Rezuri Geplaatst: 16 maart 2009 Geplaatst: 16 maart 2009 Heb nu verschillende dingen gelezen/gehoord. Vind het een beetje lastig.Heb nu een rammetje en een voedstertje (broer en zus), heb ze na 3 maanden uit elkaar gezet.Nu wil ik ze dus allebei laten helpen, echter, net gebeld met dierenarts assistente en zij zei van dat ik het beste alleen het rammetje kon laten helpen omdat het een best wel zware ingreep is voor het voedstertje.Maar ik heb ook gelezen dat als je 1 van de 2 laat helpen, dat de kans groot aanwezig is dat 1 van de 2 dan door een hel gaat (of een dominant mannetje die het vrouwtje steeds "verkracht" of een dominant vrouwtje die het mannetje steeds aanvalt), toen ik dit zei, zij ze dat dit wel een mogelijkheid was.Verder noemde ze nog de kosten voor een sterilisatie maar die viel me heel erg mee (125 euro), maar dat geld interesseert me ook niet zo.Nu wil ik weten wat is het slimst?- Allebei laten helpen? (Ook ivm baarmoederkanker en eventueel dominant gedrag)- Of alleen de man laten helpen?Ook wilde ik weten wat nou eigenlijk een goede leeftijd is, bij de dierenarts doen ze het al vanaf 3 maanden, ze zijn nu 4 maanden en ik wilde eigenlijk wachten tot eind april/mei, dus 5 of 6 maanden.Of kan het nu meteen al?Sorry voor de vele vragen, maar heb nu zoveel dingen gelezen/gehoord en ik wil gewoon graag het beste voor me konijntjes Bedankt alvast!
Karina Geplaatst: 16 maart 2009 Geplaatst: 16 maart 2009 Je kan ze laten helpen vanaf 4 maanden. Ik zie dat je al heel veel zelf weet, heel goed. Even het verschil tussen steriliseren en castreren voor een voedster: bij castreren wordt het hele goedje weggehaald, ook de baarmoeder en alles wat erom heen ligt. Bij steriliseren niet. Maar heel precies weet ik ook niet wat er allemaal weggehaald wordt. Castreren en steriliseren is voor een voedster een meer ingrijpende operatie, omdat ze dan aan de binnenkant van het konijn moeten opereren, bij een ram is het natuurlijk alleen de buitenkant. Alleen het mannetje laten castreren kan hoor, maar zoals je zelf al aangeeft heeft de voedster dan kans op baarmoederkanker en inderdaad dominant gedrag. Mijn voedster is echter niet geholpen en naar haar mannetje toe is ze voor 95% heel erg lief. Ze geeft wel duidelijk aan: wassen jij! haha, maar dat is wel grappig om te zien eerlijk te zeggen.
Sabbie Geplaatst: 16 maart 2009 Geplaatst: 16 maart 2009 Wij hebben ons mannetje met 3 maanden laten helpen. (dit omdat we een jong dametje wilde). Toen veel getwijfeld of we haar ook zouden laten helpen.Totdat zij continu op hem ging rijden. Toen hebben we haar ook laten helpen. Nu gaat het prima!! Zij is met 6 maanden geholpen. Onze ervaring is dus wel dat het fijn is om ze allebei te laten helpen!
Jimmy&Nijn Geplaatst: 16 maart 2009 Geplaatst: 16 maart 2009 bij ons zijn ze allebei geholpenonze DA zegt dat hij zich niet kan voorstellen dat sommige DA een voedster opereren en niet de gehele baarmoeder verdwijderen..
kelly1986 Geplaatst: 16 maart 2009 Geplaatst: 16 maart 2009 Een ram kan vanaf drie maanden gecastreerd worden en een voedster pas vanaf ongeveer een half jaar. Voor een ram is het een relatief kleine ingreep doordat men niet de buikholte hoeft te openen.Bij een voedster is dit wel het geval, wat de ingreep dan ook meteen een stuk heftiger maakt. Voor de orde in een koppel is het vaak voldoende om alleen de ram te laten castreren. Soms blijkt een voedster echter erg dominant te zijn en is het dus nodig om ook de voedster te castreren.Echter, dit is lang niet altijd het geval. Castratie van een voedster is vaker een keuze dan een noodzaak.Veel mensen kiezen voor castratie van een voedster vanwegen vele schijnzwangerschappen en tevens voor het verkleinen van de kans op baarmoeder kanker. Je kunt je ram nu dus wel al laten castreren.Daarna zou ik ze koppelen en kijken hoe het gaat.Als je je voedster sowieso wilt laten helpen vanwegen de kans op ontstekingen en kanker dan zou ik daar mee wachten tot ze minimaal een half jaar is.
Rezuri Geplaatst: 16 maart 2009 Auteur Geplaatst: 16 maart 2009 Bedankt alvast voor de vele reacties!Ze zijn sowieso elke dag even samen een paar uurtjes, onder toeziend oog, dat wel, dus ik denk dat het koppelen geen probleem zal zijn, hiervoor zaten ze namelijk ook samen.Dus het is een idee om sowieso eerst het rammetje te laten helpen, uiteraard nog even een paar weken apart te zetten, daarna weer bij mekaar en dan even aankijken hoe dat gaat, en dan kan ik uiteindelijk altijd nog na een paar maanden kijken of ik haar ook laat helpen. (Als ze goed gaan samen zeg maar, als ze nog niet geholpen is)
kelly1986 Geplaatst: 16 maart 2009 Geplaatst: 16 maart 2009 Ik zou dat samen laten lopen toch maar niet meer doen!Je zou de eerste niet zijn waarbij, ook onder toezicht, toch een ongelukje gebeurt! Na een castratie is een ram nog twee weken vrichtbaar.Twee weken na de castratie mag hij dus weer aan de voedster gekoppeld worden.
Rezuri Geplaatst: 16 maart 2009 Auteur Geplaatst: 16 maart 2009 Ja, dat heb ik inderdaad een paar keer gelezen, maar ik laat ze werkelijk geen sec. alleen, zodra die neus onder het vrouwtjes kont gaat zet ik hem meteen op een andere plek of knip met me vingers, hij weet dat het niet mag.Ik moet er niet aan denken om een nestje te krijgen, zou het ook niet "leuk" vinden, klinkt raar, maar een kleuter van 3 laat je ook niet bevallen, dus ik wil ook niet dat me kleine vrouwtje zwanger wordt.Maar, dan ga ik sowieso een afspraak maken voor de man. Over die 2 weken, is 4 weken niet "veiliger" zeg maar? (Je leest overal 2-4 weken, vandaar)
Sabbie Geplaatst: 16 maart 2009 Geplaatst: 16 maart 2009 In principe kun je gewoon van 2 weken uitgaan hoor! 4 weken is een beetje achterhaald..
_Danielle Geplaatst: 16 maart 2009 Geplaatst: 16 maart 2009 Castratie van een voedster is inderdaad een grotere ingreep en ook ingrijpender.. Maar ik begrijp dat de DA(assistente) afraad om je voedster te laten castreren? Als je voedster is goede conditie is en ze gebruiken de juist narcoses, moet het geen probleem zijn om haar te laten castreren.. Ze hebben alleen na de castratie wat meer last (natuurlijk een wond op haar buik) van de operatie.Bij de dierenkliniek waar ik nu zit, zat eerst een andere DA, een wat oudere ook. Hij castreerde geen voedsters omdat het risico te groot was, hij was dus niet voldoende geinformeerd en gespecialiseerd.. De DA-en die er nu inzitten castreren wel voedsters, en met de juist narcoses e.d. Het moet gewoon kunnen en geen probleem zijn, mits dus de voedster gezond en in goede conditie is, en de DA voldoende gespecialiseerd is.
Aanbevolen berichten