Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Geplaatst: (aangepast)

Mijn hollandse hangoorkonijn heeft een nestje van 5 jongen gekregen 3 weken geleden. Vanmorgen zat een jong te proesten dus ben ik naar de dierenarts geweest. Nu heeft mijn Fluffie al eerder een nestje gehad die ze onder de grond geworpen heeft. Toen ik na 2 weken toch zeker wilde weten of ze jongen had en ging graven waren de jongen alle 6 helaas dood, nog maar een paar dagen dus ze had ze wel goed verzorgt. Nu dacht ik dat ze dood waren omdat ze onder de grond zaten maar de dierenarts denkt dat Fluffie drager is van een bacterie genaamd pasteurelose en dat haar jongen dat nu ws. ook hebben. Haar eerste nestje is ws daardoor gestorven. Heeft iemand daar wel eens van gehoord of ervaring ermee? Ze krijgen nu medicatie en ik moet bijvoeden.

aangepast door netje17
Geplaatst:

volgens mij heet de bacterie pasteurella, misschien als je daar op zoekt dat je meer vind.

Volgens mij is dat dus snot.

mijn eerste konijntje had ook een pasteurella infectie, helaas chronisch, en werd daarvoor behandeld met baytrill. dit is in principe goed, maar soms slaat het niet aan, en de behandeling duurt ook vrij lang geloof ik. ook duplocilline is een goed medicijn meen ik mij te herinneren, maar het is al 10 jaar terug, dus ik zou het even op moet zoeken.

Geplaatst:

dit vond ik nog:

Pasteurella multocida ook wel “Snot” genoemd, is één van de meest voorkomende ziektes onder konijn in gevangenschap. Haast elke fokker of mensen die al een poos konijnen houden zijn bekend met deze ziekte.

Snot word veroorzaakt door de bacterie Pasteurella multocida, die vormt zich in de bovenste luchtwegen. Toch zijn er ook nog andere bacteriën die soort gelijke symptomen geven. Maar snot is de meest voorkomende bacterie, en daar richt ik mij bij deze ook op.

Heel veel konijnen dragen de bacterie bij zich maar onder sommige omstandigheden komt het opeens naar boven. Zoals wanneer een konijn stress heeft, een verslechterde afweersysteem heeft, of in aanraking is gekomen met een ander konijn dat de bacterie draagt.

Snot is erg besmettelijk, daarom is het belangrijk dat je het besmette konijn 2 meter bij andere konijnen vandaan houdt, dit omdat snot zich zo ver kan verspreiden als een konijn niest.

Snot kan je herkennen aan waterige oogjes, uitvloeiingen bij de neus, natte voorpootjes, niezen, knorren, piepen bij het ademhalen, zwelling van de oogleden, minder gaan eten en gewichtsverlies. Het is niet altijd nodig dat de ogen nat zijn, ook alleen neus uitvloeiingen kan snot zijn. Niest je konijn gewoon vaak maar zie je geen neusuitvloeiing dan kan het zijn dat je konijn niet goed tegen de bodembedekking kan. Ook het hooi uitschudden kan wel eens helpen tegen het niezen. Kijk ook altijd na of je konijn geen haken op de kiezen heeft, dat wil ook nog wel eens de oorzaak zijn van neusuitvloeiingen.

Als je denkt dat je konijn snot heeft, ga altijd naar de dierenarts. Die kan een kweek maken om te kijken met wat voor bacterie je te maken hebt, zo kan er gericht antibiotica gegeven worden. Meestal duurt de kuur iets van 14-30 dagen, die moet je ook altijd afmaken! Al lijkt het beter te gaan. Toch te lang achter elkaar antibiotica geven is ook niet goed. Antibiotica tast het afweersysteem en de spijsvertering heel erg aan. Dan is een pauze van een week aan te raden om je konijn de tijd te geven even weer op krachten te komen. Maar dan praat ik over 2 maand van antibiotica achter elkaar.

Naast de antibiotica kan je ook nog neusdruppels geven van zoutoplossing om de neus vrij te maken. Stomen kan ook nog wel eens helpen, dat kan met kamille of eucalyptus. Om het afweersysteem te verhogen kan je, je konijn ook nog echinaforce tabletten geven of druppels in het drinkwater doen.

De Pasteurella multocida bacterie kan ook zorgen dat je konijn hersenvliesontsteking, middenoorontsteking, sorehocks, bloedvergiftiging, ontstoken geslachtsdelen, abcessen en longontsteking kan krijgen. Maar dan praten we over een zeer ernstige vorm van deze bacterie. Het kan wel zover komen als je er niks aan laat doen.

Als je er te laat bij bent kan de snot chronisch worden. Je zal dus altijd je konijn met antibiotica moeten behandelen zodra het weer opkomt spelen. Hoe vaak dat is ligt aan het konijn.

Wil je voorkomen dat je konijn snot krijgt kan je de volgende dingen doen:

•Zet je konijn nooit op de tocht, als je konijn binnen staat dus nooit bij een deur of raam. Staat je konijn buiten zorg dan dat hij beschut staat tegen regen en wind. •Geef je konijn veel aandacht, eenzaamheid is erg slecht voor een konijn. Met aandacht geef je, je konijn afleiding, borstel hem bijvoorbeeld een keer dat is ook nog eens goed voor de bloedsomloop. •Beweging is ook erg belangrijk, zijn conditie word beter en daardoor word zijn afweersysteem ook opgekrikt. •Geef je konijn goede voeding, dus niet dat voer met van die gekleurde dingetjes er in. Dat is meestal gewoon van suiker gemaakt en dus maakt dat je konijn dik. Geef ze gewone konijnen korrel, daar zitten alle voedingsstoffen in wat een konijn nodig heeft. Daarnaast moeten ze ook genoeg groenvoer krijgen, denk daarbij aan; witlof, wortel en andijvie. Vanzelfsprekend natuurlijk onbeperkt hooi en lekker een laag stro om op te knabbelen. •Voorkom stress. Omdat de meeste konijnen al de bacterie dragen en naar boven kan komen bij stress is het dus verstandig om stress te voorkomen. Stress kan veroorzaakt worden door; agressieve konijnen, een koppeling met een ander konijn, verhuizing, drukte, enz.

Geplaatst:

Ja, ik was er ondertussen ook achter dat de dierenenarts? het verkeerd geschreven had! Ik snap alleen nog steeds niet hoe hij die diagnose kan stellen zonder onderzoek, alleen maar door te luisteren. Hij vond hem ook erg mager dus ik moet bijvoeren. 2 uit het nestje zijn idd wel mager maar de anderen 3 zijn best goed van maat. Ik weet dat moeders ze wel goed voedt maar misschien heeft ze wel niet genoeg melk, aan de andere kant zijn ze al wel 3 weken oud. Maar goed, bijvoeren is niet zo erg, wel zijn diagnose. Ik hoop maar dat hij het bij het verkeerde eind heeft. Ik moet ze nu inclusief mama het medicijn enrofloxoral drops geven. Ik kan ook niet zeggen dat het jong echt heel erg snottert, ik vond dat ze benauwd klonk maar ook niet heel de tijd. Bedankt voor je reactie!

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .