Ga naar inhoud

happy211

Moderators
  • Items

    4.322
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

  • Dagen gewonnen

    36

Alles dat geplaatst werd door happy211

  1. Het belangrijkste is dat jouw konijn zeker de juiste hoeveelheid van het medicijn binnenkrijgt. Met een spuitje is dat vaak makkelijk, dan weet je zeker dat het helemaal naar binnen gaat. Maar als ze erg tegenstribbelen en daardoor ook medicijn verloren gaat, dan is dat natuurlijk niet handig. Als je het op groente of eten geeft, dan moet je dus zeker zijn dat zijn portie niet door een maatje wordt opgegeten, of dat ze rondom het medicijn heen eten en dan het belangrijkste laten liggen. Zelf heb ik panacur verstopt in geweekte en geprakte brokken. Daarvan kon ik een soort pasta maken die ik tot een balletje kon rollen. 1 balletje per konijn werd dan helemaal opgesmikkeld en zo ging al het medicijn naar binnen. Er zijn hier ook leden die medicijnen verstoppen in een blaadje basilicum, dat ruikt sterk dus dan merken ze het medicijn minder.
  2. Misschien dat dit een oplossing voor je kan zijn? https://www.chilsandpeps.com/ Ik ken haar via de konijnenopvang waar ik vrijwilliger ben waar zij ook vaak mee samenwerkt. En zij zit in België.
  3. Ik heb nu 2x kruiden bij Dtails besteld en ben tot nu toe tevreden. Wij bestellen daar nu ook de houtkorrels voor de kattenbak.
  4. Als het in de nacht boven de 15 graden is, dan kunnen ze in 1 keer van binnen naar buiten verhuizen en dan buiten blijven wonen. Verhuis ze op een moment dat de temperatuur binnen en buiten niet te veel verschilt, niet meer dan 5 graden bij voorkeur. Hoe vaker je konijnen verplaatst, hoe stressvoller het voor ze is.
  5. Bella (van Bellatrix) of Lily kan ook nog
  6. Misschien een combinatie van beide? Lente in de bol door het lekkere weer van afgelopen week en dan lekker gaan graven? Komende week wordt het 's nachts wel weer een stuk kouder, dus die van mij krijgen bij het verschonen morgen weer gewoon een nieuwe laag.
  7. Ze vinden het niet fijn, maar het is ook weer zo voorbij. Apollo is intussen aardig op leeftijd, dus wil ik hem wel goed in de gaten houden.
  8. Nog een korte toevoeging: ik vind het belangrijk om vaker te wegen bij konijnen die moeten aankomen, omdat er dan vaak iets aan de hand is en je zeker wil weten dat ze sowieso niet verder afvallen. Konijnen die te dik zijn en moeten afvallen, dat gaat allemaal wat geleidelijker, dus is minder frequent ook prima.
  9. Ik doe zelf elke maand een check, inclusief wegen. Maar als er echt reden is voor zorg, zoals soms bij mijn pleegkonijnen, dan weeg ik elke twee weken.
  10. Ik heb de druppels wel eens gebruikt bij een pleegkonijn. Daarbij was het nodig om de botten te kunnen versterken na erg slechte huisvesting van jonge konijnen. Toen heb ik ze op groente gegeven, andere pleegadressen gaven het ook wel recht in de mond. Dus voor een korte tijd voor medische redenen, kunnen de druppels wel.
  11. Echte statistieken van EC zijn er niet, maar er wordt wel eens gezegd dat het waarschijnlijk is dat veel konijnen dit al vanaf de geboorte van hun moeder meekrijgen, maar dat het pas later actief wordt, bij een dip in de weerstand bijvoorbeeld. Dus binnen of buiten, dat zegt helaas weinig over of een konijn EC zal krijgen of niet. Je weet niet of ze het al bij zich dragen of niet, het is pas te testen als het actief wordt en ook dan zijn de tests niet foutloos. Dus het beste is gewoon lekker genieten van de konijnen en goed op ze letten. Als je iets afwijkends ziet, contact opnemen met een dierenarts en de juiste behandeling starten. Je kunt je wel zorgen maken over alles maar je kunt ze er niet tegen beschermen zoals je bijvoorbeeld met vaccinaties wel kunt doen.
  12. Heel veel plezier met dit mooie koppel!
  13. Ik denk dat je het beste al deze rammen zo snel mogelijk kunt afstaan bij een konijnenopvang of asiel. Dan zitten ze gescheiden van elkaar dus kunnen ze elkaar niet meer verwonden. En rammen zul je zeker ook moeten castreren voor je ze kunt herplaatsen. Als je dat allemaal zelf moet doen, dan zit je over 2 jaar nog met een tuin vol konijnen, om voor ze allemaal een goed thuis te vinden via particulieren. Bij een konijnenopvang komen ze sowieso bij een goed thuis, met maatje, en waarschijnlijk zijn de afstandskosten ook goedkoper dan 11 rammen moeten laten castreren. Ze zitten wel allemaal erg vol inderdaad, dus waarschijnlijk zul je op een wachtlijst komen. Hoe eerder je mailt, hoe beter dus. Over de vachtproblemen: was dit al toen ze bij de dierenarts zijn geweest, is er toen iets over gezegd? Anders zou het bijvoorbeeld ook mijt of iets anders kunnen zijn, omdat juist die twee die apart van de rest zitten er last van hebben.
  14. Mijn eerste voedster is 4 jaar geworden en eigenlijk te jong gestorven. Ik woonde toen nog bij mijn ouders, wij waren op vakantie en oma zou de konijnen wel eten geven. Zij heeft toen waarschijnlijk een gasbuik of verstopping gehad en mijn oma had niet de kennis om haar te helpen. Mijn andere twee konijnen die ik had bij mijn ouders hebben we herplaatst toen ik op kamers ging (was niet helemaal gepland maar die studie was te ver om dagelijks heen en weer te reizen). Ze zijn minimaal 4 en 6 geworden (de ram heeft 4 jaar bij ons gewoond en 2 jaar bij zijn volgende eigenaar, de voedster 2 jaar bij ons en 2 jaar bij de volgende eigenaar). Daarna geen contact meer gehad met de nieuwe eigenaar. Mijn voedster Artemis vorig jaar overleden, haar geschatte leeftijd was toen minimaal 8 jaar. Zij is overleden aan een bottumor. Apollo wordt dit jaar 9. En Pandora is nu 5. Als vrijwilliger in de konijnenopvang hoor veel verhalen en zie ik veel konijnen. Het is echt een beetje geluk hebben met de gezondheid. Het oudste konijn dat ik via de opvang had gezien was 12 en die kwam bij ons voor een koppelvakantie om zijn laatste jaren ook nog een maatje te hebben. Andere konijnen sterven helaas veel te jong door gezondheidsproblemen. Die 3 jaar is volgens mij gebaseerd op wilde konijnen en van vroeger uit toen konijnen nog alleen in een hok achter in de tuin werden gehouden en nooit met een konijn naar de dierenarts werd gegaan. Zoals mijn eerste voedster Happy dus. Tegenwoordig kan er veel meer, is er meer bekend over goede voeding, huisvesting, medische zorg. Daardoor leven konijnen nu gemiddeld wel langer. Maar je kunt nog steeds pech hebben dat ze iets krijgen waardoor ze helaas niet zo oud worden. Zorg goed voor ze zolang ze bij je zijn, geef ze de medische zorg wanneer ze die nodig hebben, en als er dan iets gaat spelen waardoor je helaas afscheid moet nemen, dan kun je terugkijken op de mooie tijd die je gehad hebt samen. Het kan fijn zijn om alvast na te denken over wat je zou willen doen als ze komen te overlijden. Wil je ze begraven, in je eigen tuin of bij een dierenbegraafplaats? Laten cremeren? Het gaf mij rust om tussen alle beslissingen over behandelingen en uiteindelijk in laten slapen, die vervolgstappen al gepland te hebben. Daardoor kon ik de volgende dag al contact opnemen met het dierencrematorium, zonder dat nog allemaal te moeten uitzoeken.
  15. Dat klinkt echt heftig, dat moet ontzettend schrikken geweest zijn. Hopelijk blijft het bij deze ene keer, maar ik snap dat je er nu niet gerust op bent. Misschien handig om het te filmen een volgende keer, om aan de dierenarts te laten zien. Maar hopelijk is dat dus niet nodig.
  16. Ik heb heel lang science selective gegeven. Het is een prima voer, makkelijk verkrijgbaar, is ook vaak in de aanbieding. De reden dat ik overgestapt ben, is omdat mijn ram problemen kreeg met zijn kiezen en ik een hardere brok wilde. Science selective is vrij zacht en ze hoeveel er niet zo veel op te kauwen. Als jouw konijnen het goed doen op science selective en er geen problemen zijn, is het echt niet erg om dat gewoon te blijven geven. Ik ben daarna overgestapt op trovet omdat dat juist wordt aangeraden bij tandproblemen. Ook dit is een prima voer wat bij mij goed gegeten werd en ik heb dit ongeveer 2 jaar zonder problemen gegeven. Op een gegeven ben ik de trovet gaan mixen met beaphar care+, ook een harde brok en vinden veel konijnen erg lekker. Na een tijdje merkte ik dat mijn ram vooral de beaphar at en de trovet tot het laatst bleef liggen. Omdat hij al een lange tijd geen tandproblemen meer had en het speciale voer blijkbaar vooral door mijn voedster werd gegeten, ben ik nu volledig overgestapt op beaphar. Science selective is prima, trovet is prima. Als de ingredientenlijst en voedingswaarde goed zijn, dan is het verder vooral een kwestie van waar je zelf als baasje waarde aan hecht(prijs, beschikbaarheid, graanvrij bijvoorbeeld) en specifieke behoeften van jouw konijnen. Met behulp van dit artikel kun je de ingrediënten en voedingswaarde van een konijnenvoer bekijken of het een goed voer is. https://www.bunnybunch.nl/voedingsbehoefte-van-een-konijn/
  17. Misschien gaat het vaker ook gewoon wel goed dan niet. Maar hoe zonde zou het zijn als een geslaagde koppeling toch mislukt door iets dat voorkomen had kunnen worden? We maken het op de opvang geregeld mee, dat een konijn terugkomt na een koppeling omdat het thuis mislukt is. Vaak is dat dan wel te herleiden naar de situatie thuis, te veel ruimte, niet goed schoongemaakt. Dus het is niet zo dat een koppeling soweiso mislukt als je het niet doet. Maar als de koppeling mislukt, dat het dan vaak wel daardoor komt.
  18. Wat je wel in de gaten moet houden bij dit soort koppelingen (maar volgens mij zit het wel goed met dat in de gaten houden bij jou 🙂 ): het bepalen van de rangorde kan later alsnog komen. Als hij eenmaal gewend is en in zijn koppie krijgt dat hij toch wel graag de baas wil zijn. Dat was bij mijn koppel ook zo. Mijn voedster was ook heel angstig en mijn ram bleef er heel rustig onder. Toen ze ongeveer een maand bij ons thuis was, was ze genoeg vertrouwd dat ze af en toe op hem wilde rijden en dominantie wilde bepalen. Beetje sneu voor hem want hij vond het steeds alles prima maar zij wilde toch op hem rijden 😅 Dan is het even in de gaten houden hoe Spook daarop reageert, laat ze het toe of zet ze hem even op zijn nummer? Dus hou er rekening mee dat dat later nog kan komen.
  19. Zijn de houten huisjes bedoeld om aan te knagen, of echt als schuilhuisjes? Want als ze er niet aan knagen dan kun je ze ook wel goed schoonmaken met schoonmaakmiddel en terugzetten. Als je twijfelt of de geur er goed uit is, zou je ze ook pas iets later, na een paar dagen, terug kunnen zetten bijvoorbeeld en kijken hoe ze er dan op reageren. Als ze eraan knagen en je dus geen schoonmaakmiddel kunt gebruiken, dan zou ik ze inderdaad een tijdje uit het hok houden tot de rangorde wat stabieler is.
  20. Ik denk dat het heel positief is dat Spook zo rustig blijft bij Loki. Als hij zo angstig is, dan is het goed dat zij hem rustig laat snuffelen en gewoon blijft liggen als hij in het huisje haar komt. Natuurlijk moeten ze van beide kanten meer toenadering gaan zoeken als ze meer met elkaar en de ruimte vertrouwd raken. Ze zijn nu pas 1,5 dag thuis, dit is voor nu echt prima.
  21. Mee eens wat Evee hierboven zegt. Als herplaatsen toch uiteindelijk nodig is, dan twijfel ik of dat via de opvang in dit geval de beste optie is. Dat ligt echt niet aan de opvang, maar meer aan de keuzes die mensen in mijn ervaring maken bij het adopteren. Je hebt zeker gelijk dat ze met 8 en 9 nog jaren mee kunnen gaan, maar ze vallen zeker wel in de categorie senior. En in mijn ervaring kiezen mensen die zoeken naar een koppel voor jongere konijnen. Een senior koppel zou wel eens erg lang in de opvang kunnen zitten. Hoe ik het zou aanpakken: hou ze bij je als het enigszins mogelijk is, ookal is het met minder ruimte en ga ze dan zelf herplaatsen. Bijvoorbeeld via verhuisdieren.nl. Er is ook een website specifiek voor senioren, Bunnybin. Je zou zelfs kunnen overleggen met een opvang of zij jouw koppel op hun website en op Bunnybin zetten maar dat ze bij jou blijven tot er iemand specifiek voor ze mailt. Het verschil met de opvang is een veel stabielere omgeving voor ze in plaats van steeds wisselende verzorgers, veel andere konijnen om hen heen, steeds klanten die langslopen. Een opvang is soms nodig om een goed nieuw thuis te vinden, zeker bij konijnen alleen waarbij de opvang het koppelen kan overnemen. En ze wordeh er echt wel goed verzorgd. Maar als je van tevoren al kunt inschatten dat ze er lang zullen zitten, dan zou ik het proberen anders op te lossen.
  22. Helaas ben je verkeerd voorgelicht, twee rammen gaat bijna altijd fout. Als dat lukt is het echt bij hoge uitzondering. Ze zijn nu inderdaad aan het puberen en het voorjaar zal daar nu zeker ook invloed op hebben waarom het nu mis is gegaan. Hoe heb je geprobeerd om ze sinds zondag opnieuw te koppelen? Was dat op neutraal terrein?
  23. Ik begrijp je keuze. Je hebt de medicijnen nu in ieder geval voor hun voorgeschreven duur gegeven, dus nu is het een goed moment om met de dierenarts te overleggen hoe nu verder. Jij kent jouw konijn het beste, als jij denkt dat het niet meer goed is voor hem, dan kun je dat zeker bespreken. Misschien weet de dierenarts nog opties voor een behandeling (omdat het een tijdje na de dexamethason toch wel beter ging) of misschien raadt de dierenarts ook aan om hem in te laten slapen. Vaak zijn ze daar ook eerlijk over als zij zien dat het een lijdensweg wordt zonder verbetering. Heel veel sterkte met de beslissing.
  24. Ik geef ze standaard lijnzaadbrokjes tijdens de ruiperiode. Het laatste jaar heeft Apollo iets meer moeite om zijn vacht te onderhouden dus ik moet hem een beetje helpen. Het nadeel is dat hij niet graag aangeraakt wordt, dus het moet een beetje onder dwang. Dus als het echt te erg wordt en ik kettingkeutels of klitjes of vilt zie, dan pak ik hem 1x per week op om met mijn handen zijn vacht te verzorgen. Borstelen doe ik niet, maar met je handen kun je al veel loszittende haren wegkrijgen.
  25. Via een konijnenopvang is inderdaad de makkelijkste optie voor een goed nieuw huis voor haar. Zij stellen bijna altijd eisen over de grootte van het verblijf, plaatsen de konijnen nooit alleen uit, helpen met het koppelen en geven goed advies aan de nieuwe eigenaren. Vaak vraagt een opvang wel een afstandsvergoeding om de kosten voor het opvangen van de konijnen te kunnen dekken. In deze lijst vind je er een bij jou in de buurt: https://www.bunnybunch.nl/konijnenopvang-en-asiel-lijst/ Je zou haar ook bij een algemeen asiel kunnen afstaan, maar dan kun je beter even doorvragen naar hun kennis over konijnen en hun procedure voor adoptie. Er zijn zeker asiels die alles goed op orde hebben en er genoeg verstand van hebben, maar er zijn er ook genoeg die zich voornamelijk richten op honden en katten en weinig capaciteit hebben om te helpen met het koppelen van konijnen bijvoorbeeld. Zelf heb ik ook goede ervaringen met verhuisdieren.nl voor onze kat, maar dan zul je wel zelf veel meer werk erin moeten steken om te zorgen dat ze goed terecht komt. Afspraken maken met de potentiële nieuwe eigenaren, foto's en afmetingen van het verblijf opvragen, helpen met koppelen. Het kan een fijne optie zijn als je zelf wil bepalen waar ze terecht komt. Dan is verhuisdieren wel een veel betere plek dan marktplaats, het is een betaald platform dus alleen mensen die serieus op zoek zijn zullen reageren. Dan zijn er nog verschillende koppelservices, waarbij je jouw konijn niet aan hen afstaan maar zij wel bemiddelen in het contact met de nieuwe eigenaar en helpen met de koppeling. Maar hier horen we op het forum wisselende ervaringen over. Ik heb ook geen voorbeelden hiervan, maar dan weet je wel dat ze bestaan en kun je gerichter zoeken als je interesse hebt.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .