Ga naar inhoud

Mogen konijnen watermeloenen eten?


Aanbevolen berichten

Mag een konijn watermeloen?


Ze zijn op het moment overal te koop, maar mogen konijnen er ook van mee eten?

Ja, dat mag. Wel echt met mate want in watermeloen zit heel veel fruitsuiker. 

Een klein beetje van het vruchtvlees, het deel van de meloen dat wij mensen ook eten, dat zou kunnen. Ook andere meloen soorten mogen konijnen eten.

Houd het wel echt bij een klein beetje en let goed op de keutels van de konijnen. Krijgen ze er last van, dan kun je het beter niet meer geven. 

 


Zie het echt als een verwennerij, vergelijkbaar met een stuk taart voor mensen. Dat eten wij ook niet dagelijks en alleen een klein stukje. Konijnen zijn veel kleiner dan mensen, geef dus ook echt een klein beetje. Konijnen die een gevoelige spijsvertering hebben kun je beter geen suikerrijk fruit zoals meloen geven. Daar zullen ze snel diarree van krijgen. En zeker in de zomermaanden met grote kans op madenziekte (myiasis) wil je toch dat de konijnen een gezonde spijsvertering hebben. Als baasje zul je dus zelf de inschatting moeten maken of dit kan of niet bij jouw konijnen.

 

Toch is het zo dat er konijnen zijn die echt dol zijn op fruit. Voor hun is het een heerlijke traktatie. Als ze gewend zijn dagelijks vers groenvoer te eten, is een kleine portie van hun favoriete fruit toevoegen een paar keer per week geen probleem. Fruit bevat veel vitaminen voor een goede weerstand. Maar wel altijd met mate, niet dagelijks. Konijnen zijn van nature echt bladeters. Dat moet dus ook het grootste deel van de dagelijkse voeding zijn (hooi/grassen).

 


Mag een konijn schil van meloen?
De schil van gekochte watermeloenen, of welke andere meloensoort dan ook, mag je niet geven. Daar zitten de meeste bestrijdingsmiddelen op namelijk. Als je de watermeloenen zelf gekweekt hebt en zeker bent dat ze vrij zijn van bestrijdingsmiddelen zou je een klein stukje schil wel kunnen geven. 

 

Mag een konijn meloen pitten?
Nee, de pitten kun je beter niet geven. Deze zijn wat voedingsstoffen betreft heel scheef en als je er te veel geeft zijn ze zelfs giftig. Je kan het beter gewoon bij het vruchtvlees houden. 

 

Weet een konijn zelf wat hij wel en niet kan eten?
Nee, dat weten onze huisdierkonijnen niet meer. Zij zijn gewend te kunnen eten wat er in de omgeving te vinden is, of dat nou giftig is of veilig, ze zullen overal van proeven. Als konijnenbaasje moet je dus echt zelf opletten dat ze niet van giftige planten eten!

  • Vind ik leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

  • Evee plaatste dit topic in de spotlight

Nee, geef ik niet. Het enige zoete dat ze hier krijgen is af en toe een stukje gedroogde banaan. Echt maar 1 x in de zoveel weken. Wel elke avond samen een schil van mijn appel. Ook krijgen ze regelmatig als we wortelen gegeten hebben, geschrapte wortel, verdeeld over de hele week en het loof.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • Evee sloot dit topic
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .