Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Geplaatst:

ik heb een vraagje

ik zat er over te denken om mijn voedster (flo)te laten casteren

zij is nu in 3 x tijd ''echt'' schijnzwanger geworden, echt met plukken haar etc.

vooral nu merk ik het ook aan haar gedrag piepen als ze bij het nest zit enzo

ze heeft wel een keer eerder een nest gebouwd maar dan zonder haar.

maar ik belde net wat rond, en het zou 150 kosten(bij den herd tilburg), en ik ben 16 jaar moet het zelf betalen en zou ze allebei willen laten doen, de andere (billie)is ook al 2 x schijnzwanger geweest, en omdat ik hoorde dat het de kans verminderd op baarmoederkanker(kans wegneemt)

maar om nou 300 euro te betalen...

bij huibeven in de reeshof (ik woon in tilburg) doen ze het helemaal niet, ik vroeg over inentingen dat is 15 euro, ze hebben geen speciale dagen ze deed ook best vlak en zei dat ik morgen maar moest terug bellen als de arts er was,

wat denken jullie dat ik het beste kan doen?

ik moet zeggen gisteren zat flo in de tuin en ik heb zat binkies gezien, ze was lekker aan het ravotten in het zand en gras, en vroeg om zat aandacht, toen ze in de kooi moest lag ze onder de kooi te relaxen, pakte bij der nek en ze bleef liggen meestal laat ze dat niet toe, ze stampte ook niet (meestal zet ik de tuin stukje af, en als ze terug moet laat ik haar ruiken aan een groente en leg deze in haar kooi of bv met hooi en dan gaat ze er vanzelf in) nu had ze de hele tuin.

maargoed een lang verhaal, maar wou ook even der gedrag laten weten.

ze heeft 1 x op billie gereden, billie en flo zitten gescheiden omdat ze vochten, maar soms laat ik ze samen in de tuin dan gaat het goed als zemaar niet bij elkaar in d ekooi kunnen, eerst was flo de dominante en toen ging ze op het hoofd rijden van billie, (die gewoon bleef zitten )maar dit is 1 x voorgekomen moet ook zeggen dat billie nu een stuk dominanter is als ze onder de kooi zit en flo wil er bij, dan wordt flo snelk weggejaagt.

sorry voor het lange verhaal

maar wou het gedrag ook even laten weten, denk dan maakt dat het wat duidelijker,

bij voorbaat dank voor het lezen

Geplaatst: (aangepast)

zo vaak schijnzwanger! ik zou hun zeker laten castreren. ik denk dat ze daar zelf ook een stuk fijner van worden. het nestje maken en denken dat je echt zwanger bent vergt veel van het konijntje en dat is eigenlijk helemaal niet fijn voor ze. ik snap dat je het duur vind! ik ga binnen kort ook mijn 2 voedsters laten castreren en dat kost bij mij 250 euro (samen). ik ben ook 16 jaar en moet ook alles zelf betalen. ik spaar er voor, ik weet niet wat jij doet? misschien kan je vragen aan je ouders om een kleine bijdrage bijv. 10 à 20 % van het eindbedrag? dat scheelt ook alweer een stuk! ik weet natuurlijk niet hoe meegaand jou ouders zijn. ik hoop dat ze na de castratie gezellig bij elkaar kunnen zitten want de konijnen apart is ook niks hea? voor de konijnen zelf ook niet, konijnen zijn namelijk groepsdieren en hebben een maatje nodig. veel succes! maakt trouwens niet uit hoor dat je tekst wat lang is, ik zelf schrijf ook altijd hele lappen tekst om het duidelijk te maken:$

aangepast door Margot
Geplaatst:

't Is me nu niet helemaal duidelijk hoe vaak ze in wat voor periode schijnzwanger is geweest? 3 x in hoeveel tijd? 3x in 3 jaar is natuurlijk een heel ander verhaal dan 3 x in één maand ofzo.

Ik heb de castratie van mijn voedster ook grotendeels zelf betaald.. 't Is niet anders. Vond het belangrijker dat ze zich goed voelde.

Geplaatst: (aangepast)

3 x in het afgelopen half jaar,

heel erg bedankt voor jullie reacties

ik denk toch dat ik ervoor ga sparen,

als ze nog schijnzwanger wordt,

maar als je ze allebei castreert kunnen ze dan weer goed samen ofzo?

aangepast door roomie
Geplaatst:
3 x in het afgelopen half jaar,

heel erg bedankt voor jullie reacties

ik denk toch dat ik ervoor ga sparen,

als ze nog schijnzwanger wordt,

maar als je ze allebei castreert kunnen ze dan weer goed samen ofzo?

Sinds jaren komen mijn voedstertjes eindelijk weer overeen, een paar weken nadat ze gecastreerd waren!

Er zitten wel mannetjes bij, maar voor de castratie gingen ze nog niet samen, ze zijn ook een stuk rustiger geworden.

(De castratie koste bij mij zelfs nog meer..)

Geplaatst:

heel erg bedankt voor de reacties

ik zou op vakantie gaan maar ga toch niet,

dus het geld wat ik zou sparen kan ik dan mooi hier voor gebruiken

jammer dan laat ik ze toch apart,

gelukkig gaan ze wel is samen in de ren dit gaat wel goed als ik er bij blijf

bedankt voor de reacties

Geplaatst:
Niet te lang doen over het sparen hoor. Want als ze al zo vaak schijnzwanger zijn geweest, kan er al schade zijn. Misschien kan je het van je ouders lenen en dan sparen om het weer terug te betalen?

Lees dit maar eens:

http://edepot.wur.nl/133526 (is een pdf)

Op een paar dingetjes na (zoals ik het geleerd heb althans, kan het natuurlijk ook mis hebben) is dat wel een heel goed artikel!

Geplaatst:

Als je de mogelijkheid hebt om je konijnen te castreren zou ik dit zeker doen. Als je konijn al enkele malen schijnzwanger is geweest, kan dit duiden op baarmoederproblemen. En mijn ervaring zegt dat dit vaak het geval is. Wellicht kan je met je ouders praten hoe je het zou kunnen doen.

Geplaatst:

Of het helemaal klopt wat Heidi zegt weet ik niet, maar andersom werkt het wel zo: Schijnzwangerschappen zijn niet goed voor de baarmoeder. Ik weet dus niet of je kunt zeggen dat vaak schijnzwanger een signaal van problemen is, maar vaak schijnzwanger veroorzaakt dergelijke problemen wel. Een schijnzwangerschap wordt inderdaad door hormonen veroorzaakt (die komen vrij bij een eisprong) maar die hormonen doen de boel geen goed. Daarnaast is het hoe dan ook niet leuk voor zo'n diertje.

Geplaatst:

Maar ik snap het toch niet.. Schijnzwanger.. hormonen.. Zo ver ben ik nu. Maar wát doet het met 't konijn verder dan?

Ik dacht altijd gewoon dat ze dachten dat ze zwanger waren..nestje maken.. klaar..

Geplaatst:

Heb je dat artikel gelezen dat *Bianca* eerder postte in dit topic? Ik snap wel hoe het werkt namelijk, maar ik weet niet of ik het duidelijk kan uitleggen. Dat artikel is wel duidelijk (en vrij makkelijk te begrijpen denk ik) namelijk.

Geplaatst:

@sascha: Ja,dat heb ik gemerkt..(een vriendje heeft Stampertje niet.) Maar tegen mij doet ze dan idd heel anders..en ze blijft dag en nacht bij haar nestje zitten,en komt er alleen weg als ze moet eten of drinken.

Geplaatst:
Op een paar dingetjes na (zoals ik het geleerd heb althans, kan het natuurlijk ook mis hebben) is dat wel een heel goed artikel!

Hoi Dollie, de auteur is een recent afgestudeerde dierenarts die zelf ook konijnen fokt. Dus misschien nog niet heel veel ervaring als dierenarts, maar wel op de hoogte van de laatste ontwikkelingen lijkt mij?

Kun je aangeven welke dingen volgens jou niet kloppen of die jij anders geleerd hebt? Gaat mij helemaal niet om wie gelijk heeft of zo hoor, maar dan gaan we gewoon zoeken wat juist is en kunnen we misschien weer een paar misvattingen de wereld uit helpen! :)

Geplaatst: (aangepast)
Hoi Dollie, de auteur is een recent afgestudeerde dierenarts die zelf ook konijnen fokt. Dus misschien nog niet heel veel ervaring als dierenarts, maar wel op de hoogte van de laatste ontwikkelingen lijkt mij?

Kun je aangeven welke dingen volgens jou niet kloppen of die jij anders geleerd hebt? Gaat mij helemaal niet om wie gelijk heeft of zo hoor, maar dan gaan we gewoon zoeken wat juist is en kunnen we misschien weer een paar misvattingen de wereld uit helpen! :)

Ik heb altijd geleerd dat het heel onverstandig is een konijn onder de zes maanden te helpen, omdat het heel normaal is dat een konijn wat opstart probleempjes heeft na een castratie en daardoor een tijdje minder goed eet, dit zou negatieve gevolgen op de groei kunnen hebben. In het artikel staat ook niet dat het verstandig is om een voedster voor zes maanden te helpen, maar wel dat dat qua baarmoeder problemen het beste is.

En de DA haalt aan dat uit onderzoek is gebleken dat 60 tot 80% van de voedsters uiteindelijk een baarmoedertumor zal krijgen, maar wat mij vertelt is, is dat dat uit Engels odnerzoek is gebleken. Omdat kanker ook met erfelijkheid te maken heeft, kun je die cijfers niet zo maar op Nederland toepassen. Baarmoederkanker en problemen komen hier zeker voor, maar er is simpelweg te weinig onderzoek naar gedaan hier..

Nogmaals, zo heb ik het geleerd en ik kan het natuurlijk ook mis hebben.

edit;

Baarmoedertumoren (ook wel uterus adenocarcinomen

genoemd) komen zeer veel voor bij

voedsters! Op 4-jarige leeftijd heeft 50 tot 80%

van de voedsters een baarmoedertumor!

Dat bedoelde ik, had niet de juiste cijfers in m'n hoofd maar komt op hetzelfde neer uiteraard.

aangepast door Dollie
Geplaatst:

Hey bedankt!

Dat tweede punt is maar statistiek en mijn persoonlijke ervaring is dat 100% van mijn voedsters dit soort problemen hebben gekregen (al wisten we 15 jaar geleden nog niet dat het hieraan lag), maar als dat inderdaad zo is, dan was het wel netjes geweest als ze dit in het artikel vermeld had (maar misschien is het aangepast voor dit tijdschrift zodat het niet te wetenschappelijk zou klinken?)

Maar dat eerste punt over die leeftijd is wel heel belangrijk. Ik ben mij zelf aan het oriënteren op een nieuw konijn (voedster) die ik dan ook wil laten steriliseren. Maar als niet duidelijk is welke leeftijd het beste is, zal ik eerst eens mijn licht opsteken bij een aantal specialisten en vragen hoe zij erover denken en wat volgens hen de voors en tegens zijn van 6 maanden.

Maar eerst nog een nieuw konijn vinden (of 2.. ben ik ook nog niet uit..)

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .