Wat leuk om weer even wat te horen over Ollie.
Ik ben het met @Evee eens dat de verantwoording eigenlijk bij de eigenaar van de andere hond ligt. In de ideale wereld weet elke hondeneigenaar: 'zie je een lijn, doe je een lijn'. Met andere woorden; loopt jouw hond los en zie je een aangelijnde hond aankomen, dan roep je jouw hond bij je en passeer je elkaar aangelijnd. Je groet de eigenaar vriendelijk en loopt rustig door. Maakt niet uit of die aangelijnde hond misschien bang is, loops, net geopereerd, een wegloper of wat dan ook. Die hond zit aan de lijn en dat is voor jou het signaal om je hond bij je te roepen. Honden hebben in principe ook geen belang bij honden die ze niet kennen.
Maar.. zoals je al schrijft, lopen er ook honden los die niet weten wat de baas bedoeld als ze geroepen worden. Of ze hebben een baas die denkt dat honden die elkaar niet kennen graag willen spelen. Die, als honden achter elkaar aanrennen, blij roept; 'wat spelen ze leuk he'. Niet gehinderd door enige kennis van de hondentaal. Alles wat achter elkaar aan rent heeft lol! En als het 'hondenfeestje' uit de hand loopt en er wordt gegrauwd of erger, dan moeten ze vooral 'zelf oplossen'. En dat soort hondeneigenaren zijn er erg veel helaas! Vaak zijn deze honden als pup 'gesocialiseerd' met allerlei onbekende honden, omdat men dacht dat dat moet met een pup onder de noemer socialisatie. Daardoor rennen deze (hierdoor helaas niet gesocialiseerde, maar vaker getraumatiseerde) honden nu op elke hond af, om te voorkomen dat de andere hond naar hun toe komt. En daar zit jij dan mooi mee met je aangelijnde hond. Vooral als de baasjes niet geïnvesteerd hebben in een duidelijke re-call.
Je kunt natuurlijk vriendelijk vragen of de andere eigenaar zijn hond even roept. Je mag hopen dat ook zij zien dat jouw hond dit niet fijn vindt. Maar ik merk ook vaak dat het lang duurt voor de eigenaar zijn hond terug heeft. En dat terwijl je dat allemaal met het principe 'zie je een lijn, doe je een lijn' eenvoudig kunt voorkomen. Dat zeg ik dan ook vaak, als zo'n eigenaar weer eens graaiend en duikend achter zijn hond aan vangt.
Maar omdat je het gedrag van andere eigenaren en daardoor hun honden meestal niet kunt sturen, is er eigenlijk maar één manier om van deze overlast af te komen en dat is ergens anders wandelen. Mijn hond is niet geïnteresseerd in onbekende honden en vindt ze vaak spannend. Ik wandel dus ook meestal in gebieden waar ik vrijwel geen honden tegenkom. In de woonwijk steek ik vaak de weg even over als er een baas en hond uit tegengestelde richting aankomt. Dan kunnen de honden elkaar ruimer passeren dan op een stoep en dat geeft voor iedereen meer rust. Of, als je in de verte een hond ziet aankomen, dan sla je even eerder links- of rechtsaf, zodat je elkaar niet hoeft te ontmoeten. Een losloop gebied zou ik niet gauw doen dan, want er zijn altijd mensen die denken dat loslopen daar verplicht is...
Weet je trouwens wat de reden is dat hij ineens zo leuk is voor andere honden? Alleen voor reuen? Is hij gecastreerd? Is het zijn geur?