sjaak en floortje Geplaatst: 28 februari 2011 Geplaatst: 28 februari 2011 Hey, Vandaag was ik op controle bij de DA met Sjaak en Jopper. Sjaak maakt af en toe een geluid wat nog het meeste weg heeft van een cavia. Hij eet goed. Hij drinkt goed. Hij is vrolijk en glanst als een spiegeltje. Hij is 10. Nu is bij de DA gebleken dat hij een haak heeft op een kies. De wang is niet kapot, en de DA zegt dat hij er nu waarschijnlijk geen last van heeft. Ze zei dat ik kan kiezen om de haak weg te halen, maar dan moet Sjaak onder narcose en hij is al behoorlijk oud. Ze vind het risico behoorlijk. Een vriendin van mij had een jaar of wat geleden hetzelfde met haar konijn. Ze heeft toen voor de behandeling gekozen en haar konijn is niet meer goed uit de narcose gekomen. Uiteindelijk hebben ze hem toen in moeten laten slapen. Ik weet niet zo goed waarvoor ik moet kiezen. Het is ook nog eens een best prijzige ingreep gok ik zo, en hij is natuurlijk al 10. Hoelang ik zijn leven ermee kan rekken is onbekend, we weten niet of hij er last van heeft. Hij eet alles nog gewoon heel goed. Bix, hooi, groenten, alles gaat erin. Maarja, stel dat hij er last van krijgt en hij zou stoppen met eten dan moet hij verzwakt die behandeling ondergaan en dan zijn de risico's natuurlijk nog groter. Ik zit in een dilemma hier! Floortje is net zo blij met haar vriend. Ik wil dat niet verstoren. Aan de andere kant heb ik Sjaak al 10 jaar en wil ik dat hij het goed heeft. Wat zou nu het beste zijn?!
mystique Geplaatst: 28 februari 2011 Geplaatst: 28 februari 2011 Inderdaad een moeilijke keuze. Op het eerste zicht zou ik zeggen: riskeer het niet. En bovendien: soms komen haakjes zo vlug terug, misschien heeft hij binnen een paar weken of maanden terug haakjes en heeft het niets opgebracht. Anderzijds, op het moment dat hij er wél last van krijgt, is hij misschien al verzwakt, wat hoger risico geeft. Ik dénk toch dat ik het niet zou laten doen. Uiteindelijk. Na lang twijfelen.
mirjamspd Geplaatst: 28 februari 2011 Geplaatst: 28 februari 2011 ik zou het nog niet laten doen, aangezien hij er nog geen last van heeft.je weet nooit hoe lang hij nog te leven heeft, en zodra hij er echt last van krijgt zou ik er pas iets aan doen, maar goed dat is mijn meningnarcose bij konijnen is namelijk best wel risicovol.
Dollie Geplaatst: 28 februari 2011 Geplaatst: 28 februari 2011 (aangepast) Zolang hij geen last heeft, zich normaal gedraagd en goed eet, zou ik het laten zitten. Zodra je merkt dat hij minder wordt, en dan ook écht gelijk, een afspraak maken en het wél weg laten halen. Je kunt ze niet laten zitten; je zult op een bepaald moment toch de keuze tussen inslapen of weghalen moeten maken, wil je het een beetje humaan houden. Persoonlijk zou ik dus voor de tweede keuze gaan en hij kan de narcose natuurlijk veel beter hebben als hij nog in goede conditie is, als hij al weken slecht(er) eet is het helemaal een groot risico. Ik heb nu bij twee rammetjes van zes haken weg laten halen, de eerste keer werd het me ook.. Nou ja, sterk afgeraden misschien niet maar ze vonden het geen geweldig idee. De narcose zou een groot risico zijn en de kans dat hij binnen de kortste keren terug zou moeten komen omdat er weer wat zit, was groot. Aldus de DA. Ik heb het toch weg laten halen en Indy is prima hersteld. En dat terwijl hij ontzettend veel gewicht kwijt was én E. cuniculi bleek te hebben. (Mijn toenmalige dierenarts zei dat ie gewoon oud was....) Indy heeft nog een jaar geleefd en het was misschien niet zijn gezondste jaar maar hij is wel gelukkig geweest, en dat terwijl de dierenarts en (daarom) ook mijn ouders hem al opgegeven hadden. Achteraf vind ik het te gek voor woorden, een konijn opgeven vanwege een paar simpele haakjes...... Fred is er afgelopen zomer ook goed doorgekomen. Nu zit er natuurlijk nog wel vier jaar verschil tussen, maar dan nog zou ik ze zelf zeker weg laten halen op het moment dat je merkt dat ze last krijgen. Ik weet ook niet of de kans dat het (snel) terug komt zo groot is, bij Indy is het dat laatste jaar niet weer fout gegaan, bij Fred gaat het tot nu toe ook nog goed. (Zijn gebit is kortgeleden goed nagekeken, onder een roesje.) Het is niet abnormaal dat een konijn op een bepaalde leeftijd toch dergelijke kwaaltjes krijgt, maar dat is niet te vergelijken met een erfelijke gebitsafwijking waaraan het konijn meerdere malen per jaar geholpen moet worden. Wat voor narcose gebruikt je dierenarts? Ik zou sowieso niet willen dat er een andere narcose dan gasnarcose gebruikt wordt bij mijn konijnen, maar zeker als ze op leeftijd zijn is dat erg belangrijk. Over de kosten, die vallen over het algemeen mee hoor. Dat is bij mij altijd rond de €60,- uitgevallen, bij mijn huidige dierenarts is het zelfs minder. 28 februari 2011 aangepast door Dollie
sjaak en floortje Geplaatst: 1 maart 2011 Auteur Geplaatst: 1 maart 2011 Na lang twijfelen heb ik besloten de behandeling nog niet te doen. Sjaak heeft er denk ik geen last van en ik vind het risico te groot. Ik heb besloten het gewoon goed in mijn achterhoofd te houden, en komt er een moment dat hij achteruit gaat dan laat ik hem behandelen. Nu laat ik hem gewoon lekker een vrolijk bejaard konijn zijn!
Amatjuh Geplaatst: 1 maart 2011 Geplaatst: 1 maart 2011 Misschien kun je zijn voedingspatroon nog eens goed bekijken zodat je de ingreep nog langer kunt uitstellen?
Bianca Geplaatst: 1 maart 2011 Geplaatst: 1 maart 2011 Mijn konijn is met 11 jaar geholpen aan een abces met gasnarcose. Ze is zelfs twee keer onder zeil geweest binnen 4 dagen, eerst om te kijken en haakjes weg te halen en daarna om het abces open te maken en te draineren. Was geen enkel probleem. Gasnarcose is in verhouding veel ongevaarlijker dan andere vormen van narcose. De toenmalige konijnenspecialist die haar behandelde noemde het zelfs een 'ongevaarlijke' narcose. (Dr. Olga Amann van DK Hoofdstraat in Driebergen - collega-specialist van Frank Verstappen)
sjaak en floortje Geplaatst: 2 maart 2011 Auteur Geplaatst: 2 maart 2011 Hij weegt 1400 gram en krijgt per dag nog maar 10 gram bix om hem zo veel mogelijk hooi te laten eten. Dit pakt hij goed op. Hij blijft goed op gewicht. Per week doe ik voor Sjaak en Floortje met meer dan een halve zak hooi, dus ze eten echt heel veel hooi. De narcose is misschien een risico, misschien valt het wel mee. Maar ik vraag me ook af of het nu de kwaliteit van zijn leven wel verbeterd, hij heeft er geen last van. En misschien komt het terug en moet het dan nog een keer. Dan wacht ik liever tot hij minder gaat eten en dan voor de eerste keer helpen.
wupsie Geplaatst: 2 maart 2011 Geplaatst: 2 maart 2011 kijk goed naar zijn gedrag: trekt hij aan het etens bakje? slaat hij op het etens bakje? loopt hij weg bij het etens bakje tijdens het eten (ook al komt hij later terug) heeft hij een natte kin?Dat zijn allemaal tekenen dat hij er wel last van heeft. Hou die tekenen goed in de gaten. en mocht hij toch behandeld moeten worden, zoek dan een DA die puur en alleen Gas narcose gebruikt, dat is een erg veilige manier
pluis04 Geplaatst: 2 maart 2011 Geplaatst: 2 maart 2011 als hij zo op leeftijd is en het risico zo groot is zou ik nog even wachten bij mijn konijn is het afgelopen zaterdag gedaad maar die at niet meer je gokte dat het prijzig was, bij mijn was het 75 euro wat ik moest afrekenen
sjaak en floortje Geplaatst: 2 maart 2011 Auteur Geplaatst: 2 maart 2011 Ja de kosten vallen best mee als ik dat zo lees, daar zou ik het niet voor laten. Sjaak komt vrolijk naar zijn bakje, dat vast hangt aan het hok. Hij eet zijn brokjes in 1 keer op en knabbelt ook heel goed aan het hooi. Ik heb de konijnen vandaag gescheiden gevoerd om dat eens goed te kunnen bekijken en Sjaak begint na zijn brokjes direct aan zijn hooi. Hij knabbelt ook aan stro, witlof en wortel etc. Zijn kin is mooi droog, hij zit mooi op gewicht. Hij glanst echt als een spiegeltje en ziet er verder ook vrolijk uit. Zou hij er dan toch last van hebben? De DA dacht van niet.
Bianca Geplaatst: 2 maart 2011 Geplaatst: 2 maart 2011 Ik denk dat je het beste af bent met het advies van Wupsie. daar sta ik ook helemaal achter. Goed in de gaten houden en zodra je symptomen ziet onmiddellijk naar een DA die met alleen gasnarcose wil werken.
Jettina34 Geplaatst: 2 maart 2011 Geplaatst: 2 maart 2011 Ik heb 3 weken geleden haakjes bij mijn konijn weg laten halen. Hij at niets wat hard was. Hij kreeg van mij gemengd voer en hooi. Nu alleen nog maar hooi en groentes (wortel, witlof en af en toe broccoli). Dit gaat helemaal goed. De kosten waren 59,00 euro. Ik zou het inderdaad nog niet laten doen en even afwachten of het erger wordt.
Maxime Geplaatst: 3 maart 2011 Geplaatst: 3 maart 2011 Ik heb een dwergkonijntje (ook 10 jaar) en hij had vorig jaar ook haakjes aan zijn kiezen,hij kon moeilijk eten en drinken en als je aan zijn kopje kwam vond hij dat niet fijn. We gingen naar de dierenarts en hij bleek haakjes te hebben alleen bij mijn konijn prikte ze al in zijn wang en geheemelte (zonder dat wij het doorhadden dat het al zo erg was). Bij onze dierenarts vertelde ze inderdaad dat het wel een risico was om hem te laten opereren omdat hij onder gehele narcose moest (anders onder plaatselijke verdoving als het nog niet zo erg was) en omdat hij al zo oud is en dan ook in de narcose kon blijven, maar wij hebben hem dus toch laten opereren, en hij heeft het overleeft. Wij waren €90,- kwijt omdat mijn konijn daar 1 nachtje moest blijven en aan het infuus lag.
Naja Geplaatst: 3 maart 2011 Geplaatst: 3 maart 2011 Mijn konijn heeft al ruim een jaar een haakje op haar kies en daar word bij elke controle extra op gelet. Maar het is volgens mijn dierenarts (nog) niet nodig om hem weg te halen, omdat het geen last veroorzaakt. Ik merk niet dat ze er last van heeft, maar hou het zeker in de gaten. Zodra ze minder gaat eten of moeilijker lijkt te hebben, dan word het direct richting de dierenarts.Ik zou het goed in de gaten houden, maar zolang hij er geen last van heeft is een ingreep niet nodig. Mocht het nodig zijn, zoek dan een dierenarts die gasnarcose gebruikt en bij voorkeur ruime ervaring heeft met konijnen.
sjaak en floortje Geplaatst: 4 maart 2011 Auteur Geplaatst: 4 maart 2011 Ik hoor wel uit het hok soms een piepend geluid komen. Of het Floortje is of Sjaak kan ik niet zeggen. Is dit het knarsetanden wat ik soms lees op dit forum? Is dat erg?
Dollie Geplaatst: 4 maart 2011 Geplaatst: 4 maart 2011 Ik vind knarsen zelf niet als piepen klinken. Maar knarsetanden kan duiden op pijn, dan is het meestal vrij hard. Als ze heel zacht knarsen is het juist meer omdat ze iets fijn vinden, net als spinnen bij een kat.
Aanbevolen berichten