Ga naar inhoud

Pootje gebroken.... heeft iemand hier ervaring mee?


Aanbevolen berichten

Geplaatst:

Gisteravond hoorde ik opeens iets buiten. Ik kijken en toen zat Sofie zeg maar op 3 pootjes, ze wilde haar rechtervoorpoot niet meer belasten. Ik weet niet wat er gebeurd is (Fred zit er al tijden (eerst samen met Flappie) en er is nog nooit zoiets gebeurd)... Ongeluk zit in een klein hoekje zeggen ze dan... Ze at gelukkig wel en kan zich er ook mee voortbewegen (op 3 pootjes).

Ik toch maar even de DA gebeld (staan op de lijst van KKDA) en die zei dat ik wel vandaag kon komen. Ik vandaag geweest. Er is een rontgenfoto gemaakt en het is gebroken (helemaal door..). Maandag is de DA er die orthopeed is en er een pin in kan zetten (de assistente heeft hem gesproken en hij heeft de foto gezien).

Theoretisch kan er ook gips/spalk omheen, maar dat moet dan helemaal t/m haar schouders zodat het niet afzakt en dat voor een aantal weken. Pin erin is echter een stuk duurder.

Nu wil ik het beste voor haar, maar vroeg me af of iemand ervaring heeft met 1 of beide methoden? Alvast bedankt voor de info!

  • Reacties 58
  • Aangemaakt
  • Laatste reactie

Beste reacties in dit topic

Beste reacties in dit topic

Geplaatst:

Ik weet wel dat Konijntjepip die heeft er wel ervaring mee, haar konijn had een lelijke breuk en daarvan hebben ze 1 pootje ge'amputeerd.

Maar ik weet het niet sorry, sterkte!

Geplaatst:

Wat is dat schrikken hè?!

Ik heb wel ervaring met een konijn met een gebroken voorpoot, maar kan helaas niks zeggen over gips of pin. Mijn inmiddels overleden Nala had ook een gebroken voorpoot, maar bij haar kon er niks aan gedaan worden. Zij heeft dus moeten leren leven met een kreupele poot.

Anders zou je even moeten afwachten wat de orthopeed ervan zegt. Ik zou zeggen, dat je het beste kunt kiezen voor wat het beste is voor Sofie.

Geplaatst:

Bedankt voor jullie reacties (ook al hebben jullie er geen ervaring mee)!

Ja, inderdaad, vooral toen het net gebeurd was, het moment dat de DA het vermoedde (pootje was ook wel heel 'flexibel' vergeleken met normaal) en toen ik de breuk op de foto zag... Gelukkig eet ze goed en krijgt ze Metacam tegen de pijn.

Ik kan maandagochtend terecht, dus nog even afwachten.

Geplaatst:
Bedankt voor jullie reacties (ook al hebben jullie er geen ervaring mee)!

Ja, inderdaad, vooral toen het net gebeurd was, het moment dat de DA het vermoedde (pootje was ook wel heel 'flexibel' vergeleken met normaal) en toen ik de breuk op de foto zag... Gelukkig eet ze goed en krijgt ze Metacam tegen de pijn.

Ik kan maandagochtend terecht, dus nog even afwachten.

Ik zal voor jullie duimen! :)

Blijft die pin dan er voor altijd in?

Geplaatst:

De DA vertelde me dat de pin a.h.w. in de plaats van het merg wordt geplaatst en er na een tijdje, als het genezen is, weer uit mag. Dan maken ze een klein sneetje en trekken hem er voorzichtig uit.

Geplaatst:

Jeetje een konijn met een pin in een gebroken pootje. Ik had het nog niet eerder gehoord. Meestal is ofwel niks doen en hopen dat het geod komt, ofwel het gips. En als die methodes niet werken dan vaak amputeren (tenzij het konijn te oud is). Maar ik vind het wel een geode ontwikkeling, want als het bij mensen en honden en katten zo opgelost wordt, waarom dan niet bij konijnen.

Hoop dat de orthopeed daar ervaring in heeft bij konijnen. Als je voor gips kiets is de kans da het mis gaat volgens mij vrij groot en hab je daarna alleen nog de optie om te amputeren, dus ik zou het laten afhangen van de risico's en kans op verbetering met zo'n pin vergeleken met gips.

Geplaatst:

Ik begreep dat de genezingskans (en vooral dat het dan goed op elkaar zit en daarmee recht geneest, omdat het bot helemaal door is en niet 'alleen' een scheurtje) met pin groter is dan alleen gips en ik geloof dat het ook sneller gaat, maar ik ga het maandag nog even goed bespreken en dan kan ze als het goed is meteen behandeld worden.

Geplaatst:

Bedankt voor de reacties. Ik ben vanochtend met haar naar de orthopeed geweest (doet alle orthopedische zaken bij de (KK)DA waar ik met haar geweest ben). Het bleek dat de assistente de verkeerde naam van het bot had doorgegeven (bovenarm, i.p.v. onderarm en de orthopeed had de foto nog niet gezien)... Bij een konijn zit de bovenarm a.h.w. tegen het lichaam aan, waardoor dit moeilijk te zetten en gipsen/spalken is. Een pin erin schijnt dan beter te werken.

Maar 'gelukkig' was het haar onderarm (net als bij mensen: spaakbeen en ellepijp) en dit is wel goed te spalken. Hij gebruikte een soort lijm (ben de naam alweer kwijt helaas.. het was wit en hij moest het verwarmen en dan 'gewoon' met een spatel uit een potje op het pootje) met verbandgaas, daaroverheen spalk en weer verbandgaas met deze lijm. Dit wordt niet zo hard als gips, maar plakt aan de haren, waardoor het blijft zitten, en is minder zwaar dan gips. Daaroverheen leukoplast. Over 3 weken moeten we terugkomen om het eraf te laten halen.

Nu hoop ik dat ze zo weer wil eten, ze is nog wat suf van de narcose..

Geplaatst:

Oh, wat vervelend! Heb je enig idee hoe dat kwam? Ik hoop dat het bij Sofie beter afloopt... Ze eet in ieder geval weer normaal (na de narcose) en hupt er inmiddels redelijk handig mee rond.

Geplaatst:

Voor wie het interessant vind hier een paar foto's van voor en na het spalken. Ik hoop dat het werkt.

GroteFoto-G7UBSIPN.jpg

a>

a>

a>

GroteFoto-X6GUKRLA.jpg

Verder merkte ik net dat haar gespalkte pootje wel een beetje warm is en ze wast zichzelf en vooral het pootje vaak... Heeft iemand hier toevallig ervaring mee wat het kan zijn dat ze het vaak wast? Ik heb de DA gebeld en ze zeiden kijk het nog even aan, als ze goed eet en drinkt en bel morgen aan het eind van de ochtend even.

Geplaatst:

Hou er rekening mee dat het misschien niet goed heelt en het pootje er toch af moet, want dat hoor ik hier wel vaker, helaas.

Een van de redenen waarom spalken/gips vaak niet werkt, is omdat ze het er af bijten. Misschien zit ze er daarom zoveel aan. Ze wil het er af hebben natuurlijk. Maar probeer het er maar zo lang mogelijk omheen te laten. belangrijkste is inderdaad dt ze geod blijft eten/drinken en keutelen.

Geplaatst:

Ik hoop het niet, denk er nog maar even niet aan... Ik ken een konijntje dat een achterpoot had gebroken en dat is goed geheeld. Ze bijt er gelukkig niet aan, ze likt er alleen aan. Misschien omdat ze het vreemd vindt? Die lijm (zinklijm weet ik inmiddels) plakt aan haar haren, dus het zal er in ieder geval niet zo snel afgaan, maar we zullen zien hoe lang het houdt.

Ik heb Konijntjepip een berichtje gestuurd, ben benieuwd of ze wat terug stuurt.

Bedankt voor jullie reacties!

Geplaatst:

Ik vind jouw dierenarts wel heel erg geod klinken hoor, met dat erbij halen van de orthopeed, en een spalk die ze er niet snel af kunnen krijgen, en dat soort dingen. Dus wat dat betreft is het waarschijnklijk ook zo goed mogelijk gespalkt en geef je je nijn de best mogelijke kans om te genezen. Dus hopelijk valt het allemaal mee.

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .