Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Geplaatst:

Eventjes mijn verhaal...

Ons dwergkonijntje Luka was gestorven en we kozen ervoor om een grote Lotharinger aan te schaffen en hem binnen te houden (Luka zat buiten samen met Nijntje). We hadden dus een extra groot binnenhok aangeschaft en lieten hem na 1 dag in zijn hokje ook vrij rondlopen Alles ging goed de eerste drie dagen, maar toen kreeg hij diaree en later gas (hoewel hij enkel hooi, stro en biks (weinig)) kreeg. Een week later was hij dood.

Omdat onze dochter al zoveel verdriet had bij Luka hebben we hem onmiddellijk vervangen door een nieuwe reuzevlinder. De eerste dag dat we hem hadden ben ik er mee naar de dierenarts geweest op controle en om een afspraak te maken voor zijn inentingen. Het konijn was kerngezond dus ik supercontent ... Zaterdagavond had ik het gevoel dat hij minder gekeuteld had (ik had om vier uur nog maar zijn kaka opgekuisd en stelde om acht uur verdacht weinig gekeutel) Ik kuiste hetgeen er lag op zodat ik zeker kon zijn dat ik kon zien wat hij legde in de nacht. Zondagochtend lagen er drie mini keutels. Onmiddellijk mijn dierenarts verwittigd en naar de dierenarts van wacht geweest (bij toeval een dierenarts gespecialiseerd in konijnen en papegaaien dus we hadden geluk). Hij heeft hem onmiddellijk darmstimulerende injectie gegeven, konijn enkel nog hooi geen biks meer. Het konijn at nog goed maar dierenarts raadde ook aan om karnemelk te geven en om 1* per dag ook de keutels van ons nog gezonde konijn te weken en dat ook te geven dit alles om zijn darmflora terug in orde te krijgen. Zondagavond nog geen verbetering gemaild met mijn dierenarts die zei als hij morgenochtend nog niet heeft gekeuteld terug naar de dierenarts van wacht of contact opnemen met een ziekenhuis in Gent. Maandagochtend nog geen gekeutel om acht uur stond klaas al bij dierenarts van wacht (gelukkig dezelden) Hij heeft Vlekje aan een infuus gelegd en opniew darmstimulerend middel gegeven. Ook olvaritje moeten dwangvoeren + medicatie mee en zwarte steenkoolachtig iets om op te lossen en eveneens te dwangvoeren. (hij at ondertussen ook niet meer zelfstandig) Gisteren dus om het uur dwangvoeren en medicatie tot middernacht. Dan ben ik gaan slapen. Had ondertussen al die kliniek gecontacteerd en die had het over eventuele hospitalisatie als het niet beter was. Deze ochtend zat hij er heel lusteloos bij, hij zat met zijn pootjes in zijn waterbak. Opnieuw contact met mijn eigen dierenarts (zij had ons gans het weekend ook gevolgd via mail). Ze zei dat het enige was wat haar nog kon redden hospitalisatie met operatie was; ik zei da'k op internet gelezen had dat de overlevingskansen heeeeeeeeeeeeeeeel miniem waren. Ze gaf dit toe en samen hebben we dan besloten om dat niet te doen maar om hem een spuitje te gevenf. Ze heeft me op het hart verzekerd da we er echt niks konden aan doen dat het gewoon brute pech is.

Maar is dit wel zo? ook dit konijn kreeg enkel biks en hooi en hij at ook heel goed tot de voorlaatste dag.

Persoonlijk denk ik dat het door de stress komt, omdat we hier twee kinderen in huis rondlopen hebben was er misschien teveel lawaai voor die dieren, kan dat?

We hebben zowiezo beslist om geen konijnen meer binnen te houden. Mijn man zou graag opnieuw een Groot Lotharinger aanschaffen voor buiten, maar ik ben beeke bang om hetzelfde tegen te komen. Weet ook iemand hoe groot een buitenhok moet zijn voor twee grote Lotharingers (ééntje lijkt me zo zielig).

Ik ben bang opnieuw een gasbuikje te hebben, ... Wat denken jullie?

Geplaatst:

Wat vervelend wat gebeurd is......

Kan me voorstellen dat je je bedenkingen hebt bij evt een nieuw konijntje.

Ik kan niet beoordelen wat er aan de hand was met je konijntje en of de behandeling goed was.

Het enige wat ik je wel kan meegeven is dat ieder konijntje gas kan krijgen en er ook altijd een goede kans is dat ze het gas kwijt kunnen raken.

Een enkele keer kan het te erg zijn maar meestal , is mijn mening, kun je het probleem van gas oplossen .

Gas kan veroorzaakt worden door diverse zaken en stress is er echt wel een van.

Als je een konijntje pas hebt, wordt ook meestal het advies gegeven, laat het konijntje enkele dagen wennen aan zijn nieuwe omgeving.

Het is al veel stress verandering van omgeving.

Als je nieuwe konijntjes wilt en dan buiten, neem er dan inderdaad 2 zodat ze ook plezier aan elkaars gezelschap hebben en niet alleen buiten hoeven zitten.

Qua ruimte geven ze normaal 1 vierkante meter per konijn maar grote lotharingers hebben echt wel meer ruimte nodig dan 2 vierkante meter.

Ik weet niet hoe groot je tuin is, maar een mooie ruime ren aan een nachthok en je zult genieten van de gekke binkies die ze zullen maken.

In ieder geval nog sterkte met het verlies, je voelt je zo hulpeloos als je ze niet kunt helpen......

Geplaatst:

thanks voor je bemoedigende woorden, 't is inderdaad zielig om 't konijntje niet te kunnen helpen.

Aan ruimte dachten we 2* een konijnenhok van volgende groote (108 cm op 58cm, twee verdiepingen)en daartussen een ren (116*109 cm) Lijkt dit ruim genoeg of ook te klêin? Of is het beter om een kippenhok aan te schaffen? Sorry voor al die vragen maar ik wil echt dat het hokje niet te klein is voor ik er aan begin

Geplaatst:

Ik denk dat je de meeste konijnen het grootste plezier geeft door 1 nachthok te kopen, hoeft niet groot te zijn.

Als ze er maar samen in passen.

Maak daar een ren van 5à6 m2 aan waar ze niet uit kunnen.

Dat is groot genoeg, minimaal is 4 m2, masr voor 2 reuze is dat echt klein om rondjes te rennen en binkies te maken!

Geplaatst:

Ja de ren die je noemde lijkt mij aan de krappe kant, dus de maat die erna genoemd werd ( 5 a 6 m2), komt meer in de richting. Ik heb ook ruime hokken maar heb er , als ik thuis ben, een ren aan gekoppeld waar ze in mogen van nog een seen extra 7 a 8 m2 en als je ziet hoe ze daar in racen en binkies maken, heerlijk gezicht :mdr:. Dus als je de ruimte hebt, lekker ruim de ren aan het hok maken.

Gewoon eens fotos bekijken van andere hokken met rennen daar kun je vaak leuke idee-en uithalen die je weer voor je eigen konijnenruimte kunt gaan gebruiken.

Geplaatst:

Wat vervelend zeg, als eerst sterkte.

Persoonlijk als ik dit allemaal bij elkaar zo lees denk ik aan dikke buikenziekte en niet aan gas. Jong groot ras, wellicht net bij de moeder weg, leeftijd?? Dikke buikenziekte ligt zo op de loer, soms gepaard met diarree en dikke buik, soms verstopt en dikke buik. De reden waarom ik altijd aanraad als een jong konijn bij de moeder weg komt en zeker een dergelijk groot ras geen biks te geven de eerste dagen, maar groen. Waarom is dat, omdat groen het meest natuurlijke voer voor een konijn is, biks is heel onnatuurlijk... daar zitten vaak veel eiwitten in en als ze net alleen komen te zitten van de moeder eten ze daar vaak te veel van waardoor de darmen dit niet aan kunnen. Zodra een konijntje dit ook heeft al dan met diarree al dan verstopt direct hooi en groenvoer geven de biks zeker weg. Zo red ik ze hier nog met regelmaat als ik ze weer binnen krijg.. daarbij dwangvoer ik ze niet, omdat er vaak wat verstopt zit en als er wat verstopt zit en er komt dwangvoer bij dan word die massa steeds zwaarder en groter. Daarin tegen geef ik laxatract om de boel te laxeren.

Al met al denk ik persoonlijk na aanleiding van je verhaal dat het dus geen gas is geweest ivm de leeftijd en de beschreven symptomen. Daarom denk ik dikke buikenziekte en dat is een enorm rotte ziekte waar nog erg weinig over bekend is. Inmiddels is bij mij en een aantal anderen wel bekend dat dit veelal met biks en eiwitgehalte te maken heeft.

Mocht je weer voor een Lotharinger gaan zou ik je adviseren de eerste dagen alleen hooi, water en groen te geven en de biks langzaam, maar dan ook heel langzaam op te bouwen, kijk naar een biks met een zo laag mogelijk eiwitgehalte (max. 14,5% beslist niet hoger).

Ik denk persoonlijk dat het niks te maken heeft met binnen en buiten houden, maar ik denk dat je wel je andere konijn dat buiten zit er een groot plezier mee doet een maatje van tegengesteld geslacht waarvan de man gecastreerd te geven. Dus ik zou dan zeker voor 1 gaan die je buiten gaat houden met het dwergkonijntje, dat is voor hem/haar ook veel leuker.

En dan inderdaad een grote ren, dit worden grote jongen dus beschreven ruimte zal te klein zijn, het konijnenhok met 2 verdiepingen wat je eerder noemde is voor een Lotharinger niet fijn.. Hij is te smal om echt voor een Lotharinger om echt lekker in te gaan liggen. Ik zou adviseren voor 1 verdieping te gaan, minimaal 1.00m x 0.80m diep, diepte is ook erg belangrijk. En daaraan een ren van minimaal 4m2, maar eigenlijk vind ik persoonlijk voor een Lotharinger toch echt wel minimaal 6m2.. het zijn echt grote jongens die ook nog erg fanatiek kunnen zijn.

Geplaatst:

Erg vervelend voor je! Vind het heel vreemd dat je karnemelk moest geven van de dokter heb ik nog nooit van gehoord. Mijn konijn heeft ook een gasbuik gehad die ben ik gelijk gaan dwangvoeren met science selective brokken (zitten meer vezels in beter dan biks). Is wat duurder maar voorkomt vaak gasbuiken. Heb haar ook gelijk drie keer per dag ciseral gegeven en infacol. Daarna nog een injectie metachloral van de dierenarts gehad en toen weer helemaal opgeknapt. Gasbuiken zijn altijd kritiek zorg daarom dat je altijd infacol, science selective en olvarit om een papje van de science te maken, in huis heb.

Geplaatst:

Thanks voor de nuttige reacties. ondertuszsen hebben we onze tuin volledig omgewoeld en de helft van onze tuin konijnepoof gemaakt met een huis hok en aansluitend een grote ren... we hebben sinds gisterenavond twee nieuwe konijntjes, opnieuw twee reuzevlinders; de ene heeft vandaag 3/4e van de dag in de ren gezeten (ze kunnen er vrij in en uit) de tweede zat grotendeels in het hok, hij is ook wel even buiten geweest maar niet zoveel gelijk de andere. Omdat ik nogal op mijn ongemak ben door voorgaande ervaringen vroeg ik me af of dit normaal is?

groetjes

fientje

Geplaatst:

sommige konijnen hebben wat meer tijd nodig om te wennen en gaan eens ze wat meer op hun gemak zijn de ruimte wel verkennen. zolang hij goed keutelt en eet zou er in principe niets aan de hand moeten zijn. komen beide konijnen goed overeen?

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .