Ga naar inhoud

Kolino

Moderators
  • Items

    5.515
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

  • Dagen gewonnen

    38

Alles dat geplaatst werd door Kolino

  1. Ligt aan de soort, staat er een naamkaartje bij? Er worden een hele hoop dingen kattengras genoemd. Ik heb ooit in een topic beschreven welke soorten wel en niet kunnen, maar ik denk dat dit topic met de schoonmaak verloren is gegaan. Ik kan het zo snel niet meer vinden. Weet uit mijn hoofd niet meer alle geschikte soorten. Maar als ik een naam hoor, dan gaat er waarschijnlijk wel een lichtje branden. Knaagdieren gras wordt van granen gemaakt, dat is alleen helemaal NIET erg! Bij granen gaat het echt om de graankorrel die dikmakend is, niet om de plant. Natuurlijk zit er wel verschil in voedingswaarde per grassoort, graan is gewoon een grassoort. Dus niks om je druk over te maken.
  2. Daar word je niet vrolijk van. Ik heb dat hooi ook een paar jaar gegeven. Beaphar hooi kun je overslaan, ik heb nog nooit een zak gehad die niet bruin was. Als je selective kunt betalen, dan zou ik dat kiezen. Kwaliteit is redelijk constant van dat merk en het is vrij makkelijk te verkrijgen. Ben ik de enige die zich afvraagt waar in het proces die dieren er in zijn gekomen?
  3. Heel veel sterkte, wel mooi, als in geruststellend, dat hij rustig in is geslapen.
  4. Heel veel sterkte, ook al wilde je stoppen, afscheid nemen doet pijn. De gedachte dat ze weer samen binkies kunnen maken is wel troostend. Dat ze het er maar goed hebben!
  5. Ik vind het rustig afscheid nemen wel iets om over na te denken. In crisis afscheid nemen is de hel, ook al vind ik het gevoel, was ik niet te vroeg, wel iets om rekening mee te houden. Misschien dat het makkelijk te verdedigen is, maar je moet er achter staan om dat ook te aanvaarden. Het onvermijdelijke uitstellen is ook moeilijk, omdat je dan steeds bezig bent met afscheid nemen. Misschien is het te confronterend, dus sorry als ik je pijn doe met de volgende opmerking. Meranox werkt niet, semintra werkt niet... Ze bevuild zichzelf omdat de achterhand niet goed meer werkt. Je geeft pijnstilling, wat mij laat zien dat je niet wil dat ze lijdt. Ik snap dat je hoopt dat ze daarvan opleeft, maar ergens denk ik, is het niet juist een teken dat het tijd is? Weet dat de parasiet een cyclus van twee weken heeft ongeveer, dus voor de volgende organen onder druk komen te staan is echt een kwestie van tijd. Ik snap echt dat je je de hoop laten ontnemen heel rot is. Wat ik al aangaf, je moet achter de keuze staan om hem te kunnen dragen. Laat je niet dwingen, maar kijk goed naar wat heeft Hazel nodig? Kan de situatie nog goed komen? De dierenarts heeft ervaring, je vader wil jou beschermen en jij, je moet met alle informatie die je hebt, de beste baas voor Hazel zijn, ondanks en met je eigen gevoelens. Heel veel sterkte!
  6. De dierenarts heeft als het goed is geleerd om bij elke injectie te checken of hij er goed in zat. De meeste dierenartsen zijn natuurlijk wel getraind, dus moet je wel goed opletten, om dat te zien, ze checken dat bijna tegelijkertijd met het prikken 😉 Als je wel eens zelf geprikt hebt, dan weet je dat je door het nekvel heen kunt prikken, een naald is gewoon langer dan het stuk nekvel. De enkele vaccinatie bestaat dus uit 2 vloeistoffen, meestal prepareert de dierenarts die waar je bij bent. Maar die moet dus binnen korte tijd toegediend worden. Dat is bij een fles met meerdere dosissen ook zo, dat red je met de grote fles en goede controles van konijnen NOOIT binnen die tijd, of je moet met meerdere mensen tegelijk prikken op 1 locatie. Maar dat is echt wel lopende band werk. Bij een opvang of in een konijnenstal kan ik me dit wel voorstellen.
  7. Heb je een betere beschrijving van wie wel en niet met elkaar konden? Dus waar het bij het viertal mis ging. De verhoudingen zijn nu weer anders, ik geloof dat ik castratie van de voedsters toch wel aan zou raden en anders een nieuwe ram voor de voedster die nu alleen is zoeken. Uiteraard snap ik wel dat je eventueel terug zou willen naar 1 koppel, maar stoken in de huidige verhoudingen tussen ram en voedster, heeft ook risico's.
  8. *Gniffel* over die worteltjes. Alle groenten moet je inderdaad klein maken. Het wordt met de lippen opgepakt en daarna kunnen ze alles vermalen met de kiezen. Ze hebben daarvoor minder kracht en grip, dus het moet letterlijk behapbaar worden. Heel fijn dat je daar terecht kunt! Duim met je mee dat alles goed gaat. Dankjewel voor de tussentijdse update!
  9. Ergens snap ik je "het zekere voor het onzekere nemen", want je vergeeft jezelf niet dat... Ik ga echt mee met het verhaal van Bunnyempres. Sowieso is die hele lage weerstand maar een korte periode. De kans dat je het krijgt nihil, eigenlijk verwaarloosbaar. Je hebt zelf ook nog een immuunrespons die niet nul is, maar alleen verlaagd, want anders zou je het dna van de man afstoten en blijft een kindje niet zitten. Dat is de hele reden dat je weerstand überhaupt verlaagd is. Dat gezegd hebbende, als je de kritische periode door bent, zie ik niet waarom je jezelf moet kwellen om de konijnen helemaal niet meer te zien. Hygiëne prima, maar nog 7-8 maanden zo doorlopen, dat is toch raar? Misschien weet iemand of deze bacterie zich via de bloedbaan verspreid, maar volgens mij niet. Hoe moet die bacterie bij een kind komen? Wat wel kan en dat is altijd zo, dat als jij heel erg ziek wordt, je lijf een zwangerschap af zal stoten, als dat nodig is om te overleven. Zeker in het begin. Dus wat ik zeg, ik snap je voorzichtigheid nu, praat er gewoon goed over met de mensen die verstand hebben van zwangerschappen, je bent niet de eerste met konijnen en ook niet de eerste met een konijn met snot tijdens een zwangerschap. Brownie is natuurlijk allang blootgesteld, hem nu weghalen, ik weet niet of ik daar het voordeel van zie. Je zult zijn leven lang alert blijven op snot of je hem nu wel of niet weg haalt. Mee behandelen gebeurt alleen bij klachten, er zijn regels voor het toepassen van antibiotica. Deze antibiotica mag je alleen toepassen als een konijn symptomatisch is, zover ik weet. Ik hoor je nadenken over Ukkie, waarschijnlijk ook omdat ze zo moeilijk hanteerbaar is. Nu is het antibiotica, over een paar weken weer haar darmen en zeker nu je antibiotica geeft, dan kun je er donder op tegen zeggen dat de darmflora naar de gallemiezen gaat en dat de darmen gaan protesteren. Ik vind 6 overigens niet heel oud, maar dat terzijde. De vraag is, hoe wil je handelen? Het is wel de olifant in de kamer, ik wil niet de olifant in de porseleinkast zijn, maar ik lees dat je serieus nadenkt of en wanneer het genoeg is. Het klinkt alsof je dochter toch wel echt aan ze gehecht is, dus dit is wel iets wat je samen met je man maar eens door moet spreken, hoe gaan we dit doen en wanneer en hoe bereiden we dat voor (zijn er misschien boekjes over hoe dat gaat)? Ukkie klinkt in mijn oren wel heel ziek, maar nog niet dat ik denk, nu moet je ingrijpen. Wel als de antibiotica niet aanslaan en het zo blijft als je beschreef. Het is ergens wel de reden dat ik zeg, houd haar in haar eigen omgeving, want dan eet ze hopelijk nog wel, al dan niet stiekem. Dan geef je haar de beste kans en die verdient ze ook wel, toch?
  10. Hoeveel last een konijn van de bacterie heeft hangt samen met de weerstand, uitgaande van snot, verklaart dat het soms en soms niet onder controle hebben. Ik moet bij wat je omschrijft aan slikproblemen denken, of niet goed kunnen snijden (afhappen)/kauwen. Konijnen kunnen niet uit de maag overgeven maar wel stukjes terug hoesten, als het ware. Zie dat lappie precies hetzelfde zegt Als ze ook benauwt lijkt zou ik er wel spoed op zetten, ondanks de verjaardag. Ik ben ergens nog een beetje bang voor iets op de longen. Eigenlijk zijn er een stuk op vier diagnoses die je minimaal uit moet sluiten. Abcessen/gezwellen, snot, longontsteking, gebitsproblemen, o.a. Het kan ook in het slikken zelf zitten. Ik weet niet welke onderzoeken ik hierbij zou doen, ik neig bij een goede conditie naar gebitsfoto's. Dan kun je het meeste overzien, maar met wat je vertelt vind ik dat wel spannend. Wel gefeliciteerd, ik hoop dat het lukt om er toch een fijne dag van te maken.
  11. Kool is wel iets wat de darmen nog aan moeten kunnen. Ik geef het niet meer, omdat ik de darmen zie vertragen, daarnaast bloemkool en broccoli, stinkt zo als je ze binnen hebt. Ik heb geen ervaring met buiten konijnen, wel met darmproblemen. Een konijn dat geen temperatuur kan houden/ondertemperatuur heeft, kun je niet alleen maar binnen zetten, dat is niet genoeg. Volgens mij ben ik niet de enige die het konijn bij me neemt met een warme deken (eventueel nog een extra warmtebron). Bij ondertemperatuur stoppen de darmen er altijd mee, dus bijna geen darmgeluiden is dan normaal, maar dan zijn ze wel in levensgevaar. Ik snap ergens de angst van de winter en buiten houden wel, ik denk dat je bij konijnen minimaal 2x per dag moet gaan kijken. Liever 3x, maar dat is niet altijd haalbaar. Ik weet niet hoe schuldig je je moet voelen over de hoeveelheid ruimte. 2 bij 2 meter is voor die van jou prima in orde. Ik zou meer kijken naar, hoe voelen zij zich? Al het andere is oplosbaar, in jouw geval zou ik bij naar buiten doen tzt wel camera's overwegen. Dan kun je toch ff snel kijken of iets terugkijken. Hoeveel tijd je hebt bij darmproblemen, dat hangt ook af van het probleem. Er zijn problemen die je zelfs, al zie je ze aankomen, niet opgelost krijgt. Maar in ieder geval 2x per dag checken, waar maximaal 12 uur tussen zit, vind ik wel een must. Liever dus een keertje extra, voor de meeste mensen dus, direct na het opstaan of voor je naar/aan het werk gaat en meteen als je daar van thuis komt en dan nog even voor je gaat slapen. Dat is in mijn mening het minimale doen. Zo ontdek je in de meeste gevallen alles op tijd, ook buiten. Al gaat de lichaamstemperatuur wel wat rapper naar beneden als het vriest en is het moeilijker om die vast te houden. Maar een konijn dat zijn temperatuur goed kan houden, die raakt niet zomaar onderkoeld hoor! Dan moet het wel heel hard vriezen en ik neem aan dat de meeste mensen hier dan wel snuggelsafe's en extra stro aanbieden en een keertje extra gaan kijken.
  12. De elasticiteit van de darm wordt wel minder met de leeftijd. Dus dat kan, als het echt regelmatig is, dan is het slim om te kijken of er iets onderliggends aan de hand is (kan van alles zijn). Hopelijk gaat het nu steeds beter!
  13. Hallelujah! Wat een boel onzekerheid, dit is wel veel bij elkaar hoor, zelfs voor een konijn! Kunnen konijnen galstenen krijgen? Ze hebben wel een galblaasje, dus in theorie wel, lijkt me. Dat kan calcificatie zijn en ter hoogte van de lever zitten. Oogwit is niet geel? Een andere manier van checken is het tandvlees, als ik me goed herinner. Dat moet mooi roze zijn. Ik weet niet zeker of je met een röntgenfoto de alvleesklier en galblaas wel goed in beeld krijgt. Als het echt de lever is, dan gaan mijn gedachten ook weer naar E.C. Volgens mij kan de lever ook cysten ontwikkelen, maar daar weet de dierenarts vast meer van dan ik. Ik hoop dat ze de beelden nog kunnen laten zien aan een expert op radiologisch gebied.
  14. Of er stekels op zitten (op het blad) is afhankelijk van de soort braam. Er zijn heel veel soorten. Ik heb inderdaad meer succes gehad met een cultivar. Maar die andere groeit sneller en makkelijker. Je kunt wel de ergste stekels verwijderen, maar het mondgevoel zal hem vast nog niet worden, maar proberen kan altijd.
  15. Ik brak vroeger selective brokken in stukjes, je zou dit met iedere langwerpige geextrudeerde brok kunnen doen. Een andere optie is kijken of dwangvoer zelfstandig wordt gegeten. In geen geval gemixt supermarkt voer of ander ongezond snoep. Probeer dan maar aan iets meer kruiden te komen, groente iets verhogen is ook een optie. Maar mijn voorkeur heeft iets doen met dwangvoer, je kunt daar ook minder water bij doen, zodat het tot balletjee te maken valt. Dwangvoer heeft een goede verhouding aan voedingsstoffen voor herstellende konijnen. In combinatie met groenvoer, kom je dan een eind. Nadeel, niet elk konijn wil dat zelfstandig eten.
  16. Er blijft in ieder geval iets uit komen, dat geeft hoop. Niet fijn dat ze bijna geen darmgeluiden hoorde, want dat was dus precies wat ik niet hoopte te horen. Massage is moeilijk uit te leggen hoe, het liefste laat je dat een keer voordoen door de dierenarts. Ik ga zelf het liefste achter het konijn zitten daarvoor. Plaats m'n wijsvinger en meestal ook middelvinger (want dan kan ik meer voelen), dus 2 vingers links en 2 vingers rechts aan de onderkant van de buik, maar alleen aan de zijkanten. De ongeoefende baas zou ik heel voorzichtig bij de ribbenkast, bij de laatste rib, laten beginnen en dan met je vingers voorzichtig tot de achterpoten gaan en dan opnieuw. Sommige mensen masseren met kleine rondjes. Ik denk dat er wel filmpjes te vinden zijn, hoe het moet. @To van de Veluwe Kun jij het beter uitleggen? Jouw dochter doet volgens mij precies hoe het moet. Lactulose hoort vocht naar de darmen te brengen (de suikers die daar in zitten zijn voor voor bacteriën, die blijkbaar zoiets doen). Een nadeel van lactulose is dat het bij verstopping als een soort schild (laagje) kan werken op de massa die de darm verstopt, waardoor het vocht daar dus niet komt. Dit is een afweging, die ik in dit verhaal spannend vind. Als ik het oog zo zie, dan maak ik me toch zorgen over het oog. Ik durf er dus geen diagnostische uitspraken over te doen, maar kijk eens naar de term uveïtis. Gezien de medicatie (terugkomend op de darmen) op de juiste plek lijkt te komen, zou ik de konijnkundige dierenarts naar cisapride vragen. De ene dierenarts zweert er bij en de andere helemaal niet. Emeprid en cisaral, ze worden gelijktijdig of los van elkaar gebruikt. Maar het is wel een middel dat met verstopping eng is, vind ik. Metoclopramide durf ik wel in te laten spuiten in zo'n geval. Cisaral laat de darm meer samenknijpen, door die druk kan de darm ook scheuren, maar ja, als je konijn toch al dood gaat als je niks doet... Dat is bij darmproblemen vaak het ding, grijp niet of niet op tijd in, dan heb je echt geluk als een konijn het overleeft. Beetje een rot verhaal zo, ik hoop dat je hem er met de goede zorgen doorheen krijgt. Als je alles bij elkaar op telt, dan denk ik dat een dierenarts de oorzaak vindt in de dikke darm of net daar na. Want dat is dicht genoeg bij de uitgang om te persen en ook passend bij dat de hele buik vol keutels zit. Want als het probleem bovenin zat, zou hij (tijdelijk) niet eten en zou je een lege(re) maag/darm zien. Zie je vaker darmproblemen bij hem? Ik hink op 2 gedachten, ik zie een overwegend wit konijn, met vlekken, maar het is duidelijk geen Charlie. Door mijn gedachten gaan, wormen of megacolon? Of als het vaker voor is gekomen, kan het een het ander als gevolg hebben? Dit geldt vooral dus vooral als het vaker voorkomt. Ik smijt niet zomaar met termen, maar benoem wel meer dan zou moeten nu. Ik zie hoe je je best doet, dus ik hoop echt dat het allemaal een goede afloop heeft.
  17. Poeh dat is wel een ander verhaal dan ik verwachtte na je verhaal van gisteren. Ik heb wel een seconde aan de navel gedacht, maar dacht dat kan nooit zo groot worden. Zo zie je maar dat naar de dierenarts gaan, zin heeft. Ik haat hooidieet adviezen (doen nog best veel dierenartsen), want hooi is droog... Je wilt nu zoveel mogelijk vocht erin krijgen (wat dan wel wordt aangegeven, dus dat is een plus!), als hij groente gewend is zou ik daar zelf niet mee stoppen (voor groente telt nu alleen bladgroente). Aan de andere kant is vergisten dan wel weer eng (maar dat kan met hooi ook), vandaar, blijf af van alles met veel suikers! Geef na iedere keer medicatie geven, ook een spuit met 3ml water. Zo hoef je hem niet extra te pakken, maar zit er wel extra vocht in. Je wilt gewoon niet teveel aan het dieet veranderen, want dat geeft ook weer problemen. Dat je brok nu minder geeft of stopt, daar is wel wat voor te zeggen. Want dat vertraagd de maaglediging, ik weet niet welk merk je geeft. Je wilt zoveel mogelijk vocht bij die keutels die nu nog in de buik zitten zien te krijgen en het moet heel snel, zonder hard drukken van zijn kant, in beweging komen! Mijn vraag is de buik zit vol keutels... Hij is blijven eten, de hele tijd door, toch? Inclusief die druk... Dat baart mij echt zorgen. Ik zou als je morgen geen verbetering ziet, bellen met de konijnkundige dierenarts, zodat je op tijd een afspraak hebt. Ik dacht dat hij nog keutelde? Dit kan wel, maar nu denk ik, dit had gisteren dus toch door de spoeddierenarts gezien moeten worden. Was wel spoed 😔 In mijn ogen dan. Heeft de dierenarts iets gezegd over de darmgeluiden? Is er bloedsuiker geprikt en zo ja hoe hoog was die? Was de temperatuur goed? Of net aan goed? Is er geen vocht infuus gegeven? Er zijn redenen om dat niet te doen, maar ik kan de inschatting niet helemaal maken of dat hier het geval is. Sorry, want ik maak je nu misschien nog meer ongerust. De dierenarts heeft vandaag prima gehandeld verder, je hebt, op cisaral na (dat kan bewuste keuze zijn!), alle medicatie die nodig is. Is er nog iets gezegd over massage? Vraag de foto's van vandaag ook even op (morgenochtend), zodat je die bij de konijnkundige dierenarts kunt laten zien, mocht dit nodig zijn. Kans dat er een nieuwe foto gemaakt moet worden, als het niet beter gaat is groot, maar dan heb je vergelijkingsmateriaal en kun je dus zien of er beweging in zit. Mijn verwachting is, of het gaat (voor) morgen beter, of je zit heel snel weer bij de dierenarts. Wanneer je voor het oog een afspraak maakt, zou ik af laten hangen van hoe het morgen gaat. In mijn ervaring is minimaal een dag of 4 tussen stressmomenten laten (vervoeren), wel prettig. Maar moeilijk inschatten hoelang het oog kan wachten, want als het doel is een operatie (bijvoorbeeld amputatie in het slechtste geval) te proberen te voorkomen, denk ik dat op tijd ingrijpen wel eens het verschil kan maken. Een narcose wordt nu wel een dingetje natuurlijk. Dan kom ik toch uit op, kijk morgen verder en beslis dan hoe of wat. Misschien mag je hen een foto sturen, want het is echt een moeilijke afweging op afstand, geen idee hoe het er uit ziet en waarom deze dierenarts er geen raad mee wist.
  18. Bij nierfalen is juist bloedonderzoek belangrijk, urine onderzoek zegt niet genoeg, maar kan wel blaasontsteking uitsluiten bijvoorbeeld. Je kunt wel vermoedens checken wbt de nieren via urine, ik zou dus eerst urine checken en dan aan de hand van die conclusies eventueel aanvullend bloedonderzoek. Zo houd je toch wat grip op meteen grootschalig inzetten. Ik zou wel rekening houden met eventueel bloedonderzoek en/of röntgen. Echo is ook een optie, maar kan niet bij elke praktijk of je moet daarvoor nog een keer terugkomen. Zoals gezegd, tot 150ml is aanvaardbaar. Dat is bij een dwerg dus gemiddeld 200ml. Een wat groter konijn, zoals die van 2,5 kilo, 400ml imo. Bij een groot konijn zou volgens deze berekening 600-800ml mogen drinken, afhankelijk van het gewicht. Ik ben het dus eens dat die 300-500ml niet helemaal representatief is, zelfs een konijn van 3kg komt daar onder, met 450ml. De meeste eigenaren hebben konijnen van < 3kg. Je verwacht dus 200-400 ml bij het gros van de konijnen, als maximum. Ik vind dan weer normaal en dan weer veel drinken, apart. Wissel je van groenten of kruiden, dus niet in hoeveelheid, maar welke je geeft? De rest zal wel dagelijks hetzelfde zijn? Ik zou een voedingsdagboek bijhouden, mocht je niet elke dacht dezelfde groenten geven, misschien vind je daar je antwoord. Enige wat nog opkomt, als hij het niet doet, wordt hem de toegang ontzegd, is hij dan met andere dingen bezig? Gedrag uitsluiten is ook heel belangrijk. Van beide konijnen, omdat ze net herkoppelt zijn, zou gedrag als factor mij ook niet verbazen. Verveling is ook wel een dingetje soms.
  19. Vandaag is de ideale dag, het is nu zelfs al warm genoeg om dat te doen. Als je haar in de woonkamer wilt hebben, vergeet niet om de verwarming nog laag te houden! Zeker omdat er E.C. speelt, zou ik 15 graden aanhouden en de dag erna 17, de dag erna 19 en daarna wat je zelf gewend bent. Zieke konijnen hebben soms moeite met van 20 naar 15 zetten in de nacht, dan zou je een snuggelsafe kunnen geven. Toch ben ook ik voor het naar binnen halen, je kunt niet anders, hoe wil je anders genoeg aandacht geven? Niemand gaat de halve dag in een ren erbij zitten. Let wel, voor blinde konijnen is een overgang als deze mega, want ineens andere geluiden, jullie leefgeluiden, die ze normaal niet hoort, houd daar rekening mee! Op de lange termijn is het beter, dan went het ook. Tv/radio dus niet op standje de buren kunnen meeluisteren, niet gillen of schreeuwen of verzin het maar... Doseren, langzaam opbouwen en dan weer normaal leven. Uiteindelijk heeft ze toch flink wat uurtjes "aandacht", als in weten dat er iemand is die haar begrijpt, nodig. Maar op de korte termijn, is rekening houden met dat zij niet overladen moet worden met prikkels die overal en nergens vandaan komen, wel heel belangrijk. Ik weet niet hoe groot het gezin is, of je nog kinderen hebt die uitleg nodig hebben. Zie het als geblinddoekt ergens naartoe gebracht worden en niet weten waar je bent. Dat is heel eng. Probeer zoveel mogelijk dingen met haar eigen geur van buiten mee te nemen, plaats alles op plekken waar ze die ten opzichte van zichzelf verwacht. Dat komt goed, maar heb geduld. Kijk altijd even, vindt ze het voer, de drinkbak etc. Dat leren ze snel, maar door de verandering zijn ze wel even de weg kwijt.
  20. Pijnstillers klinken als een goed plan, maar altijd beter om zoiets even na te vragen. Het is niet voor niks recept plichtig. Als het je lukt is het misschien handig om alvast urine te verzamelen, dan kan dat meteen bekeken worden en het een en ander uitgesloten worden. Je bent al de zoveelste met een (bijna) blind konijn, in een paar dagen, wat me doet beseffen dat daar eigenlijk weinig aandacht voor is, terwijl staar bijvoorbeeld, ontzettend vaak voorkomt. Maar het is niet altijd E.C. Dierenartsen die zich voor konijnen interesseren en nascholing volgen, weten wel, wanneer het zeker E.C. is en wanneer het iets anders zou kunnen zijn. We zijn (mijzelf incluis) best wel bang voor E.C. Het hangt naar mijn mening dus af van de dierenarts of je het oordeel kunt vertrouwen of niet. Ik weet niet of titerbepaling nou alles zegt, maar in principe zou je bepaalde waarden verwachten, wel goed om te beseffen dat er altijd uitzonderingen op de regel zijn. Ik vind het wel jong, juvenile cataract zou wel een optie zijn. Dat zou een reden kunnen zijn waarom de kans op E.C. kleiner is. Ik wil niet zeggen nul, want de E.C. parasiet kan ook weer via de baarmoeder in de ogen terecht komen. Maar er zijn ook andere oorzaken! Zou de blaas vergroot kunnen zijn? Mijn gevoel gaat ook uit naar pijn (dus tragere darmen, verklaart kleine keutels) De rest aan de onderkant doet mij het meest aan blaasproblemen denken. Enige maar die ik daar bij heb, check wel dat er iets uit blijft komen! Als dat niet zo is, wel meteen met spoed een dierenarts contacteren! Dat oog, dat zal waarschijnlijk ook pijn doen. Ik zat nog te denken, kan hij zich pijn hebben gedaan aan stro of hooi? Ze zien sprieten niet, dus zoiets is snel gebeurd. Ik denk dat de keuze om morgen naar een dierenarts die je vertrouwt te gaan, wel goed is. Zeker als je nu met pijnstillers de nacht door kan. Wel spannend natuurlijk. Succes! Hopelijk heb je snel meer duidelijkheid!
  21. Dat klinkt allemaal niet goed. Voel je een uitstulping aan de rechterkant als je achter het konijn zit, richting de kont? Een soort hobbeltjes als het ware. Als dit niet is wat je voelt, probeer het zo nauwkeurig te omschrijven waar je het op/in de buik voelt en aan welke vorm je denkt. Dat oog baart me een beetje zorgen, is de lens nog heel/op zn plek? Je zegt op het oog, je bedoelt de oogbol neem ik aan? Niet het ooglid toch? Het geslachtsdeel, lastig, klinkt als, misschien blaasontsteking? Zonder beeld is het moeilijk goed oordelen. Weet je de oorzaak van de cataract? Hoe is E.C. uitgesloten? Wat mij het meeste zorgen baart is, alles bij elkaar. Ik kan er niet helemaal de vinger op leggen. Het zou zonde zijn als wij nu zeggen, ach wacht maar tot morgen en het blijkt toch spoed. Ik twijfel dus ook.
  22. Er zijn geen aanwijzingen dat konijnen diabetes ontwikkelen, al is dat ook niet volledig uit te sluiten. Je zou 100-200ml verwachten, gemiddeld gezien. Zelf zou ik vanaf 250ml alert worden, bij 400ml, wel bang worden. Dus dat het daar nog boven zit zegt al dat het wel veel is. Neem de adviezen om komende week naar de dierenarts te gaan ter harte. Ik weet dat er een artikel is over dit onderwerp gemaakt door een dierenarts: https://www.dierenkliniekwilhelminapark.nl/dierinfo/konijn/veel drinken veel plassen.html Gezien je medische achtergrond, denk ik wel interessant om te lezen. Dan weet je wat je kunt verwachten, waar je misschien naar moet vragen, mocht je geen konijnkundige dierenarts treffen.
  23. Ik wist inderdaad niet zeker of ik deze genoemd heb, maar het is fenobarbital. Ik noem meestal de werkzame stof en geen merknamen, om verwarring te voorkomen, als je zo'n middel aan de dierenarts voorstelt. Dat blijk ik ook hier gedaan te hebben 😅 (handig zo'n zoekfunctie). Dus wel een van de opties die ik noemde, misschien stelt dat ook wat gerust. Wel fijn dat het beter lijkt te gaan! Dat is het belangrijkste!
  24. Je was me voor met het plaatsen, kwam het nu weer tegen, er zijn ook gevallen in Nederland bekend, dus neem het serieus! Er wordt nog onderzoek gedaan naar het waarom dit gebeurt, want dat is nog niet zo duidelijk. Ik kan het bericht daarover helaas zo snel niet meer terug vinden.
  25. Je kunt ook 2, of 3, of 4 konijnen naar een consult meenemen, in mijn ervaring bij de ene dierenarts voor niks (al is het dan wel je eigen dier), de ander rekent een klein bedrag extra, in mijn ervaring is de consult prijs dan ook ietsje lager. Misschien zijn er ook dierenartsen die 2 consulten rekenen, maar daar zou ik dan niet meer heen gaan. Snot is inderdaad besmettelijk, maar, niet ieder konijn is gevoelig. Ik denk dat het heel goed mogelijk is dat ieder konijn de bacterie bij zich draagt (er zijn meerdere stammen). Het ligt dus wat complexer, zou interessant zijn als daar onderzoek naar gedaan zou worden. Maar ja konijnen blijven een beetje een achtergesteld kindje. Ik vind het belangrijk om te zeggen, laten we niet teveel veroordelen en bij de feiten blijven. Het is al moeilijk genoeg. Want je krijgt nu een soort verantwoordelijkheid omdat je weet dat dit konijn naar een dierenarts moet en die zorg niet krijgt. Dat van die kosten snap ik, want dit gaat geen goedkope oplossing zijn, Welke weg bega je? Afstand doen, 50 euro (met wachtlijst), hoe leg je dat uit aan de kinderen? Euthanasie, momenteel iets van 100 euro, hoe leg je dat uit aan de kinderen? Antibiotica+slijpen, nu 150-200 euro, later nog een paar keer 100, misschien nog meer antibiotica. Of je gaat in een keer 500 euro (is een grove schatting) er tegenaan gooien, fotos+ tanden verwijderen+ antibiotica. Hopelijk is het daarmee rustiger. Het is zeer veel geld, maar als het nog een jong konijn is, dan zijn de kansen nog goed. Ik verwacht, omdat er niet op tijd is ingegrepen, het snot een dingetje blijft. Hopelijk is het iets terug te dringen. Heel eerlijk, ik weet niet welke weg de juiste is, behalve dit konijn op de een of andere manier bij een dierenarts krijgen. Je kunt nog 1x bij de baasjes proberen, opties voorleggen, ook aangegeven dat niet gaan, geen optie is. Die keuze is er gewoon niet, het konijn MOET naar de dierenarts. De vraag is dus niet of, maar hoe dat gaat gebeuren. Ik weet niet hoe ver je durft te gaan @TedenFluf Het is echt een rot positie. Misschien kunnen ze aanspraak maken op speciale potjes voor hulp bij de dierenartskosten. Maar er zijn gewoon heel veel mensen in deze positie, die ook een aanvraag doen. Misschien zijn er mensen in de omgeving die het voor kunnen schieten. Ik weet ook wel dat er mensen zijn die principieel niet naar de dierenarts gaan, maar hoe wil je dat doen dan? Dit is een dier zorg ontzeggen en dat mag niet. Ik heb de opties die ik kon bedenken op een rijtje gezet, maar misschien zijn er meer. Ik hoop dat je het gevoel hebt hier iets mee te kunnen, en/of durven, want het is niet niks.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .