Carlijnmaria Geplaatst: 7 mei Geplaatst: 7 mei Hoi allemaal, na 2,5 week begin ik een beetje radeloos te raken, dus vraag ik jullie om jullie ervaringen. Ons konijn (7 jaar, NHD) heeft sinds januari last van gebitsproblemen en een klein abces. De (konijnkundige)dierenarts kwam na gebitsfotos erachter dat de ontsteking onder de kies zat. Nog niet enorm groot, maar wel pijnlijk. Met narcose, kleine operatie en antibiotica geprobeerd het (meermaals) weg te krijgen. En met pijnstillers at Puk (het konijn) al die tijd nog wel zijn biks. na 4x dit herhaalt te hebben, toch besloten over te gaan op verwijdering van de kies, (bleek uiteindelijk toch gespleten) en me laten doorverwijzen naar Wilhelminapark. Daar is bij hem 2,5 week geleden de kies weggehaald. Na deze operatie was hij lang suf, maar al snel at hij wel weer diezelfde dag groenvoer. Hooi eet hij altijd al slecht. Sindsdien krijgt hij een bult aan medicijnen: dwangvoer, maagdruppels, laxeermiddel en 1x per twee dagen een antibioticum injectie. Op controle geweest bij de DA na twee weken, wond leek goed te helen en ook van binnen zag het er (licht rood nog) verder goed uit. Het probleem echter; Puk eet nog altijd geen biks. Hij kreeg altijd SS, uiteindelijk SS senior. Sinds z’n gebitsprobleem eet hij soms beter Care+ dus ook dat is in huis. Dit alles wil hij niet, ook niet als we het vochtig maken. Gister weer teruggegaan naar SS normaal, daar heeft hij savonds wat van gegeten, maar de volgende ochtend lagen er nog steeds brokjes in z’n bak (Slecht teken, want normaal eet hij alles op) en ook de rest van de dag heeft hij de brokjes niet aangeraakt. M’n DA zou overleggen met wilhelminapark wat nu te doen, maar daar ben ik nog niet door teruggebeld. Z’n gedrag is ok, maar niet fantastisch. Minder actief, ligt veel in z’n wc (normaal ligt hij liever op een verhoging) en hij is erg aanhankelijk. Knaagsticks (ik weet het, ongezond, maar ten einde raad) wil hij dan weer wel. Groenvoer wil hij de hele tijd, maar ik ben bang dat als ik daarvan teveel geef hij ook weer maagproblemen kan krijgen. Ondertussen wordt dit een steeds slepender traject, en de DA-bezoeken zijn erg stressvol voor hem. Hoe denken jullie over deze situatie en heeft iemand nog tips of suggesties wat te doen? Veel dank alvast!
bunnyempress Geplaatst: 7 mei Geplaatst: 7 mei (aangepast) Als je nog dwangvoert, willen de meeste konijnen geen biks eten. Ze zitten namelijk dan al vol. Ligt er natuurlijk wel aan hoe vaak je geeft en hoeveel. Laat even het gewicht van je konijn & het dwangvoer schema weten. Hoe zit het met de pijnstilling? Ik zie geen metacam/novacam in je lijstje staan? Zijn signalen van minder actief, meer liggen e.d. lijken aan te geven dat hij pijn heeft. Bij pijn gaan konijnen ook minder eten. Brokjes waar ze normaal gek op zijn worden dan vaak ook minder gegeten. En hoe drinkt hij verder? Konijnen die zich naar voelen willen soms liever minder drinken. Bij dwangvoer zit er behoorlijk wat vocht, maar als je dat al hebt gestopt verklaart het ook hang naar groenvoer (meer vocht) en minder brokjes. 7 mei aangepast door bunnyempress
Kolino Geplaatst: 7 mei Geplaatst: 7 mei Wat ik wel eens heb gedaan zijn de selective brokjes breken, dus dan maak je ze in het formaat van de senior. Junior is in mijn herinnering wat dunner, misschien makkelijker op te pakken. Ook die kun je breken. Ik snap de radeloosheid van niet goed willen eten wel. Toch is het normaal, ze moeten ook het vertrouwen terug krijgen dat het niet meer zeer doet. Zou zelf ook pijnstillers toepassen. Weet je zo welke antibiotica je geeft? Dit kan ook invloed hebben op de eetlust.
Carlijnmaria Geplaatst: 8 mei Auteur Geplaatst: 8 mei Dank voor jullie reacties! Hij krijgt nog altijd 2x dagelijks 0,5 Metacam. Puk woog in januari 2,225 en ondertussen 1,95. Ik geef hem twee keer per dag dwangvoer, eigenlijk al minder dan hij zou moeten (3x) in de hoop dat hij uit zichzelf weer gaat eten. De keer dat hij wel wat SSbrokjes had gegeten heb ik savonds geen dwangvoer meer gegeven, maar juist die nacht at hij toen niets extra’s aan brokjes meer. inderdaad valt het me ook op dat hij weinig drinkt, ik ging er vanuit dat dat kwam doordat er zoveel vocht met het dwangvoer meegaat, maar misschien is dat dan niet het geval? ik zal in ieder geval proberen de SS brokjes te breken, dat heb ik nog niet geprobeerd.
Kolino Geplaatst: 8 mei Geplaatst: 8 mei Ik was ook altijd van het zoveel mogelijk zelf laten doen. Alleen, je zit op bijna 300 gram gewichtsverlies. Dat is veel voor die maat. Heel eerlijk. Ik zou zeker 3x daags dwangvoeren en al helemaal voor de nacht. Je mag dan best brokjes nog neerleggen. 10 van de adult, 20 van de senior. Zorg dat je ze na kunt tellen. Teveel groen bestaat niet. Wel moet je opbouwen, maar je zou dit konijn prima van dingen die gewend zijn een blaadje meer van kunnen geven. Niet drinken kan inderdaad van dwangvoer komen. Ik zou je aanraden om je dwangvoer met 1 op 1,5 aan te lengen. Dus 1 eetlepel poeder, 1,5 eetlepel water. Hierdoor krijg je meer voeding naar binnen in minder handelingen. Ik geloof dat je 3 eetlepels poeder per kilo moet rekenen. Rond even af naar 2 kilo dan zijn het is dus 6. Als je iets wil verminderen zou ik je met dit gewicht toch aanraden 4 eetlepels klaar te maken, als je het bereid zoals aangegeven heb je ongeveer 60ml. Deze hoeveelheid heb je wel 3 a 4x voeren voor nodig. Als het niet lukt probeer dan in ieder geval 3 eetlepels aangelengde poeder te geven, dat zou je in 3x moeten kunnen toedienen. Groenvoer kan je daarnaast nog prima geven. En met een telbare hoeveelheid brok zou je grip moeten krijgen op de hoeveelheid eten. Dwangvoer vervangt de brok inderdaad grotendeels. Ik snap zeker dat je wil minderen, maar doe dat liever op een moment dat je er zicht op hebt. Dus bijvoorbeeld voor een dwangvoermoment eerst een telbare hoeveelheid brok proberen voor 1 uurtje, lukt dat niet of niet goed, dan voer je dwangvoer 15ml. 10 brokjes is natuurlijk niet genoeg, om 40 gram brok te halen. Het punt is, die 300 gram moet er ook weer aan dus dus gaat voeren op 2 kilo en dan voluit met 20 gram per kilo (mits het konijn dat fysiek aan kan dan, plakpoep konijnen kunnen dit niet). Mijn advies weeg 40 gram brokjes af en ga die tellen. Aan de hand daarvan kun je ook uitrekenen hoeveel brok je nodig hebt. Uit mijn hoofd gezegd is 1 eetlepel dwangvoer 9 gram (is na te lezen op het zakje). Hiermee zou je dus in theorie uit kunnen rekenen hoeveel je bij moet voeren, mist er goed hooi wordt gegeten.
bunnyempress Geplaatst: 8 mei Geplaatst: 8 mei (aangepast) Naast de goede adviezen qua dwangvoeding van @Kolino kun je ook nog spelen met het tijdstip van het eten i.c.m. de pijnstilling. Wij dachten eerst wat eten, dan pijnstilling (i.v.m. lege maag), maar we merkten dat Scarlett dan echt bijna alles liet liggen. Dan probeer je je arme konijn paniekerig met de hand te voeren omdat ze 2 brokjes eet en de rest laat liggen. 0.0 effect. En dan denken: *konijnendropjes*, dat wordt straks dus toch dwangvoeren. Toen hebben we eten waar ze mee te paaien was eerst gegeven (groenvoer/verse kruiden), dan de pijnstilling en dan 45-60 mins later brokjes. We merkten dat ze dan echt veel meer zelf at, soms wel 80% van de brokjes. Dan hoef je dus niet meer te dwangvoeren per se, want de rest ving ik dan op door op een later tijdstip wat gezonde snacks en/of extra brokjes aan te bieden. Wij gelijk minder stress, zij gelijk minder stress. 8 mei aangepast door bunnyempress
Kolino Geplaatst: 8 mei Geplaatst: 8 mei Let wel op, orale pijnstilling mag niet op een lege maag! Het voorbeeld van eerst groenvoer, dan medicijnen en dan brokken kan uiteraard wel. Stress is inderdaad een factor in wat wel en niet kan. Plus stress zorgt vaak voor niet eten, dus dan krijg je ze er niet uit. Maar wat ik zeg, ik zou juist voor de nacht wel dwangvoeren en extra voer neerleggen dat in de vroege ochtend gegeten kan worden als je zelf nog niet op bent. Het ligt ook wel een beetje aan de haalbaarheid van dwangvoeren, ik kon met gemak 6 keer op een dag dwangvoeren. In die zin dat het voor mij zwaarder was dan voor het konijn. Dwangvoeren doe je nooit met plezier, maar je doet het met reden. Waar je nu mee zit is dat je "krachtvoer" nodig hebt. Ik heb daar in het verleden havervlokken, erwtenvlokken, pastinaakstukjes, wortelstukjes, knolselderijstukjes voor gebruikt. Ik gebruikte dan gedroogde varianten waar ik een mix van maakte met kokend water (af laten koelen!) en dan aan het konijn voerde. Het water voeg je toe om het voor de spijsvertering makkelijker te maken. Havervlokken zijn heel energierijk en gebruik je dus alleen bij zwakke dieren die aan moeten komen. De rest kun je als snackje ook aan andere konijnen geven. In theorie kan het natuurlijk ook met verse producten, maar mijn ervaring is dat, omdat je van alles een beetje gebruikt, je beter af bent met gedroogde producten. Als er goed hooi wordt gegeten zou je ook nog aan wat eiwitrijkere soorten kunnen kijken in die hoek, luzerne, (groene) haver in de grasvorm. Oja ik zou het niet gek vinden als je nu 3 handjes groenvoer per dag, zeg 75-100 gram. Wel meerdere soorten gebruiken hoor, een klein beetje kruiden erbij als selderij en/of peterselie verhogen de eetlust.
Carlijnmaria Geplaatst: 9 mei Auteur Geplaatst: 9 mei Dank weer voor het meedenken en de adviezen. De dosis dwangvoer is verhoogd en minder voorzichtig met het groenvoer. Dierenarts nog gebeld voor een telefonische update, en mocht de dosis metacam verhogen naar 0,7. (Uiteraard geven we die niet op lege maag, we starten elke ochtend eerst met groenvoer) SS dankzij jullie advies in stukjes, en sinds gisteravond lijkt er schot in de zaak, uit zichzelf brokjes gegeten en ook vandaag blijft hij (nog niet zo enthousiast als vroeger) maar toch wel wat brokjes eten! Ik tel ze idd af zodat ik savonds kan zien hoeveel hij er gegeten heeft. Ook heeft hij vandaag nog niet in z’n wc gelegen, wat ook voor het eerst sinds dagen is. Nu hopen dat hij zo doorgaat. Overigend was het dwangvoeren zelf ook niet het probleem, zo heel erg erop tegen is ons konijn ook helemaal niet, maar het was meer dat ik wilde stimuleren dat hij wel ook uit zichzelf ging eten. Dwangvoeren gaat na 7 jaar redelijk gemoedelijk haha, hij zit op z’n krukje en ik hoef alleen z’n hoofdje tegen te houden van wegdraaien. Maar verder krijgen we het al aaiend naar binnen, dus niet meer zoals vroeger in een handdoek gewikkeld. De vlokkengroente combo heb ik nog niet eerder nodig gehad, maar klinkt wel als een goede om te testen? Waar haal je de gedroogde stukken?
bunnyempress Geplaatst: 9 mei Geplaatst: 9 mei Super dat er een stijgende lijn te zien is in zijn gedrag met eten en met rusten. Dat geeft zo'n geruststelling dan weer hé? Wat fijn dat jouw konijn wel goed om gaat met dwangvoer. 👍 Wij hebben 1 DrugsBunny die gewoon zijn pijnstilling 2x daags oplikt en 1 Diva die de boel dus 100% op stelten zet. Ben blij dat zij geen dagelijkse medicatie hoeft. Zelfs een dag na de castratie was ze al niet meer handteerbaar. Pittige tante is het. Je kan nog even kijken op de BunnyBunch webwinkel, het is uitverkoop, dus niet alles is er meer, maar je kan veel gedroogd nog kopen. Daar haalde ik het altijd en uit eigen tuin, dus ik moet ook nog op zoek naar een ander adres straks. 1
Aanbevolen berichten