Ga naar inhoud

Kolino

Moderators
  • Items

    5.470
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

  • Dagen gewonnen

    38

4 Volgers

Profiel informatie

  • Geslacht
    Vrouw

Recente bezoekers van dit profiel

6.292 profielweergaven

Kolino's prestaties

Konijnoloog

Konijnoloog (6/6)

  1. Er zijn geen aanwijzingen dat konijnen diabetes ontwikkelen, al is dat ook niet volledig uit te sluiten. Je zou 100-200ml verwachten, gemiddeld gezien. Zelf zou ik vanaf 250ml alert worden, bij 400ml, wel bang worden. Dus dat het daar nog boven zit zegt al dat het wel veel is. Neem de adviezen om komende week naar de dierenarts te gaan ter harte. Ik weet dat er een artikel is over dit onderwerp gemaakt door een dierenarts: https://www.dierenkliniekwilhelminapark.nl/dierinfo/konijn/veel drinken veel plassen.html Gezien je medische achtergrond, denk ik wel interessant om te lezen. Dan weet je wat je kunt verwachten, waar je misschien naar moet vragen, mocht je geen konijnkundige dierenarts treffen.
  2. Ik wist inderdaad niet zeker of ik deze genoemd heb, maar het is fenobarbital. Ik noem meestal de werkzame stof en geen merknamen, om verwarring te voorkomen, als je zo'n middel aan de dierenarts voorstelt. Dat blijk ik ook hier gedaan te hebben 😅 (handig zo'n zoekfunctie). Dus wel een van de opties die ik noemde, misschien stelt dat ook wat gerust. Wel fijn dat het beter lijkt te gaan! Dat is het belangrijkste!
  3. Je was me voor met het plaatsen, kwam het nu weer tegen, er zijn ook gevallen in Nederland bekend, dus neem het serieus! Er wordt nog onderzoek gedaan naar het waarom dit gebeurt, want dat is nog niet zo duidelijk. Ik kan het bericht daarover helaas zo snel niet meer terug vinden.
  4. Je kunt ook 2, of 3, of 4 konijnen naar een consult meenemen, in mijn ervaring bij de ene dierenarts voor niks (al is het dan wel je eigen dier), de ander rekent een klein bedrag extra, in mijn ervaring is de consult prijs dan ook ietsje lager. Misschien zijn er ook dierenartsen die 2 consulten rekenen, maar daar zou ik dan niet meer heen gaan. Snot is inderdaad besmettelijk, maar, niet ieder konijn is gevoelig. Ik denk dat het heel goed mogelijk is dat ieder konijn de bacterie bij zich draagt (er zijn meerdere stammen). Het ligt dus wat complexer, zou interessant zijn als daar onderzoek naar gedaan zou worden. Maar ja konijnen blijven een beetje een achtergesteld kindje. Ik vind het belangrijk om te zeggen, laten we niet teveel veroordelen en bij de feiten blijven. Het is al moeilijk genoeg. Want je krijgt nu een soort verantwoordelijkheid omdat je weet dat dit konijn naar een dierenarts moet en die zorg niet krijgt. Dat van die kosten snap ik, want dit gaat geen goedkope oplossing zijn, Welke weg bega je? Afstand doen, 50 euro (met wachtlijst), hoe leg je dat uit aan de kinderen? Euthanasie, momenteel iets van 100 euro, hoe leg je dat uit aan de kinderen? Antibiotica+slijpen, nu 150-200 euro, later nog een paar keer 100, misschien nog meer antibiotica. Of je gaat in een keer 500 euro (is een grove schatting) er tegenaan gooien, fotos+ tanden verwijderen+ antibiotica. Hopelijk is het daarmee rustiger. Het is zeer veel geld, maar als het nog een jong konijn is, dan zijn de kansen nog goed. Ik verwacht, omdat er niet op tijd is ingegrepen, het snot een dingetje blijft. Hopelijk is het iets terug te dringen. Heel eerlijk, ik weet niet welke weg de juiste is, behalve dit konijn op de een of andere manier bij een dierenarts krijgen. Je kunt nog 1x bij de baasjes proberen, opties voorleggen, ook aangegeven dat niet gaan, geen optie is. Die keuze is er gewoon niet, het konijn MOET naar de dierenarts. De vraag is dus niet of, maar hoe dat gaat gebeuren. Ik weet niet hoe ver je durft te gaan @TedenFluf Het is echt een rot positie. Misschien kunnen ze aanspraak maken op speciale potjes voor hulp bij de dierenartskosten. Maar er zijn gewoon heel veel mensen in deze positie, die ook een aanvraag doen. Misschien zijn er mensen in de omgeving die het voor kunnen schieten. Ik weet ook wel dat er mensen zijn die principieel niet naar de dierenarts gaan, maar hoe wil je dat doen dan? Dit is een dier zorg ontzeggen en dat mag niet. Ik heb de opties die ik kon bedenken op een rijtje gezet, maar misschien zijn er meer. Ik hoop dat je het gevoel hebt hier iets mee te kunnen, en/of durven, want het is niet niks.
  5. Ik kon pas om 4 uur naar mn nest, ik kan geen vuurwerk meer zien of horen. Merk dat het voor een oud konijn ook niet goed is, al die dagen, iedere keer die herrie, gisteren was het qua gedrag echt een heel arm schaapje. Wel eten, gelukkig. Maar als ik daar naar kijk, dan voel ik wel boosheid, waarom is het zo moeilijk om de regels te respecteren? Ik heb twee seconden gekeken even na 0:00 en dacht, ach dat heb ik al dagen gezien, laat maar, totaal niet speciaal meer.
  6. Dit konijn heeft echt medische hulp nodig. Helaas bevestigd dit mijn gevoel, dit is een beeld van een konijn dat al langer zo rondloopt. Dierenarts kosten zijn moeilijk en dit gaat, als het snot is, niet meer over. Enige kans die ik het geef is dat er iets in de neus zit. Dit is wel een geval dat mensen gedwongen kunnen worden om te gaan, want je mag een dier geen medische zorg ontzeggen. Ik wilde het genoemd hebben, zodat je weet dat je niet machteloos staat. Ik zit te denken of je het gros in 1x zou kunnen doen, die tanden kunnen er uit, maar het ligt aan de apparatuur van de dierenarts of die een rhinoscopie kan doen, maar een gebitsfoto tijdens de extractie kan ook wel bruikbare informatie geven. Je ziet dan helaas niet alles. Grofweg 500 euro waar je rekening mee moet houden, incl antibiotica, sorry. Of je moet blijven slijpen en een flinke antibiotica kuur. Maar blijven slijpen is op den duur onhoudbaar, vind ik, zeker als de frequentie hoog ligt. Vandaar extractie, dan is het als alles goed gaat, eenmalig. Laten slijpen is inmiddels ook een euro of 100 per keer geloof ik. Er moet sowieso ook een flinke antibiotica kuur tegenaan. Maar dit is echt geen enkele discussie waard, er moet iets gebeuren. Wil de baas geen afstand doen? Helemaal nooit naar de dierenarts gaan, dat is bij konijnen onmogelijk. Weinig, kan zeker, maar nooit, no way!
  7. Dit hoort wel bij snot, normaal loopt snot de neus uit, dit loopt de keel in. Hij kucht die slijm klodders weg. Daar heeft hij veel last van! Als hij nog geen antibiotica kuur heeft gehad, slim plan om daar zsm mee te beginnen. Ik schrik er meer van dat ik 100% zeker weet dat dit langer speelt. Dring er echt op aan dat er behandeld wordt!
  8. Ik wist dit wel, maar ik vraag me hoe ze die prijzen gelijk gaan trekken met cavia voer, want dat was al 21%. Dus... Het is zo kinderachtig, wat denk je, dieren moeten eten uit luxe? Ze hebben gewoon weer eens geld nodig. Maar laat eens op je doorwerken waar dat allemaal weer terug gaat komen in hogere prijzen. Je kunt nu veel inslaan, maar je ontkomt er toch niet aan. Je moet het ook nog ergens veilig opslaan, zodat er geen schimmel of iets in komt. Hooi en bodembedekking waren toch ook al voor cavia's? Hoe zit dat dan? Weet iemand hoe het met medicatie zit? Blijft dat laag tarief, behalve als de dierenarts een prik zet?
  9. Wat een rot verhaal! Bedoel je insulten? Want dat kan ik wel rijmen met de rest van het verhaal. Heel veel sterkte! Moeilijk om ineens afscheid te moeten nemen.
  10. Zoals aangegeven, kunnen ze niet samen blijven, wij raden zelfs aan om bij 10 weken de rammen en voedsters van elkaar te scheiden. Castratie volgt meestal tussen de 4 en 5 maanden. Helaas moet de ram dus wel een maand of 2 a 3 alleen doorbrengen, of tot het moment van castratie met eventuele broers, maar dat is wel tricky hoor, het moment van castratie is ook wel een moment dat vechten al voor kan komen. Ik neem aan dat er een vader en moeder dier zijn? Wat is het totale plan? Zijn/blijven deze konijnen ook bij jou? Wat doe je met de overige konijnenbabies? Het is wel iets wat een hoop haken en ogen heeft en ook nog een hoop risico's die je van te voren niet kunt inschatten, maar waar je wel een plan B,C en D voor moet hebben! Een ruimte voor de rammen, een neutrale ruimte waar je voor langere tijd kunt koppelen, wat als de koppeling niet lukt, wat ga je dan doen? Ik weet niet waar je woont, maar soms (niet in Nederland, zover ik weet) is het mogelijk om konijnen voor de 12 weken, dus uiterlijk met 11 weken (liefste tussen 8 en 10) te castreren. Dit is voordat ze vruchtbaar zijn en maakt de ingreep wel zwaarder. Het voordeel is, je hoeft ze niet te scheiden, want ze worden nooit vruchtbaar, ze lijken ook wat makkelijker te koppelen. Grote nadeel is dus dat het een moeilijkere ingreep is, dan op het moment dat de ballen al zijn ingedaald. Ik heb ergens in wandelgangen ook wel wat meer nadelen gehoord, maar deze niet bewezen gezien. Zelf vind ik het idee van pas castreren als ze zich goed hebben kunnen ontwikkelen wel een prettig idee, je grijpt toch in, in de hormoonhuishouding. Het grote nadeel is dus, die jonge rammen moeten echt een tijdje alleen zijn. Tot 2 weken na castratie dus. Er is geen andere manier. Wat betreft de band, moet ik je helaas teleurstellen. Het enige wat ik soms in verhalen terug lees is dat samen opgroeien het tijdstip waarop het mis gaat ietsje verlaat. Het is voor konijnen gewoon niet handig om konijnen uit het eigen nest in de groep te houden, want dan krijg je inteelt, zo gaan ze dus ook met elkaar om als ze groot worden, "jij moet opzouten!". Ik beneid je niet, nog een jaartje met samengeknepen billetjes zitten of het wel goed blijft gaan... Nee, lief hoor die pluizenbolletjes, maar om te koppelen kun je maar beter volwassen konijnen hebben, die de puberteit voorbij zijn. Heb ik anderen zo genoeg afgeschrikt, om er niet aan te beginnen? Ik hoop echt dat de vader niet bij het nest zit en ook niet aanwezig was bij de bevalling. Ik vraag me nu al af, wat doe je met de rest, moet er niet aan denken, dat de voedster nog een nestje erna krijgt, want dan zit je dus met babies die te vroeg bij hun moeder weg moeten en het hele gedoe. Maar ergens hoop ik ook dat dit geen gepland nest was. Dit is wel iets meer antwoord dan moeten ze uit elkaar, maar het korte antwoord is dus, ja dat moet en ook best lang.
  11. Vroeger waren het rondjes, hartjes en nog een vorm, die ik vergeten ben. Driehoekjes? Toen had elke vorm nog een eigen kleur, maar dat is er al een tijdje af. Ik kan me van toen wel herinneren dat de hartjes wat dikker en harder waren dan de rondjes. Maar ik weet natuurlijk niet of ze een mal gewisseld hebben. Maar in principe is het raar dat als je normaal gemixt voert en ze dus beiden gewend zijn, het niet meer mixen zoveel problemen geeft, dan denk ik eerder aan niet (genoeg) eten.
  12. Ik denk dat dit je "vraag"/theorie is? Ja dat kan. Niet genoeg eten kan de darmen vertragen, waardoor blindedarm keutels bijvoorbeeld te lang in de buik blijven, die kunnen dan vloeibaar worden en voila, je hebt een vieze kont. Dit is een mogelijke verklaring, het blijft gissen. Ik denk dat het een goede keuze is om weer te mengen. Hopelijk doet het hem goed. Versele is wat zachter dan Beaphar, misschien zit het daar in? Voel je niet schuldig, dit zijn dingen die kunnen gebeuren, misschien was het met mengen ook nog gebeurd. Dat kun je niet zeggen, het goede is dat hij wil eten!
  13. Hoeveel gram brok geef je per kg konijn? Totaal aantal gram mag ook, maar dan is het gewicht van je konijn doorslaggevend. Helemaal geen brok geven, zou ik niet doen, want je wilt juist dat ze wel eten en zo min mogelijk veranderen aan de voeding. Eventueel kun je de hoeveelheid brok wel aanpassen aan het gewicht, wat op een zak staat is toch vaak aan de ruime kant, helaas. Maar als je dit normaal niet ziet, dan zou het me verbazen als dit de oplossing is. Mijn advies zou dus zijn om juist wat meer momenten te hebben waar je kunt checken of er nog eetlust is. Maar dat dan uiteraard wel in totaal niet meer geven dan je normaal zou doen, alleen verdelen over meerdere keren. Hopelijk wordt het niet erger, als hij nog een vieze kont heeft zou ik dat wel schoonmaken, eenmaal opgedroogd krijg je dat amper nog weg. Dit kun je doen met billendoekjes zonder alcohol en dergelijke, ik zelf kies dan meestal voor waterdoekjes. Maar die van een neutraal merk zouden ook kunnen.
  14. Dat is inderdaad een van mijn verdenkingen, de drinkbak. Zelf kan ik gewoon het konijn naast me laten zitten en de oren inspecteren, ik weet niet hoe dat bij jou is? Dan is het er af wrijven misschien al genoeg? Hangoren vind ik wel schattig, maar de problemen die erdoor ontstaan zijn toch minder schattig. Ik twijfel wel eens, is het nog wel verstandig om die te fokken, hoe lief ze ook zijn hoor, maar ze hebben daar toch vroeg of laat last van.
  15. Ik zou vooral zorgen dat de ren droog blijft, want een beetje zand of aarde poetsen ze er zelf wel af, nattigheid is niet handig! Als het nat is, zou ik het wel droog maken en kijken waarom het nat wordt. Hangoor oren, kunnen overal in hangen, helaas.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .