier ooit een verhaal gelezen over een konijn dat Myxomathose kreeg en werd behandeld. Het was een ontzettend lange en zware rit en het beestje heeft het een tijd lang volgehouden, maar uiteindelijk toch bezweken. Dit diertje was ook ingeënt. Ik weet niet meer precies welk topic en het is al minmaal drie jaar geleden dat ik dat gelezen had. Daarnaast had ik van meerdere mensen begrepen dat ondanks dat ze ingeënt zijn ze inderdaad alsnog ziek kunnen worden maar dat ze meer overlevingskansen hebben. Sorry dat ik dat niet allemaal onthouden heb en in een dossier bewaard heb voor het geval dat ik mijzelf zou moeten bewijzen hierover. Mensen moeten maar zelf uitzoeken wat ze doen. Ik heb slechts mijn mening en bevindingen gedeeld zoals een ieder doet hier. Wat de TS hiermee doet is zijn eigen keus. Ik probeer niemand verder over te halen. Ik snap hoe frustererend het is voor mensen die heilig in het middel geloven als ze iemand treffen die dan het tegenovergestelde beweerd. Ik zeg gewoon dat het alle kanten op kan gaan met het spul. Dus het is ten alle tijden een risico.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Misschien de moeite waard voor de nieuwsgierige mensen om hier te zoeken op myxomathose en wat topics te lezen. Dan kun je ook argumenten lezen van mensen die heel veel verstand van konijnen hebben en ervaring hebben met het overlijden van konijnen door een ent reactie.

Link naar reactie
Delen op andere sites

oh.... vanaf hoe oud kan ik mijn konijn laten inenten???

Bij de jumper 8 min fietsen van mijn huis zit een dierenarts Elke die gespecialiseerd is in konijnen :) Kan ik het beste nu laten inenten? Bij de fokker is dat helaas nog niet gebeurt..

Wil hem niet ziek hebben!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb mn konijnen laten inenten op 3 maand. Ik had zelfs gelezen dat het vroeger kon. Maar 3 maand vind ik persoonlijk toch echt de minimumleeftijd, maar luister maar eerst naar andere hun mening daarover, ik heb de nijntjes nog maar 1 keer laten inenten. En ook voor de eerste keer.:)

Link naar reactie
Delen op andere sites

oh.... vanaf hoe oud kan ik mijn konijn laten inenten???

Bij de jumper 8 min fietsen van mijn huis zit een dierenarts Elke die gespecialiseerd is in konijnen :) Kan ik het beste nu laten inenten? Bij de fokker is dat helaas nog niet gebeurt..

Wil hem niet ziek hebben!

Ik zou je konijn eerst even laten bijkomen van alles wat hij heeft meegemaakt.

Ook al is je konijn al ontspannen, laat hem eerst nog meer even aan je wennen.

Hij heeft net een reis in de vervoersbox achter de rug! :)

Link naar reactie
Delen op andere sites

@ Boefje, Topics van 3 jaar geleden?! Toen bestond Nobivac nog niet eens...Jij bent denk ik in de war met het vroegere vaccin. Sinds anderhalf jaar is er een andere enting op de markt, Nobivac dus, waarbij het heel anders ligt en ik dus nog nooit ook maar 1 verhaal heb gehoord van een konijn dat toch ziek werd. Je kan het forum afspeuren wat je wil, die verhalen zijn allemaal van de oude enting en die wordt eigenlijk niet meer gebruikt dus is niet relevant in de discussie anno 2013.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat niet is kan nog komen. Ik ben al een tijd niet meer hier geweest op dit forum aangezien het niet meer was wat het is geweest. Vroeger zaten hier echt die hard leden die echt leden met een probleem met hun konijn hielpen tot diep in de nacht en ook wisten waar ze over spraken. Maar sinds mijn konijntje weer ziek werd en inmiddels overleden is ben ik hier weer wat aan het rondstruinen dus tja ik heb al die nieuwe verhalen hierover niet gelezen. Ik weet inderdaad dat er een nieuw vaccin is op de markt en inmiddels ook al weer wat langer, maar ik vertrouw ook dat wat nieuw is niet zomaar. Hoe dan ook een konijn met verminderde weerstand inenten is niet raadzaam. Zelfs nu niet. Misschien kan je diegene hier vragen in dit topic die vertelde over slechte verhalen over dit vaccin. Ik weet niet waar zij dit gehoord heeft natuurlijk. Ik geloof niet in griepprikken en dat nieuwe vaccin voor zogenaamd baarmoederhalskanker te voorkomen en dat gegeven wordt aan jonge meisjes vertrouw ik ook voor geen meter. Over een paar jaar hoor je daar allemaal ellende over.. let maar op. Dus ik ben niet iemand die zomaar dingen doet maar als al mijn konijnen gewoon gezond waren en ze buiten in de tuin zaten of wat dan zou ik ze inderdaad ook in laten enten, maar in een flat met overal hor voor het raam heb ik zoiets van niet zo'n noodzaak. Ik heb de afgelopen 2,5 jaar met zieke konijnen gezeten en vanaf dat moment heb ik ze ook niet meer ingeënt en ik moet zeggen dat ik me eerder al die tijd meer zorgen maakte of ze een ent reactie zouden krijgen dan of ze ziek zouden worden doordat ze niet ingeënt zijn.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Mijn konijntjes zijn met 5 weken blijkbaar al geënt. Niet door mij hoor, ik heb ze zo gekocht. Tis ook niet de nieuwe enting geweest maar iets voor 3 maanden. Mn ene konijntje heeft daar de geïnfecteerde ogen van gekregen die je bij myxomatose ziet. Geen wonder want het beestje was te mager toen ik haar kreeg en waarschijnlijk had ze dus weinig weerstand.

Eind juli moeten ze dus weer, maar dit keer wel voor de nieuwe prik. Het zijn nu beide grote, sterke konijnen. Maar ik moet eerlijk zeggen dat ik.toch de angst heb dat 1 van de 2 weer ziek zal worden...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb, met de nieuwe inenting, ook getwijfeld of ik wel zou inenten met het nieuwe spul. Je weet toch nooit en zijn die dingen wel genoeg getest? En tests zijn maar tests, op proefkonijnen, dus als er daar eentje van sterft, wie kan het wat schelen? Dit is wel anders bij huiskonijnen. En de vorige enting heeft toch ook steeds haar werk gedaan? Drie van hen dan toch meteen laten enten, is goed gegaan. Coquille was, weer eens, ziek, dus die kon niet meteen geënt worden. Coquille is een zorgenkindje, al verschillende aanvallen van Ec gehad en laatst een oogwonde waarvoor hij eerst behandeld moest worden. Ik heb lang getwijfeld of ik hém wel zou laten inenten, hij krijgt al een aanval van Ec als je naar hem kijkt, maar volgens de DA kon het wel, eens zijn oog genezen was, en heb hem dan laten inenten. Bij hem alvast zonder enige bijwerking en zonder aanval van Ec. Ik vind het een geruststelling dat ze nu toch minder kans maken om ziek te worden, vooral Coquille, omdat zijn gezondheid al niet zo goed is. En nu de inenting één keer goed gegaan is, ben ik wel gerust in de volgende keren, in mijn gedachten kunnen ze enkel de eerste keer een nare reactie hebben, daarna niet meer. Of dit klopt, weet ik wel niet.

Ik ben enerzijds niet meteen fan van inentingen, maar heb bv mijn hond altijd laten enten, 'omdat het zo hoort', en net hetzelfde bij de konijnen, maar anderzijds weet ik dan toch dat ik alles heb gedaan om ziekte te voorkomen. Worden ze alsnog ziek, wat nog steeds kan al zijn ze ingeënt, tja, dat is dan pech, dan waren ze zonder enting ook wel ziek geworden. Misschien spreek ik mezelf wat tegen, maar ik wil me achteraf niets hoeven verwijten dat ik bepaalde dingen niét gedaan heb.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja he, echt een ellendige ziekte. Zoveel verschillende symptomen en zo besmettelijk voor andere konijnen. De eerste keer was ik er echt niet gerust in, ik wist niet wat te denken, Coquille was er erg aan toe en het was allemaal heel vlug gekomen, en de dierenarts vond niet meteen de oorzaak. Tot ik mijn licht kwam opsteken op BB, waarna meteen de behandeling met Panacur werd opgestart. Vóór BunnyBunch had ik nog nooit gehoord van Ec, dankzij BB is Coquille toen goed hersteld en inmiddels weet ik waarop te letten, wat zijn eerste symptomen zijn.

Weet je wat ik raar vind? Ik was zó bang om Coquille naar buiten te verhuizen. Hij was binnen al zo ziekelijk, wat zou dat zijn als hij buiten aan weer en wind zou worden blootgesteld? We zijn inmiddels meer dan een jaar verder en, hout vasthouden, nog niet één keer een aanval van Ec gehad. Dat geloof je toch niet? Nu ja, des te beter, hij doet het super en is intussen al vijf. :D :D :D

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Boefje:

ik vind het jammer dat je allerlei dingen roept hier, zonder het te kunnen onderbouwen. Zoals Lonja ook al aangeeft: alle verhalen over myx zijn oud, dus van de tijd van het vorige vaccin. Ik daag je uit een verhaal te laten zien van een konijn dat met het nieuwe vaccin toch myx heeft gekregen. Ik heb het hier echt niet gelezen.

Natuurlijk moet iedereen zelf kiezen of ze het risico willen lopen, maar wel met de juiste informatie.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat is fijn zeg! Fingers crossed, hopelijk blijft hij het zo goed doen! Moet hij natuurlijk ook geen krabbels in zijn oog meer krijgen ;)

Tnx. :)

Ja, die krabbel was écht een stom ongeluk. En weer typisch Coquille dat net hém dat moet overkomen. *zucht en rolt met de ogen*

Nu heeft hij zijn eigen ren, met zijn meisje. Geen krabbels meer voor hem. ^^

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik ga even een beetje off-topic. Ik las hier net ergens tussen de reacties iets over inenten tegen baarmoederkanker bij meisjes van 15. Kunnen ze niet zoiets ontwikkelen voor onze konijnen? Volgens mij is dat een stuk goedkoper dan alles eruit laten snijden en misschien zelfs veiliger.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bij mensen gaat het om een virus, daar zijn ze nog maar pas achter gekomen. Of het bij konijnen ook om een virus gaat weet ik niet, maar waarschijnlijk gaat er een boel minder geld naar onderzoek naar baarmoederkanker bij konijnen dan bij mensen..

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als je op internet gaat zoeken vind je genoeg informatie dat inenten ook gevaren met zich mee brengt.

Het is niet zo onschuldig als er word voor gedaan.

Zelf ben ik heel kritisch geworden nadat ik na een griepprik die ik trouwens al van af heel jong kreeg ernstig ziek werd en sinds die tijd heb ik CVS en allerlei onverklaarbare klachten. Mijn immuunsysteem werkt niet meer goed.

Bij mijn konijnen merkte ik nadat ik jaarlijks ging inenten dat ze ineens EC kregen. Ik heb al 29 jaar konijnen en voor dat er massaal werd ingeënt hadden ze nog nooit EC gehad. Ik weet inmiddels dat het niet van het inenten komt. Maar ik weet wel dat als je konijn ingeënt word het toch iets doet met het immuunsysteem. Ik behandel ze daarom van tevoren wel met Thuja en zorg dat ze in een goede conditie zijn.

Bij mijn hond wil ik via bloedonderzoek laten nakijken of hij genoeg antistoffen tegen verschillende ziektes heeft. Want het is natuurlijk ook een kwestie van geld dat je gewoon ieder jaar een prik moet halen. Net zoals wormtabletten ik doe iedere keer ontlasting onderzoek en nog nooit wormen gehad tot nu toe. Maar eerder kreeg ik gewoon standaard worm tabletten mee die ik dan maar trouw gaf.

Mijn vorige hond was wel oud maar nog hartstikke gezond volgens de dierenarts toen ik met haar haar jaarlijkse inenting ging halen. Twee weken later moest ik haar laten inslapen omdat ze epileptische aanvallen kreeg. Heb achteraf spijt gehad dat ik haar nog heb laten enten anders was ze er misschien wel langer geweest.

Ik denk dat iedereen zelf de afweging moet maken.

Als mijn dieren gezond zijn laat ik ze wel enten want ik weet helaas uit ervaring dat beide ziektes dodelijk zijn.

Maar als je dier ziek is of pas geweest, jong of heel erg oud zou ik toch nog eens nadenken want de inenting is niet zo onschuldig als altijd word beweerd.

IK weet dat nu weer heel veel mensen hier op gaan reageren maar dat is gewoon mijn ervaring en mijn mening erover. Als je op internet gaat zoeken vind je genoeg over het gevaar van inenten.

het is goed dat het er is maar blijf zelf ook kritisch.

Knuffels Belleke

Link naar reactie
Delen op andere sites

Zeker kleven er risico's aan inenten en het is goed om daar kritisch naar te kijken. Ik ben wel voorstander van inenten, ondanks dat ik als kind flink de mazelen heb gekregen na een vaccinatie (terwijl ik toen toch gewoon gezond was volgens mijn moeder). Onlangs las ik een artikel dat in de bible belt een mazelenuitbraak was, omdat daar zoveel mensen hun kinderen niet vaccineren om religieuze redenen. Tsja..

Voor wat betreft die vaccinatie tegen baarmoederhalskanker, ik ben blij dat het er is en ik had gewild dat dat er eerder was geweest, aangezien ik een mogelijk voorstadium heb gehad. Aan de andere kant, ik heb een kleine ingreep gehad waar ik een paar weken last van had, heb anderhalf jaar onder extra controle gestaan, alles is nu helemaal gezond en ik kan terug in het reguliere bevolkingsonderzoek, maar je weet natuurlijk niet wat de gevolgen van zo'n vaccinatie op de lange termijn kunnen zijn..

Ander voorbeeldje, een vriendin van mij is 1.95m, in haar kindertijd is gesproken over de mogelijkheid haar groeiremmers te geven. Haar ouders hebben dat niet gedaan, ze hadden sterk hun twijfels bij de middelen die daarvoor gebruikt worden. Terecht blijkt nu, die groeiremmers schijnen vrouwen onvruchtbaar te maken.

Nadenken en weloverwogen keuzes maken is het enige wat je kunt doen, dan kun je jezelf altijd recht in de ogen aan blijven kijken, wat er ook gebeurt in de toekomst. On topic: Ik twijfel zelf ook over de vaccinatie van mijn konijntjes. Het scheelt wel dat ik weet dat ze de eerste enting goed doorstaan hebben in de opvang, daardoor neig ik zelf toch meer naar wel vaccineren, ondanks het feit dat ze binnen zitten in de stad op 5 hoog..

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Christaaa ik vind het een beetje raar om hier op een forum in een topic uitgedaagd te worden. Het is duidelijk hier dat meningen verschillen en ook anderen zeggen wat sceptisch te zijn naar inentingen toe. Doe lekker wat je zelf wil joh en laat anderen geloven en denken wat ze zelf willen. Snap niet waar je zo'n issue over maakt. Beetje jammer. Alsof het klakkeloos aannemen dat je een konijn die minder fit is juist moet laten inenten omdat de dierenarts daarvoor geleerd zou hebben niet een beetje naief is en slecht onderbouwd. Laten we dit topic maar niet meer verder bevuilen met onze discussies die nu toch wel een beetje uit de hand beginnen te lopen. Klaar ermee.

aangepast door Boefje
Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .