pannytjuh Geplaatst: 24 januari 2012 Geplaatst: 24 januari 2012 Beste forumleden,Normaal post ik nooit zo vaak op forums, maar ik heb een zeer dringende vraag. Mijn konijn is vandaag geopereerd aan een abces bij zijn kaak. De dierenarts heeft het abces van buitenaf verwijderd/schoongemaakt. Er zit nu een klein wondje op die plek. Nu heb een aantal medicijnen meegekregen om de wond te verzorgen, maar ik heb nogal grote twijfels over deze medicijnen. Ik heb de antibioticum Baytrill meegekregen wat ik 2x daags 0,5ml van moet geven oraal. Ook heb ik een spuit meegekregen met de bestanddelen Lincomycine en Neomycine. Het is de bedoeling dat ik elke dag een klein beetje hiervan in de wond spuit. Vooral over de Lincomycine maak ik me zorgen, want als ik dit medicijn in google intyp lees ik overal dat het zeer gevaarlijk is voor konijnen. (zie http://www.drsfostersmith.com/Rx_Info_Sheets/rx_lincomycin.pdf en http://www.bunnybunch.nl/community/archive/index.php/t-8466.html). Nu durf ik dus dat medicijn niet te geven omdat ik bang ben dat het schadelijk is. :( Ik vroeg me af wat jullie ervaring is met medicijnen voor abcessen bij konijnen en of ik me misschien voor niks druk maak. Ik ga sowieso morgen nog navraag doen bij de dierenarts.Alvast bedankt.
Aniek Geplaatst: 24 januari 2012 Geplaatst: 24 januari 2012 Je zegt in een spuit moet je het dan oraal toedienen of met naald dus onder de huid? Want het mag inderdaad niet oraal toegediend worden.Een beter antibiotica bij abcessen is duplocilline let wel dit mag ook absoluut niet oraal of in de bloedbaan komen. Maar Baytril doet erg weinig bij abcessen.
jrjsieben Geplaatst: 24 januari 2012 Geplaatst: 24 januari 2012 http://www.bunnybunch.nl/community/member.php?11962-Polomeisjehttp://www.bunnybunch.nl/community/showthread.php?56355-Saar-heeft-een-kaakabces&highlight=Gevonden voor je Stuur dit lid even een pb en kijk even bij haar gestarte onderwerpenZij heeft haar konijn gisteren ook aan een abces laten helpen
pannytjuh Geplaatst: 24 januari 2012 Auteur Geplaatst: 24 januari 2012 Bedankt voor je reactie. Het is een grote plastic spuit waarvan ik een beetje in de wond moet spuiten om te spoelen. Baytrill moet ik echt in z'n bekje spuiten.
jrjsieben Geplaatst: 24 januari 2012 Geplaatst: 24 januari 2012 Is je da konijnkundig ?Staat hij hier tussen de lijst Welkom op BB
Aniek Geplaatst: 24 januari 2012 Geplaatst: 24 januari 2012 Hmm dat durf ik dan niet te zeggen, ik weet dat ze het oraal niet mogen hebben en dus ook niet bijv. op moeten likken...Baytril snap ik, maar alleen baytril gaat niet helpen bij abcessen, echt vragen om combinatie of een kweek zetten. In het meeste geval is duplocilline de antibiotica voor abcessen. (alleen via injectie!)Hier kan je lezen waarom:http://www.dierengebit.nl/konijn-abces/antibioticum.html
pannytjuh Geplaatst: 24 januari 2012 Auteur Geplaatst: 24 januari 2012 Ik heb het topic van Polomeisje bekeken en zij krijgt inderdaad ook duplocilline mee. Ik ga het morgen voorstellen bij de dierenarts. Wil echt het beste voor m'n konijn.Mijn dierenarts staat er niet tussen, ik had wel specifiek nog nagevraagd of ze ervaren waren in het behandelen van konijnen en of het niet beter was om naar een specialist te gaan, maar dit was niet nodig.
Polomeisje Geplaatst: 24 januari 2012 Geplaatst: 24 januari 2012 Welkom lotgenoot.Ik heb inderdaad Duplocilline, dat moet ik om de dag injecteren. Ik heb bij een ander abces gemerkt dat het goed werkt.Daarnaast Flagyl, ook een AB, volgens mij moet ik die wel in haar bek geven. Die haal ik zo op, dan weet ik ook hoe vaak ik die moet geven.Ik geef ook nog een pijnstiller, Carprofen. Hier zijn de meningen over verdeeld of deze wel goed werkt. Een andere pijnstiller, Novacam volgens mij, is ook goed.Ik moet trouwens gewoon met water spoelen. Ik doe lauwwarm water in een spuit en dat spuit ik in het gat.Ik ben nog geen ervaringsdeskundige wat dit betreft, maar aan de tips van Wabbit heb ik tot nu toe ook al veel gehad.
pannytjuh Geplaatst: 24 januari 2012 Auteur Geplaatst: 24 januari 2012 Bedankt voor je reactie en tips. Ik begin het steeds vreemder te vinden, de medicijnen die ik heb meegekregen. Ik heb namelijk ook geen pijnstiller meegekregen, tenzij baytrill ook pijnstillend werkt ofzo. Het is ook wel een redelijk klein wondje, ongeveer een halve cm groot, wel diep, zou dit nog verschil maken qua medicijnen? M'n konijn zit gelukkig al wel weer te eten en is weer wat levendiger dan toen ik hem net opgehaald had. Succes nog met het behandelen van het abces bij jouw konijn Polomeisje.
Polomeisje Geplaatst: 24 januari 2012 Geplaatst: 24 januari 2012 Dat je geen pijnstiller mee hebt is inderdaad vreemd, al heb ik er ook om moeten vragen. Ze dachten dat ik die nog wel had (ik had ook nog wel een klein beetje).Ik heb zelf het idee dat ze er niet zo heel veel last van heeft, bij mij at ze ook al heel snel weer. Alleen harde brokjes wil nog niet zo. Die week ik dus maar even, dan eet ze ze wel.Mijn konijn heeft ook maar een heel klein wondje, dus dat zou het verschil niet mogen zijn.Wel lastig met uitspoelen, maar ik probeer het gewoon.Ik denk dat je Baytril best kunt geven, maar dan in combinatie met Duplo. Durf je zelf te injecteren?Is op zich niet moeilijk, je moet er alleen op letten dat je elke keer een ander plekje aanprikt, omdat je van Duplo een bobbeltje kan krijgen, waardoor de Duplo niet meer goed geĆÆnjecteerd kan worden op die plek. Die bobbeltjes (heb ik trouwens nog nooit gehad) trekken vanzelf weer weg.Als je alvast wilt spoelen kan dat dus ook gewoon met handwarm water.
Wabbit Geplaatst: 24 januari 2012 Geplaatst: 24 januari 2012 Mijn DA heeft me destijds met Kodi verteld, dat je een abces moet zien als een zak. In de zak zit een soort van micro organisme, bacterie. Deze ontwikkeld zich...groeit.. zolang er geen lucht bij komt. De zak wordt voller en voller en daardoor wordt hij als bobbel zichtbaar. Het mooiste is natuurlijk dat de complete zak incl inhoud operatief verwijderd wordt, maar dit is niet altijd mogelijk. In dat geval wordt de zak dus opengemaakt en schoongespoeld. Ze maken dan een soort van insnijding en hechten de rand van de zak dus aan goed huidweefsel. Zolang de zak open is, krijgt het micro organisme niet echt de gelegenheid zich uit te breiden. Je kunt dan met het spoelen proberen de zak echt schoon te krijgen...dat kan echter een tijd duren. De AB krijgt het konijn ter ondersteuning. Wat ik vernomen heb kan niet iedere antibiotica door de wand van de zak om het micro organisme te bestrijden. Pijnstilling is natuurlijk nodig omdat er toch een operatie heeft plaatsgevonden en soms ook vanwege de plaats waar de wond zit. Het spoelwater wat ik eerst moest gebruiken was gewoon lauwwarm water; toen het abces zo goed als helemaal schoon was rade hij aan er heel klein druppeltje betadine in te doen. Omdat de opening van Kodi's abces vaak dichtgroeide had hij me een soort van huidcreme meegegeven. Deze was om de wond afdekking zacht te houden zodat hij beter openbleef. Kodi's abces was het eerste (en hopelijk het laatste) welke ik mee heb gemaakt. Ik kan dus niet meer of minder vertellen als wat ik op dat moment als behandeling gedaan en gegeven heb. Dat wil echter niet zeggen dat het allemaal correct is, dus pin me er niet op vast. Ik kan slechts vertellen wat ik destijds heb gedaan. Op het einde van de behandeling was het abces schoon, maar of het ook genezen was kan ik niet mededelen. Vlak daarna gaven zijn niertjes het op en heb ik alsnog mijn kleine man na 10 jaar moeten laten inslapen.
Wabbit Geplaatst: 24 januari 2012 Geplaatst: 24 januari 2012 Ik ben nog geen ervaringsdeskundige wat dit betreft, ...Ik ben zeker geen deskundige hoor....zoals ik al zei...ik kan alleen maar delen wat ik destijds moest doen en het gevoel dat ik daar bij had. Er zullen vast andere zijn die zeggen dat het anders moet.
pannytjuh Geplaatst: 25 januari 2012 Auteur Geplaatst: 25 januari 2012 Bedankt voor de tips Wabbit. Sneu dat daarna Kodi's niertjes het begaven, maar 10jaar is een mooie leeftijd voor een konijn.Ik heb vandaag de wond met lauw water gespoeld, wat inderdaad best wel lastig is. Ik merkte wel gelijk dat m'n konijn (Pluis) wat suf was en een wat harde buik had, dus ik ben weer met em naar de dierenarts geweest vanavond en gelijk gevraagd hoe het zat met de medicijnen. Duplo had de dierenarts niet direct gegeven omdat er wat wisselend gedacht wordt over het gebruik bij konijnen. Mocht de rest echter niet aanslaan zal ik het wel alsnog moeten geven. De spuit met Lincomycine kan ik beter niet gebruiken omdat Pluis nogal vaak een wasbeurt krijgt van z'n vrouwtje Betje en zij het dan mogelijk binnen zou kunnen krijgen. Ik heb nu oogzalf met oxytetracycline gekregen om de wond mee in te smeren. Ook heb ik pijnstillers meegekregen want hij had er toch wel last van, waarschijnlijk was hij daarom zo suf heel de dag. Hij heeft verder ook een prik gehad om zn spijsvertering weer goed op gang te krijgen.Helaas was het wondje al deels wat dichtgegroeid. Vrijdag moet hij terug en gaan ze onder een roesje de wond weer open maken. Het zit niet helemaal mee helaas. :( Hopelijk komt hij er weer bovenop. Hij krijgt gelukkig genoeg aandacht van Betje nu, die zit em helemaal af te likken.
Wabbit Geplaatst: 25 januari 2012 Geplaatst: 25 januari 2012 In ieder geval beterschap met je nijn. Het heel vervelend om je nijn zo te moeten zien.
Polomeisje Geplaatst: 31 januari 2012 Geplaatst: 31 januari 2012 En, hoe gaat het nu met Pluis en de verzorging?
Aanbevolen berichten