Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Geplaatst:

Zoals mijn vraag luid ben ik er benieuwd naar wie zijn of haar voedster (vrouwelijk koinijn) ouder dan 2 jaar heeft gestereliseerd in verband met baarmoederkanker.

Ik hoor het graag,:bounce:

mvg,

Tim

Geplaatst:

Het is, vrees ik niet zo'n goed vb... onze vorige voedster was 2 en had al een zéér ernstige baarmoederontsteking...ze heeft de operatie niet overleefd...

Let wel, ze was al ziek en die ontsteking had haar organen aangetast, het is ook gebeurt bij een DA hier , die daar weinig ervaring in hebben. Onze voedster die we nu hebben, hebben we speciaal mee naar België genomen om door een ervaren DA te laten helpen.

Een voedster van ouder als 2 jaar laten helpen is geen probleem,mits ze gezond is. Maar het is echt cruciaal om een goede DA te vinden,die ervaring heeft en zoiets met routine en dus snel kan afhandelen. Hoe sneller, hoe korter de narcose en hoe minder risico.

Geplaatst:

Vanwaar je vraag ?

Bedoel je een voedster laten steriliseren omdat ze baarmoederkanker had of ter voorkoming ?

Wij hebben dat wel gedaan...meer voor het gedrag eigenlijk..

Beide voedsters waren ouder dan 2 jaar...

Uiteindelijk hebben we besloten onze andere voedsters niet meer te laten helpen..

Onze huisarts is een goede, maar ook van mening dat een konijn doorgaans zal overlijden aan heel andere kwalen dan aan baarmoederkanker...

En in de jaren dat we konijnen hebben is dat eigenlijk ook gebleken..

Ook als je hier op BunnyBunch leest, bijv. de rubriek Regenboogbrug, lees je dat konijnen maar zelden baarmoederkanker krijgen en eerder sterven aan andere, veel voorkomende konijnenkwalen.

En welk besluit iemand neemt, tja, dat is persoonlijk natuurlijk...

Geplaatst:

Ik ben namelijk er ook over aan het denken om mijn konijn te stereliseren, ze is 5 en dan zeggen ze dat de kans op baarmoederkanker meer dan 50% is (toch?).

daarom wil ik graag weten wie zijn/haar konijn uit voorzorg voor baarmoederkanker heeft laten stereliseren

Geplaatst:

ZaZa, waar ik dan even benieuwd naar ben: Je zegt dat je die 2 hebt laten steriliseren voor het gedrag. Heeft dit dan ook geholpen of niet?

Ornithos, als ze reeds 5 is zou ik het zeker niet meer te doen. Dat lijkt mij echt al wat te oud om nog zo'n operatie te ondergaan.

Geplaatst:

kimmi naa een stirelerilicatie veranderd het gedrag wel

ze zou minder agressief reageren maar deed ze vroeger knufelen dan doet ze dat natuurlijk oook

een operatie is altijd positiever bij een konijn

minder kanss op een ziekte en aardiger worden ze ook

Geplaatst:

Er was nauwelijks iets veranderd aan het gedrag....

Bij de één totaal niets, de ander misschien ietsiepietsie rustiger, maar nog steeds niet aaibaar, niet koppelbaar etc...Dus nee..Geen verandering in gedrag.

Geplaatst:

Ik heb vier voedsters laten castreren, mn jongste voedstertje in november en zij was net 2 geworden. (ik heb er bij allevier absoluut geen spijt van)

Als je voedstertje in goede gezondheid is, kan ze met haar 5jr nog gewoon gecastreerd worden hoor (bereid je wel goed voor en zoek een konijnkundige DA).

Geplaatst:

Een konijnkundige da heb ik, ik ken hier iemand die er al erg vaak naar toe is gegaan (eigenaar konijnenopvang). Maar ik wil graag weten of meerdere mensen het doen om baarmoederkanker te voorkomen omdat het toch 130 euro is en mijn ouders er tegen zijn.

Geplaatst:

mijn voedster wie we op 28 nov. hebben laten inslapen, hadden we 3 jaar geleden ook laten sterriliseren..

wij hebben haar uit de opvang, toen wij daar kwamen was ze geschat op ruim 3 jaar.

na 5 jaar bij ons, hebben we haar laten sterriliseren(toen was ze dus minstends 5, maar kan dus ouder...)

alles is goedgegaan, en ze was een stuk liever geworden..

(wij hadden haar laten sterriliseren, omdat ze heel vaak schijnzwanger was)

Geplaatst:

Ja..mijn voedster is afgelopen dinsdag gesteriliseerd...Ze is 2 jaar en 9 maanden en ik heb het puur laten doen omdat het een hormonenbom is/was en daardoor de kans groter was op ontstekingen..Ik zou een konijn van 5 jaar niet snel meer laten steriliseren, ook al zeggen DAs dat leeftijd niks uitmaakt mits ze in goede gezondheid verkeert...

Geplaatst:

Mijn voedster is afgelopen september gecastreerd, na een tijd van bloedverlies, en na een echo kwamen we erachter dat haar baarmoeder niet in orde was. (achteraf was deze zwaar ontstoken)

Nijntje was toen bijna 4 jaar oud en is de operatie geweldig doorgekomen.

Ik blijf het een moeilijk gebeuren vinden! de operatie blijft riskant, maar zoals je ziet.. Nijntje was ruim 3 en kreeg mooi wel al een ontsteking..

Geplaatst:

Het is een reden maar dikwijls in combinatie met gedragsproblemen te wijten aan de hormonen (veel willen rijden op rammetje of andere dingen, nestjes bouwen, niet zindelijk zijn, ..). Deze ongemakken verdwijnen of verminderen na castratie ..

Geplaatst:

Een van mijn voedsters was ook al ruim 2 toen ik haar liet castreren. Ik liet het doen omdat ze steeds schijnzwanger was en vaak lopen ze dan ook meer risico op baarmoederkanker. Het was maar goed ook want ze had een ernstig ontstoken baarmoeder.

Ik heb nu nog een voedster die in april 4 wordt en hoewel zij weinig schijnzwanger is zou het misschien wel beter zijn om haar te laten castreren want ze heeft een heftig karakter en het koppelen is mislukt. Maar castratie biedt geen garantie en het risico naarmate ze ouder worden wordt groter omdat zich een flinke vetlaag om de baarmoeder heen gaat vormen.

Geplaatst:

Zoals ik al schreef:

Hou er rekening mee dat maar weinig konijnen sterven hieraan.

Jouw konijn zal zeer waarschijnlijk eerder doodgaan aan andere kwalen dan aan baarmoederkanker..

Eerlijk gezegd vraag ik me af wat er nu werkelijk waar is van het verhaal dat ze zoveel kans hebben op baarmoederkanker, terwijl je hier op BB of op de Regenboogbrug bijna nooit iets leest over mensen die een konijn hebben met baarmoederkanker..

Als konijnen ECHT zoveel kans hebben om dit te krijgen, zou het aannemelijker zijn als je er hier ook vaak over zou lezen toch ?

Geplaatst: (aangepast)

Veel voedsters sterven er aan zonder dat de eigenaar het weet dat het daaraan is. Dat is ook de theorie dat ze vaak niet ouder dan een jaar of 6, 7 worden.

En veel mensen gaan er nog steeds vanuit dat dat een normale leeftijd van een konijn is om dood te gaan, dus zullen ze ook niet denken dat het dier is gestorven aan een ziekte. Hetzelfde met darmimmobiliteit. Toevallig sprak ik laatst nog iemand waarvan het konijn was overleden, een rammetje van 8 jaar oud.

Ja zei ze, ""hij at de laatste tijd ook bijna niet meer, dus dacht ik al dat hij dood zou gaan" En ze had ook van haar DA te horen gekregen dat als knaagdieren zoals konijnen (fout dus, een konijn is geen knaagdier) ziek worden dan is daar toch niets meer aan te doen.

Ik sprong dus uit mijn vel toen ze dit zei.

aangepast door Bobbie
Geplaatst:

Of ze heeft een niet konijnkundige dierenarts gehad of zijn woorden zijn bij haar anders blijven hangen dan hij gezegd heeft...(wat ook vaak gebeurt)

Van de meeste actieve leden hier, kan je inmiddels wel aannemen dat ze naar hun dierenarts gaan als hun konijn een probleem heeft én dat dit een konijnkundige dierenarts is die baarmoederkanker zou moeten kunnen herkennen (het komt toch immers zó vaak voor ?)

Op BB wordt behoorlijk actief over konijnkundige dierenartsen voorlichting gegeven...

Wat dat betreft zou je dus nog steeds verwachten, als het zó vaak voorkomt, dat je er hier meer over zou lezen.....

Geplaatst:

Ik hoop ook dat het niet zo'n vaart loopt. Maar het is wel zeker dat wanneer mijn voedster niet geholpen was, dat ze dan ook jong zou overlijden. Want baarmoederkanker begint vaak met een ontsteking.

Maar de tijd zal het bij mij ook leren want ik heb nu nog 4 niet geholpen voedsters.

Geplaatst:

Ze heeft volgens mij geen KK-DA want ze had een konijn wat overduidelijk e-cuniculi had, wat vaak wel te behandelen is en wat je op z'n minst moet proberen, maar het dier werd meteen ingeslapen. Ik vind dat zij zelf ook niet snel genoeg een DA raadpleegt.

Geplaatst:
Zoals ik al schreef:

Hou er rekening mee dat maar weinig konijnen sterven hieraan.

Jouw konijn zal zeer waarschijnlijk eerder doodgaan aan andere kwalen dan aan baarmoederkanker..

Eerlijk gezegd vraag ik me af wat er nu werkelijk waar is van het verhaal dat ze zoveel kans hebben op baarmoederkanker, terwijl je hier op BB of op de Regenboogbrug bijna nooit iets leest over mensen die een konijn hebben met baarmoederkanker..

Als konijnen ECHT zoveel kans hebben om dit te krijgen, zou het aannemelijker zijn als je er hier ook vaak over zou lezen toch ?

Hier heb je misschien wel gelijk in, vind ik, maar veel mensen zullen niet weten waaraan hun konijn is overleden. Dus weet je ook niet of het wel/geen baarmoederkanker was.

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .