Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Geplaatst:

Hallo allemaal,

Nu een tijdje dit forum niet meer heel frequent bezocht, maar zit nu toch met een probleem.

Mijn konijn Zoë heeft sinds twee weken E. Cuniculi. Ze krijgt hiervoor Enrofloxoral en heeft de eerste 5 dagen Carprofen gekregen (beide van AST Pharma). Ik vraag me inmiddels af of dit voldoende is; ik lees namelijk op internet veel over Metacam en Panacur. Toen ik de DA hiervoor belde, zei de assistente dat dit niet nodig is. Wat is jullie mening? Zal ik toch doorzetten en 'eisen' dat ik dit meekrijg?

Ze rolt minder, kan ministukjes lopen zonder om te vallen, maar ligt toch nog best veel.

Ook heeft ze sinds een paar dagen urinebrand.. Ik kan het niet aanzien en wil het het liefste schoonwassen in een badje van lauw water. Mag dat? Ik denk alleen dat ze dat niet heel prettig vindt, maar ja, urinebrand is ook geen pretje.

Ik ga straks nog even eerdere topics doorspitten voor meer info over de ziekte. Mijn dierenarts zegt dat het hersenvliesontsteking is overigens. Is dit hetzelfde of wordt het één door het andere veroorzaakt?

Alvast bedankt!!!

  • Reacties 92
  • Aangemaakt
  • Laatste reactie

Beste reacties in dit topic

Beste reacties in dit topic

Geplaatst:

Je kan lang behandelen met Enrofloxeral en Carprofen, maar de EC zal er nooit van over gaan, hier heeft ze echt WEL Panacur voor nodig, schandalig dat een dierenarts zegt van niet. Ik zou naar een ander gaan, want juist Panacur pakt de parasiet aan. De andere dingen helpen enkel voor eventuele ontsteking, ontstekingsremmer en pijnstilling.

Het urinebrand weet je zeker dat, dat het is, wat zijn de symptomen?

Geplaatst: (aangepast)

Super bedankt voor je snelle antwoord, Aniek! Ik ga morgen direct de Panacur halen. Kan ik dan stoppen met Enrofloxeral? Ze krijgt dit nu ruim 2 weken, maar er is weinig verbetering.

Tja, urinebrand; zo noem ik het wel, maar wat ik bedoel is; ze ligt veel (ze kon eerst nauwelijks staan) en liet/laat haar urine gewoon stromen. Hierdoor is haar vacht en huid aangetast, nat en lijkt het haar op haar achterpootjes uit te vallen. Wat kan ik daaraan doen denk je?

aangepast door Anna Renes
Geplaatst:

Graag gedaan, ik vind het altijd jammer dat dierenartsen niet genoeg info inwinnen. De Metacam komt eigenlijk gelijk aan de Carprofen, wat mijn ervaring is, maar anderen is dat de Metacam echt nodig is ipv de Carprofen.

Wat je tegen urinebrand mag doen weet ik niet, ik dacht ooit wel is gelezen te hebben in biotex, maar wellicht dat iemand anders het hier beter weet.

Ik hoop dat je konijntje het gaat redden.

Meer informatie over deze parasiet:

E. cuniculi konijn of Encephalitozoon cuniculi bij het konijn

E. cuniculi

Geplaatst:

Ja, ik hoop ook heel erg dat ze het gaat redden! Heb er soms een hard hoofd in eerlijk gezegd, maar ze eet en drinkt nog altijd goed! Hopelijk gaat het na de Panacur beter. Misschien ga ik morgen naar Dierenkliniek WilhelminaPark, ik woon vlakbij Utrecht namelijk.

Als iemand tips heeft tegen urinebrand (mag ik haar wassen in lauw water?) dan hoor ik het heel graag!!

Geplaatst:

Mijn konijn heeft last van urine op haar achterpoten door een andere oorzaak, maar ik heb toen in eerste instantie hydrocortiderm gekregen om erop te smeren. Dat hielp geweldig! Daarna (dit mag je maar twee weken gebruiken namelijk) kun je de poten insmeren met bijvoorbeeld zinkzalf of uierzalf zodat de huid beschermd is tegen de urine.

Geplaatst:

Hi,

ik heb begin september het zelfde probleem gehad, zie mijn topic hierover

http://www.bunnybunch.nl/community/gezondheid/14892-incontinent-urinebrand.html

Wij hebben Panacur gekregen voor de EC en ik moet zeggen dat werkt prima. De DA dacht dat de verlamming niet meer over zou gaan maar niets is minder waar, Cato is bijna helemaal genezen. Een kleine tik heeft ze er wel aan over gehouden als ze bang is of heel druk bezig is dan laat ze haar urine wel lopen maar verder is ze zindelijk en ook haar achter poot functioneerd behoorlijk.

Voor urinebrand wij hebben bij de DA een verzachtende zalf gekregen die wij 2x per dag op moesten smeren en ik heb haar af en toe in een lauw bad gewassen omdat ze anders zo stonk. Het duurde behoorlijk lang voordat het over was, we hebben denk ik wel twee weken 2x per dag gesmeerd maar nu is het helemaal weg!

Sterkte met je konijntje.

Liefs

Marleen

PS. zorg voor een goede konijnkundige DA.

Geplaatst:

Hallo,

Ik zit eigenlijk met hetzelfde probleem. Sinds gisteren is een van onze konijnen plotseling erg ziek geworden en de dierenarts stelde toen vast dat het ook om e-cuniculi ging. We hebben ter medicatie albendazole gekregen die we 1x per dag moeten toedienen. Oscar eet wel (hoewel we ook extra dwangvoeren) maar hij kan absoluut niet staan. Hij ligt op één kant in zijn kooi en zijn koppie hangt bijna 90 graden naar rechts toe. Telkens als hij probeert op te staan rolt hij allerlei kanten op, als een visje op het droge.

Ik heb de dierenarts ook gebeld met de vraag of hij een pijnstiller zoals metacam kon krijgen, maar dit was volgens haar niet nodig. Ik hoefde 'm verder ook niet warm te houden en het was ook geen direct gevaar voor de andere konijnen (hoewel zij de parasiet zeer waarschijnlijk nu ook wel hebben) maar daar kon ik hoe dan ook toch niks aan doen.

Ik zit dus eigenlijk met dezelfde vragen als de topic-starter:

- Is de medicatie voldoende?

- Aangezien hij er nu echt slecht aan toe lijkt te zijn, moet ik gewoon geduld hebben en afwachten of de medicatie aanslaat?

- Is er nog iets extra's dat ik voor hem kan doen?

- Wat is jullie ervaring met e-cuniculi? Is er een goede kans dat hij het overleeft?

Ik hoop dat iemand mij kan helpen want van de dierenarts word ik ook niet veel wijzer!

Geplaatst:

Panacur is eigenlijk fenbendazole dat MOET echt gegeven worden bij EC en kan je gewoon bij de DA krijgen. Albendazole geeft onvoldoende goede resultaten.

Hier meer info (in het Engels,ik werk aan de vertaling)

http://www.medirabbit.com/EN/Neurology/cuniculi/pyrimethamine.pdf

JA, je konijn KAN volledige herstellen, mits je er op tijd bij bent EN de juiste behandeling geeft. Ik zou zeggen, ga naar de eerstvolgende DA en zeg dat je hond met wormen zit en je panacur wil...

Geplaatst:

De medicatie is inderdaad niet voldoende, panacur is nodig, maar daarnaast ook een atibiotica en metacam, niet alleen pijnstiller, maar ontstekingsremmer wat vaak een bijkomend gevolg is. Zie de link van mijn van Wilhelminapark daar staat alles zeer mooi en duidelijk.

Verder is warm houden juist wel belangrijk, een EC konijn heeft erg veel moeite zich warm te houden.

Mijn konijn is er van hersteld, maar was niet ver heen, ze had enkel haar kop scheef en viel om en tolde, maar wanneer je echt de juiste medicatie hebt en zorgt dat die blijft eten is er een reeele kans.

Geplaatst:

Oscar heeft in principe dezelfde symptomen als jij nu noemt, Aniek. Hij heeft een scheve kop, valt op en tolt. Het vreemde is alleen dat onze eigen dierenkliniek (die overigens ook gespecialiseerde dierenartsen in dienst heeft) gewoon tot 2x toe zegt dat er niks nodig is naast de albendazole. We hebben net ook het Wilhelminapark gebeld en die assistente wilde per se dat wij een mailtje + vraag zouden sturen en kon verder ook geen uitspraken doen aangezien de dokter aan het opereren was. Hoe dan ook, we zouden waarschijnlijk pas maandag antwoord krijgen en dat lijkt mij persoonlijk een beetje laat als we idd de foute medicatie hebben. Ik heb ook nog een andere gespecialiseerde arts gemaild en daar krijg ik vooralsnog geen antwoord van...Kortom, ik lees van allerlei dingen op internet en krijg steeds andere dingen te horen die het beste zijn. Dus ik weet het op gegeven moment ook niet meer en ik ben ontzettend bang dat ik de verkeerde keuzes maak:(

Geplaatst:

Ok, begrijp ik 100%

Ik leg je even uit wat panacur is, dat zal je meer vertrouwen geven om dat alsnog te halen.

De woorden van mijn DA mbt panacur: Het is een middel wat niet door de darmen wordt opgenomen, maar doodt alle parasieten in het spijsverteringstelsel. Het is daarom één van de veiligste en beste ontwormers die bestaan. Een overdosis panacur geven is zo goed als onmogelijk omdat het niet wordt opgenomen.

Ik heb het zelf al 2 keer gebruikt om de tweeling te ontwormen, het is een absoluut veilig geneesmiddel.

De link die ik je doorstuurde komt van medirabbit, de eigenares van die site ,Esther heeft zelf tests (kweekjes) uitgevoerd met de EC-parasiet en heeft haar conclusies in dat artikel opgenomen. Ik ken haar ook persoonlijk en ik sta absoluut garant voor die informatie. De info komt trouwens in grote lijnen overeen met de link die Aniek gaf. En die link is van de meest gerenomeerde dierenkliniek in NL op het gebied van konijnen.

Helpt dit?

Je kan panacur echt bij elke DA krijgen... Ik ben ooit zo brutaal geweest naar de DA van wacht te gaan en dat produkt te vragen,ik heb gewoon gezegd dat het voor mijn konijn was, dat ik net een worm ontdekt had en ik heb het zo meegekregen.

Tot maandag wachten is idd geen optie, ik zou zelfs durven stellen dat tot morgen wachten dat niet is...

Geplaatst:

Ok we zijn zojuist naar de arts met spoeddienst gereden en daar hebben we panacur en Carprofen waarom staat dat het ook een ontstekingsremmer is. Bij deze kliniek hadden ze nog nooit van albendazole gehoord en zij behandelden altijd met panacur en carprofen. Maandag gaan we naar onze eigen kliniek toe, dan is de gespecialiseerde konijnendokter gelukkig weer wel aanwezig en dan vragen we ook om extra vitamine B druppels.

De arts van zojuist vertelde ons ook dat het wél een goed idee is Oscar extra warm te houden en dat het ook een goed idee is om hem tijdelijk te scheiden van zijn vrouwtje om het risico toch te verkleinen dat zij het ook krijgt.

Toch vreemd allemaal weer, die tegenstrijdige reacties. Ik begin steeds meer te twijfelen aan de competentie van de dierenartsen als het gaat om konijnen.

Hoe dan ook, de arts zei dat het nog wel 2 weken kon duren voor we echt verbetering zouden zien en dat de behandeling ook nog minstens 3 maanden duurt. Ondertussen goed zorgen dat hij wel blijft eten en ook water toedienen.

Hij keutelt nog steeds, hoewel het nu een beetje dunnetjes is door de groente die hij wel zelfstandig eet, waar hij de brokjes weigert. Maar ik ben allang blij dat hij gewoon eet. Nu hopen voor het beste...Als iemand nog tips heeft, zijn ze meer dan welkom!!

Geplaatst:

Ik word er zelf ook moedeloos van... al die verhalen die we hier krijgen van DA'en die onvoldoende info geven of er gewoon compleet naast zitten. Het is zelfs zo erg dat ik soms gewoon niet meer durf te reageren...

Nu... er is héél weinig geld geïnvesteerd naar onderzoek mbt konijnengeneeskunde. Het meeste onderzoek dat verricht is is of afkomstig uit fokkerijen (vlees, bont) of toevalligheden bij laboratoiumkonijnen. Dat niet alle DA'en het eens zijn is ook logisch, zelfs al zijn ze min of meer kundig, er zijn nl nogal wat tegenstrijdigheden...

Eén daarvan is het toedienen van probiotica... dat helpt mogelijk zijn darmen nu, maar dat is enkel een mogelijkheid, omdat er nooit bewezen is bij konijnen dat dat niet wordt afgebroken voor het kan werken... Maar goed ingeval van, is een probiotica een goed idee nu, aangezien hij al diaree heeft en de antibiotica ook niet gaat helpen.

Probiotics in rabbits

Meestal worden partners gelijktijdig met panacur behandeld. EC is een parasiet wat een konijn in zich draagt en zich manifesteerd op momenten dat het afweersysteem zwak is. Zij zal dus ook wel drager zijn ondertussen,maar sterker. Ik zou ze eigenlijk NIET scheiden...maar haar 21 weken preventief met panacur behandelen. (misschien is dit een goede vraag om per mail aan wilhelmina te stellen?)

Ik ben er 100% van overtuigd dat het herstel voor hem makkelijker zal verlopen met zijn partner. Als hij haar ook nog eens moet missen, kan dat gemis voor extra stress zorgen en dat wil je nu niet.

Warm houden is idd een goed idee. Je kan dat trouwens zelf een beetje inschatten door de oren te voelen. Als die warm genoeg aanvoelen ,zal hij niet echt een kruikje nodig hebben, maar geef hem zelf de keuze of hij ertegen wil gaan liggen of niet.

Het duurt idd meestal 2 weken. Panacur wordt minstens 6 weken gegeven.

Geplaatst:

Oh, vergeten, carprofen is ook ok hoor, is gelijkaardig aan metacam, wat ook een ontstekingsremmer is.

Trouwens: Geweldig dat jullie nog naar de DA geweest zijn en zelf actie hebben ondernomen!

Geplaatst:

Sowieso allemaal bedankt voor de reacties. In mijn staat van totale paniek vergat ik dat even te zeggen...

Oscar eet momenteel wel groente die we hem aanreiken maar hij kan nog steeds niet staan. Ik hoop dat er morgen iets van verbetering inzit, vooral nu hij andere medicatie heeft. Ik ben iig blij dat hij nu betere medicatie heeft.

Ik vind het wel een moeilijke kwestie, wel of niet scheiden? Aan de ene kant loopt zijn vrouwtje nu minder kans om via zijn urine iets op te lopen en dat is ook heel belangrijk voor mij, aan de andere kant weet ik wel bijna zeker dat zij de parasiet ook al met zich meedraagt, evenals de overige 4 konijnen want ze zitten gewoon allemaal op één kamer. Helpt het echt om haar preventief panacur te geven? De arts van zojuist zij namelijk dat daar echt niks aan te doen viel en dat is iets waarin ze overeen kwam met onze eigen arts:S

Geplaatst:

Ik zoek even een oud topic voor je op, de info die ik je net gaf, komt van een bepaald geval, waarbij een bekende konijnkundige DA in België werd geraadpleegd. Ik zoek even en raadpleeg Esther, dan heb je normaal vanavong nog een antwoord.

Geplaatst:

Hier de tekst:

De DA belde net met het resultaat, dat Toendra positief is bevonden voor e. cuniculi. Dat wil zeggen: zes weken medicatie (oh help dat wordt een gevecht) en Savannah en Snoet twee weken preventief

Het topic (tekst komt van pg 6)

http://www.bunnybunch.nl/community/gezondheid/2445-toendra-ziek-topic-over-e-cuniculi-6.html

Topic is nogal lang, maar met Toendra is alles goed gekomen.

Heb Esther gemaild, wacht op haar antwoord.

Geplaatst:
Oscar heeft in principe dezelfde symptomen als jij nu noemt, Aniek. Hij heeft een scheve kop, valt op en tolt.

Alleen mijn voedster kon nog gewoon staan en hupsen dat wel, maar daar begon het mee. Maar was er vrij vlot bij.

Ik heb die voedster destijds bij al mijn andere konijnen laten zitten, omdat zij nog gewoon kon hupsen en haar temperatuur constant was. Zij zat samen met 6 andere konijnen destijds en die hebben allemaal geen panacur gehad en hebben ook geen EC gekregen.

Geplaatst:

Nogmaals heel erg bedankt voor alle moeite Caroline. Het is uitgerekend weer net zo dat het nu weekend is en ik tot maandag moet wachten tot mijn gespecialiseerde eigen arts weer terug is van vakantie, maar dan ga ik toch maar eens een goed gesprek met hem aan. Ik word echt kruisdol van al die verschillende meningen. Voor nu zet ik zijn vrouwtje even apart, wel met de kooien tegen elkaar en dan ga ik maandag zsm vragen of ik voor haar ook panacur kan krijgen zodat ze weer bij elkaar kunnen. Ik weet het even ook niet meer..Wat een stress kan dit opleveren zeg, voor zowel nijn als baasje!

Aniek: Voor mijn gevoel ben ik er ook echt snel bij geweest. 's Ochtends zat hij nog rechtop met hooguit zijn koppie een tikkeltje scheef, aan het einde van de dag kon hij niet eens meer recht op zitten! Die toestand is nu helaas nog hetzelfde, al leek het vanmiddag iets beter te gaan toen zijn lichaam iig wel 'rechtop' lag. Nu ligt hij weer compleet plat:( Maar hij eet groente zelfstandig en zachtgemaakte SS via een spuitje dus dat is hoopgevend geloof ik.

Het verbaasd me echt dat zoveel konijnen dit hebben. Ik vreesde altijd het meest voor de twee 'grote ziektes' waarvoor ze ook ingeent kunnen worden en bij de vrouwtjes voor baarmoederhalskanker, maar dit zag ik even niet aankomen....

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .