evilbunny Geplaatst: 4 maart 2024 Geplaatst: 4 maart 2024 (aangepast) Eén van mijn nijntjes heeft sinds zaterdag zichtbaar een opflakkering van pasteurella. Natuurlijk onmiddelijk naar de spoeddierenarts, en vanavond terug naar zijn gewone waar hij nu ook overnacht. Nu moet hij dus onder narcose om een abces te laten verwijderen, en hier stress ik enorm over. Hij is voor de rest kerngezond geweest altijd, buiten zijn eerste pasteurella aanval 2,5 jaar geleden (was toen nog niet van mij). De dierenarts zegt ook dat ik er goed op tijd bij ben, maar de vraag “wat wil je dat we nog voor hem doen?” knaagt enorm.. dus ik ben even op zoek naar steun en succesverhalen, goed wetende dat hij door zijn vorige aanval is gekomen en dat hij toen ook inwendig abcessen had. Morgenochtend kan ik bellen, dus dan krijg ik hopelijk goed nieuws.. Zijn vriendje is voorlopig nog oké (ook drager van de ziekte), maar houden we wel nauwlettend in het oog 18 maart 2024 aangepast door Evee titel aangepast zodat duidelijk is wat het betreft
knaagjeknabbelsuddenly Geplaatst: 5 maart 2024 Geplaatst: 5 maart 2024 Wat vervelend! Ik heb er (gelukkig) geen ervaring mee. Ik wil je wel graag veel beterschap wensen!
evilbunny Geplaatst: 12 maart 2024 Auteur Geplaatst: 12 maart 2024 Op 5-3-2024 om 17:56, knaagjeknabbelsuddenly zei: Wat vervelend! Ik heb er (gelukkig) geen ervaring mee. Ik wil je wel graag veel beterschap wensen! Dankjewel! We zijn nu een week verder en over het algemeen is hij oké. Vlak na de operatie was hij al grotendeels terug de oude, enkel zijn oog niet.. vandaag terug langs de DA geweest voor controle en de kans is nu enorm groot dat zijn oog verwijderd moet worden. De DA en ik vermoeden allebei dat hij er sowieso niet meer door ziet, dus dat is opzich geen probleem aangezien hij zich prima redt, de operatie jaagt mij dan natuurlijk opnieuw schrik aan.
bobbyonthefloor Geplaatst: 13 maart 2024 Geplaatst: 13 maart 2024 Ai wat heftig wat betreft eventuele operatie aan het oog. Fijn dat de rest weer goed gaat. Sterkte ermee.
bunnyempress Geplaatst: 13 maart 2024 Geplaatst: 13 maart 2024 Een operatie voor je konijn is zeker pittig. Ik heb wel veel konijnen gezien die heerlijk leefden met 1 oog, maar zelf heb ik er geen directe ervaring mee. Sterkte verder.
Evee Geplaatst: 13 maart 2024 Geplaatst: 13 maart 2024 Ik heb een aantal jaren een oppaskonijn gehad waarbij één oog verwijderd was. Na een paar weken wennen voor zowel dat konijn als het maatje, ging dat gelukkig wel goed. Ze heeft nog een aantal jaren geleefd met één oog. Vorig jaar is ze overleden (aan iets wat niet aan het oog gerelateerd was).
evilbunny Geplaatst: 16 maart 2024 Auteur Geplaatst: 16 maart 2024 We zijn gisteren bij een oogspecialist geweest met hem en het oog kan nog gered worden! Enkel moeten we nu de keuze maken tussen 1) een oogflap (verschillende soorten waar we uit kunnen kiezen dus ook verschillende prijzen) waar ik weinig over vind op het internet 2) 6x of meer per dag druppelen en zalf smeren, waar we nu al mee gestart zijn maar wat mogelijks niet haalbaar is op lange termijn (we zouden dit 1-2 maand zeker moeten aanhouden) 3) het oog toch laten verwijderen. Wij gaan mogelijk maandag bellen voor optie 1, enkel is het jammer dat ik hier verder weinig info over vind. Natuurlijk is er dan geen garantie dat optie 3 uiteindelijk gekozen moet worden, maar ik wil zoveel mogelijk proberen zolang hij het aan kan
Kolino Geplaatst: 16 maart 2024 Geplaatst: 16 maart 2024 Wat bedoel je met een oogflap? Je bedoeld denk ik een ingreep aan het hoornvlies? Is er een diagnose gesteld? Want ik zat even terug te lezen, maar kon zo snel niets vinden, anders dan dat er iets met het oog is. Ik denk dat er mensen zijn die je met alle liefde advies willen geven, maar dan is het wel handig om te weten wat er nu precies aan de hand is.
evilbunny Geplaatst: 16 maart 2024 Auteur Geplaatst: 16 maart 2024 Er is een zware ontsteking aan zijn oog, met oedeem op het hoornvlies. Ik vind zelf op het internet weinig over oogflappen maar dit is hoe de dierenarts het noemde. Een van de oogflappen is met het derde ooglid, dat deze tijdelijk over het oog heen wordt gedaan om te herstellen. De andere is op een andere manier dat het afgedekt wordt, maar meer weet ik ook niet. De duurdere versie is namelijk ook sneller helend dan het derde ooglid.
evilbunny Geplaatst: 16 maart 2024 Auteur Geplaatst: 16 maart 2024 Ohja, met de flappen is het ook zo dat hij een kraag krijgt, wat bij sommige konijnen ervoor zorgt dat ze stoppen met eten. Sinds hij ziek is, eet hij sowieso geen korrels meer. Wel snoepjes (versele laga complete crock), zo’n stokjes die je aan het hek kan hangen en kruiden. Verder raakt hij vrij weinig zijn hooi aan. Een andere bezorgdheid met de flappen is dus ook dat we hem gaan moeten dwangvoeren..
Kolino Geplaatst: 17 maart 2024 Geplaatst: 17 maart 2024 Wat weerhoud je om de duurdere optie te kiezen? De prijs? Verhalen van mensen die deze operatie bij hun konijn hebben laten doen ga je denk ik niet vinden. Deze problematiek komt wel voor, maar een andere behandeling dan zalf of oogverwijdering had ik er nog niet over gehoord. Het klinkt wel als een goede ingreep die rust geeft aan het hoornvlies, bij mensen gebruiken ze volgens mij donoren om het op te lossen. Geen idee hoe dat bij konijnen werkt. Mijn gevoel zegt dat je voor de beste oplossing moet gaan die ook het snelste geneest. Aan de ene kant snap ik het idee van het oog te willen redden wel, aan de andere kant, wat je ook aan het hoornvlies laat doen, het blijft een zwakke plek. Tenminste daar ga ik wel van uit. Wat je zelf ook aangeeft, garantie dat het oog er niet alsnog uit moet heb je niet. Een kraag/kap is voor konijnen echt niet leuk, de meeste konijnen verdragen het helemaal niet. Daar zijn mogelijk wel verhalen over te vertellen. @Lappie2 die kleine van jouw heeft er toch een tijdje mee geworsteld? Ik verwacht eigenlijk dat het bij oogverwijdering ook moet, dus dat je alleen met conservatieve behandeling dit zou kunnen omzeilen. Maar zo lang zo vaak medicatie in het oog proberen te krijgen is ook heel intensief, voor zowel het konijn als de tijd die je daar voor vrij moet maken. Minimaal om de 4 uur bezig zijn met dat oog is een paar dagen wel te doen, maar weken, is ook slopend qua nachtrust en heel stressvol voor het konijn. Wat je zou kunnen doen is kijken hoe je konijn reageert op zo'n kraag/kap voordat je de ingreep doet, als dat echt niet gaat, kun je dan nog een andere optie kiezen. Ik snap echt dat je het oog wilt redden, dat zou ook mijn eerste gevoel zijn, maar kijk ook naar het welzijn van het konijn en wat haalbaar is voor hem. Dwangvoeren lijkt me het minste probleem, al kan dat ook intensief zijn en ook dat moet in het uiterste geval (van helemaal niet eten) 6x per dag. Welke weg je ook kiest je hebt dus een intensieve periode voor de boeg. Ik hoop dat je er een beetje uitkomt. Iets over de ingreep vinden is inderdaad nogal lastig, ik vind het echt een mooie oplossing, maar als ik kijk naar hoe konijnen omgaan met een kraag/kap, dan houd ik m'n hart vast hoe realistisch een voorspoedig herstel is. Daarom zeg ik ook, als je hier voor kiest, kies de methode die het snelste heelt. Als geld het probleem is dan zou ik of conservatief handelen en eventueel later het oog verwijderen, of meteen het oog verwijderen. Dit vanwege het onvermogen van konijnen om met een kraag/kap om te gaan. Maar misschien heb je geluk en reageert je konijn minder gestrest.
mammafelina Geplaatst: 17 maart 2024 Geplaatst: 17 maart 2024 Bij mijn konijn is inmiddels 3 jaar geleden een van zijn oogjes verwijderd. Weliswaar om een andere rede, maar de operatie zal hetzelfde zijn. Bij Fluffy zie ik er nu niets meer van en hij red zich prima met een oog. Na de operatie heeft hij samen met zijn maatje 8 dagen binnen gezeten, zodat ik hem goed in de gaten kon houden en makkelijker pijnstilling kon geven. Fluffy hoefde overigens geen kraag of kap om na de operatie.
Lappie2 Geplaatst: 17 maart 2024 Geplaatst: 17 maart 2024 33 minuten geleden, Kolino zei: Wat weerhoud je om de duurdere optie te kiezen? De prijs? Verhalen van mensen die deze operatie bij hun konijn hebben laten doen ga je denk ik niet vinden. Deze problematiek komt wel voor, maar een andere behandeling dan zalf of oogverwijdering had ik er nog niet over gehoord. Het klinkt wel als een goede ingreep die rust geeft aan het hoornvlies, bij mensen gebruiken ze volgens mij donoren om het op te lossen. Geen idee hoe dat bij konijnen werkt. Mijn gevoel zegt dat je voor de beste oplossing moet gaan die ook het snelste geneest. Aan de ene kant snap ik het idee van het oog te willen redden wel, aan de andere kant, wat je ook aan het hoornvlies laat doen, het blijft een zwakke plek. Tenminste daar ga ik wel van uit. Wat je zelf ook aangeeft, garantie dat het oog er niet alsnog uit moet heb je niet. Een kraag/kap is voor konijnen echt niet leuk, de meeste konijnen verdragen het helemaal niet. Daar zijn mogelijk wel verhalen over te vertellen. @Lappie2 die kleine van jouw heeft er toch een tijdje mee geworsteld? Ik verwacht eigenlijk dat het bij oogverwijdering ook moet, dus dat je alleen met conservatieve behandeling dit zou kunnen omzeilen. Maar zo lang zo vaak medicatie in het oog proberen te krijgen is ook heel intensief, voor zowel het konijn als de tijd die je daar voor vrij moet maken. Minimaal om de 4 uur bezig zijn met dat oog is een paar dagen wel te doen, maar weken, is ook slopend qua nachtrust en heel stressvol voor het konijn. Wat je zou kunnen doen is kijken hoe je konijn reageert op zo'n kraag/kap voordat je de ingreep doet, als dat echt niet gaat, kun je dan nog een andere optie kiezen. Ik snap echt dat je het oog wilt redden, dat zou ook mijn eerste gevoel zijn, maar kijk ook naar het welzijn van het konijn en wat haalbaar is voor hem. Dwangvoeren lijkt me het minste probleem, al kan dat ook intensief zijn en ook dat moet in het uiterste geval (van helemaal niet eten) 6x per dag. Welke weg je ook kiest je hebt dus een intensieve periode voor de boeg. Ik hoop dat je er een beetje uitkomt. Iets over de ingreep vinden is inderdaad nogal lastig, ik vind het echt een mooie oplossing, maar als ik kijk naar hoe konijnen omgaan met een kraag/kap, dan houd ik m'n hart vast hoe realistisch een voorspoedig herstel is. Daarom zeg ik ook, als je hier voor kiest, kies de methode die het snelste heelt. Als geld het probleem is dan zou ik of conservatief handelen en eventueel later het oog verwijderen, of meteen het oog verwijderen. Dit vanwege het onvermogen van konijnen om met een kraag/kap om te gaan. Maar misschien heb je geluk en reageert je konijn minder gestrest. Pffff ja dat werkte voor geen meter en ben toen zelf aan het knutselen geslagen🤪 halsbandje met zo.n boeren zakdoek en karton. Dat werkte goed. Alleen had hij natuurlijk problemen van onderen en niet aan het oog. Ik denk dat met een kapje...het beter is om de nijn in een kleine kooi te zetten zodat het niet angstig weg rend en daardoor de rust heeft om aan te sterken en te helen... En paar keer per dag en nacht af doen om te kunnen eten en drinken, eventueel onder de dwang. 1
Lappie2 Geplaatst: 17 maart 2024 Geplaatst: 17 maart 2024 56 minuten geleden, Lappie2 zei: Pffff ja dat werkte voor geen meter en ben toen zelf aan het knutselen geslagen🤪 halsbandje met zo.n boeren zakdoek en karton. Dat werkte goed. Alleen had hij natuurlijk problemen van onderen en niet aan het oog. Ik denk dat met een kapje...het beter is om de nijn in een kleine kooi te zetten zodat het niet angstig weg rend en daardoor de rust heeft om aan te sterken en te helen... En paar keer per dag en nacht af doen om te kunnen eten en drinken, eventueel onder de dwang. Zie al spelfouten en "de" hoort niet in het rijtje thuis🙈
evilbunny Geplaatst: 17 maart 2024 Auteur Geplaatst: 17 maart 2024 8 uren geleden, Kolino zei: Wat weerhoud je om de duurdere optie te kiezen? De prijs? Verhalen van mensen die deze operatie bij hun konijn hebben laten doen ga je denk ik niet vinden. Deze problematiek komt wel voor, maar een andere behandeling dan zalf of oogverwijdering had ik er nog niet over gehoord. Het klinkt wel als een goede ingreep die rust geeft aan het hoornvlies, bij mensen gebruiken ze volgens mij donoren om het op te lossen. Geen idee hoe dat bij konijnen werkt. Mijn gevoel zegt dat je voor de beste oplossing moet gaan die ook het snelste geneest. Aan de ene kant snap ik het idee van het oog te willen redden wel, aan de andere kant, wat je ook aan het hoornvlies laat doen, het blijft een zwakke plek. Tenminste daar ga ik wel van uit. Wat je zelf ook aangeeft, garantie dat het oog er niet alsnog uit moet heb je niet. Een kraag/kap is voor konijnen echt niet leuk, de meeste konijnen verdragen het helemaal niet. Daar zijn mogelijk wel verhalen over te vertellen. @Lappie2 die kleine van jouw heeft er toch een tijdje mee geworsteld? Ik verwacht eigenlijk dat het bij oogverwijdering ook moet, dus dat je alleen met conservatieve behandeling dit zou kunnen omzeilen. Maar zo lang zo vaak medicatie in het oog proberen te krijgen is ook heel intensief, voor zowel het konijn als de tijd die je daar voor vrij moet maken. Minimaal om de 4 uur bezig zijn met dat oog is een paar dagen wel te doen, maar weken, is ook slopend qua nachtrust en heel stressvol voor het konijn. Wat je zou kunnen doen is kijken hoe je konijn reageert op zo'n kraag/kap voordat je de ingreep doet, als dat echt niet gaat, kun je dan nog een andere optie kiezen. Ik snap echt dat je het oog wilt redden, dat zou ook mijn eerste gevoel zijn, maar kijk ook naar het welzijn van het konijn en wat haalbaar is voor hem. Dwangvoeren lijkt me het minste probleem, al kan dat ook intensief zijn en ook dat moet in het uiterste geval (van helemaal niet eten) 6x per dag. Welke weg je ook kiest je hebt dus een intensieve periode voor de boeg. Ik hoop dat je er een beetje uitkomt. Iets over de ingreep vinden is inderdaad nogal lastig, ik vind het echt een mooie oplossing, maar als ik kijk naar hoe konijnen omgaan met een kraag/kap, dan houd ik m'n hart vast hoe realistisch een voorspoedig herstel is. Daarom zeg ik ook, als je hier voor kiest, kies de methode die het snelste heelt. Als geld het probleem is dan zou ik of conservatief handelen en eventueel later het oog verwijderen, of meteen het oog verwijderen. Dit vanwege het onvermogen van konijnen om met een kraag/kap om te gaan. Maar misschien heb je geluk en reageert je konijn minder gestrest. Wij gaan inderdaad nu wel voor de dure optie! De moeilijkheid zat even bij mijn ouders, aangezien wij de kosten van de konijnen delen (zijn officieel van mij, maar wonende bij mijn ouders). Zij willen voor hem ook de snelste en meest aangename oplossing, want hij vindt het echt niet aangenaam om 6x per dag opgepakt te worden om dan medicatie te moeten krijgen. Ook mist hij zijn vriendje enorm, hoewel ze elkaar nog kunnen zien door het hek, maar dat is natuurlijk niet hetzelfde. Hem zolang moeten scheiden van zijn vriendje gaat op termijn nog een nadeliger effect hebben.. Mogelijk kunnen we na de operatie zijn vriendje wel bij hem in de ren zetten en zorgt dat ervoor dat hij meer gaat eten. Zijn vriendje loopt nu los in de tuin trouwens
evilbunny Geplaatst: 17 maart 2024 Auteur Geplaatst: 17 maart 2024 7 uren geleden, Lappie2 zei: Pffff ja dat werkte voor geen meter en ben toen zelf aan het knutselen geslagen🤪 halsbandje met zo.n boeren zakdoek en karton. Dat werkte goed. Alleen had hij natuurlijk problemen van onderen en niet aan het oog. Ik denk dat met een kapje...het beter is om de nijn in een kleine kooi te zetten zodat het niet angstig weg rend en daardoor de rust heeft om aan te sterken en te helen... En paar keer per dag en nacht af doen om te kunnen eten en drinken, eventueel onder de dwang. Ja ik zie mijn nijn vooral nog wassen aan het oog haha, hij zit nu met zijn hok in een goed afgesloten ren op ons terras. Hij kan lopen als hij wilt, maar het is ook niet zo groot dat we hem niet meer zouden kunnen pakken als hij wegloopt.
evilbunny Geplaatst: 18 maart 2024 Auteur Geplaatst: 18 maart 2024 Update: donderdag wordt hij geopereerd! Vandaag hebben we hem ook al meer zien eten en pakte hij zijn medicatie goed aan. Ook heeft hij enkele bunnyflops getoond ☺️ hopelijk gaat het zo verder en kan hij na donderdag rustig herstellen 1
mammafelina Geplaatst: 18 maart 2024 Geplaatst: 18 maart 2024 Spannend! Heel veel succes donderdag en een goed herstel gewenst voor jullie lieverd ❤️🩹 1
bobbyonthefloor Geplaatst: 19 maart 2024 Geplaatst: 19 maart 2024 12 uren geleden, evilbunny zei: donderdag wordt hij geopereerd! Wat spannend en fijn dat het doorgaat. Heel veel sterkte de komende tijd. 1
evilbunny Geplaatst: 21 maart 2024 Auteur Geplaatst: 21 maart 2024 Goed nieuws! De DA was zo verrast over de evolutie van zijn oog dat ze besloten heeft om (nog) niet te opereren. Als we de intensiteit kunnen aanhouden zoals het nu is, zou het op een maand opgelost moeten zijn. We moeten wel wekelijks op controle met hem, maar des te beter! 4
bunnyempress Geplaatst: 21 maart 2024 Geplaatst: 21 maart 2024 Oh wat heerlijk nieuws ! We duimen hier dat het lekker elke week beter gaat 👍
Kolino Geplaatst: 21 maart 2024 Geplaatst: 21 maart 2024 Wauw! Succes met smeren en druppelen dan maar!
evilbunny Geplaatst: 2 april 2024 Auteur Geplaatst: 2 april 2024 Ik kom nog eens een update geven! De DA is nog altijd verrast van hoe snel het gaat. Ondertussen lukt het ook om hem alleen te verzorgen met momenten. Vanochtend zag ik nog duidelijk een witte bol op zijn ooglid, maar toen ik daarnet thuiskwam was het nog maar een stipje!! Zijn oog gaat nu nog naar rood gaan, dan blauw, dan roos en dan zou het terug in orde moeten zijn 5
Aanbevolen berichten