Ga naar inhoud

Pippa eet en keutelt niet: gas --> dwangvoeren??


Aanbevolen berichten

Geplaatst:

Mijn konijn Pippa (ex-ram, 10 maanden oud) is ziek. Ik merkte deze ochtend direct dat hij lusteloos en slap was, en toen ik hun hun dagelijkse groenteschotel kwam brengen, moest hij er niets van weten. Ik wist meteen dat er iets serieus mis was en ben die ochtend naar de dierenarts geweest.

Diagnose: gas. Er werd aan Pippa's buikje gevoeld, en je hoorde "luchtbellen", en zijn temperatuur was te laag.

Behandeling: pijnstiller (1/dag), medicijnen voor darmmotiliteit (3/dag) en dwangvoeren (om de 3u, 10ml van SS Rabbit Recovery). + buikmassage

Nu zijn we dus sinds ongeveer 11u gestart met de behandeling, en Pippa laat alles goed gebeuren, zelfs het dwangvoeren. MAAR sinds deze ochtend heeft hij uit zichzelf nog niks willen eten én nog geen enkel keuteltje gedaan!! Ondertussen blijven we maar dwangvoeren en dwangvoeren en zijn buikje voelt heel vol aan (ook al geven we vaak buikmassages). Is het wel goed om te blijven dwangvoeren als hij niet keutelt? Ik beeld me dan in dat hij te vol geraakt en zijn maag gaat scheuren ofzo!!

Ik ben superbezorgd want sinds deze ochtend is er zo weinig beterschap... Hij krijgt het dwangvoer en de medicijnen wel binnen maar hij is nog altijd lusteloos, hij eet niet en hij keutelt niet. Wel zie ik hem af en toe een beetje drinken (denk ik).

Wat kan ik nog doen??

Geplaatst:

Je zou iets kunnen geven wat de darmen weer aan het werk zet. Bij een holistische dierenarts zou je druppels kunnen halen voor de darmen. Dit helpt tegen verstopping en diarree en zorgt ervoor dat de darmen weer gaan werken. Dit is natuurlijk baat het niet schaad het niet. Ook zorgen de chemische medicijnen vaak voor een nog meer onregelde darm.

Ik zou daarna ook weerstand druppels of echinacea gaan geven zodat hij sneller zich weer beter voelt.

Ook zou je hem kunne laten magnetiseren. Klinkt erg Zweverig maar dan voert ze slechte energie af en geeft goede energie naar de organen Zodat die een boost krijgen en beter gaan werken.

Geplaatst:

Ik zou het noodnummer van je dierenarts even bellen. Het klinkt inderdaad niet goed. Ik ben dan geen dierenarts, maar bel liever iets te vaak dan een keer te weinig.

Een konijntje wat dwangvoer krijgt, eet uit zichzelf niet snel iets, omdat het vol zit. Zodra het beter gaat, gaan ze hooi of groenvoer eten en dan kun je stoppen met dwangvoeren. Nog steeds in de gaten houden, maar dan gaat het meestal snel goedkomen. Niet keutelen daarbij is een heel ander verhaal. Ik heb dan wel geen ervaring met gas, maar goed klinkt het niet..

Ik zeg bellen!

Geplaatst:

Welke medicijnen krijgt hij precies (voor zijn darmen), als ik vragen mag? Naar mijn weten moet er bij gas ook iets gegeven worden als Infacol/Equate oid, tegen de lucht die zich in de darmen bevindt. Verder heb ik hier niet zo veel ervaring mee, maar één keer meegemaakt en heb toen niet hoeven dwangvoeren.

Geplaatst:

Als hij niet keutelt is het inderdaad niet goed om te blijven dwangvoeren. Zeker zoveel niet, het stapelt zich op vaak in combinatie gaat het met een verstopping.

Krijg je metocloral drops en cisaral drops? Het kan ook nog handig zijn om laxeermiddel in te zetten bij gas/verstopping.

Dat hij steeds verder bol wordt is geen goed teken zeker in combinatie met veel dwangvoer.

Ik duim voor je dat hij wat opknapt. Veel lekkere dingetjes aanbieden in vorm van groenvoer.

Geplaatst:

De medicijnen die ik moet geven zijn:

- Dwangvoer: Supreme Science Recovery Plus

- Voor darmmotiliteit: Emeprid (hier zit "Metoclopramide" in, is dat wat jullie bedoelen met die drops?)

- Als pijnstiller: Metacam

Geplaatst:

Het is nog altijd hetzelfde... We hebben deze nacht om de drie uur dwangvoer gegeven en ook nog de Emeprid. Deze ochtend om 9u pijnstiller en nog eens Emeprid. Ondertussen blijven we dwangvoeren, want ik had gisteren naar de noodnummer van onze dierenarts gebeld en die zei dat dat het beste was om zo de darmen en maag elke keer te stimuleren.

Pippa is de nacht doorgekomen en hij slikt de medicijnen goed door, maar hij heeft volgens mij nog altijd niet gekeuteld én hij ligt er nog steeds apathisch en lusteloos bij. Het doet mij zoveel verdriet :'(.

Net nog even naar de konijnspecialiste van onze dierenartsenpraktijk willen bellen, maar die was bezig met een operatie. Ofwel moet ik om 11u15 terugbellen voor telefonisch advies, ofwel kan ik om 10u langskomen voor de open raadpleging. Wat zou ik doen?? Ik wil Pippa niet meer stresseren door naar de dierenarts te gaan MAAR ik weet niet of het goed is om tot 11u15 te wachten...

Geplaatst:

Ben toch naar de dierenarts geweest, de konijnspecialiste waar ik normaal altijd ga. Ze voelde aan Pippa zijn buikje dat er heel veel gas zat en ze heeft hem heel lang gemasseerd, maar er zat echt veel gas in.

De dierenarts heeft daarom nog een medicijn voorgeschreven, Imonogas (voor mensen), dat ik bij het dwangvoer moet geven. Een laxeermiddel is geen oplossing, zei ze, omdat er geen verstopping is, maar gewoon veel gas.

Ik moet ook wat minder dwangvoer geven (5ml om de drie uur) en dan zou hij sneller terug moeten beginnen eten. En ik moet goed veel zijn buikje masseren.

De dierenarts was heel bezorgd omdat er zoveel gas was, maar ze geloofde in Pippa en ze is ook dit weekend van wacht dus ik mocht haar altijd bellen. Op het einde vroeg de dierenarts zelfs of ik hoe dan ook even kon bellen morgen om te zeggen hoe het met Pippa gaat.

Intussen ligt Pippa op een warmwaterkruik met zijn buikje, dat zou ook moeten helpen.

Duimen maar...

Geplaatst:

Balen dat het nog niet beter gaat met Pippa zeg. Duurt wel lang nu. Warm houden en masseren in nu heel erg belangrijk. Pijnstiller werkt maar 12 uur bij konijnen dus dat zou ik zeker 2x per dag gaan geven.

Heel veel sterkte met Pippa, ik hoop dat je snel verbetering ziet.

Geplaatst:

Daarstraks heb ik nog gevraagd aan de dierenarts of ik genoeg pijnstilling gaf en ze zei van wel.

Ik heb METACAM 0,5 mg/ml, en ik moet op het spuitje tot 2kg gaan. Pippa weegt 1,3 kg. Zou ik toch meer moeten geven??

Geplaatst:

Bah, echt ku*t..

Heb op dit moment precies het zelfde met mijn konijn. Vanochtend ook metacam drops gekregen. Mijn konijn weegt 1,2 ongeveer en ik moet met het spuitje tot de 0,3 . Maar als ik tot de 0,5 ging was het ook niet erg.

Geplaatst: (aangepast)

Pijnstiller moet je altijd 2x per dag geven zoals dieroppasnl al eerder schreef. Ik geef Binky altijd 0.4 ml en hij weegt ongeveer 1.7 kg.

aangepast door JoBoris76
Geplaatst:

Laxeermiddel kan zeker wel wat bij gas doen, omdat het vaak gepaard gaat met het voedsel dat ook blijft zitten is het verstandig (hij keutelt niet dus het zit ergens). Het is jammer dat nog niet alle dierenartsen er mee bekend zijn, ik heb er levens mee gered.

Maar goed ik ben geen dierenarts en zei het konijn niet ...

Ik blijf voor je duimen..

Geplaatst: (aangepast)

Ondertussen ontdekt dat mijn pijnstiller zogezegd "vervallen" is, omdat het flesje al langer als 14 dagen geopend is... Mijn vriend fietst nu naar de dierenarts om een nieuw te halen.

Als dit een reden is waarom Pippa maar niet opknapt, ga ik dat mezelf nooit vergeven...

aangepast door sanne_c
Geplaatst: (aangepast)

Ik heb ook wel eens pijnstiller over datum gegeven, was geen probleem volgens mijn dierenarts, maar pijnstiller moet echt 2x per dag. Hou je z'n temperatuur ook in de gaten? Een onderkoeld konijn zal niet opknappen en zal ook geen voedingsstoffen opnemen.

Als hij trouwens niet snel opknapt zou ik vragen of ze de medicijnen (pijnstiller/emperid) kunnen injecteren. Weet niet of je dat zelf zou durven maar anders ook vragen of je daar dan zelf verder mee mag gaan. Mijn ervaring is dat medicijnen dan beter werken, zeker als een konijn totaal niet eet. Onderhuids vocht is nu misschien ook wel handig.

aangepast door HildeR
Geplaatst:

Ik hou zijn temperatuur in de gaten, heb hem op handdoeken enzo gelegd, en er ligt ook een warmwaterkruik waar ik hem opleg. Maar vaak wandelt hij van de kruik af. Zijn vriendje Bobke zit ook de hele tijd bij hem.

Ik vind het moeilijk in te schatten hoeveel van die Metacam ik dan zou moeten geven 2x per dag, want ik heb enkel een spuitje met lichaamsgewicht op (voor katten).

Geplaatst:
Ik vind het moeilijk in te schatten hoeveel van die Metacam ik dan zou moeten geven 2x per dag, want ik heb enkel een spuitje met lichaamsgewicht op (voor katten).

Het gewicht van je konijn x2. Dus als je konijn 2kg weegt dan geef je voor 4kg kat en dat 2x per dag. Van metacam kat moet je heel veel geven, daarom neem ik altijd de hondenversie.

Als mijn konijnen koud zijn dan neem ik ze mee naar bed ;).

Geplaatst:

Ah, ok, daarmee dat ik dus met het spuitje tot 2kg moet gaan (Pippa weegt 1kg). Dan moet ik dit dus 2x per dag doen dan.

Superhard bedankt voor de hulp! Heb daarnet alvast de pijnstiller gegeven, dus deze nacht dan nog eens.

Geplaatst:

Hou de moed erin! Onze Ralph is in november 2011 ook stilgevallen, zelfde probleem als jouw Pippa. Het heeft toch wel 36u geduurd voor de eerste bikkelharde, kleine keuteltjes eruit kwamen. Na 28u zag ik het even niet meer zitten, alle 2u eruit 's nachts voor medicijnen en een heel klein beetje dwangvoer (hij liet alles eruit lopen) om nog altijd een ellendig hoopje konijn te hebben, maar na een 34u knabbelde hij terug een klein beetje aan een takje munt en een blaadje witloof en na 36u kwamen de keutels. Het heeft wel nog eens een dagje geduurd voor hij terug 'op zijn eet' was en de keutels er normaal uitzagen, maar goed.

Blijven proberen, met alle mogelijke dingen om te eten. Ik duwde werkelijk alles tot tussen zijn tanden, zo heeft hij uiteindelijk ook de eerste hapjes genomen. Het ziet er soms hopeloos uit, maar ze zijn sterk!

Veel moed!!!

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .