Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Geplaatst:

Hey goeie avond,

Ik ontdek net toevallig bij sherrif dat er een klein wit wormpje op een keutel zit. De keuteltjes zijn klein hard en vrij droog. Ze gedraagt zich de laatste tijd een beetje "luier" dan normaal, maar dacht dat dit met het weer te maken had. Ik heb net gelezen dat er meteen actie ondernomen moet worden. Hoe groot is de kans dat Shief ook wormpjes heeft, is het besmettelijk en waar komen ze vandaan? Ze zijn beide in geënt en zij niet buiten geweest. Hoeveel haast zit er bij? Moet ik vanavond nog aan de bel trekken of kan ik morgen vroeg naar de dieren arts gaan?

Ze eet gelukkig wel en heb ook het idee dat ze iets vermagerd is.. maar verder wel nog een gezond gewicht.

Alle info tips zijn van harte welkom..

Als ik sherrif naar de DA breng, moet ik Shief dan ook meteen laten checken? ( lijkt me logisch van wel eigenlijk.. al is het maar preventief.. )

Is het dodelijk.. als je er tijdig bij bent??

Geplaatst:

Het ontsmetten van het hok, is daar speciaal spul voor waar ik naar kan vragen?

Ik zal de DA zometeen bellen voor panacur. Zal ik ze voor de zekerheid allebei laten checken bij de DA?

Geplaatst:

Ik heb vanochtend met de DA gebelt, die eerst niet aan wou nemen dat het om wormen ging, omdat het zo zeldzaam was.. Maar het achterwerk is schoon, ze zijn niet buiten geweest en zo ver ik kan zien geen vliegen hierbinnen. Ze zijn tevens ook ingeënt.. Ga nu langs de DA, die hadden gevraagt om toch langs te komen, ook om de nijntjes te wegen en om de kuur te starten..

Meteen langs de drogist dan om detol te halen :)

Bedankt voor het advies!

Geplaatst:

Goed dat je gebeld heb. Het komt weer helemaal goed hoor, wormpjes is niet zo erg en makkelijk te behandelen.

Als je zeker wil zijn kan je en paar keutels meenemen voor mestonderzoek?

Oh en inenten heeft helemaal niets met wormen te maken hoor.

Geplaatst:

Net terug van de DA, daar zijn ze ffies gewogen, de dame en heer zitten op goed gewicht :D Tevens een panacur kuurtje meegekregen. Keuteltje met wormpie ( wat nu verschrompelt was ) meegenomen, maar DA zegt dat die van buitenaf er op gekomen moet zijn.. beetje vreemd want dan heb ik wormen in de bank zitten...

We zien het binnen een paar daagjes als de kuur gedaan is..

Alleen ben ik 1 ding vergeten te vragen.. Sherrif krijgt 2 ml en shief 1,6 ml panacur.. Ik heb er twee spuitjes bij gekregen om het te geven. Maar moet ik dat in 1x in het bekje spuiten of langzaam beetje bij beetje dat ze het rustig weg kunnen slikken?

Geplaatst:

Sherrifke, wil je aub een andere DA zoeken? Deze weet niet waarover hij spreekt nl!!!

Als je konijn ooit een ernstig probleem heeft, dan zal hij je niet kunnen helpen!!!

Geplaatst:

Dit is al de tweede DA waarvan ik het idee krijg dat ze meer gespecialiseerd zijn in honden en katten, en van kleine dieren praktisch geen kaas gegeten hebben..

Ik vind het erg moeilijk om een DA volledig te vertrouwen, aangezien er altijd tegenstrijdige antwoorden gegeven worden.. door verschillende "gespecialiseerde" DA's

Zo zit ik momenteel te twijfelen of ik sherrif wel of niet moet laten sterriliseren...

Maar Caroline, twijfel je ook aan de hoeveelheid panacur dat ik de konijnen moet geven? Dit is aan de hand van hun gewicht bepaald..

Ze hebben me niks gezegt over een herhalings kuur na 14 dagen.. dit heb ik zelf wel tersprake gebracht.. Ik kan dan gewoon terug komen om nog wat spul te halen..

Geplaatst: (aangepast)

Ik kijk even de dosering na voor je, maar dan moet je me wel de exacte concentratie geven...die verschilt nl...

Wat staat er in de bijsluiter?

Sowieso moet je panacur 5 dagen geven, dan 10 dagen niet en dan weer 5 dagen. De reden: een wormbesmetting gebeurt in 1 keer...bv konijn eet bepaalde groente waar eitje opzaten. Die ontwikkelen zich in wormen en die hebben een bepaalde levensduur. De "klassieke" worm die bij konijnen voorkomt leeft ongeveer een maand. Na een maand leggen die wormen eitjes en dan sterven ze. Na een paar dagen komen die eitjes weer uit, worden een veelvoud van de oorspronkelijke wormen en het proces herhaalt zich. Tenzij je konijn dus ondertussen weer groen eet en zich herbesmet, leeft er 1 cyclus wormen in het lichaam. Panacur werkt alleen tegen de wormen, de eitjes kan panacur niet doden. Om zeker te zijn moet je dus herhalen en om een eventuele 2e besmettingdhaard met een andere levenscyclus aan te pakken en omdat wormen resistenter blijken te zijn tegen panacur moet je het 5 dagen geven ipv 2-3 dagen zoals vroeger werd gezegd.

aangepast door Caroline
Geplaatst:

Sherrif is 2,14 kg en Shief 1,4 ( ongeveer.. )

Dus dan is 2 ml voor sherrif te veel.. en voor shief 1,6 ml ook..

Ik geeft ze liever wat minder dan..

Ben ik blij met jullie!!

De DA waar ik vandaag geweest ben is de DA die me ouders voor onze labrador hebben.. daar gaat ie heel goed mee om, ook altijd geintereseerd en zo.. dus dacht laat ik hem ook es een kans geven... hij staat nogal bekent om zijn dure tarieven..

Maar ben blij dat ik er nu achter ben gekomen, nu het om een "kleiner" probleemje gaat..

Iemand nog suggesties voor een konijnen DA in het Zuidelijke Heerlen?

Geplaatst:

Er zit geen bijsluiter bij. Ze hebben een klein flesje gevult en het enige wat op de sticker staat is:20.00 x panacur susp. 2,5%

is dat wat je bedoelde met exacte concentratie

Geplaatst:

20 - 25 mg panacur per kilogram lichaamsgewicht.

Bij vloeibare panacur 2,5% is dat 0,8 - 1 ml per kg lg

Je kan beter net iets meer dan iets minder geven. Panacur wordt niet door het lichaam opgenomen en overdoseren is zo goed als onmogelijk.

Geplaatst:

Dan kan ik de dosering van 2 ml voor sherrif aanhouden. die is iets meer dan 2 kg namelijk. en voor shief dan 1,6 ml..

Ga het zometeen es proberen.. denk dat ik wel wat verzet kan verwachten :)

Hartstikke bedankt Caroline!! :D:D

Geplaatst:

Pfff nou... de eerste dag van de kuur zit er op... Met pijn en moeite is de eerste dosis naar binnen gegaan. Er is natuurlijk hier en daar een beetje geknoeid.. mijn hals is bij een ontsnappingspoging van sherrif flink begaaid en die zal me de komende dagen niet meer aankijken, zo ontzettend aan het mokken en brommen was ze..

Maar we weten waar we het voor doen..

Ik ga de kooi zo ontsmetten en ze beide lekker verwennen met groente en fruit..

:D

Geplaatst:

Ik hou bij hoe laat ze de kuur hebben gehad. Dan weet ik wanneer ik wat bd keuteltjes kan verwachten.

Gelukkig een weekje vakantie nu.. kan ik het goed in de gaten houden :D

Geplaatst:

Sherrif heeft net voor het eerst op het toiletje gezeten om te keutelen.

Na haar boodschap meteen gaan kijken en nu komen er toch al behoorlijk veel wormpjes naar buiten. Nog geen blinde darm keuteltjes, maar gewone ronde harde keuteltjes. Heb het toiletje meteen vervangen met een schone... Shief wil nog wel es uit het toilet eten..

Maar een belangrijke vraag die onbeantwoord blijft is toch wel hoe ze er aan komen? en wat kan ik in de toekomst doen om te voorkomen dan 1 van de 2 weer wormpjes krijgt..

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .