Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Geplaatst:

Ons konijn Zooky (bijna 2 jaar oud) heeft een probleempje. Zijn ontlasting is overdag normaal (droge bolletjes) maar 's morgens heeft hij steeds een bevuilde staart en poep (week, zuurachtig). Wassen is noodzakelijk! Hij eet goed (korrels steeds dezelfde, hooi, 's morgens een wortel). Er is geen gewichtsafname (oogt niet ziek). 's Avonds loopt hij in huis vrij rond (2-tal uurtjes) en is dan beweeglijk en speels. Laboratoriumonderzoek wees uit dat er parasieten aanwezig zijn. Na 2x Norm-Prozorb en 3-tal weken medicatie (onbekend) is er echter geen verbetering. Hij krijgt nu een vitaminenpreparaat (Condovit +). We weten dat dwergkonijnen hun ontlasting best opeten voor Vitamine B en C. Ligt daar het probleem?

Graag een oorzaak en oplossing!

Met dank van Zooky, onze lieve huisgenoot.

  • Reacties 69
  • Aangemaakt
  • Laatste reactie

Beste reacties in dit topic

Beste reacties in dit topic

Geplaatst:

Ik zou zeggen dat het de blindedarmkeutels zijn die het probleem zijn. Die horen ze inderdaad op te eten. Hoeveel korrels geef je hem precies, en wat voor korrels (merk)?

Geplaatst:

en die dagelijkse wortel...veel suikers...ik meen dat suikers ook kunnen aanzetten tot diarree...?

Misschien wortels voortaan mijden, of iig veel minder geven. Beter kun je hem andere groente geven.

Geplaatst:

Bedankt voor de reacties.

Welke groenten bedoel je dan precies, Snoef?

En voor Dollie de korrels zijn van het merk Versele-Laga (Guni Nature) gemengd met konijnenkorrels nr99 van Aveve (Boerenbond). We vullen zijn potje bij 's morgens en 's avonds een beetje.

Groetjes,

Zooky uit België (Gent)

Geplaatst:

Bedankt allemaal voor de reacties,

Maar wat bedoelt u juist met te veel bix.

En wat is die behandeling juist tegen coc.

Zou de oorzaak ook kunnen zijn dat ik 's avonds nog eten krijg.

Alvast bedankt,

Een poot van Zooky

Geplaatst:

Mijn gewicht is nagenoeg een 2 kilogram rond en ik eet zo'n kommen eten per dag 's morgens en 's avonds en in mijn kom gaat zo'n 2 a 3 handpalmen vol in. Is dat te veel of zou nog eten krijgen 's avonds niet goed zijn.

Maar ik weet ook niet precies wat bedoelt wordt met bix.

Alvast al bedankt voor uw antwoord.

Vele groetjes en een dikke poot vanwege,

Zooky

Geplaatst:

Als je konijn 2 kilo weegt kun je hem het beste 40 tot 60 gram biks geven. Niet meer dan dat (dat is ongeveer een handje). Verder veel hooi, elke dag vers. Ik zou eerst even geen wortel of ander groenvoer geven, maar dat als hij weer beter is langzaam opbouwen.

Je kunt dan groenvoer geven als andijvie, witlof, boerenkool, paksoi, wortelloof of wat paardebloem of weegbree. Maar geef hem zeker in het begin niet te veel, bouw dat langzaam op. Een klein stukje wortel of appel is niet erg, maar er zitten erg veel suikers in wortel en in fruit, daar moet je dus niet te veel van geven.

Ik denk ook dat het probleem zit in de grote hoeveelheid biks en wortel.

Natuurlijk ben ik geen dierenarts, maar vaak zijn problemen met de ontlasting wel gerelateerd aan voedsel. Je schreef dat er ook bacteriën zijn gevonden en dat hij daarvoor behandeld is. Probeer eens een gezondere voeding en als het niet over gaat, laat dan zijn ontlastng nog eens testen.

Succes er mee!

Geplaatst:

Dag Stampertje en vriendjes,

Bedankt voor je informatie .

Bix krijgt hij misschien ook wat te veel (2 handpalmen) en hij eet veel hooi iedere dag dat wel.

Dus zou het probleem bij de wortel kunnen liggen en een ietwat te veel eten (1 handpalm 's morgens en 1 handpalm 's avonds).

Ik ben wel ook niet klein want ik ben een Nedelands dwerghangoorkonijntje.

Dus is 2 kilo normaal wel niet te veel denk ik.

Alvast bedankt en mocht u nog tips hebben stuur maar door.

Dikke poot van Zooky

Geplaatst:

Dag Dollie,

Die 50 gram is dat 1 maal of 2 x 50 gram op een dag.

En weet jij wat bedoelt wordt met behandelt tegen coc ?

Alvast al bedankt.

Ik krijg ondertussen al heel wat minder bix maar het is nog zeker niet beter hoor.

Dikke poot,

Zooky

Geplaatst:

Dat is éénmaal per dag. Je kunt het ook over twee keer verdelen natuurlijk, dus twee keer 25 gram.

Met coc wordt coccidiose bedoelt. Maar het lijkt me hier toch echt dat hij te veel eten krijgt, dan hoeft hij verder niet behandeld te worden voor coc.

Heeft hij hier nog steeds last van dan, nu je minder voer geeft? Ik zou hem dus echt die 50 gram geven (en onbeperkt hooi en een beetje groente) en niet meer en als het dan nog niet over is, dan toch naar de dierenarts..

Geplaatst:

Dag Dollie en Heidi-77,

Hij heeft er nog steeds last van hoor en we geven hem al heel wat minder eten, maar krijgt wel nog iedere dag een klein stukje wortel meer. Want hij wilt anders niet veel, we hebben al geprobeert met witloof en aandijvie maar laat hij gewoon liggen.

Ondertussen is zijn poep al heel wat haren kwijt door het altijd maar afkuisen en afwassen (en stinken dat die mest doet die er aanhangt).

En naar de dierenarts hebben we wel al zeker 10 maal geweest hiervoor.

De Cuni Nature die we geven is een mengeling http://www.millbryhill.co.uk/pet-products-529/for-small-animals-540/small-animals-food-569/versele-nature-balance-29518.htm of http://www.zooplus.nl/shop/knaagdieren_kleinedieren/voer/dwergkonijnen/prestige/159859?zanpid=1360578060369273857. en de gewone korrels van AVEVE (boerenbond) zijn de http://www.veevoeding.be/Default.aspx?tabid=1586. Ik hoop jullie hiermee wat meer inlichtingen heb gegeven zodat jullie meer een idee hebben wat er allemaal verorbert wordt.

De rest van groenten mag ik dat volledig hebben of alleen ht blad of stengel, vers of wat droger en niet te koud ?

Vele groeten,

Zooky

Geplaatst:

De korrels van Aveve zijn zo te zien met anti-coc middel, dus dat zal het dan in ieder geval niet zijn lijkt mij. Aangezien ze aangeven dat het geschikt is voor "een snelle groei en hoge vruchtbaarheid" en de voedingswaarde van de versele laga (toegevoegde Vit. C, hoog calciumgehalte) denk ik dat het probleem ook daar vandaan zal komen.

Ik denk dat het verstandig is om Zooky eens over te zetten op Sience Selective en kijken of daar het probleem mee opgelost raakt.

Heeft de dierenarts de ontlasting van Zooky ook al eens onderzocht op aanwezigheid van rare beestjes?

Geplaatst:

Wat heeft de dierenarts allemaal geoppert dan? Wat zou je volgens hem kunnen doen om hier af te komen? Als je al zo vaak geweest bent en niks helpt zou het ook kunnen dat je dierenarts niet konijnkundig is.

Ik zou, zoals Lianne zegt, hem op Science Selective zetten en dan een beperkte hoeveelheid, 10 à 15 gram per kg. Misschien helpt dat inderdaad.

Geplaatst:

Bedankt voor die vlugge antwoorden,

Maar ik heb al gezien en gelezen op die forum dat Science Selection de konijntjes ervan meestal verdikken, dus is dat dan wel de oplossing ?

Waar ik veel goeds over lees is van Hope Farms Super Trio, dat dit wel enorm goede bix zou zijn.

Het probleem is wel hoe ik hier in België daar aan kan geraken aan die voeding.

Maar volgens jullie is die bix van Aveve 99 wel goed maar zou die mengeling van Versele-Laga niet zo goed zijn en zoniet wel de zondaar van al dit gedoe zijn.

De mest is al meerdere malen onderzocht bij de DA en daar zijn bacterien in gevonden, maar met medicatie is het niet verholpen geweest.

We weten echt niet wat we moeten aanvangen met onze beste vriend Zooky.

Kunnen jullie ook eens iets laten weten over dat stukje wortel dat hij nog krijgt want dit eet hij enorm graag en door wat we dit kunnen vervangen.

Alvast bedankt,

Zooky

Geplaatst:

Ik geloof dat zowel Aveve 99 als Versele-Laga niet ideaal zijn.. Ik weet niet wat je over SS gelezen hebt, maar SS is speciaal ontwikkelt voor konijnen met darmproblemen en is nog beter dan Hope Farms Super Trio hoor.

En mijn konijnen zijn er absoluut niet dikker van geworden.

Geplaatst: (aangepast)
Ik geloof dat zowel Aveve 99 als Versele-Laga niet ideaal zijn..

Klopt inderdaad. Aveve geeft zelf aan dat de Aveve 99 geschikt is voor vleeskonijnen gekweekt op stro. Gezien de levensduur van het gemiddelde vleeskonijnen de omstandigheden waaronder die gehouden worden is dit echt alleen een korrel om een konijn snel en goed dik te krijgen voor de slacht.

De Versele-Laga die je voert heeft een erg hoog percentage calcium wat al nadelige effecten kan hebben. Daarbij zit er ook nog vitamine C en echinacea aan toegevoegd, wat ook verre van ideaal is om te geven. Een konijn maakt zelf vitamine C aan, heeft dat niet nodig. Echinacea zou je alleen hoeven gebruiken als er een risico is op ziek zijn en niet permanent moeten voeren.

Ik voer hier zelf inmiddels 2 jaar Sience Selective en mijn konijnen zijn alles behalve dik te noemen (volgens de dierenarts zijn het prachtige slanke konijnen). Het risico met Sience is dat je snel gaat overvoeren omdat de structuur heel anders is dan die van de gewone biks. Als je van uitgaat van 10-15 gram sience per kilo lichaamsgewicht zit je erg goed.

aangepast door lianne
Geplaatst:

Het probleem is wel hoe ik hier in België daar aan kan geraken aan die voeding.

Vaak kun je dit via een dierenarts ook wel bestellen. Ik weet niet bij welke DA jij zit en of er nog een andere Da in de buurt zit die dit in een assortiment heeft zitten.

Ook kun je via internet aardig wat in huis halen. Zooplus.nl of zooplus.be, allebei verzenden ze naar België en zijn betrouwbare websites. Ook heeft the hay experts een goede reputatie en is het zelfs met verzendkosten vanuit Engeland vaak nog goedkoper dan in Nederland of België.

Geplaatst:

Dag Dollie en Lianne,

Ik vind het wel raar want hij krijgt die bix van Aveve "99" al van bij de geboorte en krijgt het nu verder hier. Die mengeling van bij mijn aankomst in mijn nieuwe woonst. Kan dit nu dit verschijnsel geven na een anderhalf jaar dat er nu enkel 's morgens mest aan zijn poep blijft plakken.

Dit begrijp ik niet dat het van die bix zou komen na al die tijd.

Maar jullie zeggen iets meer over dat stukje wortel dat hij krijgt iedere morgen, want daar zou hji zijn hok voor afbreken om dat stukje wortel.

Kunnen jullie dan zeggen wat we uiteindelijk moeten doen om dit probleem op te lossen, eerst die mengeling van Versele-Laga niet meer geven of alles vervangen door de Science Selective, maar welke soort dan of is er maar 1 soort.

Laat u nog eens iets weten want wij zijn anders radeloos om dit probleem op te lossen.

Alvast bedankt en een dikke poot van,

Zooky

Geplaatst:

Sience selective heeft een junior, adult en mature voer. Bij junior en mature staat het echt benoemd op de zak, maar bij het normale voer niet. dit is gewoon de science selective rabbit.

http://www.zooplus.nl/shop/knaagdieren_kleinedieren/voer/dwergkonijnen/supreme/28097

en het kan inderdaad pas later ontstaan. misschien een stress situatie, niet helemaal lekker voelen. toch net iets meer voer gaan geven. 9 van de 10 keer is de oorzaak dat ze de blinde darmkeutels niet opeten de voeding. en de aveve 99 is inderdaad een mestkorrel. (opfokkorrel) dit bevat veel eiwitten en vetten zodat de konijnen lekker snel groot en dik worden voor de slacht. een van de redenen dat ze de blindedarm keutels niet opeten: te veel eiwitten.

Geplaatst: (aangepast)

Van veel voer merk je pas na lange termijn de slechte effecten, Dollie heeft dat met haar konijntje Indy* misschien wel het voorbeeld voor wat slecht voer zelfs jaren later voor negatieve effecten kan hebben. Ik denk dat Dollie dat het beste zelf uit kan leggen als je dat wilt weten.

Van de Sience selective zul je de gewone versie moeten nemen, dat is deze:

34390.jpg

Als je over gaat stappen is het vaak het meest veilig om eerst te gaan mengen, maar gezien de klachten met Zooky denk ik dat je beter gewoon in 1x direct over kunt gaan aangezien het voer wat hij/zij nu krijgt mijn hetgene is wat het probleem veroorzaakt.

De mest die blijft plakken zijn vermoed ik blindedarm keutels. Dit hoort een konijn continu op te eten. Het kan zijn dat jouw konijn snachts doordat hij overvoerd is, geen "trigger" krijgt om deze in de ochtend op te gaan eten.

Onderstaand stukje komt van de website van Wilhelminapark, een dierenkliniek in Nederland met veel informatie over konijnen op de website:

Blindedarmkeutels, zijn klein, zacht en donker van kleur. Als het goed is zie je deze keutels niet. Ze worden gelijk opgegeten.Indien het konijn teveel konijnenvoer (biks, korrels) krijgt, krijgt het dermate veel energie binnen dat het zijn eigen poep niet meer zal opeten! De caecumkeutels zitten dan aan de kont geplakt en er wordt ten onrechte gedacht dat het konijn diarree heeft terwijl het een voedingsprobleem is.

Wat gebeurt er als de blindedarmkeutels niet opgegeten worden?

Als het konijn niet zijn blindedarmkeutels opeet kleven deze vast aan de kont. Dit geeft een vieze kont. Het gevaar van het ontstaan van myasis is dan aanwezig: er kunnen vliegen komen die hun eitjes in deze poep leggen. Uit deze eitjes ontstaan maden en deze maden kunnen de huid aantasten. Lees verder over madenziekte of myasis .....

Dit probleem is eenvoudig te voorkomen door de juiste hoeveelheid konijnenvoer te geven. Hiermee dwing je je konijn als het ware om de blindedarmkeutels op te eten.

De Aveve 99 bevat aardig wat eiwitten omdat het een opfokkorrel is. Dit kan echt de oorzaak van het probleem zijn wat je na langere tijd pas gaat merken. Veel konijnen zitten immers niet zo lang op dit voer omdat ze dan helaas al geslacht zijn.

Hoeveel wortel krijgt Zooky nu per dag? Als het een klein stukje is zie ik zelf het kwaad er niet van in, als je over gaat stappen op een ander voedingspatroon en gaat kijken wat voor effect dat heeft.

In hoeverre eet Zooky hooi? Dit is namelijk ook erg belangrijk, hooi bevat veel vezels en moet de hoofdmaaltijd zijn van Zooky.

Mocht dit allemaal niet helpen, is het ook verstandig om eens contact op te nemen met Inge Thas. Zij is een dierenarts (in België) en is gespecialiseerd op het gebied van konijnen.

aangepast door lianne
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .