ladybunny Geplaatst: 19 januari 2012 Geplaatst: 19 januari 2012 Ik krijg 27 januari een nog niet geholpen rammetje. Ik ga hem laten helpen en dan komt er een niet geholpen vriendinnetje bij hem. Nu is mijn vraag:Zal ik de voedster ook laten helpen of niet? Ivm schijnzwangerschap en/of nukkigheid.Wat doen jullie/Wat is jullie advies?x
Polly Geplaatst: 19 januari 2012 Geplaatst: 19 januari 2012 Allereerst leuk dat je 2 konijnen krijgt.Ik zelf ben voor castratie voedster, omdat het baarmoederkanker voorkomt en ze niet meer schijnzwanger worden. Bij mij zijn 3 van mijn 4 voedsters geholpen. De 4de gaat van het voorjaar denk, ze is nu net 1 jaar.Mijn voedsters waren regelmatig schijnzwanger, eentje die was zo'n beetje ieder maand een nestje aan het maken, dat was zo sneu. Ze at dan ook slecht. Ook werden mijn rammetjes hor en dol van de dames als de hormonen weer eens door hun lijf gierden. De dames zaten dan zo'n beetje de hele dag aan de rammetjes vastgeplakt. Ik heb er toen voor gekozen ze allemaal te laten helpen. Ik ben blij met mijn keuze, het is daarna rustiger geworden in het hok en ook lijkt het of de dames wat liever naar elkaar geworden zijn.Castratie van een voedster brengt wel meer risico met zich mee dan de castratie van een ram. Het is namelijk een grotere ingreep. Mocht je ervoor kiezen om haar ook te laten helpen, zoek dan wel een dierenarts die dit regelmatig uitvoert, dan is het risico kleiner omdat hij goed weet waar hij mee bezig is.Succes met beslissen en heel veel plezier van je konijntjes straks.
ladybunny Geplaatst: 19 januari 2012 Auteur Geplaatst: 19 januari 2012 @Polly:Oei ik vind het wel een beetje eng zo te horen om een voedster te laten helpen. Ik ga namelijk geen jonge konijntjes nemen he. De ram die ik krijg is al ruim 1 jaar oud en de voedster zal wel rond dezelfde leeftijd liggen (ik moet die nog zoeken). Dus ze wordt dan op een oudere leeftijd geholpen, misschien brengt dit complicaties met zich mee? Ik heb hier wel een dierenarts in de buurt die gespecialiseerd is in kleindieren, ik ga er altijd heen met mijn goudhamster. Ik ben altijd zeer tevreden over hun aanpak.Ik kan echt niet wachten tot ik mijn 2 konijntjes heb! Ik wil al heel lang konijntjes, maar het kwam er niet van. x
NaOomkuuHh Geplaatst: 19 januari 2012 Geplaatst: 19 januari 2012 ik heb nog nooit mijn voedsters laten helpen. ik heb nu intotaal 7 voedsters gehad waarvan er één af en toe schijnzwanger was. ik denk dat ik het alleen zou doen als ze vaak schijnzwanger is, aangezien er ook risico's aan zitten...
Domino Geplaatst: 19 januari 2012 Geplaatst: 19 januari 2012 Ik heb 3 van de 4 voedsters laten helpen. 2 omdat ze nogal veel aan het rijden waren op de mannetjes. En 1 omdat ze baarmoeder kanker had. Ze was toen 8, en dat is nu 2 jaar geleden. Ze is er heel goed doorheen gekomen. Zorg, als je besluit het wel te doen, inderdaad voor een dierenarts die ervaring heeft met deze operatie.
Dollie Geplaatst: 19 januari 2012 Geplaatst: 19 januari 2012 Een voedster kan geholpen worden vanaf zes maanden, de ideale leeftijd ligt tussen de zes maanden en twee jaar. Een voedster van één jaar is dus zeker nog niet (te) oud om geholpen te worden. Ik heb drie dames waarvan twee op dit moment geholpen zijn, nummer drie mag ergens in de komende maanden. Haar leeftijd is onbekend. Omdat ik daar toch wat zorgen over heb, laat ik haar eerst goed nakijken door de dierenarts. Uiterlijk mankeerd ze in elk geval niks, maar ik laat ook bloedonderzoek doen. Ik laat mijn dames helpen om gezondheidsproblemen (baarmoederproblemen) te voorkomen, maar wil ook niet dat gezondheidsproblemen veroorzaakt worden door deze ingreep of dat ze er zelfs door overlijden. Mijn andere dames waren beide acht maanden toen ze geholpen werden en eigenlijk stelde dat niet zo heel veel voor. Herstelden beide snel en zonder enige problemen. Natuurlijk zitten er risico's aan zo'n ingreep, maar met een gezond konijn en een kundige dierenarts valt het reuze mee.Het geeft ook wat rust. Geen gerij (in elk geval veel minder, mijn ene voedster rijdt soms nog wel op haar vriendje) geen schijnzwangerschappen, geen gekat.
Cecile Geplaatst: 19 januari 2012 Geplaatst: 19 januari 2012 Ik heb vorige week mijn tweede voedster laten castreren en dat ging weer super net zoals bij mijn andere voedster.Een aantal zaken zijn belangrijk. De dierenarts moet regelmatig deze ingreep doen.Je moet je konijn van tevoren goed laten eten, NIET nuchter de operatie in! Na de ingreep goed op gang brengen van de darmen door zaken te geven die je konijn lekker vindt, zoals verse peterselietakjes.De drie dagen na de ingreep 2x daags pijnstilling (novacam) en cisaral geven en lekker binnen houden op een koele plek met zachte handdoeken en snugglesafe. Goed hooi, groente en kruiden geven en normaal biks. Na een week mag dan de hechting eruit (1 steekje). Het mannetje dat ik heb is ook geholpen en ik moet zeggen dat het veel voordelen heeft:Ze stinken niet meer, zijn niet meer aan het rijden en hormonaal gestuurd. De vrouwtjes hebben geen nesteldrang meer en kans op baarmoederkanker is met 60% gedaald. Ze houden gelukkig hun eigen karakter Je kunt het het best laten doen vanaf 8 maanden en voor 2 jaar oud.
Nicky_the Geplaatst: 19 januari 2012 Geplaatst: 19 januari 2012 Mijn huidige konijnen zijn mijn enigste konijnen. Mijn ram heb ik als eerste geholpen, maar uiteindelijk met 1,5 / 2 jaar heb ik mijn voedster ook laten helpen. Zij had zeer veel last van schijnzwangerschappen. Ze plukte haren, bleef zich aanbieden aan mijn ram, regeerde het leven van mijn ram, haar leven draaide om zwangerschappen en ze werd steeds wilder en afstandiger. Ze ging alles onder sproeien en niemand behalve ik mocht in of bij het hok komen, want dan werd je gewoon aangevallen en ook echt gebeten zonder waarschuwing vooraf!Nu ze geholpen is, is ze veel rustiger. Mijn vriend mag in het hok en de ren komen, mijn vriend mag haar en haar mannetje optillen. Ik kan nogsteeds alles met ze. Mijn ram is nu ook rustiger geworden. Je ziet ze veeeel minder rijden (dit heeft wel een tijdje geduurd). Het gesproei is over, ik vind geen nesten meer, er worden geen haren meer geplukt etc etc. Ik zou het niet anders willen... Mijn volgende voedster zou ik ook laten helpen!
Fluf en Tinus Geplaatst: 20 januari 2012 Geplaatst: 20 januari 2012 Ook bij ons zijn zowel de voedster als het rammetje geholpen en daar ben ik heel blij mee: meisje is veel vriendelijker geworden na de ingreep en heeft veel minder last van hormonen. Wat wel fijn was is dat ze geen uitwendige hechtingen heeft gehad, maar een soort tape aan de binnenkant van de wond. Dat scheelt een hoop stress qua wondpeuteren....
Polly Geplaatst: 20 januari 2012 Geplaatst: 20 januari 2012 1 jaar is nog niet te oud voor castratie. Mijn voedsters waren toen ruim 1 en 2 waren ruim 2. Alles is goed gegaan, geen complicaties. Als je een kundige dierenarts hebt die dit vaak uitvoert valt het allemaal wel mee. Mocht je besluiten haar te laten helpen, laat je goed informeren van te voren, vooral wat betreft de nazorg. ( Kranten en handdoeken als bodembedekkers en pijnstiller voor thuis en dwangvoer.)
Polomeisje Geplaatst: 20 januari 2012 Geplaatst: 20 januari 2012 Ik heb mijn voedster ook laten helpen.De belangrijkste reden voor mij was het voorkomen van baarmoeder(hals)kanker.Ik zat toen nog wel te twijfelen of ik er wel goed aan deed. Toen de afspraak al gemaakt was werd Saar weer schijnzwanger (2e keer).De eerste keer plukte ze met een strootje in haar bek, zodat ze geen haren binnen kreeg. Nu zag ik dat ze zonder strootje aan het plukken was geslagen. De dag erna zat ze verstopt. Dat is echt kantje boord geweest. Toen was het voor mij duidelijk dat ik de juiste keus ging maken.Ze was ongeveer anderhalf toen ze geholpen werd en is redelijk snel hersteld. Ik heb er nooit spijt van gehad.
ladybunny Geplaatst: 20 januari 2012 Auteur Geplaatst: 20 januari 2012 Een vraagje: moet ik de ram ook pijnstillers geven als hij geholpen is en hoe doe ik dat? Dus ook handdoeken erbij enzo voor de ram?
Nicky_the Geplaatst: 20 januari 2012 Geplaatst: 20 januari 2012 Inderdaad, je ram op een handdoek zetten en verder geen bodembedekking. Een hennepkleedje zou wel kunnen.Je zal inderdaad pijnstillers met een spuitje mee krijgen. Dat spuitje geef je zonder naald in de bek. De dierenarts zal dit nog wel uitleggen.Succes!
Dollie Geplaatst: 20 januari 2012 Geplaatst: 20 januari 2012 Pijnstilling is bij een ram meestal niet nodig. Ik vind het zelf wel prettig om het bij de hand te hebben maar ben het voor een ram maar twee keer nodig geweest. De eerste keer speelden er ook andere dingen, waardoor hij niet goed op gang kwam. De tweede keer betrof een ram die pas drie dagen na de c castratie bij mij kwam, en al die tijd niks gegeten had. Al gauw werd mij duidelijk dat het een zeer stress gevoelig mannetje was, de dierenarts heeft hier niet adequaat op gereageert.Meestal is het niet nodig in elk geval. Maar je kunt het beter hebben en niet nodig zijn dan nodig zijn en niet hebben.
Aanbevolen berichten