Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Geplaatst:

Beste konijnen vrienden,

Ik heb even wat hulp nodig!

32 dagen geleden is mijn dwergkonijntje Peertje (voedster) uit haar hok ontsnapt en een paar uur alleen geweest met een franse hangoor (ram).

5 dagen geleden deden haar achterpoten het opeens niet meer en leken verlamd. Ik ging naar de dierenarts en die vertelde dat mijn konijn waarschijnlijk de veel voorkomende parasiet in haar lichaam had (e.cuniculi) en heeft mijn konijn direct bergen medicijnen voorgeschreven. Tijdens dit bezoek vroeg ik nog of ze niet zwanger kon zijn van de franse hangoor (ze was namelijk ook bezig met het maken van een nestje) maar hier was volgens haar geen spraken van.

3 dagen geleden liggen er echter 5 (te grote) baby's in het hok van mijn dwergkonijntje.

Mijn vragen zijn:

Heeft de dierenarts echt niet kunnen voelen dat er 3 dagen voor de bevalling 5 dwerg/franse hangoor konijntjes in het lichaam van Peertje zaten?

Kan het niet zijn dat deze kleintjes te veel ruimte nodig hadden en daarom iets beschadigd hebben in het lichaam waardoor ze verlamd is?

Volgens de DA is dit allemaal niet het geval en moet ik de medicijnen gewoon door blijven geven. De medicijnen waren 90 euro zijn na 1 week al bijna voor de helft op (ik moet deze medicijnen volgens haar 6 weken geven). Wanneer mijn konijntje echt een parasiet in haar lichaam heeft wil ik natuurlijk niets liever dan dat ze beter wordt, maar naar mijn idee leek de DA erg weinig af te weten van knaagdieren.. ook alle informatie over e.cuniculi haalde ze (in mijn bij zijn) uit een boekje. Toen ik vroeg of de verlamming niet van de te grote baby's kon komen zei ze via de telefoon nee en dat ik de medicijnen gewoon moet doorgeven. Van de overige symptomen zoals geen eetlust, hersenproblemen, oogproblemen, vermageren etc heeft mijn konijn geen last. Alleen van een snelle ademhaling of snelle hartslag (1 van de twee).

Hopelijk kunnen jullie mij helpen!

Ik hoor graag jullie mening.

Geplaatst:

ik ben geen da maar een dwergkonijntje gedekt door een FH

dat ze het overleefd heb zeg

ik zou denken dat het door de te grote babys komt

maar waarom heb je haar niet gelijk laten steriliseren

toen je merkte dat ze een paar uur alleen in geweest met de FH

niet vervelend bedoeld hoor

misschien naar een andere kk da gaan om die zijn mening te vragen

heel veel sterkte met het konijntje

Geplaatst:

Ik zou ook naar een konijnkundig dierenarts gaan, want dit lijkt me een complicatie van de bevalling. Ik kan me heel goed voorstellen dat je ermee zit. Maar zo te horen is de dierenarts waar je bent geweest niet konijnkundig.

@Paula: misschien wist topicstarter niet dat castratie bij een mogelijk zwanger konijn mogelijk was? Ik had er voordat ik hier kwam ook nog nooit van gehoord.

Heel veel sterkte met je konijntje en ik hoop dat alles goed komt.

Geplaatst:

@Paula: misschien wist topicstarter niet dat castratie bij een mogelijk zwanger konijn mogelijk was? Ik had er voordat ik hier kwam ook nog nooit van gehoord.

dat kan daarom staat er ook onder niet vervelend bedoeld hoor

Geplaatst:

Nee, mijn konijntjes waren op een vakantie adresje toen het gebeurde en ik hoorde het pas toen ik terug kwam van vakantie (2 weken er na).. vandaar! Nu zal dit me natuurlijk nooit een tweede keer meer overkomen!! Ik wist trouwens ook niet dat dat kon! Maar wel fijn om dat nu te weten :). Mijn eigen rammetje (ook een dwerg) heb ik wel laten castreren..

Ik baal ook echt ontzettend, maar de achterpootjes van mijn lieve konijntje doen het nog steeds niet :(. Arm beestje. Als het inderdaad door de zwangerschap komt wil ik liever op zoek gaan wat ik daar aan kan doen dan dat ik elke twee weken 90 euro betaal voor een parasiet die er misschien niet is!

Geplaatst:

Ze was voor de bevalling al verlamd in haar achterpoten, dan lijkt het me zeer onwaarschijnlijk dat het van de zwangerschap komt en is EC helemaal niet raar, dat komt namelijk tot uiting bij stress en verminderde weerstand wat weer gepaard gaat met de dekking, in pension etc. Het lijkt mij dan ook zeer logisch dat EC zeker aanwezig is.

EC zie je vaak niet binnen zo'n korte tijd opknappen dus zal je inderdaad langer moeten behandelen.

Dat die geen jongen heeft gevoeld is niet zo raar ook, dat is enorm moeilijk en lang niet in alle gevallen te voelen.

Ik denk dat het heel verstandig is door te gaan met de kuur. Wellicht kan je vertellen welke medicatie je allemaal hebt mee gekregen.

Geplaatst:

Ik denk ook dat je konijntje de EC zeker heeft opgedaan voor haar bevalling van inderdaad een serieuze stress en pijn.

Zo een dikke jongen erdoor krijgen is geen makkie en daar zal ze serieus veel last van gehad hebben op het einde van de dracht.

Ik hoop echt dat de jongen ook niet allemaal de ziekte krijgen want dit heeft toch een serieus gevaar met het drinken van de moedermelk.

Geplaatst: (aangepast)

Misschien een soort bekkeninstabiliteit? Dat kan tijdens de zwangerschap al ontstaan (bij mensen dan). Maar ik vind EC ook heel aannemelijk en je konijn hoeft ook niet alle symptomen van EC te hebbeb (mijne had alleen urinebrand). Ik zou toch naar een andere DA gaan voor een second opinion.

Ik vind dat je inderdaad duur uit bent met de medicatie, is dat inclusief consult en meerdere soorten medicijnen? Je kunt Panacur bestellen bij het winkeltje van Bunnybin, dat is misschien goedkoper. Mijn ervaring is dat ze die pasta prima eten (deed het tussen 2 blaadjes witlof of spoot het in het bekkie).

Hoe gaat het eigenlijk met de babykonijnen hebben die het overleefd? En kan Peertje ze wel voeden?

Ik wens je veel sterkte in deze hele vervelende situatie.

aangepast door Wammes030
Geplaatst:

Ja klopt, vijf dagen voor haar bevalling waren haar achterpoten verlamd. Het zijn voor haar lichaam/ras erg grote baby's en Peertje is nog maar een half jaartje oud! Daarom denk ik dat die verlamming ook met de zwangerschap te maken heeft. De baby's waren natuurlijk de laatste dagen voor haar bevalling al erg groot en zullen wel erg veel plek moeten hebben ingenomen.

Mijn DA zei ook dat ik de medicijnen gewoon door kon blijven geven terwijl ik nu net bij 1 van de bijsluiters lees dat meloxicam (een pijnstiller) absoluut niet gegeven mag worden tijdens de zwangerschap en bij melkgevende dieren! Weer een verkeerd advies gekregen dus.

Ik denk inderdaad dat ik maar langs een specialist ga.. En zal tot die tijd de kuur gewoon afmaken. Bedankt voor jullie advies!

Met de babys gaat het tot nu toe erg goed! Ze voelen warm aan en hebben ronde buikjes. Ik hoop dat ze het allemaal overleven :)

Geplaatst:

Weer een verkeerd advies... ?!?!

Ik vind het wel gigantisch mee vallen, EC blijf ik absoluut niet raar vinden en nog steeds meer dan logisch. Ik zou ook in ieder geval de panacur blijven geven voorlopig.

Verder is mijn mening altijd het belangrijkste is het volwassen konijn en niet de jongen. Of het nou EC is of wat ander die pijnstiller/ontstekingsremmer heeft ze toch nodig wat voor oorzaak het ook heeft. En er is geen andere pijnstiller voor konijnen die wel veilig is bevonden bij lacterende konijnen.

Daarbij heb ik wel vaker metacam, carprofen etc. bij lacterende konijnen moeten geven, met een opvang komt dat vaker voor en heeft dit in geen geval ooit een probleem gegeven.

Ik zie in het hele verhaal daarom nog niet waarom je dierenarts onkundig gehandeld heeft. Hij behandeld op deze manier meerdere mogelijkheden direct, maar EC klinkt nog steeds meer dan aannemelijk. Nog altijd meer aannemelijk dan problemen door de jongen te groot zijn, dat was nog altijd 5 dagen voor de bevalling. Maar als hij volledig alle medicatie voor EC heeft voorgeschreven zal je een eventueel ander probleem automatisch mee behandelen op deze manier.

Geplaatst:

Tja, EC kan natuurlijk wel, maar ik vind het eigenlijk een beetje te toevallig. Een nog niet volgroeit dwergje zwanger van 5 fransjes. Ik kan me helemaal voorstellen dat het daarmee te maken heeft. Mocht ze daardoor zenuwbeschadiging o.i.d. opgelopen hebben, is het maar de vraag of het weer geneest. Behandelen voor EC is natuurlijk goed om te proberen (en heeft tijd nodig), aangezien er geen andere dingen zijn waar je iets aan kunt doen.

Wat het nest betreft: Als er aan EC gedacht wordt t.g.v. verminderde weerstand bij moeder, vraag ik me af of het verstandig is om dit nest bij haar te laten. Het zogen vraagt natuurlijk ook heel veel van haar. Het zou voor mij serieus een overweging zijn om de kleintje in te laten slapen, hoe hard dat ook is. Ik vind dat je in eerste instantie voor het moedertje moet zorgen. Alternatief is de kleintjes met de hand groot te proberen te brengen, maar dat is bij zulke kleintjes heel moeilijk.

Misschien wel iets om over na te denken en met een dierenarts te overleggen?

Geplaatst:

Ik zou het me kunnen voorstellen als het na de bevalling was, maar 5 dagen voor de bevalling... dat klinkt mij toch iets onlogischer. Ik heb zoveel konijnen gezien bevallen, te jong van veel grotere konijnen, ook een even oude voedster van een Vlaamse reus ram, enorme jongen inderdaad 6 stuks, maar voor de bevalling probleemloos. Met de bevalling zelf komen de complicaties..

Ik zou zelf in dit geval inderdaad voor de moeder kiezen en dan iig voor EC blijven behandelen voor de zekerheid, pijnstiller/onstekingsremer is geval van een zenuwbeschadiging ook nodig. En mogelijk krijgt ze ook al antibiotica met EC dat ze eigenlijk voor het meeste behandeld word. Daarom ook gewoon blijven behandelen ook al is het niet onderzocht voor lacterende konijnen.

Ik zelf zou altijd voor het moederdier kiezen.. kosten technisch zou je het vakantie adres (deels) aansprakelijk kunnen stellen. Geen idee of het een pension oid was.

Geplaatst:
Ik zou het me kunnen voorstellen als het na de bevalling was, maar 5 dagen voor de bevalling... dat klinkt mij toch iets onlogischer. Ik heb zoveel konijnen gezien bevallen, te jong van veel grotere konijnen, ook een even oude voedster van een Vlaamse reus ram, enorme jongen inderdaad 6 stuks, maar voor de bevalling probleemloos. Met de bevalling zelf komen de complicaties..

Ik zou zelf in dit geval inderdaad voor de moeder kiezen en dan iig voor EC blijven behandelen voor de zekerheid, pijnstiller/onstekingsremer is geval van een zenuwbeschadiging ook nodig. En mogelijk krijgt ze ook al antibiotica met EC dat ze eigenlijk voor het meeste behandeld word. Daarom ook gewoon blijven behandelen ook al is het niet onderzocht voor lacterende konijnen.

Ik zelf zou altijd voor het moederdier kiezen.. kosten technisch zou je het vakantie adres (deels) aansprakelijk kunnen stellen. Geen idee of het een pension oid was.

Even ter verduidelijking: ik ben zeker wel voor het mee behandelen voor EC. Dat is het enige waar je iets mee kunt en dus het proberen waard. Maar ik zou de zwangerschap niet uit durven sluiten.

Maar even over het nest: natuurlijk zou ik moeder ook gewoon behandelen, ongeacht de bijwerkingen voor de kleintjes. Moeder is het belangrijkste. maar is het dan verstandig het nest bij haar te laten? Ben wel benieuwd wat jij hierover denkt, Aniek.

Geplaatst:

Okay, dat was me niet helemaal duidelijk vorige bericht ik zou idd EC blijven behandelen met alle medicatie die eventueel ook wat anders kunnen aanpakken (antibiotica, pijnstiller/onstekingsremmer).

Persoonlijk had ik de jongen ook weggehaald in dit geval, een konijn met verlamde achterpoten.. En dan de jongen is een enorme aanslag.

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .