Ga naar inhoud

happy211

Moderators
  • Items

    4.270
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

  • Dagen gewonnen

    35

6 Volgers

Profiel informatie

  • Geslacht
    Vrouw
  • Namen van de konijnen:
    Apollo, Pandora
  • Huisdieren
    Muffin (kater)

Recente bezoekers van dit profiel

5.497 profielweergaven

happy211's prestaties

Konijnoloog

Konijnoloog (6/6)

  1. Zou een peewee kattenbak een optie zijn? Die gebruiken ze op de konijnenopvang. Dat is een bak met een zeef. Je doet houtkorrels in de bak, zeef erbovenop en dan kun je nog hooi of stro op de zeef leggen. Keutels blijven op de zeef liggen. Urine gaat door de gaatjes en wordt opgenomen door de houtkorrels. Je zou hier ook back to nature in kunnen doen op deze manier, dan wordt het in ieder geval niet opgegeten, maar dan zit je nog steeds met de prijs natuurlijk.
  2. Mijn konijnen kunnen ook heel slecht tegen steeds wisselende omgeving, dus soms wel in de tuin los mogen lopen maar op andere momenten niet. Dan zie ik veel meer onrust in mijn koppel, veel meer achter elkaar aanjagen met eten. Als ik ze gewoon 24/7 in hun ren hou dan is er veel meer rust. Daarbij moet ik wel zeggen, 1,6 vierkante meter is erg klein voor een permanent verblijf. Aanbevolen wordt tegenwoordig om 4 m2 voor een koppel konijnen aan te houden. Eerder (zo'n 20 jaar geleden) was dat 1 m2 per konijn. Ook daar zit jouw verblijf nog onder. Dat zou best wel de reden kunnen zijn dat er zoveel onrust is. Ik zou echt kijken of je ze meer ruimte kunt geven en dan een tijdje niet los laten lopen. Kijk of er dan meer rust komt. Scheiden zou ik inderdaad niet doen, tenzij ze echt gaan vechten.
  3. Als een koppel echt klef is, dan noem ik ze ook wel eens man en vrouw inderdaad. Maar meestal houdt ik het ook bij maatjes. Zelfs bij mijn konijnen met flink leeftijdsverschil, zou ik niet zeggen dat ze als ouder en kind zijn.
  4. Welkom! In deze informatieve artikelen staan al heel veel tips die je goed op weg kunnen helpen: https://www.bunnybunch.nl/tips-en-uitleg-voor-een-nieuw-konijn/ https://www.bunnybunch.nl/10-veel-gemaakte-fouten-bij-het-houden-van-konijnen/ https://www.bunnybunch.nl/hoe-maak-je-een-konijn-tam/ Over jouw vraag voor het beste hok: https://www.bunnybunch.nl/waar-op-letten-bij-het-kopen-of-maken-van-een-konijnenhok/ Konijnen zijn ontzettend leuke dieren, maar ze hebben helaas een erg verkeerd imago. De meeste konijnen zijn namelijk niet de knuffeldieren die veel mensen verwachten. Ook zijn het niet de makkelijke huisdieren voor kinderen waar ze vaak voor aangeschaft worden. Ze zijn wel ontzettend leuk, maar waarschijnlijk zul je jouw verwachtingen moeten bijstellen. Koop ze niet voor jouw dochter, maar echt voor jezelf. De meeste konijnen worden namelijk afgestaan omdat ze zijn gekocht voor de kinderen maar die er na een tijdje niet meer naar omkijken. 6 is ook nog erg jong, zij kan nog niet in haar eentje voor de konijnen zorgen. En bedenk ook dat konijnen wel 10 jaar kunnen worden. Als jouw dochter naar de middelbare school gaat en ook gaat puberen, ook dan zullen de konijnen verzorging nodig hebben, naast huiswerk en school en met vrienden afspreken. Dit zeg ik allemaal niet om je te ontmoedigen, maar wel om een realistisch beeld te geven. Nog een tip: de beste manier om met konijnen te starten, is om een koppeltje konijnen te adopteren uit de konijnenopvang, in plaats van konijnen uit de dierenwinkel of via een fokker. Daarover staat ook meer informatie in de artikelen hierboven, en hier is nog een link om een konijnenopvang bij jou in de buurt te kunnen vinden: https://www.bunnybunch.nl/konijnenopvang-en-asiel-lijst/ We helpen graag. Er komt veel op je af als je een nieuw huisdier overweegt. Stel je vragen dus gerust!
  5. Ik kan je helaas niet helpen. Ik heb wel wat ervaring met koppelingen, maar dit heb ik nog niet eerder meegemaakt. Want Em en Mickey zitten nu nog op neutraal terrein, toch? Het kan niet te maken hebben met dat ze weer terug in haar eigen territorium komt? Ik hoop dat anderen je kunnen helpen.
  6. Ik twijfelde al waar ik het moest plaatsen, bedankt.
  7. Ik was op Instagram aan het scrollen en kreeg een filmpje van een Australische dierenarts, die waarschuwde om je konijnen in te enten tegen RHD. Want blijkbaar gaan ze dat daar binnenkort weer verspreiden om de populatie wilde konijnen onder controle te krijgen. Ik wist wel dat myxomatose en RHD daar oorspronkelijk voor gemaakt en gebruikt werden, maar ik wist niet dat dat nu nog steeds gebeurde. Ook weer wat geleerd dat RHD daar ookwel bekend staat onder een andere naam: calicivirus.
  8. Ik vind het een interessante vraag, dus ik ben het ook gaan uitrekenen. Hooi, voer, bodembedekking: 300 Groente: 155 (schatting) Dierenartskosten: 535 Crematie Artemis: 103 Adoptie Pandora: 150 In die dierenartskosten zit vaccinatie, 2 keer behandeling met Panacur voor Apollo, röntgenfoto's voor Artemis en verschillende consulten. Wij zetten per maand 75 euro in een spaarpotje voor de konijnen. Daar hebben we het dus in 2024 niet mee gered, zelfs niet als ik de crematie en adoptiekosten niet meereken. En nu is natuurlijk ook de BTW omhoog gegaan, dus bij deze ga ik het ophogen naar 100 euro per maand. Wel verstandig dus om dit in ieder geval jaarlijks voor jezelf op een rij te zetten.
  9. De eerste nacht moet hij wel echt warmer zitten, dus dan is de garage geen goede optie. Maar je zou hem dan de volgende ochtend wel in de garage kunnen zetten als overgang, dan is het niet erg hoor dat ze minder ruimte hebben, voor een aantal uren.
  10. Dat ze een nachtje binnen moeten blijven komt inderdaad door de narcose. Dan hebben ze vaak meer moeite om zichzelf warm te houden. Ik check de temperatuur altijd nog een keer voor ik ga slapen. Is die dan al een tijdje stabiel en goed, dan kan de verwarming naar beneden. Is die niet goed, dan blijft de verwarming aan en dan krijgen ze een snuggle safe of warmtelamp. Of ze de volgende dag weer naar buiten kunnen ligt aan hoe ze er na de behandeling aan toe zijn. Als ze nog niet eten, dan blijven ze wat langer binnen. Soms kijk ik ook: hoe lang moet ik nog medicatie geven en hoe makkelijk kan ik het konijn pakken. Dan is het soms handiger om ze pas weer terug in het verblijf te zetten als de medicatie klaar is. Als ze weer naar buiten kunnen, dan zet ik in die ruimte de verwarming uit en het raam open, zodat ze langzaam wat kunnen wennen. En dan halverwege de middag weer naar buiten. Dat is met deze temperaturen inderdaad wel een flink verschil, maar als ze verder goed eten en hun temperatuur is na de behandeling weer goed, dan kunnen ze dat wel aan.
  11. Wat bedoel je precies met "als ik ze nu bij elkaar zet"? Heb je ze recent uit elkaar gehaald? Dan is het heel logisch dat ze de rangorde willen bevestigen als je ze bij elkaar zet. Dat hoort bij een koppeling. Dan kun je ze nu beter apart houden tot na de castratie en dan de koppeling opnieuw starten. Zitten ze nog wel bij elkaar, dan zou ik ze zolang het gaat nog wel samen laten. Anders moet je dus inderdaad opnieuw gaan koppelen en dat is best een gedoe. Pas als het zo heftig wordt dat er geen rustmomenten meer zijn, dan zou ik ze uit elkaar halen.
  12. Ik heb geen precies antwoord op jouw vraag, maar ik heb misschien wel iets dat als vergelijkingsmateriaal kan dienen. De grotten in Valkenburg hebben een constante temperatuur van 12 graden. Dat lijkt me ook zeer geschikt voor konijnen. Ergens denk ik dat een konijnenhol wel iets warmer is omdat de ruimte minder groot is dan de tunnels. Misschien 15 graden?
  13. Dat is goed nieuws!
  14. In de natuur begint het al wel hoor: crocussen komen op, vogels gaan al zingen, ik zag laatst al een struik met roze knoppen. Sinds het de afgelopen twee weken zo zonnig is, ontwaakt er al van alles. Vorige week zaterdag stond ik in mijn tuin in de zon uit de wind en het was warm genoeg om mijn winterjas uit te doen.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .