Ga naar inhoud

Marcovka2

Members
  • Items

    282
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

  • Dagen gewonnen

    4

Profiel informatie

  • Geslacht
    Man
  • Provincie
    Limburg
  • Namen van de konijnen:
    Misha, Milky, Mica, Borrit

Recente bezoekers van dit profiel

De recente bezoekers block is uitgeschakeld en zal niet meer getoond worden aan gebruikers.

Marcovka2's prestaties

Keutelaar

Keutelaar (3/6)

  1. Ja het opsluiten in de reismand en vervoeren, en niet uit kunnen leggen waarom je plots zo naar doet 😞 De rekening is niet leuk maar vind ik minder erg.
  2. Ik blijf het een rotdag vinden, de dag dat ik met de konijnen naar de dierenarts moet.
  3. Mijn twee Hollander-achtige vriendjes zijn geen gemakkelijke patiëntjes, die stribbelen flink tegen. Ze bijten niet gelukkig, maar zitten echt niet stil. Het ergste is dat ze soms doen alsof ze rustig zijn en dan plots een explosie van een ontsnappingspoging doen, als je dan niet voorbereid bent gaat het mis. Bij Milky is al twee keer op het nippertje voorkomen dat hij van de onderzoekstafel sprong. Bij Mica heb ik het al meegemaakt dat de dierenarts en assistente het niet aan zagen komen en dat ze er vandoor ging. Het zal wel instinctief gedrag zijn. Op zich wel slim, doen alsof je rustig bent en dan in 1x al je energie erin stoppen. Vrijdag heeft de dierenarts Milky zijn injectie ook op de grond gegeven voor het geval hij weer zoiets zou proberen. Ik ben dan wel bang met die naald in hem, als hij dan een plotselinge beweging maakt kan er iets vitaals worden aangeprikt😱
  4. Ik praat dan ook regelmatig tegen ze, zodat ze weten dat ik erbij ben. Maar ook weer niet teveel. Anders gaan ze mijn stem nog associëren met negatieve ervaringen😟
  5. Ja ik wil ze ook wel kunnen zien tijdens het rijden, dus op de achterbank is dan het handigste. Ik heb er al een paar keer een deken overheen gelegd en de voorkant open gelaten. Maar dan kunnen ze wel meekijken door de voorruit. Ik weet dus alleen niet of ik er goed aan doe of niet. Misschien dat zo de middenweg het beste is (dus wel de zijkanten afdekken, maar voorkant open laten). Op de achterbank (of bijrijdersstoel) moet je er wel rekening mee houden dat het zitvlak schuin is (de kont-kant ligt lager), dus ik doe altijd iets onder de achterkant van de mand zodat deze meer waterpas staat, anders glijden ze continu naar achter.
  6. Na verschillende ervaringen bij dierenartsen vraag ik me af wat de meest konijnvriendelijke onderzoeksmethode is. De dierenarts bij de opvang Knijn en Ko (een dierenarts met veel konijnen ervaring) zat zelf op een houten stoel met een handdoek op haar schoot. Daar werd het konijn op gelegd met kop naar voren (het kontje naar de buik van de dierenarts gericht). Ze aaide het konijn eerst tot het rustig werd en begon dan langzaam met onderzoeken. De stethoscoop kan dan ook makkelijk onder het konijn worden geschoven. De tandjes konden met de otoscoop worden bekeken door voorover te buigen. Ik had er destijds niet over nagedacht. Maar volgens mij is dat een goede methode. Mij valt op dat een konijn vaak probeert naar achter te kruipen. Dat lukt niet als ie zo in de schoot zit. En als het konijn gaat spartelen kan je heel snel de handdoek er omheen wikkelen. Wat ik al een paar keer heb meegemaakt is dat je zelf het konijn moet vasthouden op de onderzoekstafel, dat die vaak probeert naar achter te kruipen en als het konijn niet stil wil zitten wordt de handdoek erbij gepakt, die dan vrij onhandig om het konijn moet worden gewikkeld. Ook als het konijn toch ontsnapt, is de val van de schoot niet zo diep als van de onderzoekstafel.
  7. Toch weer een andere vraag over reismanden... iets wat ik me elke keer afvraag. Is het tijdens het vervoer van konijnen in de auto beter om de reismand af te dekken zodat ze niet al die vreemde gebeurtenissen en lichtschakeringen zien of juist niet zodat ze kunnen zien wat er gebeurd? Daarbij natuurlijk rekening houden met vrije luchtstroom in de reismand. Een konijn snapt nml niet wat er gebeurd, misschien niet eens dat ie verplaatst wordt over grote afstand. Ik kan me voorstellen dat al die voorbij rijdende auto's, geronk van vrachtwagens, lichtflitsen als je door een tunnel rijdt etc erg angstwekkend zijn (naast het gezoem van de auto zelf en de bochten en oneffenheden in de weg). Ik vraag me dus af of het beangstigender is voor ze als ze niets zien, maar wel horen, of alles zien. Een konijn kruipt van nature nml bij voorkeur weg in een donker holletje bij angstige ervaringen.
  8. Dat zou wel beter zijn, voor Milky in ieder geval. Want als ik het goed gezien heb (tijdens het autorijden) lag Milky bang in een hoekje in de mand en ging Misha met haar kopje bij zijn kopje liggen om hem gerust te stellen. Maar dat is normaal ook zo, Misha zoekt altijd de toenadering naar Milky, ik zie het andersom nooit. Milky stuurt haar vaak weg. Hij duld haar ook niet in een kleine ruimte, dus in de reismand zal hij dat ook doen, totdat je begint met vervoeren omdat dan de angst toeslaat. Misschien dat ik het over een tijdje eens probeer en af en toe ga trainen (dus even opsluiten en weer open maken). Inmiddels eet Milky weer, en gedragen ze zich weer normaal gelukkig.
  9. Vandaag was de dag, ik heb ze toch op de heenweg apart in een reismand gedaan, terug samen in de grote reismand. En ik denk dat dit in mijn geval de beste keuze was. Misha ging gelijk in het mandje, Milky voelde nattigheid en moest ik echt vangen😞 Op de terugweg lagen ze lief met de kopjes tegen elkaar. Wel een verschil tussen die twee ook. Misha lag ook onderweg gewoon rustig in haar mandje, en Milky was heel onrustig en angstig. Bij de dierenarts was Milky ook een lastige patiënt, Misha protesteerde alleen toen de tandjes werden bekeken en het hartje geluisterd. En toen ik thuis kwam was Misha weer gelijk de oude, ze kwam ook gelijk bij me, likte zelfs mijn handen. Milky rent weg als ik in de buurt kom. Die is ook helemaal van slag, wou ook geen brokjes. Als ik soms de verhalen lees van mensen hoe (relatief) makkelijk die naar de dierenarts gaan, dan dacht ik altijd dat ik iets verkeerd deed, maar voor een groot deel ligt het volgens mij ook aan het konijn zelf. Sommige konijnen zijn veel makkelijker handelbaar. Ik heb er nu 4, Misha en Borrit zijn heel makkelijk, Milky en Mica zijn echt lastige patiënten (maar wel lieve vriendjes😇). Misschien ook rasverschillen.
  10. We gaan het zien morgen, ik zal zorgen dat er een reservemand klaar staat.
  11. Ik ben ook bang voor een angstreactie waarbij ze elkaar kunnen verwonden. Die twee reageren soms wat raar. Ik had laatst de kooi afgesloten omdat ik die moest openmaken aan een kant om een nieuwe ren aan te koppelen. Toen ze ontdekten dat ze hun vertrouwde kooi niet meer inkonden raakten ze helemaal gestressed en begonnen ze angstig wild in het rond te rennen. Ik heb toen gelijk de kooi opengemaakt en toen waren ze gelijk weer rustig. Als ik zo'n paniek reactie krijg als ik de reismand dichtdoe, dan kan ik niet anders dan weer open maken. En dan gaan ze er niet meer in natuurlijk.
  12. Bij mijn andere koppel zou het ook niet in me opkomen ze apart te vervoeren, maar die zijn wat kleffer. Ik heb ze al wat laten wennen aan de reismand door hem een paar dagen steeds in de ren te zetten, ook wat voer erin leggen. Maar ik had misschien iets meer tijd moeten nemen om ook af en toe eens te testen hoe ze reageren als ik het deurtje dicht doe. Want als ik ze er weer uit laat, dan gaan ze er zeker niet meer in. Zodra ze doorhebben dat ik iets van plan ben, dan vertikken ze het. Dus het moet in 1x goed gaan. Ik heb een nieuwe reismand voor ze gekocht, zodat elk koppel een eigen reismand heeft. Zo voorkom ik eventuele overdracht van ziekten. Mocht er iets zijn met een koppel (EC bijvoorbeeld) dan weet ik zeker dat ik niet via de reismand overdracht kan krijgen. Bovendien ruikt de reismand dan ook niet naar andere konijnen wat ook weer stress kan veroorzaken.
  13. Een vraag die waarschijnlijk al wel ergens besproken is hier, maar als je met een konijnenkoppel naar de dierenarts gaat, is het dan beter om ze samen in 1 reismand te stoppen of apart in een eigen reismand? Ik heb namelijk een vaccinatie op de planning staan, maar hen met zijn tweeën in een reismand krijgen vergt wat meer dan apart. Als de een er net in zit, en de ander erbij moet, gaat die er weer uit etc. Ook ben ik bang dat er wat spanning kan ontstaan als ze met zijn tweeen in zo'n klein hokje zitten. Zodra ze vervoert gaan worden zal de angst ze wel stil houden, maar toch weet ik niet hoe dit met die twee gaat uitpakken (ze zijn nog maar 4 maanden een koppel). Ik zou ze ook op de heenweg apart kunnen vervoeren en terug in dezelfde mand, dan zijn ze wat meer van slag tot ze weer thuis zijn.
  14. Mijn andere koppel moet ook weer geboosterd worden, ik zal er goed op letten wat erin gaat en hoe.
  15. Vrijwel alles was ik nu over konijnen weet, wist ik niet toen ik eraan begon😋
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .