Ga naar inhoud

Chronisch snot, verharen, en aangekoekte keutels


Oscar en Cruesli

Aanbevolen berichten

Hallo Allemaal,

ik heb twee konijnen, oscar en cruesli.

Cruesli is een klein grijze voedster, van bijna twee jaar. na een tijdje sukkelen blijkt zij chronisch snot te hebben.

Ik heb twee antibiotica kuren geprobeerd, die niet hebben geholpen, en vervolgens een second opinion aangevraagd bij een andere dierenarts. deze arts heeft aangegeven dat het inderdaad chronisch snot is, en dat er bijna niets aan te doen is.

Ze voelt zich niet ziek, speelt, rent, maakt binky's eet, drinkt en bedelt om snoepjes.

ik heb echinacea force in het water gedaan, maar toen wilde ze het niet meer drinken.

Ook stoom ik twee keer per week met haar, ik heb wel het idee dat het haar verlichting geeft maar het gaat niet over.

Hebben jullie nog tips wat ik nog meer kan doen voor haar?

Oscar is een grote hangoor rammelaar van een onbekende leeftijd. Oscar verhaart heel erg, en is niet in staat om dit zelf af te voeren heb ik het idee. bovendien heeft hij vaak plakpoep die hij of niet op tijd op kan eten of niet kwijt kan, en dan moet ik hem in bad stoppen om hem weer schoon te maken.

Hij eet en drinkt goed, bedelt om een snoepje, en huppelt zo nu en dan buiten de kooi.

Hebben jullie tips wat ik voor hem kan doen?

Ik geef ze ss voer, en ze krijgen dagelijks groente.

Alvast bedankt

Link naar reactie
Delen op andere sites

Eigenlijk heb je meerdere problemen. Om het eerste probleem aan te pakken: bdk's. Dit kan diverse redenen hebben. Je konijn kan te dik zijn, te veel andere voeding krijgen, voeding krijgen met te veel eiwitten, voeding krijgen waar hij niet zo goed tegen kan of het kan met de antibiotica te maken hebben.

Met snot kun je een afstrijkje laten maken zodat je weet met welke ziekteverwekker je te maken hebt. Hierop kan dan een antibiotica uitgezocht worden. Het te kort behandelen met een antibiotica en/of het te veel wisselen met antibiotica kan tot gevolg hebben dat de ziekte verwekker imuun wordt voor antibiotica en dat wil je niet hebben. Hier moet dus voor opgepast worden.

Voor snot wordt vaak goede resultaten geboekt met een antibiotica dat per injectie toegediend wordt door de dierenarts. Ik ben alleen even de naam van dit medicijn kwijt, maar andere leden zullen vast herkennen welk ik bedoel..

Verder zou je je konijn nog gedroogde of verse enchinacea kunnen geven, gewoon de plant.

(ik werd even gestoord en vergat op verzenden te drukken ;))

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nu vergeet ik nog een probleem: de verharing.

Verharing is normaal, maar een konijn verhaart meer bij de wisseling van temperaturen, maar de vacht heeft ook veel te voorduren bij het gebruik van antibiotica.

Bij een verharing is het zowiezo belangrijk dat je hem helpt door hem te kammen, borstelen en/of plukken. Kam en borstel echter niet te veel, want dan stimuleer je de verharing juist. Maar kam en borstel wel vaak genoeg om hem geen verstopping te laten krijgen in zijn maag/darmen.

Om de maag/darmen gezond te houden is het eten van voldoende vezels in de vorm van hooi enorm van belang. Een konijn dat te veel biks krijgt en/of snoepjes en/of groente/fruit, zal te weinig hooi eten. Maar er zijn ook genoeg verwende konijnen die maar 1 soort hooi willen eten. Dit zal je dus moeten uitzoeken. Veel konijnen doen het goed op Vitakraft alpenweide hooi (goedkoop bij AH XL) en diverse kruiden hooi merken.

Konijnen die een verkeerd eet patroon hebben, zullen ook sneller hun bdk's laten liggen.

Ow en nog een aandachtspuntje: als je zijn billen hebt laten weken in lauw water, droog dit dan goed af.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik denk dat die wortel per konijn om de dag best een van de boosdoeners kan zijn, er zit veel suiker in en dat is helemaal niet goed voor ze. Ik zou eerst stoppen met die wortels geven en kijken of er verbetering optreedt, en wat voor snoepjes geef je Oscar?

Verder is een 'bakje' SS per dag ook niet echt duidelijk, want hoe groot is het bakje? En eten ze hier allebei evenveel van of pakt de een meer dan de ander? Je moet echt gaan afwegen om een beter beeld te krijgen van de hoeveeldheid droogvoer die ze binnen krijgen.

aangepast door Miffy1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Bedankt voor julie reacties,

Cruesli heeft een twee keer een kuur met duplocilline gehad, die ik zelf moest injecteren, maar dit heeft niet het gewenste effect opgeleverd.

Ik ben ook al overgestapt op Hennep als bodembedekking omdat stro te stoffig was, dit vinden ze heerlijk om op te liggen.

De konijnen krijgen met zijn tweeen 80 gram ss per dag, en twee a drie loftys van vitakraft per dag.

Daarnaast geef ik ze weidehooi met brandnetel momenteel.

groetjes

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik zou de wortel weglaten

En die loftys zit daar ook niet veel suiker in

Veel hooi probeer eens met kamille is goed voor de darmwerking

Ze krijgen niet teveel SS iniedergeval

Maar het is erg afhankelijk wat voor de een te weinig is voor het andere konijn te veel

Hier weeg ik ze regelmatig dan weet of ze aan komen of afvallen

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb absoluut geen verstand van snot, dus daar kan ik je niet mee helpen.

Wat betreft de plakpoep zou ik echt stoppen met een hele wortel per konijn. Wortel bevat erg suiker, waardoor een konijn zijn BDK kan laten liggen. Ik geef elke dag slecht een schijfje winterpeen.

Met de Lofty's zou ik ook stoppen. Of in ieder geval verminderen tot maximaal 1 per dag. Het zijn snoepjes en dat zegt al genoeg. Snoep is immers voor niemand goed.

Qua hoeveelheid SS, die je geeft, kan ik niet zeggen, of dat misschien teveel is of niet, want ik weet niet, hoeveel je konijnen wegen. Je geeft 80gr per dag dus dan heb je, als ik even de voedingsrichtlijn volg, in totaal 5 tot 8kg konijn.

Als ik jou was, zou ik dus eerst stoppen met die wortels en Lofty's. Als de plakpoep dan niet verbetert, zou je de hoeveelheid SS eventueel aan kunnen pakken. Een paar dagen een hooi-dieet kan ook wonderen doen. En als dat allemaal niet helpt, kan het ook nog zo zijn, dat Oscar wormen heeft (hoewel je dan zou verwachten, dat Cruesli dezelfde symptomen zou moeten vertonen).

Link naar reactie
Delen op andere sites

Die duplo injecties moeten meerdere keren gegeven worden en om een bepaald aantal dagen of weken. Het is inderdaad niet met 1 of 2 keer over! Dit zal langdurig gegeven moeten worden.

Ik heb dan ook sterk de indruk dat jouw dierenarts niet konijn kundig is en wil je adviseren om naar een konijn kundige dierenarts te gaan die op de dierenarts lijst van dit forum staat.

Ik weet niet waar je woont, maar Wilhelmina park schijnt veel konijnen met snot behandeld te hebben (heb ik van horen van).

Verder kan de ontlasting heel goed van het hooi komen! Brandnetels bevatten veel eiwitten en bij een te veel aan eiwitten laten de konijnen hun bdk's liggen.

Die lofty's zou ik ook niet meer geven. Dit kan zeer zeker ook een rede zijn.

Ik zou voorlopig ook geen groente meer geven en ik heb het idee dat je ook te veel biks geeft.

Het klinkt misschien streng, maar de voeding van konijnen is strikt en streng. Een konijn is een zeer gevoelig dier.

aangepast door Nicky_the
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb hier ook een konijn met chronisch snot. Heb al vanalles geprobeerd bij hem, langdurig duplo spuiten, vernevelen, neusspray's (allemaal in overleg met specialist) Maar helaas heeft niks mogen baten. Hij moet maar leren leven met een neus die een geluid maakt en een enkele keer een niesbui. Je kan ook een soort bobbeltje voelen in z'n neus. Ik heb al gevraagd of dat eventueel weg te halen is, maar het is zo klein in die neus, dat het haast te doen is zonder een hoop meer schade aan te richten.

Verder is m'n konijn goed gezond, hij eet goed, z'n vacht glimt alle kanten op, dus ik maak me er maar niet meer druk om. Het geeft hem alleen maar meer stress en minder vertrouwen in mij. Sinds ik ben gestopt met het behandelen is hij weer wat toegankelijker naar mij. Voorheen dook hij steeds helemaal in elkaar, echt zielig op een gegeven moment. Hij was al enorm bang dat ik hem kreeg, en dat gedoe aan z'n lijf maakt het er niet beter op.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .