Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Geplaatst:

Ons super lieve konijntje Laura (ned. hangoordwerg, 11 mnd.) heeft door zenuwpijn in haar achterpoot haar voet helemaal kapot gebeten. Onze dierenarts wist niet waarom/waardoor zij wondjes had gekregen en zocht maanden in de verkeerde richting (schurft/bijtwonden door ons andere konijn/verwonding door hok). Hierdoor heeft het hele proces veel te lang geduurd. Onze nieuwe dierenarts is gespec. in konijnen en hij vermoedt zenuwpijn, waardoor ze te vaak haar eigen voet heeft kapotgebeten en de wonden zijn gaan ontsteken. Ik sta nu voor de volgende keus: amputatie gehele achterpoot of laten inslapen. Er bestaat een minimale kans dat de huidwonden (compleet ontvelde en ontstoken voet) op de langere termijn genezen, maar de zenuwpijn kan de d.a. niet wegnemen. Zodra de huid genezen is zal ze het meteen weer gaan stuk bijten, omdat ze littekenweefsel als lichaamsvreemd beschouwt. Haar pootje zou beschermt moeten worden door bijv. een "schoentje" van metaal/gaas. In een medisch stuk op internet heb ik hier ook over gelezen alleen geen afbeelding gezien. Heeft iemand hier misschien ervaring mee??? Ik zou heel graag die hele kleine kans op genezing willen proberen...

Geplaatst:

Wat een heftige en moeilijk situaties waar je je in bevind. De situatie roept een aantal vragen bij me op.

Wat is dan precies de oorzaak van de zenuwpijn? Hoe is het eigenlijk aangetoond dat het hierom gaat?

Ik weet dat het bij mensen echt een helse pijn is en heel moeilijk te bestrijden met medicijnen. Wil je dit je konijn aan doen? De poot kun je dan wel beschermen met een schoentje ofzo, maar de pijn is dan toch nog niet weg?

Ik heb verder nog nooit hier over gehoord bij een konijn. Misschien dat BRC er iets van weet, zij is fokster van NHD.

Geplaatst:

Volgens de d.a. hebben alle konijnen kans op een dergelijke aandoening. Het ontstaat plotseling. De d.a. heeft het niet aangetoond maar heeft een heel sterk vermoeden gebasseerd op zijn ervaring. (de vorige d.a. geloofde ik totdat ik merkte dat hij werkelijk geen flauw benul had van wat ons konijntje heeft...de poot werd necrotisch en toen ben ik ten einde raad naar onze nieuwe dierenarts gegaan...)

Het schijnt niet om een helse pijn te gaan (ik weet zelf helaas maar al te goed wat zenuwpijn is), meer vergelijkbaar met een irratie zoals een tintelende/slapende voet. Ons konijntje beweegt, eet en drinkt ondanks alles nog goed.

Geplaatst:

Ahzo, daarom dacht ik ik vraag het even van die zenuwpijn, hoe dat bij dieren voelt.

Ik snap heel goed wat je bedoelt met je DA, ik heb zelf helaas ook ervaring met een onkundige op het gebied van konijnen (en daardoor 2 konijnen verloren). Er gaat een wereld voor je open als je met een konijnkundige arts te maken hebt, vond ik tenminste. Alleen de manier van benaderen en verschijnselen serieus nemen.

Maar als de poot necrotisch is, kan het wel herstellen dan?

Is het alleen aan de voet of nog verder? Misschien dat, als het alleen om de "achtervoet" gaat een soort van afneembare gipsspalk een optie is? Dan kun je toch de wonden in de gaten houden en opnieuw verzorgen. Zo'n metalen schoentje weet ik ook niet of dat zo blijft zitten.

Geplaatst: (aangepast)

Ik vind het toch raar.. ik kan helemaal niks op internet vinden over zenuwpijn bij konijnen of zoek ik nu verkeerd?

Je konijn krijgt nu denk ik wel antibiotica en pijnstillers? De wond die er gebeten is lijkt me dan toch wel pijnlijk voor het konijn? En antibiotica om infectie te voorkomen.

aangepast door Amatjuh
Geplaatst:

Het gaat om de voorvoet en tenen. Ik heb vandaag voor het eerst iets op dit forum geplaatst...ik weet nog niet hoe alles werkt. Kan ik Wilheminapark mailen? is dat een praktijk?

De huid van de voet werd zwart en heel erg droog. Onze nieuwe dierenarts waarschuwde toen al dat het mogelijk niet meer gered kon worden omdat er nagenoeg geen doorbloeding meer was en ook geen gevoel. We zijn nu ruim een week verder en de doorbloeding is weer op gang gekomen (dankzij vochtig en warm houden door nat desinfecterend verband en second-skin). Gisteren heeft Laura helaas haar second skin (ondanks het kapje om haar hoofd) losgebeten en de voet opnieuw helemaal toegetakeld.... erg zielig. Ik wil haar zeker niet onnodig lang laten lijden, maar wil haar ook niet te vroeg laten amputeren of laten inslapen... ze is zo levenslustig nog.

Geplaatst:

Wilhelminapark is een dierenkliniek in Utrecht waar een Konijnen-specialist werkt. Als er iets is wat je konijn zou kunnen helpen dan zou hij ervan moeten weten. Je kan op het website het adres vinden en gewoon het verhaal eens mailen. Je krijgt dan doorgaans binnen 1 of 2 dagen antwoord van Evert-Jan.

http://www.dierenkliniekwilhelminapark.nl/

Heel veel succes, ik zou ook mijn best doen te kijken of ik het konijntje nog kon helpen.

Geplaatst:

Ik heb pas geleden nog een verhaal gehoord van een konijn waarbij ook een pootje moest worden geamputeerd, dit is helemaal goed gekomen en het konijntje red zich prima met 3 pootjes! Een konijn kan zich wel redden met 3 pootjes. ;)

Geplaatst:

zou misschien accupuntuur helpen? Ik las al iets erover dat het de hormonen in bedwang kan houden..misschien dat ze ook iets hebben voor zoiets..ja klinkt gek..als het mijn nijn was zou ik zeker overal gaan zoeken..zelfs alternatieve dingen.. en uiteraard wilhelminapark mailen..want die zijn goed!

Geplaatst:

Wat een vreselijke situatie.

Ik denk trouwens niet dat amputatie zo erg is. Een dier redt zich prima op drie pootjes.

Ik zou alleszins een derde mening vragen, bij een gespecialiseerde dierenarts, zoals bv wilhelminapark.

Geplaatst:

nare situatie! ik zou denk ik toch gaan voor de amputatie-optie. sorry, klinkt hard, maar zo'n schoentje neemt de oorzaak niet weg en dan lijt je konijn dus pijn. Wilhelminapark eens bellen of mailen zou ik sowieso doen, twee weten toch vaak meer dan een.

Een vriend van mij heeft een konijn die maar 3 pootjes heeft en dat konijn kan zich prima redden. door een ongeluk is dat zo gekomen, dus ze heeft dat niet haar hele leven al, maar ze is er wel snel aan gewend geraakt. Soms rolt ze om als ze zichzelf zit te wassen, maar daarmee bezeert ze zich niet ofzo, het ziet er alleen grappig en schattig uit ;) Verder kan ze eigenlijk alles behalve klimmen, maar wel gewoon rondrennen, spelen, zich schoonhouden etc.

Je hoeft dus denk ik niet bang te zijn dat ze na een amputatie geen fijn leven meer heeft hoor.

Geplaatst:

ja maar ja maar ja maar, maakt het dan niet heel veel uit of dat geamputeerde pootje een voor- of een achterpootje is? Want ik kan me voorstellen dat ze zich met een voorpootje prima kunnen redden, maar met maar een achterpootje veel meer moeite hebben, of niet?

Ik zou de acupunctuur optie zeker onderzoeken! (zie gelijjknamige draad in dit forum!)

Geplaatst:

In het andere topic ging het namelijk over acupunctuur bij een voedster die last had van haar hormonen.

En aangezien de TS zegt dat het konijn hier nauwelijks iets van voelt snap ik het ff niet.

Geplaatst:

Ja en, acupunctuur is toch op allerlei manieren voor allerlei dingen toe te passen? In het andere topic wordt ook naar een website over/voor acupunctuur verwezen.

Geplaatst:
ja maar ja maar ja maar, maakt het dan niet heel veel uit of dat geamputeerde pootje een voor- of een achterpootje is? Want ik kan me voorstellen dat ze zich met een voorpootje prima kunnen redden, maar met maar een achterpootje veel meer moeite hebben, of niet?

Ik zou de acupunctuur optie zeker onderzoeken! (zie gelijjknamige draad in dit forum!)

Het maakt wel uit wel pootje het is maar ze kunnen zich met allebij goed redden. Als het een voorpoot is gaat het volgens mij iets makkelijker en als het een achterpot is iets moeilijker. Bij een vriendin van mij moest het konijn een achterpoot missen en die rent nogsteeds als een malle. :D

Geplaatst: (aangepast)

Aan schoentjes/sokjes: Je zou eens kunnen overleggen met de DA om vetrap te gebruiken. Dat is verband dat ze er niet zomaar af kunnen krijgen.

Het probleem bij een sok van metaal of gaas is dat je na langere tijd door druk/wrijfplekken toch ontstekingen gaat krijgen omdat de belasting niet natuurlijk is.

Heeft de dierenarts ook sore hocks (pododermatitis) uitgesloten?

aangepast door lianne
Geplaatst:

@bianca: zoals margot al schreef maakt het wel iets uit, maar niet veel.

een achterpootje missen is inderdaad wat lastiger, maar ook daar kan een konijn wel aan wennen.

Geplaatst:

@lianne: als ik mij goed herinneren kan Vetrap op den duur de huid heel erg gaan irriteren, en is het dus niet geschikt voor de lange termijn. en als het er af gehaald wordt gaat het konijn als de pijn niet over is, gewoon weer krabben en bijten lijkt mij.

Geplaatst:

Dat is wel zo, maar het word wel frequent gebruikt bij konijnen met sore hocks die ook open wonden/ontstekingen hebben waarbij de wonden moeten genezen. Het krabben&bijten kun je onderhand niet voorkomen, maar ik zou zelf eerst alle andere vormen van infectie/ontstekingsverwekkers uitsluiten voordat je gaat nadenken over iets zeldzaams als auto-mutilatie.

Geplaatst:

ja dat is wel zo, ik weet ook niet waar het op gebaseerd is dat het zenuwpijn is. maar als ik het zo lees is er wel al maanden geprobeerd om iets te vinden dat helpt, oa tegen mijt enzo.

Geplaatst:

Ik lees alleen wat over schurft, mogelijk ander konijn dat de oorzaak zou kunnen zijn of het hok. Dus eerst verder andere beessies uit laten sluiten lijkt mij... Wie weet wat er nog mogelijk is?

Geplaatst:

En als het wel zenuwpijn is dan zou je kunnen kijken of dat met regelmatige acupunctuur-behandelingen goed onder controle te houden is, en dan zou je vetrap kunnen gebruiken om de huidige wonden te laten genezen.

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .