Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Geplaatst:

Hai,

Ik heb 2 konijnen buiten zitten (grote hok en een ren erbij). Emma (ong 6 jaar) en Florus (ong 3 jaar). De grootste vrienden, erg leuk om te zien. Ze zijn gekoppeld bij de konijnenopvang waar ik ze vandaan heb. Florus is geholpen, Emma niet.

Een poos geleden ging het dus een stuk minder met Emma. Ze at veel minder, opgezette buik terwijl je haar ruggegraat nu een beetje kon voelen. Bij de dierenarts dachten ze aan EC. Ik heb een kuur meegekregen voor 44 dagen. 2 keer per dag Panacur (eerste 14 dagen 2 ml per keer, nu 1,5 ml per keer). Goed, het gaat nu ook veel beter met haar. Ze eet weer erg goed, is erg levendig en nieuwsgierig. Daar is niks mis mee. Ze heeft geen symptomen van vallen of scheef hoofdje ofzo, maar ze laat wel haar urine lopen. En af en toe heb ik het idee dat haar achterpoten voor haar eigen gevoel misschien niet helemaal normaal aanvoelen (dan zit ze een beetje te "wiebelen") - maar met lopen merk je niets. Ze komt wel iets aan weer (bij de DA op de weegschaal) maar het liefst zag ik natuurlijk een wat bollere Emma. Misschien dat dat straks pas komt wanneer de kuur afgelopen is?? Ik ben een beetje bang dat ze haar urineverliesprobleem blijft houden. Heeft iemand een konijn waarbij dit wel weer overgegaan is? Kijk zo 's winters lijkt het me wat koud aan de bips (ik heb hun hok en een deel van de ren met dekens afgedekt, de nijntjes voelen ook niet koud aan verder, Emma dus ook niet) Maar voor 's zomers ben ik weer bang voor die stomme maden.... ik zou haar wel binnen kunnen houden, maar wil haar eigenlijk ook niet bij Florus weghalen.... En twee konijnen binnen? Zou misschien kunnen als we een nieuw huis hebben. (Huis is heel klein, hebben het nu ook te koop staan) Ze heeft wel diarree, maar dat kon ook een bijwerking van de medicijnen zijn, daarnaast keutelt ze ook weer normaal. Gisteren dacht ik ook te zien dat ze pijn/ongemakkelijk gevoel had in de buik. Ze 'mopperde' er wat bij en toen lag er weer een hoopje nattigheid. Ik ben per 1 december begonnen (toevallig ook makkelijk om de dagen te tellen dan) en ze heeft nu dus medicijnen voor de 26ste dag.... De bolle buik ik zeker minder geworden, maar het is nog niet zoals het hoort.

Heel verhaal, maar ik ben wel benieuwd naar jullie reacties/ervaringen.

Groetjes, Mie

Geplaatst:

ik zou zeker weer eens contact opnemen met de dierenarts...al is het voor een tussentijdse controle...

wat de preciese dosering van panacur is, weetik niet goed, hangt misschien ook wel af van de samenstelling..

probeer hier op bb in ieder geval te zoeken naar alles wat er over e.cuniculi geschreven is...kennis is macht..en er is al best veel over geschreven hier op bunnybunch..

zal even vragen of 1 van de moderators je verder kan helpen

Geplaatst:

Waarom kwam de DA tot die diagnose?

Is er enkel met panacur behandeld? Heeft ze geen injekties gekregen in het begin?

Liet ze toen ook al haar urine lopen of is dat er bij gekomen? Dezelfde vraag ivm kracht in de achterpoten.

Sinds wanneer heeft ze die diaree?

Eigenlijk is dit een beetje het thema van Zwarte Panter, zij zal straks wel online komen. Maar om iets zinnigs te zeggen ,hebben we die bijkomende info nodig.

Geplaatst:

Hai,

Ja, ik heb meerdere berichten al gelezen over EC, ook verschillende verhalen/symptomen. Ik was sowieso van plan om er weer heen te gaan, was al een keer extra geweest. Laatst nog eens - maar dan wegens mijn kat (hoefde nooooit naar de DA, lijkt nu ineens alles in te moeten halen ofzo...) toen heb ik ook een heel gesprek met de assistente gehad over Emma. Voor dit konijn heb ik al 4 verschillende artsen gezien/gesproken. Gelukkig elke keer weer dezelfde assistente!

Emma is een buitenkonijn, ik pak haar bijna nooit op. (Aai en knuffel uiteraard wel) Maar aangezien ik al een keer in aanraking ben geweest met die maden, jaaaren geleden (zoiets blijft je achtervolgen!) voel ik regelmatig aan de bips. Ze was nooit nat. Nu at ze veel minder ineens, bolle buik..én dus wel nat aan de achterkant. naar de DA dus. Ze moest die maand ook de entingen, en die heeft ze gelijk gehad. Ze bleek ook haken aan de kiezen te hebben, maar aangezien ze zwakker was dan normaal durfden ze haar niet zomaar onder narcose te brengen. Ik kreeg haar weer mee (donderdag) en moest haar twee verschillende spuiten 3 keer daags geven (weet de namen zo even niet...pijnstiller en ???), plus dwangvoer om haar aan te laten sterken. Maandag moest ze dan onder narcose. Ze noemden toen eigenlijk gewoon niks over de nattigheid, heb wel gevraagd. Nam zelf toen eigenlijk aan dat het waarschijnlijk dan niet zo ernstig zou zijn. Ben natuurlijk geen DA. Maar toen ik haar kwam halen kreeg ik dus die Panacur mee, en vertelde ze over EC. Weet niet of ze haar ook andere spuiten hebben gegeven toen...

Nu ik haar dagelijks 2 keer binnen heb zitten, zie ik af en toe dat ze minder kracht lijkt te hebben aan de achterpoten, dit was mij daarvoor nooit opgevallen. Vandaag was ze weer aan het 'mopperen', dacht dat ze moest poepen (diarree had ze al een beetje op en af voordat ze naar de DA ging, maar nu veel meer ivm medicijnen (?) ) maar ze moest dus plassen. Volgens mij doet dat nu zeer. Ook niet raar als ze altijd nattig is daar achter, zal heel gevoelig worden. Dit is dan wel sinds gister avond!

De EC diagnose zullen ze wel gesteld hebben omdat ze urine liet lopen en door de opgezette buik. Er is geen bloedtest geweest.

Haar buik is echt véél minder dik, ook niet zo hard meer. Ze doet gewoon lekker konijnig, eet alles. Maar ik maak me wel zorgen om de urine (urinebrand?) Gevoelsmatig had er wel verandering mogen komen, maar ik moet ook nog 2,5 week Panacur geven. We zijn nog niet klaar...

Blij dat ze opgeknapt is, maar dit laatste stukje zit me gewoon niet helemaal lekker!

Geplaatst:

Aiaiai…. De entingen gekregen terwijl ze ziek was… Dat hadden ze echt niet mogen doen.

Hmm… die bolle buik kan ik toch niet echt plaatsen bij EC..

Er had idd toch al een redelijke verandering moeten komen na 4 weken panacur… Maar het feit dat ze haar entingen heeft gehad terwijl ze ziek was én onder narcose maakt dat de EC ook veel agressiever kan zijn dan ‘normaal’.

Welke concentratie staat er op het flesje van de panacur? En hoeveel weegt Emma?

Heeft Floris ook een kuurtje van 2 weken gekregen?

Dat panacur voor diarree kan zorgen heb ik nog nooit gehoord… Of heeft ze nu ook nog andere medicatie?

Haar weerstand is nu wel een stuk minder dus ja kan ook secundaire (bijkomende) problemen krijgen. Ik zou haar keutels/diarree eens bij de DA binnenbrengen voor onderzoek bij het labo. Mogelijk komt daar een uitleg uit voor de diarree…

Dat ze zo’n last blijft hebben bij plassen, zou toch echt niet mogen na 4 weken panacur. Of je zit met restletsels…maar die heb ik in deze mate nog niet gehoord.

Je omschrijft ook dat ze ‘pijn’ heeft bij het plassen…dit hoort ook niet zo meteen bij EC, maar dan denk je eerder aan een blaasontsteking. Dus je zou voor de zekerheid ook wat urine kunnen binnenbrengen bij de DA.

De urinebrand (geïrriteerde huid door de urine) zou je best kunnen insmeren met vaseline. Dit verzacht en geeft ook een beschermend laagje zodat de urine de huid niet meer zo kan beschadigen.

Geplaatst:

Even kijken, Emma woog vorige keer 2,6 kg (2,5 toen ze de medicatie kreeg) Op het flesje staat er 2,5%. de eerste 14 dagen moest ze daar 2 ml van, en nu 1,5 ml. 2 keer per dag. Florus heeft geen kuurtje gekregen. Ik had wel gelezen dat er besmetting kan ontstaan via urine, maar volgens de dierenarts was de kans zeer klein. Ik moest Florus gewoon in de gaten houden. Aan hem merk ik gelukkig ook helemaal niks. Die bolle buik, zou die onstaan zijn omdat ze minder at? Die is nu ook bijna weer normaal, maar ze zit af en toe te 'drukken', alsof ze moet poepen (mijn interpretatie) en dan zie je ook de buik.. euh.. 'golven' als het ware. Dan gromt/bromt ze, en begint meteen te likken daarachter. Weet niet of het pijn is, of dat ze geïrriteerd is door alles de afgelopen tijd.

Ze heeft geen andere medicatie erbij gekregen (nog) maar ze noemden toen dat ze diarree zou kunnen krijgen. En dat heeft ze ook. Ik kom ook slijmpropjes tegen... net ook - op mijn kleed. Er zat heeeel iets groen/bruin in... is dat normaal? Heb dat ook nagevraagd, en volgens de assistente had dat te maken met 'nachtkeutels'. Pfff, wat kun je je toch zorgen maken om die kleintjes he?

Ik zal haar in ieder geval insmeren met vaseline, dat lijkt mij inderdaad prettig voor haar. Zou het allemaal ook kunnen komen omdat haar nieren niet goed werken??

Ik ga morgen weer met haar naar de DA. Hoop dat ik op tijd weg mag van mijn werk.

Ben benieuwd wat ze zeggen.

Geplaatst:

Hmm… weer zo’n ‘rare’ dosering.

En uit onderzoek is gebleken dat het spreiden van de dosis panacur geen zin heeft net zoals overdoseren of het verdubbelen van de dosis.

De kans op besmetting van de partner is net zeer groot… Maar ze zijn dan passief drager en geen actieve op dat moment waardoor je geen symptomen ziet. Bij een verlaagde weerstand kunnen ze wel actieve EC krijgen en dus ook de symptomen.

Standaard wordt deze normaal ook 2 weken behandeld met panacur. Het lijkt me een goed idee om hem alsnog een kuurtje van 2 weken te geven.

Slijm duidt op de aanwezigheid van parasieten of slechte bacterieën in de darmen of het is een teken dat de darmen stilliggen of hebben stilgelegen. Maar het is dus niet normaal. Slijm hoort ook niet bij nachtkeutels oftewel blindedarmkeutels.

Dus een keutelonderzoek lijkt me nog steeds geen slecht idee.

Wat jij omschrijft bij het plassen klinkt toch weer een beetje als een mogelijke blaasontsteking. Als je haar op een kale bodem laat plassen, kan je het met een spuitje opzuigen en dat meenemen naar de DA.

Nierproblemen is idd ook een mogelijkheid. Al dan niet veroorzaakt door EC.

Maar om nierproblemen te diagnosticeren heb je röntgenfoto’s en een bloedonderzoek nodig. Een blaasontsteking uitsluiten (of vaststellen) is een stuk makkelijker en lijkt me een goede eerste stap.

Persoonlijk twijfel ik ook wel aan de diagnose van EC. Zeker als dat urineprobleem ook in het begin het grootste probleem was, snap ik niet dat ze andere dingen niet eerst hebben uitgesloten, maar het meteen op EC hebben gegooid.

Daarnaast hoor je bij EC normaal na een paar weken al een duidelijke verbetering te zien en die heb je hier niet.

Succes morgen bij de DA en beterschap voor Emma!

Geplaatst:

Nee, goed is het niet!! Kom net terug van de DA. Emma blijkt in 3 weken tijd 0,7 kg kwijt te zijn. Ze weegt nu maar 2 kg. Ik heb een discussie gehad met de arts... Hij keek nu naar haar ogen en vond het witte wat geel. Nu denkt hij dus ineens aan de lever. De asistente zei dat Panacur bij EC pas zichtbaar werkt na 2 maanden.... ik zei al dat ik bijna een maand bezig ben, dat ze géén symptomen heeft als tollen/draaien met de nek enz. Alleen de blaasverlamming. "Oh", was haar antwoord. Ze komt ook wat zwakker over maar sleept niet met poten enz. Maar als ze zo veel afvalt lijkt dat me ook niet iets wat je sterkt maakt. Terwijl ze ontzettend goed eet.... maar als alles gewoon zomaar door haar lijf floepst, en het zet niet aan ergens..... Ik heb nu antibiotica meegekregen (Sulfatrim drops, 0,5 ml 2x daags) Panacur moest ik blijven geven. Ik vroeg zelf of ik dan niet minder Panacur moest geven nu ze minder weegt. "Ohja.. dat was misschien wel zo..." Daar moet ze nu dus 0,8 ml per keer van hebben, ipv 1,5ml. Volgens hem was 6 jaar een waardige leeftijd en als het na een week niet veel beter ging was het misschien zaak om te kijken of haar leven wel zoveel zin had op deze manier. Ik heb wel gevraagd of ze nog haar ontlasting/urine wilde nakijken, maar dat hoefde niet. Volgens hem was Panacur ook een ontwormingsmiddel. Ik weet het nu even echt niet meer. Ik heb hem dus ook vertelt dat ze slijm poept, en dat dat duidt op parasieten/bacteriën in de darmen (dankjewel Zwarte Panter), of dat ook gepaard gaat met leverproblemen. Volgens mij komt het er gewoon op neer dat hij eigenlijk geen flauw idee heeft van wat ze mankeert. Wat moet ik nou doen?? Na de eerste week was ze een ons aangekomen, toen had ze ook net die ciseral en dat andere (weet de naam echt niet meer....) gehad. Help help help!!! Word hier erg verdrietig van.

Geplaatst:

Als je je er zelf niet goed bij voelt. Zou je ook altijd voor een second opinion kunnen gaan.

Waarvoor hebben ze uiteindelijk de AB gegeven?

Panacur is idd ook een ontwormingsmiddel. Maar er zijn meerdere dingen die problemen kunnen geven. Oa. andere parasieten die panacur niet aanpakt, een volledige verstoring van de darmflora,... Dingen waarbij een labo onderzoek wel duidelijkheid kan geven.

Urineonderzoek om een blaasontsteking vast te stellen is iets van niks. Gewoon een stickje erin leggen en aflezen... Dus ik snap niet zo goed dat ze dat niet doen. Al is het maar om iets uit te sluiten.

Tja, als ze aan de lever denken (hoewel ik zo te lezen eerder het idee krijg dat ze het gewoon niet meer weten) moeten ze een algemeen bloedonderzoek doen om die diagnose te stellen. Gewoon iets roepen, daar helpen ze je konijn en jou natuurlijk niet mee vooruit.

Een bloedonderzoek is natuurlijk ook geen slecht idee. Mss komt daar wel iets uit.

Het op de leftijd gooien vind ik maar slap. Een konijn kan een stuk ouder worden dan 6. Daarbij is het erg duidelijk dat dit konijn iets mankeerd... aleen wordt het tijd dat je er achterkomt wat er precies scheelt. Zodat je het correct en volledig kan behandelen.

Succes!

Geplaatst:

Nou, hij zei iets van; "als het is wat jij denkt, dan zou de AB kunnen helpen." Maar.... HIJ hoort toch te weten hoe en wat? Ik zei dat ik dacht aan een blaasontsteking, of bacteriën in de darmen of zoiets. Dat ik het gek vond dat de lever dit anders allemaal kon veroorzaken.

Ik zei ook tegen hem dat 6 jaar niet oud was...

Ik ga morgen bellen met de dierenkliniek in Lichtenvoorde. Mijn collega heeft daar goede konijnervaringen mee. En deze stond ook in de bunnybunchlist. Ik ga zeker voor een second opinion, want ik ben het nu een beetje beu zo. Ik denk ook dat de DA gewoon totaal geen idee heeft...

Nogmaals bedankt voor het meedenken. Ik zal wel laten weten hoe het in Lichtenvoorde ging. Hoop dat ik morgen gelijk terecht kan.

Geplaatst:

Hey,

Mijn konijntje is besmet met de e. cuniculi parasiet. Ik geef ze nu al een week Panacur en ze verbetert een beetje. Af en toe zit ze beetje rechter.

Vandaag ben ik te weten gekomen dat ik zwanger ben, super blij natuurlijk maar ik maak me nu heel erg veel zorgen...

Is e. cuniculi gevaarlijk voor de mens en dan meer bepaald voor zwangere vrouwen?

Heb ze nu al en week lang constant ververst en eten en drinken gegeven (want ze eet niet meer uit zichzelf), ben er dus echt wel aan blootgesteld...

Als het besmettelijk en gevaarlijk is, zal ik ze moeten wegdoen :(

Grtjs

Geplaatst:

Ik heb eigenlijks niets toe te voegen aan de uitleg van Zwarte Panter. Ik dacht van in het begin net hetzelfde, nl dat ze nogal snel tot diagnose EC gekomen waren... het was een kwestie van of een héle goede of een hele slechte DA. Nu je meer info gegeven hebt, blijkt helaas het 2e... En ik vraag me dan ook af hoe hij überhaupt wel op EC komt, maar het niet nodig vindt om een urine-onderzoek te doen...

Ik denk dat je er idd goed aan doet om voor een second opinion te gaan. Succes en laat ons zeker weten hoe het ging!

@Lut: EC is niet besmettelijk voor de mens

Geplaatst:

I.v.m. besmettelijk voor de mens.

Ik heb dit vorig jaar met meerdere DA'en en mensenartsen besproken. Dit omdat mijn konijn net met EC gediagnosticeerd was en ik met nieuwjaar bezoek kreeg van een ernstig ziek iemand met extreem lage afweer.

Daaruit kwam dat het idd besmettelijk kan zijn naar mensen. Maar dan enkel naar mensen met een zéér lage afweer. En volgens één DA waren er idd enkel gevallen bekend van mensen met aids.

Als gewoon persoon al dan niet zwanger zou je normaal echt geen risico lopen.

Geplaatst:

Dankjewel voor de reacties... Echt lief...

Maak me echt wel zorgen, heb het al aan dierenarts gevraagd maar die kon mij niet echt een sluitend antwoord geven.

Ik had ook al gelezen dat het gevaarlijk is voor mensen met aids maar de artikels blijven vrij vaag en spreken ook over 'verminderde weerstand' en ik denk dat als je zwanger bent dat je sowieso vatbaarder bent voor ziektes. Konijnen geven het ook door via de baarmoeder dus dat maakt me nog meer ongerust...

Alleszins, mochten jullie van iemand de zekerheid krijgen dat het geen kwaad kan ... Dat zou echt een enorme opluchting zijn...

Grtjs

Geplaatst:

Ik, ik heb het gevraagd, hij had nog nooit van EC gehoord, maar zal het opzoeken. Je zal wel nog even geduld moeten hebben, hij zit met nachtdienst. Normaalgezien heb ik ergens morgen het antwoord wel.

Geplaatst:

Ben vanmorgen dus bij de kliniek in Lichtevoorde geweest. Wat een geweldig lieve mensen daar. Om een lang verhaal een beetje kort te maken.... ze hebben bloed afgenomen, morgen zou ik een urinemonster af moeten geven.... maar na de röntgenfoto's hoeft dat dus niet meer. Hij zei dat ze óf een grote tumor óf een buik vol vocht had. Allebei een hele slechte prognose. Met een naald haalde hij een spuit vol viezigheid eruit. Mijn nijn zit vol met dat spul. Het gaat naar de lab, dan weet ik in ieder geval wat het is geweest, maar beter wordt ze niet. Haar darmen worden hier heel kleverig van en plakken aan elkaar, ze heeft daar erg veel last van. De blaas kon hij helemaal niet voelen, omdat alle organen omhoog worden gedrukt door de maag. Het feit dat ze heel veel en graag eet, en ook zo snel afvalt laat zien dat het echt niet goed is. Ze is nu weer thuis, maar we zullen morgen wel een afspraak moeten maken om haar in te laten slapen. Nog een avondje lekker verwennen. Bah. Heb alleen maar zitten huilen daar.

En nu maak ik me ook zorgen om haar partner... Florus is straks alleen buiten. Gaat dat goed? Moet ik nou een nieuw vriendinnetje voor hem zoeken? Of zullen we hem vaker naar binnen doen om extra aandacht te geven? Ik vind het voor hem ook sneu...

Geplaatst:

Vaker naar binnen toe met een wintervacht is niet zo'n goed idee...tenzij je hem met veel geduld van koud naar een minder koude ruimte (schuur) > naar de onverwarmde hal (bijv.) en dan uiteindelijk in bijv. de keuken wil houden...

Maar goed, dan ben je al weken verder...

Dan is het misschien een beter idee om Floris in het voorjaar te koppelen..

MAAR

Belangrijker is om je nu eerst op het heden te richten...

Want wat jij te horen hebt gekregen is niet fijn en heeft tijd nodig..

Tijd die je niet krijgt...die er niet lijkt te zijn..

Verwen je konijn nu het nog kan...morgen wordt een verdrietige dag als ze inderdaad een spuitje krijgt...Tuurlijk ben je daar verdrietig van !

Ik kreeg ook echt zo'n 'HÈ ???' toen ik je bericht las...

Wat een bizarre ommezwaai ineens..

Geplaatst:

Nee, klopt, we hadden zelf ook bedacht dat dat niet zo'n geweldig idee was. En inderdaad, een nieuw nijntje komt er pas als het warmer wordt. Dat wordt dus extra vaak voor de ren zitten met de skipak aan de komende tijd. Ja, het is een droevige dag. Vind het zo een raar idee dat ik degene ben die beslist over haar leven. Of misschien moet je het anders bekijken - gelukkig maar dat die beslissing gemaakt kan worden?? Anders zat ze nog veel langer te lijden. Maar het voelt gemeen. Ik was er al een beetje bang voor, het voelde allemaal niet goed. Kwam al huilend de spreekkamer binnen... een andere uitslag was prettiger geweest, maar het is niet anders. Ben toch blij dat ik een second opinion heb laten doen.

Bedankt voor alle reacties.....

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .