Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Geplaatst: (aangepast)

Hallo allen,

Ik volg dit forum sinds mijn konijntje ziek is geworden. :$

Hij is 3,5 jaar oud, een rammetje.

Even een samenvatting:

Donderdag-avond 30 april:

Picky lieten we even los in de huiskamer. Het viel mij op dat zijn rechterachterpootje parese vertoonde. Aangezien het konijn nog geen andere symptomen vertoonde (en ik nog nooit van EC had gehoord) vermoedde ik een beknelde zenuw. Hij at en dronk goed en vertoonde geen tekenen van pijn.

Zaterdag 1 mei:

Picky verbetert niet. Ben met hem naar een DA geweest en hij vermoedde een trauma. Hij kreeg een injectie en ik heb Metacam meegekregen met een dagelijkse dosering voor konijnen tot 2kg.

Maandag 3 mei:

Picky verbetert niet. Het valt me op dat zijn kopje een beetje scheeftrekt en dat zijn achterhand parese vertoont. Hij eet en drinkt nog zelfstandig. Ik ben meteen naar een (andere) DA geweest en die heeft mijn vermoeden bevestigd: E. Cuniculi!. Picky heeft een vit.B injectie gehad en ik heb Panacur meegekregen. Picky was 50 gram afgevallen en zijn temperatuur was tè koud. (<37 graden).

Woensdag 5 mei:

Neurologisch gaat het slechter: Hij kan alleen nog maar op zijn zij liggen en vertoont bij aanraking de typerende spastische bewegingen. Hij eet wel, maar moet vanwege zijn omvallen daarbij geholpen worden. Drinken is een ramp ik injecteer water via een spuit. Ook wordt Picky dagelijks in lauw water gewassen. (Zijn posterior) Want zijn urine en keutels blijven aan zijn lijf plakken. Hij is niet in staat om de achterkant te wassen, ook al probeert hij dat wel.

Bovenstaand is een beknopte samenvatting. Picky zit sinds de diagnose ook binnen om hem wat warmer te laten worden. Het omrollen over zijn lengte-as is nog niet aanwezig. Ook geen trillende ogen.

De Panacur en Metacam zijn voor minimaal 4 weken voorgeschreven. Het is verschrikkelijk om 'm zo te zien. Ik slaap er ook slecht door, het kost ons ook veel energie en stress. Volgende week wil de DA mijn nijn weer zien om te kijken of er verbetering optreedt. De DA voorspelde een sombere prognose.

Ik lees dat EC en de behandeling lang gaat duren en ook heftig is voor zowel konijn als baasje. Zolang Picky wil eten en drinken blijf ik het volhouden. Ik zit alleen met een vreselijk dilemma: Voordag Picky ziek werd, hebben we een vakantie geboekt. In juni vertek ik voor 15 dagen naar het buitenland. Als ik reeel ben vrees ik dat de behandeling èn ziekte bij lange na nog niet voorbij zijn.

Mijn vraag is dan ook of iemand weet of er goede/gerenommeeerde pensions zijn die de zorg overnemen voor die 2 weken?

Heeft iemand nog tips/recente ervaringen om ons erdoorheen te helpen?

In afwachting van jullie reactie,

R.

aangepast door Ploertje
Datum verkeerd ingevoerd
  • Reacties 76
  • Aangemaakt
  • Laatste reactie

Beste reacties in dit topic

Beste reacties in dit topic

Geplaatst: (aangepast)

Wie weet zijn er hier leden die een handje kunnen helpen met ervaring met EC.

In welke provincie woon je? Ik mis in jouw behandeling enkel nog 10 dagen ab om een ooronsteking uit te sluiten.

aangepast door bunny ranch chanty
Geplaatst:

Mijn ervaring met EC is heel dubbel, Joy (scheef koppie) is na een maand ellende overleden, Indy (urinebrand) is volledig hersteld.. Maar hij was er niet zo erg aan toe als Picky..

Heel eerlijk gezegt: Als Picky in juni nog zo slecht is, denk ik niet dat het eerlijk is om nog door te gaan. Ik heb dat met Joy wel gedaan, hij is uiteindelijk uitzichzelf overleden, maar dat had niet moeten gebeuren.

Maar goed, je hebt natuurlijk helemaal gelijk en waarschijnlijk bedoelde je dat ook niet, ook als het wel een stuk beter gaat met Picky ben je er waarschijnlijk nog niet helemaal.

Over een pension/opvang: Is Picky recent gevaccineert? Indien niet, vrees ik dat die optie al afvalt. Ik zat met een ziek konijntje die al een jaar niet de gezondheid had voor entingen, en heb contact gehad met meerdere pensions/opvangen in de buurt, maar hij moest eigenlijk toch écht gevaccineert zijn, bovendien gaven sommigen ook aan toch niet op zulke zorgen te zitten wachten..

En verder nog.. Het is op zich aan te raden om om de paar dagen een filmpje te maken van wat Picky kan (en niet kan) om zo toch een duidelijker beeld van zijn voor (of achter..)uitgang te hebben. Ik heb het zelf mee gemaakt en geloof me, je verliest dat nog gauw uit het oog, je went er aan je konijn zo te zien en sommige dingen gaan zo geleidelijk dat het nauwelijks opvalt. (Bovendien wíl je het liever ook niet zien soms..)

Heel veel succes en beterschap voor Picky!

Geplaatst:

Mijn rammetje is ziek geworden op 18 april. Hij heeft een scheef hoofdje, verder geen symptomen. Ondertussen gaat het veel beter. Je hebt nog een paar weken tijd om te zien hoe het evolueert voor je vertrekt. Kan je je konijn bij iemand brengen van BB eventueel?

Geplaatst:

Hallo allen,

Bedankt voor jullie reacties!

In welke provincie woon je? Ik mis in jouw behandeling enkel nog 10 dagen ab om een ooronsteking uit te sluiten.

Ik woon in de provincie Noord Holland. Ik ben vergeten te vertellen dat de DA ook op oorontsteking heeft gecontroleerd. Dat was niet het geval vlgns. haar.

@ Dollie: Konijn is nu 1 week ziek en de behandeling van metacam is 6 dagen en panacur is 3 dagen aan de gang. Dus dat is relatief kort nog. Ik weet niet wat "ethisch" verantwoord is om deze situatie te blijven vol te houden als het konijn geen vooruitgang toont. 2 weken? 1 maand? 1 jaar? pfffff.

Na dit weekend wil de DA hem weer zien en dan weten we meer. Ik heb het gevoel dat deze DA veel verstand heeft van konijnen. Iig over EC wist ze veel te vertellen over de nieuwste ontwikkelingen e.d.

W.b.t. vaccineren tegen myxomatose en VHS/VHD. Dat zal volgende week gebeuren als de DA het advies geeft om de hoop te behouden.

Een filmpje maken hoeft vooralsnog niet. Ik zit zelf in de biotechnologie en dien dagelijks processen nauwkeurig te monitoren. Dus wat dat betreft ben ik wel gewend om eventueel voor -of achteruitgang zo objectief mogelijk waar te nemen.... hoop ik :$

@ceedeerom: Ik heb inderdaad nog een paar weken de tijd. Maar toch moet ik nu al plannen maken voor mijn konijn. (Lees: minimaal 3 weken voor opname dient hij gevaccineerd te zijn).

Ik hou jullie op de hoogte van de ontwikkelingen.

R.

Geplaatst:

Laat hem nu NIET vaccineren! Voor een vaccinatie moet een konijn in goede conditie zijn en dat is hij duidelijk niet. Sowieso is vaccinatie voor konijnen met EC (ook als hij goed hersteld, zal hij de EC altijd bij zich blijven dragen en dat betekend dat die weer 'toe kan slaan' als zijn weerstand vermindert) een groter risico. Op dit moment is de enting voor jouw konijn waarschijnlijk een groter gevaar dan de ziektes zelf. Maar als je bij een goede dierenarts zit, zal zij hem ook absoluut niet in enten. Daarom is een pension waarschijnlijk dus ook geen optie. (Hetzelfde gold destijds voor mijn konijntje..)

En wanneer is het genoeg.. Tsja.. Dat is echt heel moeilijk te zeggen. Wanneer is het echt niet meer konijnwaardig, wanneer is er echt geen kans meer op vooruitgang..

Geplaatst:

Dollie,

Je hebt gelijk. Vaccinatie is denk ik ook funest op dit moment.

Even een update:

donderdag 6 mei:

Tijdens het wassen onder de douche, medicatie toedienen, voeden en oppakken blijft hij nu rustig en vertoont geen spastische reactie/stuiptrekking! Volgens mij is dat goed!

Voor de rest is het nog een slappe zak hooi (om maar in termen te spreken) wanneer hij in zijn kooitje wordt teruggezet. Je merkt gewoon dat hij oververmoeid is.

mvrgr,

R.

Geplaatst:

Zoals Iris al aangeeft, niet laten vaccineren inderdaad... Dat kan slecht af gaan lopen. Weet je toevallig of hij opnieuw weer is afgevallen of? Misschien handig om hem elke dag of om de dag rond hetzelfde tijdstip te wegen om in de gaten te houden of hij niet teveel afvalt, daardoor kunnen ze ook zwakker worden natuurlijk. Ik denk dat je in Juni toch wel enig verbetering moet zien.. En mocht dit niet zo zijn, dan zou ik me (niet lullig bedoeld overigens) eerlijk afvragen of behandeling dan nog zin heeft, want enige verbetering zou er dan toch wel moeten zijn naar mijn mening! Maar zover is het nog niet dus daar gaan we ook nog geen oordeel over geven natuurlijk. Ook de temperatuur regelmatig in de gaten blijven houden. Veel succes en beterschap voor je nijn!

Geplaatst:

lastige situatie zeg. tja wanneer is het genoeg...? ik zou het zeker nog een kans geven, in ieder geval zoals de anderen al zeggen tot juni.

Ik ben mijn eerste konijntje verloren aan pasteurella. dat is niet hetzelfde als EC, maar levert wel soortgelijke dilemma's op. Behandelen is lastig, langdurig, kostbaar en het is maar de vraag of het aanslaat en hoe lang het daarna goed blijft gaan. Ik merkte destijds bij mijn konijntje dat hij de eerste keer dat het zijn hersenen aanviel nog wel levenslust had. Hij probeerde nog nieuwsgierig te reageren op de omgeving en bewoog nog uit zichzelf enzo. De tweede keer deed hij echt niets uit zichzelf, was heel teruggetrokken. dat was voor mij de reden om op den duur het diertje in te laten slapen.

wat ik zeggen wil, is dat je op je gevoel af moet gaan. jij kent je konijn het beste en ik denk dat je wel in staat bent om in te schatten of het diertje onnodig lijdt. Dat is natuurlijk altijd moeilijk, maar jij bent uiteindelijk toch degene die die beslissing zal moeten nemen en niemand kan je zeggen wanneer dat het beste is.

sterkte.

Geplaatst:

Wat lastig zeg... Ik heb ook een konijn gehad met EC. Omdat ze maar bleef tollen om haar lente as (en niet zelf kon eten en drinken) hebben wij ervoor gekozen om haar te laten inslapen. Maar zover is het bij jou gelukkig niet.

Geplaatst:

Hoi allen,

Kruik gekocht en kranten eromheen gewikkeld. Daar ligt hij lekker tegenaan.

Bij de dierenarts gewogen op 04 mei: 1750gram

Thuis gewogen op 05 mei: 1850gram

Thuis gewogen op 06 mei: 1833gram

Gewicht blijft dus op peil.

Na het weekend weer naar de DA toe voor een check-up. Dan bespreek ik met haar de prognose en mogelijkheden.

Hij trekt zijn kopje nog wel scheef maar minder vaak. Ook oogt hij nieuwsgieriger/levendiger. Zijn achterhand is nog "verlamd" en hij kan alleen nog maar liggen en valt nagenoeg gelijk weer om als we hem rechtzetten.

P.s.: Dat wassen in een badje vind ie best lekker. En daarna een heerlijke fohn-behandeling. Goh, werd ik maar zo verwend door mijn vriendin. :love:

mvrgr,

R.

Geplaatst:

Misschien kun je wat steun en hoop halen uit mijn topic: Billy sleept met achterlijf (weet helaas niet hoe ik een link moet plaatsen).

Ik wens je in ieder geval veel sterkte. Niet te snel opgeven! Mij werd altijd gezegd dat het voor jou vaak erger is om je konijntje zo te zien dan dat je konijntje zich voelt.

Geplaatst:

Zo te zien in de filmpjes heeft je nijn ook last van urinebrand op de achterpoten of zie ik dat verkeerd? (Of ik heb er in het topic overheen gelezen :$)

Geplaatst:

Ja dat heb je goed gezien. Urinebrand heeft hij ook. Ik was hem dagelijks en positioneer mijn konijn nu zodanig dat hij zo min mogelijk over zich heen plast.

Heeft iemand tips voor de urinebrand? Ik las ergens iets over vaseline.

R.

Geplaatst:

Je zou inderdaad vaseline op zijn pootjes kunnen smeren, dat beschermt zijn huid een beetje en het verzacht ook, heb ik met mijn konijn toen ook gedaan. Alleen toen hij later weer urinebrand had (andere oorzaak) raadde mijn dierenarts het juist af om met iets vettigs te smeren. Maar het heeft heel goed geholpen toen.

edit; Iris naast mij merkt heel terecht op dat ik nu een beetje vaag aan het kletsen ben :whistle2: wat de conclusie is.. :P ik zou het wel doen. Mijn konijn had toen een chronisch probleem, dus dat was ook watanders.

Geplaatst:

Ik gebruik zelf sudocreme voor dit soort gevallen. Lekker zacht voor babies, dus ook voor nijntjes, denk ik maar zo.

En het is wat minder vettig dan vaseline.

Geplaatst:

Is een luier niet iets? Die dingen nemen ook vocht op en mits op tijd vervangen, irriteert het de huid niet. Je zult zoiets wel op maat moeten maken.... Of werken met maandverband/tena lady

Waarschijnlijk heeft je nijn toch de kracht nog niet om zich eruit te wurmen, dus misschien is het een optie...

Geplaatst:

Mijn konijn was hetzelfde als in het eerste filmpje gedurende de eerste 10 dagen. Hij rolde ook voortdurend om. Maar hij heeft geen parese.

Hoop hoop en vooral hoop!!

Geplaatst:

Even een kleine update:

zaterdag 08 mei:

Picky blijft op gewicht (+/-1800 gram)

Gisteravond dronk hij voor het eerst weer uit zijn flesje. Eerst moesten we injecteren in zijn mond. Hij moet wel geholpen woren (Net als een baby voeren) vanwege zijn parese.

Zijn keutels zijn goed, volgens mij geen blaasproblemen want hij urineert zoals normaal.

De Panacur dosering heb ik verspreid van 1x 1ml per 24 uur naar 1x 0.6ml per 12 uur. (Klein beetje overdosering).

Keep u updated!

R.

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .