Ga naar inhoud

Oud konijn kwakkelt


Aanbevolen berichten

Helaas is het sinds vanmiddag weer mis met Vlekje. Ze wil niet eten en lijkt weer pijn te hebben. Vanmorgen toen ik weg ging kwam ze zoemend en rennend op mij af en ging lekker eten. Na het laatste dierenarts bezoek ging het echt wel goed met haar en daar is niks gevonden. Dus ik weet even niet meer waar ik goed aan doe. Ik ben nu maar begonnen met Cisaral en bel zo op weg naar huis de dierenarts maar weer. Misschien dat Emeprid beter werkt?

Heeft iemand ervaring met konijnen die oud zijn en wat kwakkelen. Er is al eens benoemd dat het is met de darmen zou zijn maar de dierenarts heeft niks gevoeld.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Heel lastig dat er de vorige keer niets gevonden is maar de problemen wel aanhouden. Is ze in de rui? Daar kan het natuurlijk ook mee te maken hebben.

Goed dat je overlegt en hopelijk knapt ze snel op. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat vervelend voor jullie! Ik hoor op het moment veel dat konijnen een dagje niet helemaal lekker in de buik zijn. Zelf had ik het vorige week ook met Sofie. Het is wat raar weer, best ook nog koud voor de tijd van het jaar, ze verharen op het moment. Meestal knappen ze wel snel weer op. Hopelijk is dat bij Vlekje ook zo.

 

Ik heb inmiddels wel wat ervaring met zorgen voor senior konijnen. 

Er is ook een informatief artikel over: 

https://www.bunnybunch.nl/informatie/oud-senior-konijn-verzorgen

 

 

  • Bedankt 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ze is nu wel weer redelijk. Brokjes gaan sws slecht sinds de aanval midden april maar ze gingen wel steeds op. Nu net wilde ze er niks van weten maar at wel gulzig de peterselie en bascilicum met pijnstiller op. Ik vrees dat dit bij de leeftijd hoort en de voorgeschiedenis van darmproblemen. Ik merk inderdaad wel dat kou vaak ook een redenbis tot een dipje.

 

@happy211eigenlijk is ze de hele lente en zomerperiode constant in de rui. Pas als de wintervacht weer wordt aangemaakt stopt dat.

 

Ik zit trouwens ook te denken om andere brokken te gaan geven, waarschijnlijk science selective (ze heeft nu trovet). Probleem is dat je dan meteen een mega zak hebt. Ik heb veel ervaring met konijnen en konijnen met buikpijn maar een senior die zo kwakkelt is nieuw. Merk dat ik daar echt onzeker van word. Zit ook vaak te dubben of ik haar niet moet laten gaan. Maar ja dan ga ik bij haar zittend en komt ze zoemend naar mij toe, geniet enorm van dat ik haar lekket ga aaien en vergeet niet het enorme enthousiastme als ik gras voor haar pluk of aan kom met een stukje wortel.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Fijn dat het beter gaat. 

Supreme selective is in 350 gram als kleinste verpakking te koop. Dat valt wel mee toch? Niet veel winkels hebben die kleinverpakking, verkocht ook het minst en naar verhouding is het ook het duurst. Maar het is dus wel in kleinverpakking te koop.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ze had de brokjes van gisteravond op een stuk of 10 na op. Pijnstiller zit erin alleen Cisaral niet. Had dat op een snack gedaan alleen na 2 happen dacht ze ja echt niet. Onder dwang erin spuiten wil ik eigenlijk niet meer want dat is niet goed voor onze band.

Verder had ik gedroogde kruiden tussen de brokjes gedaan in de hoop dat het dan lekkerder ruikt. Natuurlijk at ze die er zo tussen weg. Ze eet ook echt weinig hooi sinds april en ik heb al allemaal hooi geprobeerd maar nope ze blijft het slecht eten. Ik weet even niet zo goed meer wat ik moet. Verse groentes en peterselie eet ze toch het best helaas is dat niet het dieet waar ze op moet leven. 

 

Ik moet eigenlijk naar mijn huis in Groningen omdat ik hier geen internet heb en moet echt voor school bezig maar ze is nou nog net niet zo top dat ik dat aandurf. Echt lastig dit. Mijn moeder is ook pas laat thuis. Maar meer dan op haar letten weet ik ook niet wat ik moet doen. Ze eet wel dus dwangvoeren hoeft niet. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Sta ik op het punt weg te gaan. Denk geef haar beetje andijvie maar wil ze niet en lijkt weer pijn te hebben. Goed uur geleden heeft ze lekker gras en erwtenvlokken gegeten. Maar echt heel ziek oogt ze nou ook niet. Cisaral heb ik intussen wel erin gekregen onder lichte dwang..

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nou is nog steeds niet oké. Ben maar bij haar gebleven. Heb dus nu science selective gehaald en daar at ze opeens twee van op. Wist wel dat die lekkerder waren ;). Ook wilde ik haar even tempen (om te overwegen haar naar binnen te halen) alleen ging dat dus mis, heb haar nu perongeluk gekatheriseerd met de thermometer. Ik voel mij zo schuldig.. Goed temp. was wel 38 dus wel oké maar dus niet rectaal gemeten. Man man man wat een gedoe. Ik heb vandaag speciaal vrij gekregen van stage om aan school te kunnen werken want deadline is volgende week maandag. Alleen zit ik meer uit het raam te kijken dan dat ik een woord op papier heb gezet.

  • Verdrietig 2
Link naar reactie
Delen op andere sites

Jaa uiteindelijk nog wel wat meters kunnen maken. Ik kan gewoon niet slapen van de gedachte wat ik met haar moet. Het leek op buikpijn in het begin maar nu ik haar de hele dag heb geobserveerd ga ik toch twijfelen. Zou alleen niet weten wat het wel moet zijn. Het valt mij op dat ze wel steeds op een aparte manier gaat liggen. Ze strekt haar achterpoten helemaal uit, gaat op haar 'tenen' staan en dan soort van nog half op haar achterpoten staand gaat ze liggen.

Het is gewoon ook waar doe ik haar nog goed aan op die leeftijd en haar chronische kwaaltjes. Het dierenartsenbezoek twee weken terug gaf mij goede moed. Ze leek ook op te knappen door haar een onderhoudsdosering Novacam kat te geven.

Kon ze maar praten dan was het zo makkelijk.

Ik typ hier btw hele verhalen maar maakt mij ook niet heel veel uit of iemand dit leest. Ik merk door steeds iets te typen over haar dat ik het dan kwijt kan en het een beetje los kan laten. Ik hoop dat dat nu ook heeft gewerkt en dat ik nu gauw in slaap kan vallen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat een verdrietige situatie dit. Ik hoop echt dat het de komende uren beter gaat. Jij moet er ook niet aan onderdoor gaan. En je studie mag er niet onder lijden in principe. Echter, ik begrijp je heel goed. Ik heb geen tips alleen wil ik je een hart onder de riem steken en zoals @To van de Veluwe ook zegt we leven met je mee. Niet dat je daar fysiek iets aan hebt.

 

Sterkte met alles.

  • Vind ik leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik denk dat je niet zoveel reacties krijgt omdat we lezen dat je eigenlijk alles al doet wat mogelijk is. Aanvullend heb ik niet echt advies hier in.  

Dat wil niet zeggen dat we niet meelezen (en meeleven!). 

 

Achter de schermen heb je hier gewoon een bunnybunch support team zitten hoor 🤗 

 

  • Vind ik leuk 1
  • Mee eens! 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Geplaatst: (aangepast)
11 uren geleden, pakyakker zei:

Zou alleen niet weten wat het wel moet zijn. Het valt mij op dat ze wel steeds op een aparte manier gaat liggen. Ze strekt haar achterpoten helemaal uit, gaat op haar 'tenen' staan en dan soort van nog half op haar achterpoten staand gaat ze liggen.

Het is gewoon ook waar doe ik haar nog goed aan op die leeftijd en haar chronische kwaaltjes. Het dierenartsenbezoek twee weken terug gaf mij goede moed. Ze leek ook op te knappen door haar een onderhoudsdosering Novacam kat te geven.

 

Ze is een oudje - dus is er gekeken met een foto naar arthritis of gewrichtsproblemen? Zeker nu je spreekt over een onderhoudsdosering Novacam en dat ze daar van leek op te knappen.

 

Mijn jonge vlegel heeft een aangeboren heupafwijking. Enige wat daarvan te merken was dat ik vond dat zijn achterpootje opeens nat was en ik vond hem minder levendig. Assistente zei bij het zien van het pootje: 'oh dit is niets'. Dierenarts ging voelen en merkte gelijk de heupdysplasie op bij het bewegen van de heupen/achterpoot. Gelijk pijnstilling gedaan in vrij hoge dosering (vergeleken wat mensen meekrijgen als het gaat om gasbuiken - wij gebruiken 5ml bij Novacam hond, en nu 0,5ml bij Novacam Paard). Direct te zien dat het allemaal veel beter ging. 2 weken later rustig foto laten maken (zodat hij minder pijn had) en daar was idd te zien dat hij lichte HD had i.c.m. al stukjes botontkalking terwijl hij toen nipt een jaar was, dus nu ook vitamine D druppels voor hem. Bij de vaccinatie een paar weken terug langs geweest zonder pijnstilling, zodat ze even kon testen, en je merkte gelijk weer een pijnprikkel op de rug (waar dat kleine plekje zat) en bij de achterpoten. Zo'n geirriteerd, blergh, wat doe je nu beweging als je er aan zat, gelukkig geen piepen of heftige signalen. In November krijgt hij zijn 1 jaar herhaal-scan, dan kunnen we zien hoe het verder gaat. Sinds hij op de pijnstilling zit, zie je hem weer door de ren heen vliegen. Dierenarts vond het dus niet zorgwekkend op dit moment.

 

Ik heb wel vaker gehoord dat slomer zijn, minder eten, lastiger liggen e.d. bij oudere konijnen aanwijzingen kunnen zijn voor gewrichtsproblemen. Dus mogelijk draait ze beter als je de pijnstilling verder ophoogt.

aangepast door bunnyempress
  • Mee eens! 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik zit er even helemaal doorheen en mijn woorden van geen idee of iemand dit leest was meer in de zin van hele lange (klaag/bezorgdheid) verhalen.

 

Ik ga morgen weer bellen. Geef haar nu al sinds gister 2x per dag Novacam hond en dan 0.7 ml. Maar helpt niet echt. Ze ligt veel, maar als ze loopt zie ik niks afwijkends.

Twee weken geleden is ze voor uitgebreide LO naar dierenarts geweest en die constateerde bdz artrose in de heupen. Ook is er eerder vast gesteld dat ze scheve ruggenwervels heeft en dat dit mogelijk ook pijn kan geven. 

 

Ik vind het alleen zo raar dat het 2 weken goed ging en zelfs steeds beter leek te gaan en dat het sinds maandag helemaal weer naar 0 is. Ik had toen vermoeden buikpijn maar ik geef haar nu ook al 2x daags Cisaral maar haar buik is ook niet hard. Ook heeft ze oké formaat keutels. Het is echt een raadsel.

 

Ben een beetje op merk ik wel. Dit en dan in combinatie met schoolopdrachten waarvoor een deadline is. Een stage die mentaal heel zwaar is (verpleeghuiszorg voor ouderen met een verstandelijke beperking en gedragsproblemen). Wat het ook nog zwaarder maakt is dat er een bewoner heel slecht ligt en letterlijk crepeert van de pijn maar alle pijnstillers helpen niet, waarschijnlijk komt hij zeer binnenkort te overlijden maar dus hele zware zorg.

 

Wauw wat een verhaal weer. Het is gewoon ook dat Vlekje mijn steun en ontspanning geeft. Het feit dat ze nu heel veel stress en spanning brengt en ik het niet echt kwijt kan is moeilijk. Heb natuurlijk de cavia's nog maar ik voel toch meer voor een konijn. 

 

 

  • Verdrietig 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Nee, het kan niet kwaad om brokjes te weken. Vaak doen mensen dat tijdelijk bij tandproblemen en/of bij ziekte.

Het is niet voor altijd de bedoeling, maar als het zorgt dat ze zelf eten i.p.v. dat je ze moet dwangvoeren is het echt wel de betere oplossing.

 

Foto's om te kijken naar de evt. botschade of willen ze toch tanden controleren?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Paar weken terug zijn de tanden nog gecontroleerd. Dierenarts zag toen geen reden voor een foto van het hele gebit. Volgende week staat ze wel op het su bij de meer gespecialiseerde tandspecialist. Zij kent Vlekje ook wel gelukkig. Ik heb meer gehamert op foto van heupen en achterpoten omdat ze daar echt last van lijkt te hebben. Foto van gebit zal ook onder narcose moeten en dat zie ik niet zitten op haar leeftijd.

 

Het nat maken helpt dus echt. Het is geen papje ofzo als dwangvoeding maar ze heeft nu voor het eerst sinds maandag weer halve portie op van brokjes wat ze per dag moet hebben. Maar ze eet met gemak wel harde lijnzaadbrokjes of van die selective meadow loop snacks dus dat maakt het ook weer vreemd dat ze geen brokjes eet.

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat ze brokken niet willen kan ook aan de ingrediënten liggen. Mijn oudje had een tijdje terug last van z'n rug. Pijnstillers gehad voor een x aantal dagen, daarna op controle geweest, niks meer aan de hand. Hij doet echt dingen soms dan ik denk, man je bent hier echt te oud voor. Hij heeft al jaren Beaphar nature, maar hij laat wel weten dat het vieze stink brokken zijn. Hij eet ze wel hoor, maar niet omdat hij het graag wil. Ik ga er wat care+ bij doen, als snoepje, is het plan. Hij eet verder goed hooi en groen.

 

Ik ben de laatste tijd wel anders naar brokken gaan kijken, als in, wat het met het gebit doet. Harde brokken kunnen juist problemen met kiezen veroorzaken. Als in die druk kan er voor zorgen dat de kieswortel doorgroeit. De verkeerde kant op dus. Ik vind het dus slim als je de brokken weekt, maar, zorg wel dat er goed hooi of iets vergelijkbaars wordt gegeten. Want geweekte brokjes maken wel snel zat. Veel volume in de maag. Je zou een paar keer per dag een deel kunnen geven. Door het vocht zou de maag ze eerder door moeten laten.

 

Ik ben kwijt of gebitsfotos niet soms toch zonder narcose kunnen. Zijn wel minder scherp dan. Maar het vragen/ proberen staat vrij. Ik sta hetzelfde in narcose. Heb ook de afspraak dat we dat niet meer doen, tenzij.

 

Wat er met mijn andere konijn is gebeurd, is natuurlijk wel het schrikbeeld van elke baas. Totaal machteloos. Voor mij de tweede keer alleen op een andere plek. Mijn advies, zolang het gaat doe je gewoon wat je kunt. Dat komt nu heel slecht uit, maar zou ik toch doen. Desnoods uitstel vragen.

 

Je zou in overleg met de dierenarts naar een andere dosis kunnen gaan. Ik zou in jouw geval 3 mg willen geven ( vlekje is 2 kilo?) Je zou ook kunnen vragen naar 3x daags, dus steeds 0.67ml maar dan 3x. Ik zie pijnstillers na 8 uur uitgewerkt zijn, helaas moeten ze daar nog meer onderzoek doen. De meeste dierenartsen blijven dus bij 2x.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik krijg haar dus ook slecht aan het hooi eten. Af en toe een stengel maar meer ook niet. Zou niet weten hoe ik dit moet stimuleren. Als alternatief geef ik haar wat gras. Dit is niet veel omdat ze dit niet nog gewend is.

 

Ik had gewoon droge brokken ook wel steeds aangeboden en dat deed ik er kleine beetje gedroogde kruiden doorheen voor de geur. Maar beest eet de kruiden ertussenuit en laat de brokjes liggen. Ben heel erg zoekende. Toch is ze gister wel weer een aantal keren zoemend naar maar toe gekomen. Dit heb ik ook paar dagen niet gezien. Normaal is dit standaard als ik bij haar kom.

 

Zijn er alternatieven voor hooi? Ik meende alleen verschillende soorten gras, dit gaat mij niet lukken om aan te bieden. Verder probeer ik barn y hooi in haar favo smaken wat ze altijd heel goed at, maar nee. Timothy hooi was echt haar nummer 1 maar laat ze ook liggen.

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Heel herkenbaar gedrag. Gevoelsmatig zeg ik, voeg lactulose toe en bouw groenvoer verder uit, waar je kunt. Opbouwen is goed, alles wat ze gedroogd kent kun je met beleid, maar wel sneller dan geheel onbekend toevoegen.

 

Weet dat artrose ook in de kaak voor kan komen, laat dit ook nakijken.

 

Pijnstillers werken misschien te kort of zijn te laag gedoseerd voor haar klachten. Als je een keer tijd hebt moet je tussen de 7,5 en 9 uur nadat je pijnstillers hebt gegeven eens observeren. Naar mijn idee is een standaard dosis na 8 uur uitgewerkt. Er zijn studies gedaan die dit bevestigen, dacht ik. Ik zou zelf nu meer hameren op de halfwaardetijd bij konijnen. 1,5x de normale konijnendosis zou voor dierenartsen in de literatuur/studies na te zoeken moeten zijn. Dit kan je dus doen door 3x per dag te geven of 2x wat meer. Ik heb spijt dat ik hier niet harder op heb gehamerd en naar de dierenarts heb geluisterd. Het is natuurlijk wel goed dat de dierenarts precies weet wat je doet.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat vervelend dat vlekje zo aan het kwakkelen blijft. Heel stressvol voor jullie beiden. 

 

Volgens mij had ik dit een ander topic van je ook al gezegd, maar weet het even niet meer zeker dus bij deze; zou het kunnen dat ze last heeft van een maagzweer/maagonsteking? Mijn voedster heeft dat gehad, zijn we na een lang traject met haar achtergekomen. En haar klachten lijken op wat jij omschrijft: periodes van niet/minder willen eten, pijngedrag en wel normale keutels houden en ook haar buik voelde normaal. Zelfs bij de dierenarts konden ze niks vinden en hield ze zich sterk bij het aanraken van haar buikje, pas bij een echo deze diagnose gekregen. Bij ons heeft het toen geholpen om haar een maand lang een maagzuurremmer te geven (famotidine). Misschien iets om in je achterhoofd te houden... 

 

Sterkte, ik hoop dat ze snel opknapt!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .