Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Geplaatst:

Tja, zal ik het niet hebben......... Nu eens geen problemen met de poten en nu dit weer. Geloof dat ik erom vraag ofzo....

Jitske denk ik al 2 dagen aan te zien dat ze niet in orde is. Echter ik werk onnoemelijk veel momenteel dus stond er niet lang bij stil. Totdat mijn ouders me vanmiddag erop wezen dat ze niet in orde is en als hun het zien dat moet er zeker iets mis zijn. En ik al 2 dagen lang hopen dat ik het verkeerd zag..........

Jitske heb ik vanaf 8 weken en toen stond ze al niet stevig op haar achterpoten. Heb daar nooit wat achter gezocht dan het feit dat ze mogelijk opgegroeid is in een klein hokje en geen bespiering had. Echter ze blijft zwak in haar achterpoten maar hoopte dat het wel bij zou trekken.

Sinds 2 dagen dus gaat ze haar kop steeds meer en steeds schever houden. Ze eet scheef, tijdens lopen is de kop wel recht maar als ze zit houd ze de kop scheef.

Ook loopt er snot uit haar neus maar ze niest niet is ook niet minder actief en eet nog steeds erg goed. Tenminste ik denk dat er snot uit haar neus loopt omdat het rond haar neus steeds nat is echter het is niet echt vies nat. Wel iets viezere vacht dan op de rest van haar kop maar er komen geen bellen snot o.i.d. uit haar neus. Haar oren zijn helemaal helder en schoon en de ogen ook.

Uiteraard ga ik naar de dierenarts toe!!! Ik kan al wel starten van te voren met anti biotica die ze sowieso moet gaan krijgen maar kan het echt al EC zijn op deze jonge leeftijd?

Ik heb overigens behoorlijk last van voornamelijk naaktslakken rond mijn ren. Kan dit een verklaring zijn? Juist Jitske is degene die het meeste gras eet waar de slakken ook gerust over gaan en hun ontlasting op achter laten.

Heb al eerder een vlaam met EC gehad (Jikke) toen heb ik alleen Jikke behandeld en dat bleek voldoende. Zou ik nu dus alleen Jitske moeten behandelen? Moppie is natuurlijk net zo jong dit zijn geen volwassen konijnen waar ik het makkelijker even bij aan kan kijken (denk ik dan)

Geplaatst:

Mijn D'tje had ook erg jong EC, tussen de tien en zestien weken. (ik weet niet hoe oud ze was toen ik haar kreeg, tussen de zes en tien weken alleszins.) Zij vermagerde angstwekkend, zwakke achterpoten en urinebrand. Wel geen scheef kopje. Maar het kan dus wel.

Wat de naaktslakken betreft, er was onlangs een topic over en behalve dat het erg vies is, bleken de beestjes geen kwaad te kunnen. In het wild komen ze ook weleens slakken tegen, toch? Is natuurlijk anders als er slakkenkorrels gebruikt worden, dan zijn de slakken zelf, voor zover ze nog kunnen kruipen als ze het gegeten hebben, wel giftig.

Ik heb altijd alleen de EC-patiënt behandeld en de rest niet, behalve één keer toen er twee nijnen na elkaar EC kregen, dan heb ik de hele groep behandeld. Moést niet, maar wel gedaan, voor de zekerheid.

Succes bij de DA.

Geplaatst:

bedankt voor jullie reacties dan weet ik zeker dat ik niet raar na aan het denken ben. Ga proberen er morgen gelijk langs te gaan maar dat moet wel goed komen! Arm ding zo jong nog! Ben wel enorm blij te lezen dat die slakken waarschijnlijk geen kwaad kunnen. Wie weet heeft ze het dan al bij haar 'fokker' opgelopen en komt die zwakke achterhand daar ook wel van.

Geplaatst:

Ja, het kan zeker, hier een rammetje van 3 maanden met urinebrand en dat kwam door EC .

Ik hoop dat snel weer op gaat knappen :)

Hou wel rekening met een mogelijk zwakke achterhand bij een groot ras op zo'n jonge leeftijd, althans ik vermoed weer dat het een groot ras is? Dat kan nog wel is problemen geven als dat niet herstelt na behandeling voor EC.. ook met betrekking tot sore hocks.

Geplaatst:

De meeste konijnen zijn drager van EC, grote kans dus dat hij het van de moeder heeft gekregen.

D'tje schaatste al van de eerste dag dat ik haar had, maar ik dacht dat het kwam doordat ze bv altijd in een klein hok had gezeten of doordat de bodem te glad was of dat het een aangeboren aandoening was of ... Maar het was dus EC. En van Coquille, mijn andere EC'er, dacht ik altijd dat hij gewoon onhandig was omdat hij niet goed kon springen en overal vanaf viel, maar dat was dus ook achterhandzwakte door EC. Dit is er zeker een symptoom van.

Geplaatst:

ik weet dat achterhand zwakte 1 van de symptomen is die bij de vlamen heel makkelijk naar boven komt. Haar achterhand heb ik nooit vertrouwd maar hoopte dat het echt recht zo trekken. Het is idd weer een vlaamse reus Aniek. Ik wilde stoppen met de nijnen of nog eens vlamen de kans geven. Ze zijn zo mega geweldig en vind gewoon niet veel meer aan die dwergen en medium konijnen haha die grote lobussen trekken me het meest. Alleen wat ik ook aanpas en doe elke keer weer gaat het ergens fout.

Nu vind ik deze beiden erg groot moet ik zeggen. Ze groeien enorm snel. Ik neem Jitske mee naar mijn werk dan kan ik vanochtend al naar de DA en gaan behandelen. Moet ze toch ook wegen en verwacht dat ze rond de 3 á 4 kg zit.

Geplaatst:

Jammer genoeg staat er geen leeftijd op omdat ze het doorkrijgen van hun moeder.

50% van alle konijnen zijn drager van. Bij deze dragers ligt het te sluimeren tot het uitbreekt bij een periode van vb. stress, verminderde weerstand door ziekte of bevalling,.....

Geplaatst:

Vanochtend naar de DA geweest. Ze heeft ontstekingsremmer en pijnstilling gehad (tolfedine), Baytril als anti biotica en een maand panacur. De ogen en oren waren in elk geval schoon en helder en ze is op zich goed bij. Ze is nu een uurtje bij de andere 2 in de ren en ga ze nu weer in het hok zetten wat ik voor haar klaar gezet heb zodat ik kan controleren dat ze goed blijft eten. Oh het is echt zo eng en zo zonde om ze zo te zien. Met die kop helemaal scheef en toch wel minder energiek. Ik kan dat niet aan zien dat mijn dieren ergens onder lijden en wederom is het zo dat het moet. Ik hoop van harte dat ze snel op zal knappen.

Wat zouden jullie nu doen? Ik wil ze dolgraag overdag bij de andere laten zitten en 's nachts in overdekte garage (3 kanten dicht) waar het dus warmer blijft uit de tocht in een groot hok met extra eten. Zou dit goed zijn? Onderling geeft het geen extra stress. Net waren ze elkaar lekker aan het wassen.

Geplaatst:

Mijn dierenarts heeft aangeraden om de kleine binnen te houden, omdat ze ziek zijn en hun temperatuur niet goed op peil kunnen houden.

Ik zou Jitske binnenhalen, want het wordt toch erg koud 's nachts.

Geplaatst:

Oh bah, dan loopt ze met redelijk rechte kop maar dan pak ik ze op (dat geeft gelukkig geen extra stress) en dan hangt ze in mijn armen als een slap beest en kan ze haar kop helemaal niet in 'bedwang' houden. AFSCHUWELIJK om te zien arm arm Jitske!!!

Ze zit nu in haar hok voor vannacht (binnenhok voor vlaamse reuzen en daar staat ook een vervoersmand in waar ze ook in kan liggen en wat ze vaak doet) en ze ging gelijk van haar andijvie eten.

Nu las ik in het topic van Stampertje iets over geen suikers geven. Moet ik daar extra mee oppasssen? STOM genoeg heeft mijn zusje ze een paar dagen geleden suikerpeen gegeven want dat kon geen kwaad was er tegen haar verteld en ze had die dus gegeven. Zou dit een extra iets (geen idee hoe ik het moet nemen) geweest kunnen zijn om die EC echt door te laten komen?

Geplaatst:

Nee hoor, EC kan gewoon opkomen. Ik maakte me ook al zorgen: ik had z'n kooi met Dettol schoongemaakt, geschrokken van de kat, etc etc. Maar het gebeurt gewoon buiten je om.

Waarom ik Stamper geen suikers geef is omdat zijn darmpjes zwak zijn en Luna was een dag later aan de diarree en een paar dagen dood. Dus uit voorzorg krijgt hij het gewoon niet.

Wat je gevoel: ik ken het: helemaal slap en niet controleerbaar. Echt heel eng om op te pakken en ook heel erg om aan te zien.

Maak je nou geen verwijten, jij kunt er echt niks aan doen.

Geplaatst:

EC is een parasiet wat bij slechte weerstand en/of stress de kop op steekt. Net als het herpesvirus bij mensen.

Evert-Jan uit Utrecht zei ooit tegen mij dat al 70% van de konijnen die parasiet bij zich dragen. Maar niet alle konijnen krijgen het.

Ik heb ook de rest nooit preventief behandeld. Maar zodra ik de eerste symptomen zie dan behandel ik wel meteen.

Het is inderdaad een heel naar gezicht en zeker als je ze optilt of op de grond zet en ze dan zo gaan tollen.

Zorg dat ze zich goed warm houdt en goed blijft eten. Als het geen stress geeft kan ze denk ik wel bij de rest lopen maar doe wat jij zelf denkt wat goed is voor je konijn want jij voelt het diertje het beste aan.

Ik hoop dat de medicatie snel gaat aan slaan.

Sterkte en beterschap voor je konijn knuffels Belleke

Geplaatst:

Jitske gaat niet voor of achteruit. Vooral het niet achteruit gaan vind ik zelf erg positief! Ze eet erg goed (behalve datgene dus gedroogd brood waar de panacur op zit. Iemand nog andere tips? Met spuitje krijg ik het ook bijna niet in haar en dat moet ze echt hard nodig hebben en omdat ze al 3.5 kg is moet ze ook bijna 3 ml krijgen!'

Ze ligt veel languit met kop scheef ook op de grond in het hok dat tochtvrij staat met dik vetbed erover voor 3/4 en nu net heeft ze 3 uur met Lobbus en Moppie gelopen in de grote ren en op het gras. Ging heel goed en ze heeft veel gras gegeten. Was dus echt niet slecht te noemen en nu zit ze weer in haar hok voor de nacht.

Morgen krijgt ze weer tolfedine en baytril. Haar neus was nu veel schoner in elk geval!

Geplaatst:

Overigens mijn DA en ik zaten te twijfelen. Kan ik beter gelijk 10 dagen baytril doen of 5 dagen? Heb voor 7 dagen mee gekregen maar mag nog om extra komen.

Geplaatst:

Kun je geen groenteprutje maken met de staafmixer wat ze lekker vindt en daar de panacur doorheen doen? "Vechten" met een 3,5 kg wegend konijn is natuurlijk wat anders dan een hummel van ca 500 gram.

Wat betreft de medicatie: geen idee wat het beste is.

Geplaatst:

Wegrennen kan ze niet ben er inmiddels na 3x 1 maand panacur bij mijn eerste vlaam erg handig in geworden. Deze is juist klein want die woog rond/over de 6 kg... Deze moet gelukkig nog groeien.

Gisteren heeft ze de hele middag bij de andere gezeten en ze eet met een erg scheve kop en lopen ook maar ze is niet omgevallen en ze kon gewoon goed de richting bepalen. Ze hebben lekker met zijn 3en bij elkaar geslapen tussen het gras eten door en ik ben daar enorm blij mee. Nu ga ik weer richting haar om haar nachthok schoon te maken. Al met al gaat ze niet verder achteruit tot nu toe. Eten doet ze overigens enorm goed!

  • 2 weken later...
Geplaatst:

even maar een update. Nu zo'n 14 dagen bezig.

Gisterenavond heb ik e puppen ren verplaatst van rond de konijnenren naar de tegels. Het gras is bijna 24 uur per dag nat (geen zon meer in die hoek in dit jaargetijde) en de andere nijnen accepteren Jitske helaas niet meer dus moest ze de hele dag in de kooi blijven. Ik heb het idee dat ze in de ren haar kop veel rechter houd dan in het hok. Dit overlegd met mijn DA en vanaf vandaag gaan we ook surolan elke dag in de oren doen. Toch maar even kijken of dat mogelijk ook helpt.

Heel actief is ze niet maar ze eet enorm goed en toch blijft ze erg slank. Het lichaam vecht dus ook goed mee om beter te worden. Ze heeft onbeperkt biks (half Kasper Faunafood en half SS), hooi en 2x per dag een hoop groenvoeding en wat fruit. Het gaat er allemaal goed in.

Qua kopstand zie ik geen vooruitgang dan dat ze dus buiten een rechtere kop heeft. In elk geval zit ze dus nu volledig gescheiden van de rest en als ze weer ehelemaal opgeknapt is ga ik weer gewoon koppelen er zit niets anders op.

Geplaatst:

heb ze vanochtend in haar nieuwe ren gezet met al haar eten en tussen de middag was het allemaal al op en het middag portie ging er ook heel vlot in. Nu weer ruim voldoende gegeven voor vannacht en ik ben benieuwd. Denk dat het buiten zijn haar veel goed doet. Tenslotte is ze hier bij mij nooit opgesloten geweest tot haar ziekte en dat doet haar misschien ook geen goed. We gaan stug door! Voordeel is wel dat ze nu niet in het zicht zit buiten. Mijn ouders vinden het namelijk afschuwelijk om haar zo te zien met die scheve kop (en ik niet minder maar ik wil doorzetten om hier doorheen te komen!) en willen eigenlijk dat ik haar laat inslapen. Echter ik wil gewoon de tijd geven die nodig is als er maar verbetering komt.

Dus als mensen nog extra tips hebben heel graag! Ze krijgt dus nu surolan in beide oren (was niets te zien maar je weet maar nooit) en dagelijks panacur. Is het raadzaam toch nog eens baytril of pijnstilling extra te geven? Ze lijkt geen pijn te hebben gezien haar eten

Geplaatst:

vandaag weer juist een hele foute boel. Gistern wilde ze al niet meer knagen aan appel en wortel. Nu heeft ze haar kop overdwars kan niet meer recht zitten en laat staan recht lopen. Zomaar opeens vliegt ze achteruit. Dit moet toch echt heel snel weer de andere kant op gaan ik kan dit zelf niet aan zien zo. Hopelijk mag het morgen al weer vooruit gaan. Anders morgen weer maar langs de DA en kijken of we nog eens een kuur baytril mogen starten.

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .