Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Geplaatst: (aangepast)

Hoi allemaal,

Ik ben Lisette en heb sinds januarie twee heerlijke nijntjes, een vlaamse reus chico en een groot lotharinger Foxy.

Foxy is een grote ondeugt en heeft dus ook een week geleden ontdekt dat ze over mijn afzetting kan springen.

Omdat ze bij mij buiten zitten en ik ze graag genoeg beweging geef kunnen ze altijd naar buiten.

Madam springt nu dus ook regelmatig over het hekje (ze kan dan nog de tuin niet uit hoor). Dit weekend zijn we zaterdag middag weggegaan en zondag avond thuis gekomen.

Toen we naar de konijnen liepen lag foxy er nogal raar bij, lang getrekt met haar hoofdje in een gekke houding en een grasprietje in haar mond.

De hond sprong zoals altijd op haar af maar ze bleef roerloos liggen. Dat laatste is eig het vreemdst ze is nogal pittig en loopt meestal van de hond weg.

Mijn vriend liep naar haar toe en ze bleef nog steeds liggen. Dit isnog vreemder want ze laat zich niet gemakkelijk vangen zeker niet aan de andere kant van het hekje. we hebben haar even binnen gezet om dr te observeren en wat opviel was dat ze haar kopje wat scheef houdt. Ik alles gekontroleert op breukjes of wondjes we d8ten dat ze miss gevochten had met een kat of dat ze miss bij de sprong over het hekje verkeerd terecht is gekomen.

Ik kon niks vinden ze at ook alleen liet ze na een tijdje wat brokjes uit haar bekje vallen.ze werd wel weer actiever en daarom heb ik haar terug gezet. Toen ik wakker werd vanochtend was er niets verbeterd.

Ik heb meteen de dierenarts gebeld en daar heb ik 1,5 uur met haar gezeten. We hebben haar tanden nagekeken maar daar was niets mis mee.

Toen d8t de dierenarts aan een af en toe voorkomend gebrek dat de kiezen inplaats van naar boven naar ondergroeien waardoor druk kan ontstaan tegen de onderkaak en tegen haar oogje. We hebben dus rontger foto's gamaakt. Het leek hier op al was het niet geheel duidelijk hij stuurt een foto via mail naar een collega die hierin gespecialiseert is en wachten nog op antwoord.

Nu zit ik weer met haar thuis en heb haar binnen om te kijken of ze eet en ontlast. Wat ze nog niet gedaan heeft op dit moment ze zou voor 3 uur gegeten en ontlast moeten hebben. Op dit moment licht ze voornamelijk in het hok en hupt af en toe naar het water waar ze dan een paar likjes van neemt om vervolgens weer terug te gaan liggen.

Ze heeft nog niet omgekeken naar haar voer. Als ze om 3 uur niet gegeten heeft moet ik terug en krijg ik dwangvoeding voor haar.

Volgens de dierearts die haar pijnstiller gegeven heeft om te controleren of het idd de tanden waren zou ze na die pijnstilling dus actiever moeten worden en moeten gaan eten. Wat ze nu nog niet doet en ik ben nu al een uur thuis. (mijn konijnen eten altijd als ik ze wat voorzet) en ze is extreem rustig. Haar kopje is nog schuin.

Nu las ik in eerdere topics iets over E.cuniculi en ben gaan googlen. Ik kan helaas nergens echt een verloop van het ziekte beeld zien. Ze at gister dus nog en eergister was er helemaal niets te zien. Tot nu toe kan ik niets zien aan haar achterhand of iets dat duidt op nierproblemen.

Ik d8t miss aan trauma aan het hoofd of nek maar ook dat hebben de rontger fotos uitgesloten.

Haar oren waren ook schoon dus ik denk dat E. cuniculi best wel eens de oorzaak kan zijn. Ben ik er dan "vroeg" bij want mijn nijn rolt niet om of valt opzei maar haar hoofdje staat ook maar een klein beetje scheef.

Of kan het ook iets heel anders zijn?

Iemand een idee? Sorry voor het lange verhaal maar ik wil voor dat ik naar de dierenarts ga een indicatie hebben dan kunnen we samen erover na gaan denken.

Ps. dat eten uit de mond laten vallen kan dat ook een symptoom zijn van E.cuniculi? dat was namelijk de reden dat we aan de tanden dachten

alvast bedankt

lisette

aangepast door kelly1986
Geplaatst: (aangepast)

Wow, wat een verhaal, kan best zijn dat ik wat gemist heb hoor :$

Maar E cuniculi is inderdaad wel een mogelijkheid.. Ik weet het niet precies, ik heb er ervaring mee maar weinig verstand van, ik kan je niet zoveel over het ziektebeeld en verloop daarvan vertellen. Maar zoals je misschien al gelezen hebt, wordt EC behandeld met zes weken Panacur. Panacur wordt niet door het lichaam opgenomen en is dus niet schadelijk. Ik denk dat je het beste zo snel mogelijk met Panacur kunt beginnen, baat het niet, schaadt het niet.

Gelukkig zijn er genoeg mensen die er meer verstand van hebben dan ik.. Er is dus vast wel iemand hier die je meer kan vertellen. Je zou misschien ook contact op kunnen nemen met de Wilhelmina kliniek in Utrecht, die zijn heel kundig wat betreft konijnen en hebben de nodige ervaring met e cuniculi. Heel veel succes en ik hoop dat Foxy snel beter wordt!

edit; Ik heb je verhaal nog eens gelezen, ze eet niet zie ik? Je zou haar buikje kunnen masseren, dit helpt vaak wel (een beetje).

aangepast door Dollie
Geplaatst:

Bedankt

Op dit moment denk ik dat ik zoiezo terug moet om 3 uur naar de dierenarts voor de dwangvoeding ik bel dan even een half uurtje van te voren om E. cuniculi te bespreken en even kijken of foxy dan wel of niet mee moet naar de dierenarts. Dan neem ik alle info die ik gevonden heb mee en bespreek het even met de dierenarts. Als het geen kwaad kan om de medicatie te starten dan gaan we dat gewoon doen.

Geplaatst:

ow nog iets: ik vind dat het lijkt alsof haar wangetjes (onder/naast) haar onderkaak gezwollen lijkt. De dierenarts vond van niet nou zou het komen omdat ze door de pijn haar hoofdje meer laat zakken als normaal maar nu ik kijk naar ander foto's valt dit toch weer op.

Geplaatst:

Misschien eens naar een andere dierenarts gaan voor een second opinion?

Bij een scheef hoofdje denk ik ook altijd meteen aan EC, omdat dit vaak een symptoom is. Ik geloof niet dat er een vast ziekteverloop is bij EC, omdat het allerlei mogelijke symptomen heeft, wat bij ieder konijn kan verschillen. Sommige beestjes raken verlamd aan de achterhand, sommige krijgen een scheef kopje en weer andere raken compleet hun balans kwijt waardoor ze niet of nauwelijks nog overeind kunnen komen en gaan tollen om hun eigen as.

Hoe dan ook, panacur kan geen kwaad dus ik zou dit persoonlijk als de wiedeweerga gaan halen en toedienen voor het geval het wƩl EC is. En ik zou je andere konijn hiermee ook gaan behandelen, preventief, gedurende een periode van 6 weken. Hiermee maak je eventuele andere wormen ook onschadelijk. Maar dat is wat ƭk zou doen, of je konijn ergens anders last van heeft, weet ik niet. Maar nu zou je iig wel de EC aanpakken, waar je het beste snel bij kan zijn.

Geplaatst:

Dat is wat ikzelf ook al in gedachten had. Ik ben net even naar de dierenarts gegaan en heb daar informatie achetr gelaten over EC helaas had de dierenarts het te druk om even te overleggen maar ik heb nu dwangvoeding dat ga ik nu toedienen en om 6.45 weer met haar terug naar de dierenarts om te overleggen en de behandeling voor EC te starten

Geplaatst:

Torticollis (een scheef hoofd) is idd Ć©Ć©n van de symptomen van EC.

MAAR er zijn nog veel meer oorzaken van Torticollis...

Onderandere een trauma van het gezicht, hoofd,...met hersenletsel....en dat kun je dus niet zomaar op een rontgenfoto vaststellen.

Inname van vergif is nog een mogelijkheid...staan er in de tuin planten die giftig zijn voor konijnen, waar ze dus bij is kunnen komen door over de afzetting te springen? Planten waaraan je ziet dat er geknaagd is? Of heb je (of een buurman ofzo) pas gesproeid met insecticide ofzo??

Ik noem maar een paar dingen op...

Ik ga zo meteen je tekst nog eens helemaal doorlezen als het hier wat rustiger is (zit momenteel met een peuter op mijn shoot en dat gaat niet zo goed samen).

Geplaatst:

ooronsteking is ook heel goed mogelijk dan is ze een sterren kijker.

In zulke gevallen behandelen artsen ab en panacur gezamelijk om en ooronsteking en ecuniculi uit te sluiten.De schepe kop kan ze wel over houden als het ooronsteking is.

Vraag naast dwang voeding ook om pijnstilling en siseral als ze niet keutelt.

Van pijnstilling gaan ze vaak met een 20 minuten weer eten.

Geplaatst:

Ik vind toch echt dat ze een gezwolle kopje heeft, nu pruttelt ze ook een beetje het doet me ook denken aan een allergie aanval (ik heb daar zelf veel last van) iets van opgezwolle slijmvliezen dan ofzo. dus misschien is het toch vergiftiging dan.....

Ik heb haar net voor het eerst dwangvoeding gegeven en een middeltje om de darmen op gang te krijgen vlak hierna heeft ze gelukkig wel alweer wat gekeutelt de keutels zien er gewoon goed hard uit wel iets kleiner dan normaal.

Pijnstilling heeft ze gehad maar is daarna niet meer uitzichzelf gaan eten.

Geplaatst:

@ zwarte panter, er staan margrietjes die kunnen giftig zijn maar daar heeft ze niet aan gegeten, verder boterbloemen maar ook hier eet ze nooit van en zover ik kan zien heeft ze dat ook niet gedaan op dit moment. Ik heb wel een week of 5 geleden het gras bemest en in die bemesting zat ook onkruid verdelger. Dus misschien dat het dat zou kunnen zijn al heeft ze daarna wel vaker van het gras gegeten (zie ik t niet meer liggen wat ik gestrooit heb het heeft dan ook vaak geregent) . Bedenkt me nu wel dat het natuurlijk kan opstapelen als er dan toch van dat spul nog in t gras zit dat er in eerste instantie niet iet shoeft te gebeuren maar na opstapeling wel......

Geplaatst:

Jeetje, wat een verhaal, ik hoop dat je er snel achter komt wat het is. Ikzelf heb ooit een cavia gehad, die ineens een scheef koppie had, en dat bleek achter af een hersenbloeding te zijn geweest. Je ziet niets aan haar ogen, dat die snel heen en weer gaan?? Sorry dat ik verder er ook geen verstand van heb, kan alleen ervaringen vertellen, hopelijk dat de da vanavond al wel iets start van medicatie, dat als het dat andere is, er zo snel mogelijk iets aan gedaan wordt. Veel sterkte.

Geplaatst:

623729312_5_-tei.jpeg

hier een foto van haar kopje, ik til t iets omhoog daardoor lijkt t misschien iets erger maar dat stuk vel is hangt wel ineens zo dik langs haar kopje terwijl ze altijd een smal koppie gehad heeft

616169651_5_uT4P.jpeg

Geplaatst:

Ze ziet er idd niet zo goed uit...

Hmm...bij giftige planten, heb ik het echt over giftige planten, zoals blauwe regen, goudenregen, bereklauw, vingerhoedskruid, taxus,...

De reden dat ik niet onmiddellijk aan EC denk, is omdat ze ook echt ziek is en niet wilt eten... Dat kan ook bij EC, maar dan zit je met stasis (nog een symptoom van EC) en ik vermoed dat de DA wel naar haar darmen heeft geluisterd?

Dus ik zou even nakijken of er niks echt giftigs is waar ze mogelijk aan gekund heeft...

Zijn tandproblemen (of een abces in die regio ofzo) volledig uitgesloten?

Euhm... voel anders voor de zekerheid ook eens in haar nekje net achter haar oren of het niet koud aanvoelt...

Geplaatst:

Nee ik heb maar een paar planten in de tuin de meetse zijn veilig, ik heb rozen gladiolen (waar ze niet aan gegeten heeft en nooit doet) een wilge boompje een pruime boompje margrietjes gebrokenhartjes (hiervan weet ik niet of ze giftig zijn die heeft ze wel al eerder eens gegeten maar deze keer niet) en een bepaald soort grondkruipertjes maar daar eet ze ook niet aan (ook niet gedaan nu).

Ze voelt niet koud aan.

En hij heeft met een tangetje haar bekje opengemaakt om haar tanden en bekje na te kijken verder zei hij dat een abses ofzo te zien zou zijn op de rontger dat was niet het geval dus ik denk dat we tandproblemen echt uit kunnen sluiten. (op dat ene probleem na dat de wortels misschien naar onder groeien daar leek het een beetje op dus dat is hopen dat hij een mailtje terug heeft van zijn collega)

Ik denk dat ik maar eens goed met de dierenarts moet overleggen

Het iriteert me wel een klein beetje dat ik vanmorgen al aangaf dat ze wat gezwollen was en hij beweerde dat het echt niet zo was en de zwelling nu alleen maar gegroeit is. Maargoed nu kan hij dat ook niet meer over het hoofd zien. Als er niets uitkomt ga ik morgen naar een andere dierenarts.

Geplaatst:

De zwelling wordt groter?

Ik zou inderdaad eens goed met je DA overleggen.

En ik weet niet waar je woont, maar anders kan je mss eens contact opnemen met Dierenkliniek Wilhelminapark in Utrecht, Ć©Ć©n van de meest kundige op gebied van konijnen.

Geplaatst:

ik vind het wel een beetje vreemd dat je DA bij een scheve kop niet meteen aan een oorprobleem denkt. (midden)oorontsteking bijvoorbeeld veroorzaakt zoiets en komt wel eens voor bij konijnen. ook van een pasteurella infectie kan een konijn torticollis krijgen, maar dan had je nijn nu of een tijdje terug ook een snotneus gehad moeten hebben lijkt mij.

Als je het niet vertrouwd zou ik inderdaad ook naar een andere DA gaan. Degene waar je nu heen gaat, staat die op de lijst van konijnkundige DA's?

Geplaatst:

Hmm...ik dacht gelezen te hebben dat een middenoorontsteking uitgesloten was...

Maar...een middenoorontsteking kan niet uitgesloten worden door gewoon in de oren te kijken...dat is namelijk niet zomaar zichtbaar.

Maar...langs de andere kant is een middenoorontsteking wel zichtbaar op rƶntgenfoto's...

Op welke manier is een middenoorontsteking uitgesloten als mogelijke oorzaak?

Geplaatst:

Tjee, zelfs wij concluderen via een foto dat je beestje er slecht en opgezwollen uitziet...Vreemd dat een DA dan keihard beweert dat dat niet zo is...Mijn theorie is altijd dat jijzelf je beestje het beste kent, zowel qua uiterlijk als karakter. Als jij denkt dat er iets afwijkends te zien is in gedrag/uiterlijk, dan heb je vaak ook gelijk.

Geplaatst:

Midden oorontsteking was al uitgesloten dat was het eerste waar hij naar gekeken heeft. Toen ik net aankwam zei hij dat wat ik allemaal noemde ook was waar hij aandacht maar omdat dat van die tanden ook een oorzaak bleek te zijn wou hij even afwachten.

Uiteindelijk weten we niet wat het is geweest.....

Want op de terug weg van de dierenarts die mij net medicatie had gegeven tegen E.cuniculi en antibiotica voor evt toch middenoorontsteking. Kreeg Foxy enorme stuiptrekkingen met geluidjes en had ik al een zwaar voor vermoeden thuis heb ik haar meteen in haar hokje gelegt waar ze nog een paar keer enorm hard naar voren sprong tegen de tralies aan en dan neerviel totdat ze omviel en na een paar stuiptrekkingen is overleden.

Helaas was de dierenarts telefonish niet meer berijkbaar maar morgen vroeg ga ik even overleggen over mijn mannetjes konijn dat ik hem voor de zekerheid behandel tegen E.cuniculi. En wat ik met haar lijkje moet doen. Omdat we er dus niet achtergekomen zijn wat het was ben ik bang op evt besmettingen dus moet ik haar lijfje zo ver mogelijk bij hem weghouden. Hij is op dit moment trouwens spring levend.

ps weet iemand of die ecuniculi ook op honden overgedragen kan worden?

nog bedankt voor het medenken, :( een verdrietig baasje

Geplaatst:

Ach, nee toch! :frown: Wat verschrikkelijk! Aan jou heeft het niet gelegen, je hebt heel hard je best gedaan voor haar!

Joy (die waarschijnlijk ook EC had) is eigenlijk net zo overleden.. Ik had hem toen al in mijn armen en hij begon opeens te schokken, allerlei stuiptrekkingen.. Toen verstijfde hij, werd hij weer slap en was het gebeurt. Ik weet niet wat dat zegt hoor.. Maar wel apart..

Je kunt Chico trouwens inderdaad het beste maar een aantal weken Panacur geven, voor de zekerheid. Kan toch geen kwaad verder.

Jeetje zeg.. Heel veel sterkte.

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .