Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Geplaatst:

Hi there!

 

Mijn konijn Clyde (ruim 6 jaar oud) heeft sinds afgelopen zomer last van terugkerende oogproblemen. In augustus trad het voor het eerst op, toen zijn we gelijk naar de dierenarts gegaan. Hij had toen een linkeroogje dat hij dichthield/dichtkneep, het was iets rood en traande. De dierenarts kon niks opvallends vinden, ook eet Clyde gewoon goed en keutelt hij ook goed. De dierenarts heeft toen antibiotica-druppeltjes voorgeschreven. Ook de suggestie gegeven dat het mogelijk bijv. met problemen met kiezen te maken zou kunnen hebben.

 

Precies een maand later had hij het weer, maar toen aan zijn rechteroog. Het oogje/oogwit zelf was toen ook flink rood, het ooglid ietsjes rood/geirriteerd. Het was in het weekend, ik heb toen de spoeddierenarts gebeld; die raadde me aan om te spoelen met afgekoelde kamillethee en dan na het weekend naar mijn eigen dierenarts te gaan. Het bizarre was dat die kamillethee zo goed hielp, dat het oog de volgende dag weer volkomen normaal was. Ik heb wel nog met de dierenarts gebeld, maar omdat alles weer helemaal normaal was, ging de dierenarts niet uit van kies/tandproblemen en zou het misschien veroorzaakt zijn door een stofje oid.

 

Twee weken later was het weer zover, aan het rechteroog. Precies hetzelfde verhaal, ook weer in het weekend (dat was de 2e week van september). Gespoeld met afgekoelde kamillethee, volgende dag was het weg. Toen ging het een hele tijd goed en gisteren had hij het weer, aan zijn linkeroog dit keer. En weer hetzelfde verhaal; gespoeld met afgekoelde kamillethee en vandaag is alles weer volkomen normaal.

 

De dierenarts denkt dat het onschuldig is, dat hij misschien wat gevoelig is voor stof oid. Maar de dierenarts zei dat als het echt kiesproblemen of iets anders serieus zou zijn, het niet zo makkelijk te verhelpen zou zijn met kamillethee. Zelf merk ik verder ook niks geks aan hem. Hij eet ook niet selectief ofzo.

 

Even ter info: de bodembedekking van het toilet van Bunnie & Clyde is back2nature papierkorrels, ze eten timothy hooi (versele-laga) gemengd met gedroogde kruiden (meestal munt en weegbree en Bunny Nature konijnendroom brokjes meng ik er ook doorheen, zodat ze moeten zoeken) en op de bodem van het verblijf ligt een wollen deken (schapenwol). Dus behoorlijk stofarm/stofvrij. Ze zitten samen binnen.

 

Zijn er konijnenbaasjes die hier ervaring mee hebben? Die dit herkennen? Ik maak me niet al teveel zorgen, omdat het steeds binnen 24 uur weer helemaal weg is, maar vind het toch wel bijzonder dat hij hier sinds een aantal maanden ineens last van heeft.

Geplaatst:

Ik lees je verhaal en vraag me af, is de oogdruk toevallig gemeten? Hetzelfde geldt voor de bloeddruk. Ik snap dat mensen nu gekke beelden voor hun ogen krijgen, maar je kunt de systolische bloeddruk bepalen. Zodat je een hoge bloeddruk uit kunt sluiten.

 

Er zijn nog tal van andere oorzaken voor dit soort problemen te bedenken, het aparte is dat het steeds komt en gaat. Dat maakt ook dat ik denk, die serieuze oorzaken die in mijn hoofd omhoog komen, moet ik ze wel benoemen? Hoe waarschijnlijk zijn ze? Kan zoiets wel? Een dierenarts zou hier wel op aan springen.

 

De meeste oorzaken die ik kan bedenken, zijn dus niet zo leuk, maar dan zou het, zoals de dierenarts zegt, niet zo makkelijk weer wegtrekken. Dat is het moeilijkste hier. Er is een ding wat in op komt... Het kan misschien iets zeggen over de kwaliteit van de bloedvaten, maar dat het oog wel goed in staat is om de boel weer "op te ruimen".

 

Hoe heb je gespoeld? Ik vraag me af, kan het zo simpel zijn, als droge ogen? Ik zie je geen dingen gebruiken die de ogen perse irriteren. Misschien de verwarming? Als in verandert de luchtvochtigheid op het moment dat er problemen zijn? Hoeft niet alleen de verwarming te zijn hoor.

 

Kamille is volgens mij niet zo sterk dat het meteen antibacterieel werkt, al zouden we misschien wel willen, dat dat zo is. Het wordt ook wel in de markt gezet als antibacterieel werkend. Het zou tegen stafylokokken helpen, wat waarschijnlijk ook is aangepakt met die druppels eerder. Maar in 1 dag, ik geloof wel in het gebruik van kruiden hoor, maar dat is wel zeer onwaarschijnlijk.

 

Hopelijk kom je toch achter de oorzaak. Wat ik lees is, er komt een bloeding/irritatie, het is weg, blijft even weg en er is weer een bloeding/irritatie. Zeker als je oorzaak gevolg zoekt, dagboeken zijn ideaal. Overigens laat het ooglid wat ook mee doet me het meest richting bacterie neigen. Bij mensen heet het iets met een B. Moest het opzoeken: Blefaritis. Kijk eens of het daar bij in de buurt komt, dat gaat vooral om het ooglid, maar kan ook overslaan op het oog.

 

Geplaatst:
Op 20-11-2024 om 00:03, Kolino zei:

is de oogdruk toevallig gemeten? Hetzelfde geldt voor de bloeddruk. Ik snap dat mensen nu gekke beelden voor hun ogen krijgen, maar je kunt de systolische bloeddruk bepalen. Zodat je een hoge bloeddruk uit kunt sluiten.

Dit is vooralsnog in ieder geval niet gebeurd. We zijn 1x met de oogproblemen bij de DA geweest, dat was toen die eerste keer toen hij de oogdruppels voorgeschreven had gekregen. Ik heb het net even opgezocht, dit is wat hij toen had gekregen: chlooramfenicol + vit. A oogzalf 5 gram

 

Wat zijn andere symptomen van hoge bloeddruk bij konijnen? Ik moet wel zeggen dat Clyde wat aan de zware kant lijkt te zijn. Het gekke is dat Bunnie en Clyde allebei even zwaar wegen (2,3 kg), maar Bunnie is veel slanker en kleiner dan hem. Bunnie heeft wel een rexvacht, dus dat vertekent ook wel een beetje. Maar ze is ook een stuk gespierder en slanker dan hem. Clyde lijkt wel echt een beetje een buikje te hebben. Hij voelt zeg maar veel steviger/voller aan als ik hem oppak dan Bunnie.

 

Op zich krijgen ze niks geks te eten; onbeperkt hooi en verder gedroogde kruiden, verse groenten en ze krijgen 2 soorten brokjes als snoepjes (maar dus niet een hele bak of een hele hand voer ofzo). De brokjes die we ze geven als snoepjes zijn de Konijnendroom brokjes van Bunny Nature en de Supreme science selective House rabbit brokjes.

 

Op 20-11-2024 om 00:03, Kolino zei:

Hoe heb je gespoeld? Ik vraag me af, kan het zo simpel zijn, als droge ogen? Ik zie je geen dingen gebruiken die de ogen perse irriteren. Misschien de verwarming? Als in verandert de luchtvochtigheid op het moment dat er problemen zijn? Hoeft niet alleen de verwarming te zijn hoor.

Ik trek (biologische) kamillethee in een glazen kop. Dit laat ik dan afkoelen en met een steriel wattenschijfje druppel ik het dan van bovenaf in zijn oog, net als dat je met oogdruppels zou doen. Ik was mijn handen ook van tevoren en trek de oogleden een beetje uit elkaar zonder met mijn vingers de oogleden aan te raken.


Ik weet niet goed of het aan de verwarming ligt, omdat het ook op hele warme dagen gebeurde (eigenlijk de meeste keren dat hij er last van had was op zomerse dagen met temperaturen boven de 20 graden). Op die warme dagen stonden de ramen overdag open. Het kan natuurlijk wel zijn dat de lucht buiten vochtiger was of juist droger. De laatste keer, een paar dagen terug, was binnen met verwarming aan. Ik denk dat de lucht hier binnen wel eerder aan de droge kant is.

 

Na de oogdruppels begin augustus heeft hij nu in totaal 3x last gehad van een rood oogje. De eerste keer, begin september 1 maand na de oogdruppels, was het oogwit ook flink rood. Ik heb het idee dat het ooglid rood was geworden door de tranen/irritatie. Maar die keer vond ik het dus het meest opvallend dat het de volgende dag (na dus eigenlijk maar 1x druppelen met kamillethee) de volgende dag echt weer volkomen normaal was. Normaal oogwit en geen roodheid bij zijn ooglid. Ik dacht toen die avond dat het zo rood was, dat ik misschien de volgende dag alsnog naar de spoed-DA moest omdat het echt zo rood was dat ik er ongerust over was.

 

Op 20-11-2024 om 00:03, Kolino zei:

Maar in 1 dag, ik geloof wel in het gebruik van kruiden hoor, maar dat is wel zeer onwaarschijnlijk.

Ja, dat vind ik dus ook. Daardoor denk/hoop ik dat het iets onschuldigs is als een stofje in het oog of droge ogen oid. Zeker als het een stofje in het oog was, dan zou het wel waarschijnlijk zijn dat ik het er met kamillethee weer uitgespoeld heb. Een ander idee dat in me opkwam: ik had de keer begin september het idee dat zijn ooglid (boven) aan de binnenkant wat was dubbel geklapt, zou dat kunnen? En zou dat dit soort klachten kunnen veroorzaken? De andere 2x dat het gebeurde had ik niet het idee dat dit aan de hand was.

 

Op 20-11-2024 om 00:03, Kolino zei:

Hopelijk kom je toch achter de oorzaak. Wat ik lees is, er komt een bloeding/irritatie, het is weg, blijft even weg en er is weer een bloeding/irritatie. Zeker als je oorzaak gevolg zoekt, dagboeken zijn ideaal. Overigens laat het ooglid wat ook mee doet me het meest richting bacterie neigen. Bij mensen heet het iets met een B. Moest het opzoeken: Blefaritis. Kijk eens of het daar bij in de buurt komt, dat gaat vooral om het ooglid, maar kan ook overslaan op het oog.

Bedankt, dit ga ik uitzoeken! Dagboekje (met data wanneer het opspeelde) heb ik idd al. Zo op het eerste oog, zou ik dan neigen naar posterieure blefaritis.

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .