Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Geplaatst:

Vandaag zou mijn lieve konijn Flake (voedster) worden gecasteerd. Vanochtend dus naar de DA gebracht, met een witlof en een handdoek voor na die tijd.

Rond een uur of 12 moest ik bellen om te vragen hoe het ging. Toen kreeg ik te horen dat ze nog niet geholpen is. Nadat ze haar de narcose-vloeistof hadden toegediend, stopte ze vrijwel direct met ademen. Ze zijn een half uur bezig geweest met reanimatie om haar weer terug te krijgen, gelukkig zijn ze hierin geslaagd!

Flake ligt nu nog wakker te worden, ik moet zo bellen over wanneer ik haar op kan halen.

Volgens de DA komt het zelden voor, een geval van 1 op de .... kan dus blijkbaar niet tegen de narcose! Voorlopig mag ze niet gesteriliseerd worden, eerst moet alle narcosemiddel uit haar lijfje verdwenen zijn. Nu vraag ik me af of ik haar leven nog wel wil wagen, ze gaan het dan met gas doen ipv een injectie.

Iemand dit wel eens eerder meegemaakt?

Geplaatst:

Oh dat is schrikken!

Ik dacht gehoord te hebben dat gasnarcose wel het veiligst is, maar kan me voorstellen dat je na deze ervaring het er niet meer op wilt wagen.. maar hangt er ook vanaf waarom je in eerste instantie besloot tot de ingreep. (Puur uit voorzorg of b.v. omdat ze heel erg last van haar hormoontjes heeft?)

Geplaatst:

Ik heb afgelopen maandag Snow ook laten helpen, daarna bleek Flake ineens ontzettend last van haar hormonen te krijgen. Dus direct voor haar ook maar een afspraak gemaakt, dit stond sowieso al op de planning, maar nog niet zo snel...

Voorlopig laat ik het hierbij. Stel dat het wel ineens weer heel erg wordt, dan waag ik het er nog eens op. Maar komende 2 maanden zeker nog niet.

Geplaatst:

Jeetje zeg wat een schrik...goed dat ze haar niet direct opgegeven hebben en haar toch hebben kunnen redden...Ik zou het lekker laten zo het is nu even de tijd van het jaar dat de dames last van hun hormonen hebben en ook in het najaar kan het nog een keer gebeuren...als ze verder geen last heeft zou ik geen risico meer nemen..

Geplaatst:

Jeetje dat zal je maar gebeuren. Wat een geluk dat het gelukt is om haar te reanimeren.

Bij de castratie van mijn ram is me verteld, dat de narcose bij hem net zoveel was, als voor een middelslag hond.

Hoeveel het bij een voedster is weet ik dus niet. Wel is die narcose nog dieper dan bij een ram, omdat de ingreep

een echte buikoperatie is.

Weet je zeker dat zij geen hartruisje of zoiets heeft?

Één van mijn katers heeft een hartruisje en een operatie brengt voor hem dus extra risico's met zich mee.

Ik weet niet of ik het nog zou aandurven om haar te laten castreren.

Wat denkt je DA? Zou dit zich kunnen herhalen, want dat ziet hij volgens mij ook niet zitten.

Ik zou het hem recht op de man af vragen en eerlijkheid van hem verlangen. Als hij twijfels heeft,

laat hij dat dan eerlijk toegeven.

Geplaatst:

Dat is schrikken!

Helaas kan het ook minder goed aflopgen, zoals bij mijn ram. Hij is tijdens zijn castratie overleden, hartstilstand zei de DA. Ik vermoed door narcose. Ze had hem al weinig gegeven maar het is hem waarschijnlijk toch fataal geweest. Misschien een zwak hart, ik zal het nooit weten. Mijn DA zei dat het haar nog nooit gebeurd was. Reanimatie heeft helaas niet geholpen bij hem.

Geplaatst:

Jeetje heftig! Ik weet van mijn oude DA dat hun ouderwetse vorm van narcose een kans van 1 op 100 had dat een konijn erin bleef. Dat is dus best hoog. Maar er is ondertussen heel veel onderzoek gedaan over andere vormen van narcose bij konijnen, dus er kan nog best een goed alternatief zijn.

Wat ik even zou doen is precies vragen welk narcosemiddel je DA heeft gebruikt, hoeveel en hoe hij het toegediend heeft en op welk punt het mis ging. Vervolgens mail je die informatie, samen met het gewicht en de leeftijd van je konijn naar een konijnenspecialist (bv: Evert-Jan van Wilhelminapark - adres op de site - of Frank Verstappen/Olga Amann van DK Hoofdstraat in Driebergen - adres op te vragen via de assistente) en vraag je wat de specialist eventuaal voor narcose zou aanraden nadat dit gebeurt is en hoe groot hij/zij het risico schat dat dit nog een keer gebeurt.

Dus ik zou het zeker nog niet opgeven, maar wel even heel goed informatie verzamelen over hoe je dit voor een eventuele tweede poging zoveel mogelijk uit kan sluiten

Geplaatst: (aangepast)

Ik heb Flake net weer opgehaald. Ze is nog supergammel, maar probeert weer te lopen (wat dus niet al te best wil lukken). Zodra ze weer vast op haar pootjes staat zet ik haar terug in haar eigen hok en kijk of ik Snow er al weer bij kan zetten.

De DA vertelde me dat ze dit in al die jaren nog nooit op haar praktijk heeft gehad. De kans dat dit gebeurt is dus echt heel erg klein, helaas gebeurt dat natuurlijk net weer bij mij.

Voorlopig laat ik het hierbij, mocht het allemaal echt uit de hand lopen met haar hormonen dan ga ik nog een poging wagen. De DA verzekerde me ervan dat het zeker nog wel kan, alleen dat ze dan dus een ander narcosemiddel gaan gebruiken, en extra goed opletten hoe ze het oppakt.

Mijn DA is trouwens 100% KK, anders had ik mijn konijnen niet aan haar durven toe te vertrouwen. Ze zijn vaste DA van de opvang Huize Pluis in Ede en staan in nauw contact met Wilhelminapark in Utrecht.

aangepast door judithjuhh
Geplaatst:

Oh dat klinkt als een hele goede DA. Die zal dan zelf al wel met de specialist contact opnemen als je nog een poging zou willen gaan wagen.Wel fijn dat zij nog alternatieven ziet.

Maar ik kan me ook voorstellen dat je daar nu nog even niet over na wil denken. Geef jezelf en je nijn gewoon even lekker de tijd om te herstellen. Hopelijk houdt ze er niks aan over. Wat een schrik zeg... sterkte voor jullie allebei!

Geplaatst:

Fijn dat je zo'n goede DA hebt.

Ik vind trouwens een half uur reanimeren een dubbeltje op zijn kant.

Ze is door het oog van de naald gekropen.

Al je mijn mening wilt weten. Ik zou het zelf niet meer durven.

Geplaatst:

Wat een schrik! Een half uur (!) reanimeren? Wow! Weet je ook hoe ze dat gedaan hebben? Beademen uiteraard, maar hoe hebben ze het hart weer aan de gang gekregen? Of bleef het hart kloppen?

Geplaatst:

Voor zover ik te horen heb gekregen, is het hart wel blijven kloppen. Maar een half uur.. ik besef nog steeds niet in wat voor enorm gevaar ze verkeerde en wat een geluk Flake heeft dat ze het gered heeft!

Zoals ik al zei, ik kijk de situatie voorlopig even aan. Wordt het 'hormonengedrag' te extreem, dan ga ik nog een poging wagen.

Geplaatst:

Wacht tot Snow d'r hormonen volledig uit haar lichaam zijn (6-8 weken na operatie) en kijk hoe het dan gaat. Heeft Flake dan geen last meer van haar hormonen, dan zou ik het denk ik zo laten.

Als je uit voorzorg castreert, is het denk ik het risico niet waard. Wel zou je dan jaarlijks een onderzoek kunnen laten doen naar eventuele problemen in de buik, als je daar bang voor bent. Dan kun je, als er wel iets speelt, altijd nog de beslissing nemen er iets aan te laten doen.

Geplaatst:

jee wat een toestand ik kan best geloven dat je er even genoeg van hebt. Ik zou het ook niet zomaar meer laten doen, als het moet dan moet het maar als het eventjes kan zou ik het ook zo houden. Gelukkig had je een kk dieranarts

Geplaatst:
Dat is schrikken!

Helaas kan het ook minder goed aflopgen, zoals bij mijn ram. Hij is tijdens zijn castratie overleden, hartstilstand zei de DA. Ik vermoed door narcose. Ze had hem al weinig gegeven maar het is hem waarschijnlijk toch fataal geweest. Misschien een zwak hart, ik zal het nooit weten. Mijn DA zei dat het haar nog nooit gebeurd was. Reanimatie heeft helaas niet geholpen bij hem.

Idem hier, het is gewoon mijn eigen verhaal Evelien,

Ik heb dus heel lang getwijfeld hoe ik het moest laten doen bij mijn nieuwe ram, uiteindelijk is dat gewoon gebeurd en probleemloos.

Het zijn zo'n delicate diertjes,konijnen

Geplaatst:

jee wat een schrik zeg, gelukkig is het goed afgelopen

maar wat ik mij afvraag: waarom heeft je DA niet gelijk gas narcose gebruikt als hij wel die mogelijkheid heeft? het is toch algemeen bekend dat een gasnarcose het meest veilig is voor een konijn.

Geplaatst:

Wupsie, omdat alleen een gasnarcose niet genoeg de pijn verdooft volgens mijn DA (Als ik hem goed begrepen heb tenminste..) Hij legde uit dat hij via een oorvene eerst een combi van twee narcosemiddelen ingeeft om haar rustig in slaap te krijgen en voor de pijnstilling en dan de narcose onderhoudt met gasnarcose.

Bij mijn vorige nijn Zoë is op 11 jarige leeftijd nog een abces gedraineerd onder gasnarcose, maar helemaal wegsnijden kon niet onder gasnarcose want dat zou te pijnlijk zijn voor het konijntje.

Dus gebaseerd op die twee verhalen denk ik dat dat het probleem is.

Dus mannetjes castreren is maar een kleine ingreep en en kan wel onder alleen gasnarcose, maar vrouwtje castreren is een hele buikoperatie en kan in principe niet onder alleen gasnarcose. Of je zou daarnaast een hele zware andere pijnstilling moeten kunnen geven, maar alleen gas is in ieder geval niet genoeg.

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .