Ga naar inhoud

E. Cuniculi bij Pepper, toestand verslechterd?


Alyda

Aanbevolen berichten

Beste allemaal,

Sinds woensdag is bij mijn konijntje Pepper behandeling gestart voor E. Cuniculi. De vrijdag ervoor ben ik bij de DA geweest omdat ze niet meer at, en ineens vanuit het niets omviel met gestrekte pootjes. Daarnaast wankelde ze ook best wel vond ik. Normaal gesproken is Pepper erg levendig en ligt ze haast nooit stil, alleen als ze niet lekker is. Ze hebben die vrijdag een paar haakjes van haar tanden gehaald, wat het probleem moest oplossen. Verder is toen wel gezegd dat ik in de gaten moest houden of ze een scheef koppie had, want dat zou kunnen duiden op EC. Maar de mate waarin de klachten toen aanwezig waren vond ze niet duidelijk genoeg om behandeling te geven voor EC.

Woensdag dus weer gebeld, Pepper kreeg inmiddels een scheef hoofd, en viel nog steeds minimaal 3x per dag om. Ze at wel weer, na een dag dwangvoeren, maar drinken ging steeds slechter. 's Avonds nog halsoverkop naar de dierenarts gegaan, ze hadden nog een plekje vrij. Daar hebben ze dus de behandeling gestart, omdat alles er op wijst. Nu hebben ze gezegd dat het voor vrijdag niet slechter mocht gaan, en voor woensdag aanstaande verbetering moet optreden. Gister leek het niet verslechterd en niet verbeterd, tot een uur of 8 's avonds.

In mijn opzicht staat haar koppie wat schever dan eerst. Daarnaast rolde ze gister ineens een tijdje om, ze kon zichzelf niet stil krijgen, echt zo zielig! Heb haar zo rustig mogelijk tot stilstand gekregen, ze was alleen na die tijd erg angstig. Vannacht is ze nog weer 2x omgevallen in haar kooi. Toen ik haar vanavond medicatie wilde geven begon ze ook ineens weer om te rollen. Ook kan ze niet meer fatsoenlijk haar kooitje in en uitspringen, ze valt er een beetje uit zeg maar.

Is het normaal dat er symptomen bijkomen, of duidt dit op verslechtering van de toestand? Als het zo blijft morgen bel ik maandag sowieso weer de DA, vind het erg zielig om m'n bunny zo te zien. Maar vroeg me af wat jullie ervan denken?

Liefs, Alyda

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat vervelend zeg.

Dit zijn zulke nare dingen om te zien.

Jammer vind ik dat de dierenarts alleen een scheef koppie pas als EC ziet, want er zijn tal van konijnen die nooit een scheef koppie hebben, maar wel EC.

Echter bij EC eten ze vaak nog wel, omdat het neurologische dingen aan tast, maar in principe geen directe pijn geeft. Ze eet inmiddels weer?

Mijn ervaring is dat de eerste 2 weken van de behandeling over het algemeen geen verbetering optreed en soms zelfs eerst verslechtering, de kuur heeft namelijk echt tijd nodig om aan te slaan. Ik zelf geef dan ook minimaal 2 weken de tijd om vooruitgang te zien.

Wat ik zelf doe als ze tollen is een kooi inrichten met helemaal volledig doeken ook aan de zijkanten en gewoon in de kooi houden stabiele omgeving. Geen omgevingsveranderingen uit de kooi bijvoorbeeld.

Welke behandeling geef je voor EC?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Afgelopen maandag werd bij mijn Snuffie EC geconstateerd.....na lang wikken en wegen heb ik besloten om hem te laten inslapen. Was een hele moeilijke beslissing, maar ik wilde mijn beestje absoluut niet zo zien, omdat hij altijd een spring in het veld was. Helaas was zijn meisje ook ziek en heb ik haar ook onverwachts moeten laten inslapen.

De dierenarts stond volledig achter mijn beslissing en zei ook dat ik de juiste beslissing voor mijn beestjes heb genomen.

Ze kunnen genezen van EC maar komt het trug dan 2x zo hard.

Ik vraag me dan ook af hoe je jouw Pepper dit kunt aandoen...want weet zeker dat hij alleen maar zielig in een hoekje zit.....als je ECHT van je dieren houd, dan doe je hem dit niet aan, hoe moeilijk en verdrietig het ook is. Mijn Snuffie heeft nu rust en hoe zeer ik ze allebei mis en er veel verdriet van heb.....ik heb de juiste beslissing genomen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ze eet prima, als ze er bij kan in ieder geval. Ik leg haar hooi en brokken nu op de grond van haar kooi, en de witlof die ze af en toe krijgt moet ik haar echt voor houden. Drinken doet ze ook weer prima trouwens, ze heeft nu een drink bakje, want de fles komt ze niet meer bij sinds dinsdag.

DA zei dat EC een breed klachten patroon heeft, en op het moment dat ze haar zag kon je er vrij weinig aan zien. Ze hoorde alleen wat ik haar vertelde. Maar ze leek toen ook niet te wankelen en dergelijke. Maar woensdag zei ze wel dat het er wel op leek, dat het ook een oorontsteking kon zijn, maar dat ze de behandeling voor EC wilde starten. Ik moet haar nu 2x daags 0.8mg Metacam geven, en 1x daags 2 ml Panacur.

Haar kooi staat de hele dag open als ik thuis ben, zodat ze er in en eruit kan als ze dat wil. Momenteel doet ze dat zelfs ook niet meer, zit ze continu in haar kooi. Ze komt er alleen uit als ik haar medicatie moet geven Ā“s avonds, en zoals ik al zei, gaat dat niet vlekkeloos.

Ik de DA woensdag wel gezegd dat ik me sterk afvraag of ik haar het allemaal nog moet aan doen. Ze is in het afgelopen half jaar 5x bij de dierenarts geweest, waarvan 3x in de laatste 6 weken. Ze is al een beste tijd niet meer haar oude zelf. En hoe graag ik haar ook bij me wil houden, ik wil haar ook niet laten lijden. Daarom stelde de dierenarts ook voor om het een week te proberen. Maar om de behandeling te staken als er na een week geen vooruitgang te zien was. Vaak moest je toch wel enige verbetering zien, omdat het middel snel schijnt te werken. Momenteel lijkt het gewoon alleen maar achteruit te gaan en dat gun ik haar niet. Helemaal ook omdat de DA gezegd had dat het niet achteruit mocht gaan.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@ Sterre: Ieder heeft zo zijn eigen mening over de juiste behandeling. Ik vind het naar dat jij suggereert dat ik niet van mijn beestje houd, terwijl ik haar juist de kans geef er weer bovenop te komen. Ik vind het erg vervelend voor je dat je jouw konijntjes hebt moeten laten inslapen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Sterre Ik vind het ook een beetje een botte reactie. Iedereen en ieder konijn is anders, en ik heb hier op het forum echt wel konijnen zien opknappen van ec! Wat niet wil zeggen dat jouw keuze en slechte beslissing is, maar iedereen heeft de vrijheid om anders te kiezen...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik vraag me dan ook af hoe je jouw Pepper dit kunt aandoen...want weet zeker dat hij alleen maar zielig in een hoekje zit.....als je ECHT van je dieren houd, dan doe je hem dit niet aan, hoe moeilijk en verdrietig het ook is. Mijn Snuffie heeft nu rust en hoe zeer ik ze allebei mis en er veel verdriet van heb.....ik heb de juiste beslissing genomen.

Het is jouw eigen beslissing dat je jouw konijntjes hebt laten inslapen en als jij daar vrede mee hebt is dat prima maar ik denk dat de topicstartster weinig aan dit soort berichten heeft. Het is niet terecht om te suggereren dat Alyda niet van haar beestje houdt juist omdat ze hem er bovenop probeert te krijgen!

Beterschap voor je konijn Alyda, ik denk dat je (in overleg met DA) wel aanvoelt als het geen doen meer is voor je konijn.

Ik heb (gelukkig) geen ervaring met EC maar heb hier vaker gelezen dat vooruitgang pas later te zien is of de toestand eerst verslechterd voor het verbeterd. Succes in ieder geval!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Jammer dat er zo gereageerd word op EC door Sterre. Het diertje kan door behandeling echt weer opknappen. Sterre kom eens bij mij kijken naar onze Samson die heerlijk rent en kuilen graaft. Hij zou ook een spuitje krijgen. Alyda wat nasr dat je konijn zo vaak ziek is geweest en nu EC heeft. Het kan inderdaad in het begin erger worden. Wat ik mis is een ab ik kreeg meestal Enrofloxoral samen met Panacure en Metacam. Wat Aniek ook al zei zet hem in een bak waar hij zich niet in kan pijn doen tijdens het tollen. Een pAar opgerolde handdoeken waar hij tegen kan steunen of zo. Verder warmte, rust en goed eten. Ik hoop dat hij snel weer opknapt. Zo ' n operatie vergt ook veel van het diertje.

Knuffels Belleke

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dank voor jullie reacties! Ik heb haar hokje uit haar kooi gehaald, zo'n waar ze in kan kruipen en op kan zitten. Ze wilde hier steeds op klimmen, wat uiteraard niet lukte, en ze presteerde het om zichzelf er wel in te wurmen maar er vervolgens niet meer uit te kunnen. Daarnaast geeft het nu iets meer ruimte en minder obstakels in de kooi. Staat nu alleen nog een toilet in en haar eet en drink bakje. Verder een beste laag bodembedekking.

Ik bel of ga morgen sowieso langs de dierenarts, ik weet echt niet wat ik ermee moet. Begrijp dat het in het begin kan verslechteren, maar ze is nu sinds vrijdag achteruit aan het gaan, maar ook steeds meer.. Ze rolt vaker om, al is het niet lang, en ze valt vrij vaak als ze wil gaan lopen. Daarnaast wordt ze ook agressief,maar dat neem ik haar niet kwalijk haha, ik zou het ook niet fijn vinden. Ze is geen knuffelkonijn, en wordt niet graag opgepakt, maar nu moet dat minimaal 1x per dag, erg stressvol moment voor ons allebei. Wil niet te snel opgeven maar heb het gevoel dat ze gewoon op is..:-( Ze ligt alleen maar, vaak met haar koppie en lijfje tegen de rand van de kooi, en het hoofdje in de hoek. Kan er erg slecht tegen mijn altijd zo energieke, vrolijke beestje zo ziek te zien..

Link naar reactie
Delen op andere sites

Beste Alyda........ik bedoelde echt niet, dat je niet van je beestje houd...daarvoor ken ik je niet.....maar je zegt dat ze alleen maar achteruit gaat, dat zou voor jou al een teken moeten zijn. Ik heb Snuffie s'morgens ook nog mee naar huis genomen in de hoop dat hij beter zou worden. Mijn dierenarts had me het advies gegeven, om op de site te kijken van een dierenarts in Utrecht, die is gespecialiseerd in konijnen en ziektes. Pas na het lezen van alle benodigde info heb ik het besluit genomen om hem te laten inslapen, en mijn dierenarts stond er volledig achter en vond dat ik de juiste beslissing heb genomen. Ik kon het niet meer aanzien, het was mijn Snuffie niet meer.

Als mensen er voor kiezen om hun beestje dit aan te doen in de hoop dat hun beestje geneest, is dat hun eigen zaak. Maar ik mag een eigen mening hebben, en mijn mening is nog altijd als je echt zielsveel van je beestje houd, stop je zijn lijden, hoeveel verdriet je dit ook kan doen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Natuurlijk mag je een eigen mening hebben, maar het is wel hard om te suggereren dat ik niet zielsveel van mijn bunny houd. Zo bedoel je het misschien ook niet, maar zo kwam het wel over, en nu eigenlijk gewoon net zo hard weer. Ik vind niet dat ik aan jou verantwoording hoef af te leggen, maar hier nog een keer de situatie: De reden waarom ik besloten heb haar wel te behandelen is dat ze op dat moment nog niet superziek was, en ik mijn DA geloof als ze zegt dat het zou kunnen helpen. In overleg met de DA heb ik besloten haar een week te behandelen, mits ze niet achteruit ging. Ik zou tot woensdag moeten doorgaan. Vrijdag avond rond een uur of 8 begon ze te tollen. Hierop heb ik besloten het aan te kijken het weekend over, aangezien de praktijk al dicht was. Ik weet dat er spoed dierenartsen zijn, maar ik weet ook dat die veel geld kosten. Aangezien mijn lieve nijn mij de afgelopen week ā‚¬ 175,- heeft gekost heb ik dat geld zo niet, daar komt bij dat ze dan niet naar haar eigen dierenarts gaat. En als je net nog even de berichten door had gelezen, had je ook geweten dat ik morgen de dierenarts bel voor advies, want ik kan dit ook niet aanzien.

Naar mijn mening heb ik er nu alles aan gedaan om mijn lieve beestje een gezond en gelukkig leven te bezorgen. Dit lukt nu helaas niet meer, gezien het feit dat ze inderdaad achteruitgaat en blijft gaan. Ik heb haar de kans gegeven, maar het heeft helaas niet zo mogen zijn dat ze er weer boven op komt. Zo is de situatie, ik ben altijd goed voor mijn beestjes, maar ik laat ze niet inslapen als ik er niet alles aan heb gedaan haar weer gezond te krijgen!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Encefalitozoon cuniculi, de parasiet

door Maryo van den Berg

Encephalitozoon cuniculi is een eencellige parasiet, ook wel protozoƶn (meervoud protozoa) genoemd. Hij behoort tot een groep organismen die microsporidia genoemd wordt. Deze parasiet kan alleen in andere cellen overleven. Doordat hij in lichaamscellen leeft is hij onbereikbaar voor antibiotica en daardoor erg moeilijk uit te roeien.

Hoe gaat de besmetting

Behalve konijnen (die favoriet zijn bij deze parasiet) kunnen veel andere diersoorten geĆÆnfecteerd raken. Ook mensen kunnen geĆÆnfecteerd raken, maar alleen als de weerstand extreem laag is. Te denken valt dan aan bijv. AIDs patienten. Besmetting gebeurt door orale opname en mogelijk door inademing van de sporen. De parasiet kan vanuit het maagdarmstelsel in de bloedbaan terechtkomen. Hij nestelt zich in witte bloedcellen, die normaliter ziekteverwekkers vernietigen, en laat zich door hen naar nieren, hersenen en ruggenmerg transporteren.

In de nieren vermenigvuldigt de parasiet zich snel en kan daar ook schade aanrichten. Vervolgens worden na 31 dagen sporen via de urine uitgescheiden. Heel jonge konijntjes kunnen op deze manier al door de moeder besmet worden en dit is waarschijnlijk de meest voorkomende manier van besmetting.

Zolang E.cuniculi zich in de nieren bevindt is het konijn besmettelijk, deze fase duurt een paar dagen tot een paar weken. De symptomen verschijnen pas wanneer deze fase al voorbij is, dus op het moment dat E.cuniculi bij het konijn gesignaleerd wordt, is het dier zelf niet besmettelijk meer. De via de urine uitgescheiden sporen echter kunnen nog een maand in de omgeving overleven en gedurende die periode kunnen andere dieren nog steeds besmet raken.

E.cuniculi kan een scala aan gezondheidsproblemen veroorzaken, de ogen kunnen bijvoorbeeld aangetast worden; witte, wolkige vlekken in het oog kunnen op E. cuniculi wijzen. Ongeboren konijntjes kunnen via de placenta al geĆÆnfecteerd worden, waarbij zich dan al granulomen rond de lens kunnen vormen die later problemen veroorzaken.

De meest gesignaleerde problemen echter zijn hersenproblemen (torticollis) achterhandproblemen (verlammingsverschijnselen) en blaas-of nierproblemen (veel drinken, plassen)

Scheiden

Het heeft geen zin twee konijnen van elkaar te scheiden wanneer Ć©Ć©n van de twee E.cuniculi heeft, het andere konijn is immers allang aan besmetting blootgesteld geweest toen er nog geen zichtbare symptomen waren. Verder is het zelfs mogelijk dat de partner drager van E.cuniculi is zonder zelf ziek te worden, maar wel het maatje heeft ziekgemaakt. Nieuwgekomen konijnen kunnen besmet raken door de sporen in de omgeving en dienen daarom voorlopig gescheiden te blijven, hoewel ook zij al drager kunnen zijn van E.cuniculi zonder ziek te zijn. Enkel een bloedonderzoek zal dit kunnen uitwijzen.

Drager

De meeste konijnen die geĆÆnfecteerd zijn met E. cuniculi zijn drager zonder ziek te worden. Komt een geĆÆnfecteerd konijn echter in een stressvolle situatie of heeft het een andere kwaal, dan kan de weerstand tegen E. cuniculi plotseling onvoldoende worden en kan de parasiet zich vermeerderen en schade toebrengen. Zo kan een konijn na het doormaken van bijv. een vachtmijtinfectie ineens met een achterpoot gaan trekken. Ook na een operatie of na een inenting tegen Myxomatose en/of VHS kunnen plotseling torticollis of verlammingsverschijnselen gesignaleerd worden of kunnen andere klachten verschijnen zoals bijv. urineverlies.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Niet om onbeleefd te zijn maar ik heb wel andere dingen aan mijn hoofd dan dubbele informatie lezen.. Als er iemand is met zinnige reacties zou ik dit heel fijn vinden, heb geen zin om me op te fokken over reacties die nietszeggend zijn.. Uiteraard heb ik allerlei info gelezen op internet.. Met name info over behandeling en eventuele prognose..

Link naar reactie
Delen op andere sites

sterre, ik denk dat het niet handig is dat je blijft reageren op deze manier, want je blijft oordelen over de manier hoe alyda hiermee omgaat en dat is haar eigen keuze. je hebt je mening al verkondigt maar ik denk dat het verder niet zinvol is. jij bent het er niet mee eens, reageer dan ook niet meer.

sneu dat je konijn er zo aan toe is alyda, het is goed om zoiezo morgen je dierenarts te bellen en te bespreken hoe het nu gaat toch! je doet er wat aan om pepper een kans te geven op genezing en dat zegt toch genoeg! nogmaals veel succes en beterschap!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Mijn dierenarts is een van de 10 artsen in een dierenkliniek die bij de 10 beste van Nederland behoort..en gespecialiseerd in konijnen. Het is inderdaad mogelijk dat een nijn geneest van dit, maar dit komt maar zelden voor. En als ze geneest dan is de mogelijkheid dat het reugkomt groot en de schade voor de nijn dus ook 2x zo groot.Ik heb lang met hem gesproken, wat het beste zou zijn....heb mijn nijn met medicijnen mee naar huis genomen, maar na het lezen van ik weet niet hoeveel sites, mijn keuze gemaakt. De kans op genezing is te klein om een nijn deze ellende aan te doen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Mijn dierenarts is een van de 10 artsen in een dierenkliniek die bij de 10 beste van Nederland behoort..en gespecialiseerd in konijnen. Het is inderdaad mogelijk dat een nijn geneest van dit, maar dit komt maar zelden voor. En als ze geneest dan is de mogelijkheid dat het reugkomt groot en de schade voor de nijn dus ook 2x zo groot.Ik heb lang met hem gesproken, wat het beste zou zijn....heb mijn nijn met medicijnen mee naar huis genomen, maar na het lezen van ik weet niet hoeveel sites, mijn keuze gemaakt. De kans op genezing is te klein om een nijn deze ellende aan te doen.

Sorry dat ik het zeg, maar hou er gewoon over op. Prima dat jij je mening hebt en die zo graag wil verkondigen maar daar hoeven wij het niet mee eens te zijn ;)

Wij lopen ook niet te roepen dat jij je konijnen de kans op genezing hebt ontnomen? Je kan mensen jouw mening niet opleggen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Sterkte Alyda, het is echt vreselijk om te zien als je konijntje EC heeft.

Mijn ram heeft het ook gehad. Hier trad pas verbetering op na meer dan twee weken.

Ik heb destijds ook besloten om de behandeling na een bepaalde tijd te stoppen als ik geen effect zag, maar ik denk dat je niet kunt verwachten dat er na Ć©Ć©n week al verbetering optreedt. Ik heb voor mezelf destijds de termijn van 3 weken gesteld.

Het is belangrijk om je konijntje zo min mogelijk stress te laten ervaren. Zorg voor rust in en om de kooi. Ik zou ook niet steeds met je konijntje heen en weer naar de DA gaan. Ik heb destijds mijn konijntje gefilmd en deze opnames laten zien aan de DA, zodat hij toch kon zien hoe hij er aan toe was. Misschien kun je dit ook met jouw DA overleggen?

Je kunt eventueel na het geven van de medicatie (wat soms echt een worsteling kan zijn) haar nekje even masseren. Ik had het idee dat onze ram daar wel baat bij had. Let er bij het medicatie toedienen vooral op of je konijntje genoeg panacur binnenkrijgt, liever iets te veel dan te weinig. Als ze consequent een te lage dosis toegediend krijgt, kan ze immuun raken voor de werkzame stof.

Deze ziekte is overigens goed te genezen, maar kan inderdaad terug komen. Dit vooral bij momenten van stress, let daar dus goed op.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Alyda: heel veel sterkte met welke beslissing dan ook...weet zeker dat je het juiste kiest voor jou konijntje..Heb het topic gelezen en kan je helaas of gelukkig geen adviezen geven..Maar ik wil je gewoon een hart onder de riem steken, maak je niet druk over sommige berichten hier want je hebt wel wat anders aan je hoofd..

En heb het idee dat sommige hier alleen maar reacties uit willen lokken..

Jij kent jou konijntje het beste en doet wat je kunt..vind het alleen maar heel dappper dat je niet direct de handdoek in de ring gooit. Want je konijntje verdiende zeker een kans als ik je verhalen zo lees!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Mijn dierenarts is een van de 10 artsen in een dierenkliniek die bij de 10 beste van Nederland behoort..en gespecialiseerd in konijnen. Het is inderdaad mogelijk dat een nijn geneest van dit, maar dit komt maar zelden voor. En als ze geneest dan is de mogelijkheid dat het reugkomt groot en de schade voor de nijn dus ook 2x zo groot.Ik heb lang met hem gesproken, wat het beste zou zijn....heb mijn nijn met medicijnen mee naar huis genomen, maar na het lezen van ik weet niet hoeveel sites, mijn keuze gemaakt. De kans op genezing is te klein om een nijn deze ellende aan te doen.

Hou hier alsjeblieft mee op, je zegt dingen van horen zeggen, maar hebt geen echte ervaring hier mee als je zelf behandelt.

Ik heb genoeg EC konijnen gezien die na herstel het nooit meer terug hebben gekregen en gewoon oud zijn geworden. En ja, ook konijnen met terugval jaren later.

Een konijn moet wel de kans krijgen om eventueel herstel en als Alyda daar voor kiest laat haar. Wij zeggen ook niet tegen jou dat je had moeten behandelen?

Mijn keus zou ook zeker minimaal 2 - 3 weken behandelen zijn en dan verbetering zien. Mijn eigen Zwabber destijds tolde ook als een malle, maar heeft daarna nog heerlijke jaren gehad waarna ze aan iets anders is overleden.

Alyda ik duim dat je snel verbetering ziet.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Heel erg veel sterkte hoor met je nijn! Ik hoop echt dat het snel een andere kant op gaat.... heel erg akelig om je nijn zo te zien zeg... ...wens je heel veel sterkte met het verzorgen en hoop dat je konijntje heel snel opknapt...Houd je vast aan Sientje!!! Die is nu met een kerel.... Zet hem op hoor!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .