Waar vind je een goede konijnenfokker?

Zoek je een lijst met goede konijnenfokkers? Of wil je weten waar je een goede konijnenfokker aan kan herkennen?

Als je op zoek bent naar een konijn van een bepaald ras, kun je soms lang zoeken in opvangen en asiels. Als je echt je zinnen hebt gezet op een raskonijn, kun je in dat geval beter naar een fokker stappen. Maar hoe vind je nou een goede fokker?

Hoe herken je een betrouwbare fokker?

Helaas zijn goede konijnenfokkers echt zeer zeldzaam. Om die reden zijn wij ook gestopt met het bijhouden van een fokkerslijst met goede konijnenfokkers. In de praktijk kwamen er te veel klachten binnen dat het toch niet goed was. Konijnen fokken is ook erg lastig op een goede, konijnvriendelijke manier. Bijna niet te doen zelfs. En daarbij, er is een enorm overschot aan konijnen in Nederland, de konijnenopvangen zitten overvol en werken zelfs met wachtlijsten voor afstand.

Bij honden en katten zijn goede fokkers nog wel te vinden. Bij konijnen is er echt gebrek aan regelgeving, controle en actuele kennis. Als het even kan, adviseren wij dus ook om niet voor een raskonijn van een fokker te kiezen, maar een konijn of koppel uit een konijnenopvang te adopteren. Vandaar dat we je met onderstaande links eerst echt nog proberen over te halen van het kopen van een konijn bij een fokker af te zien. Geloof ons, adopteren heeft zo ontzettend veel voordelen als het om konijnen gaat!

In dit item van één vandaag zie je hoe het helaas bij veel fokkers van raskonijnen gaat. Eén vandaag; in hun zoektocht naar het perfecte konijn, gaan hobbyfokkers over lijken.

Hart van Nederland maakte in 2020 dit item over een konijnenfokker, die regelmatig op marktplaats adverteert. Hart van Nederland; Twaalf klanten slepen konijnenfokker voor de rechter, dieren zijn ziek en gaan dood vlak na aankoop.

Ook BOOS maakte over die fokker een aflevering. Bekijk de aflevering hier.

Deze fokker adverteert onder andere naam en plaatsnaam nog steeds op marktplaats.

Welk konijnenras is het liefst?

Soms horen wij dat mensen een raskonijn zoeken, soms omdat ze garantie willen dat het konijn lief zal zijn, of omdat ze al eerder een konijn van dat ras hebben gehad en een konijn met hetzelfde karakter zoeken.

Er zijn bij konijnen echter geen rasspecifieke karaktereigenschappen. Alleen uiterlijke kenmerken zijn rasspecifiek. Dat is logisch ook, want konijnen zijn gefokt op uiterlijk en gewicht. Ze zijn niet gefokt met een doel gericht op lief zijn of het helpen van mensen, zoals je bij honden wel ziet. Bij honden is er al eeuwen op karakter geselecteerd om de dieren die goed met mensen samen kunnen werken er uit te selecteren en met die door te fokken. Bij konijnen is daar geen sprake van. Er zijn wel verschillende karakters en karaktereigenschappen, maar die zijn niet ras-specifiek. Ook zijn konijnen als gezelschapsdieren nog niet lang populair, eigenlijk pas sinds 1970/1980. De enige reden waarom je dus bij een raskonijn uitkomt, is omdat je een konijn met bepaalde uiterlijke kenmerken zoekt. Binnen elk ras zijn lieve en humeurige konijnen te vinden.

Twee konijnen die een nestje krijgen maakt de eigenaar geen fokker. Voor de benaming fokker is uitgebreide kennis nodig van genetica, voortplanting, dierkunde, ziekteleer en raskennis. In Nederland is er geen organisatie waar een konijnenfokker zich, na controle en goedkeuring, kan laten inschrijven, waardoor een erkende fokker dus niet bestaat. Fokkers kunnen zich registreren bij de bond voor Kleindierliefhebbers, men spreekt dus van een geregistreerde fokker.

Een fokker, die fokt voor sport/hobby en niet puur voor de verkoop, heeft een duidelijk fokplan en heeft meerdere dieren in de stal om de juiste combinaties te kiezen, om een goede stam op te bouwen of te behouden. Ook heeft hij niet teveel kleuren in huis, omdat hij kleurzuiver wilt fokken. Ook zal het karakter van de dieren voor een fokker erg belangrijk zijn. Daarnaast is een fokker ten allen tijden aangesloten bij de bond en meestal bij speciaalverenigingen, actief in shows en tentoonstellingen. Een fokker zal zich ten alle tijden bezig houden met de gezondheid van de konijnen die hij heeft, er is immers niks zo vervelend als het hebben van een ziek dier of een zwakke stam.

Gezondheidsproblemen bij raskonijnen

Net als bij bepaalde honden- en kattenrassen hebben ook veel raskonijnen problemen. Zo hebben Franse hangoren vaak erfelijke oogproblemen. Duitse en Vlaamse reuzen hebben veel kans op gewrichtsproblemen en zere hakjes, omdat hun eigen gewicht te zwaar is voor hun bouw. Ook rexen hebben vaak kans op zere hakjes omdat de vacht bij dat ras te dun is bij de voetzolen. Teddy konijnen hebben heel veel problemen met de vacht, die vaak niet goed bestand is tegen de weersomstandigheden buiten en snel klit. Soms missen ze zelfs een goede ondervacht om ze te beschermen tegen kou en regen, of hebben ze een vacht die veel te warm is in de zomer. Kammen of trimmen is zeer stressvol voor deze konijnen (hoewel fokkers zullen beweren dat ze het juist fijn vinden) en helaas iets wat vaak herhaald moet worden. Dwergkonijnen kunnen gebitsproblemen hebben omdat hun schedel soms te klein / te kort is om alles goed te laten passen. Hangoorkonijnen hebben meer kans op gebitsproblemen en oorproblemen. Ze hebben sneller last van vieze oren en oormijt omdat de hangoren over de ooropening heen hangen, ook hebben hangoren een nauwer oorkanaal. Ook kunnen ze minder goed horen en zijn ze vaker doof dan konijnen met staande oren. De vorm van de schedel die hangoor konijnen hebben veroorzaakt sneller gebitsproblemen zoals doorgroeiende voortanden en kies(wortel)problemen.
En zo kunnen wij helaas nog even doorgaan.

De (on)zin van een stamboom

Zodra een fokker lid is van de bond, kunnen de konijnen gemerkt worden door middel van een tatoeage in het oor. Deze tatoeage is gekoppeld aan de fokker en het konijn en is hiermee de enige vorm van registratie en controle. In tegenstelling tot andere diersoorten, wordt er bij konijnen dus niet gewerkt met een officieel stamboek waarbij DNAcontrole mogelijk is aan de hand van een databank. Ook worden bij andere stamboeken specifieke raskenmerken die belangrijk zijn om een ras te verbeteren en de juiste fokkeuze’s te maken geregistreerd, helaas is dit bij konijnen niet het geval.

Een stamboom of afstammingsbewijs bij een konijn is een zelfgemaakt document met een verzameling van (voor)ouders dat geen enkele waarde heeft, er kunnen enkel dingen opstaan die met het blote oog te zien zijn, bijvoorbeeld de kleur van het konijn en de voorouders van het desbetreffende konijn. Doordat er enkel dingen opstaan die met het blote oog waarneembaar zijn, zullen dergelijke fokkers ook zeer kleuronzuiver fokken.

Een goede fokker wil echter veel meer van een fokdier weten dan enkel de kleuren van de familie. Hieruit kun je opmaken dat een stamboom een papiertje is dat voor het konijn geen enkele toegevoegde waarde heeft en een goede fokker hier dus geen konijn met een stamboom zal verkopen. Een fokker zal een stamboom hooguit gebruiken als hulpmiddel voor de eigen administratie.

Konijnen fokkers lijst

Wij hebben een aantal jaren een lijst op de website gehad met konijnenfokkers. Fokkers of mensen die bij een fokker zijn geweest konden deze aanmelden (wel met toestemming van de fokker zelf!).

Wij waren echter niet zelf bij alle fokkers geweest en konden ook niet garanderen dat het fokkers waren die het welzijn van de dieren voorop stellen. Omdat wij helaas veel negatieve ervaringen naar aanleiding van de fokkerslijst doorkregen zijn wij er mee gestopt. Zoveel ellende, dat is het niet waard. In onze ogen is de fokkerswereld niet snel genoeg mee ontwikkeld met de nieuwste feiten op het gebied van konijnenwelzijn. Misschien dat dat er in de toekomst nog wel van komt, maar voor nu hebben wij dus besloten de fokkerslijst van de website te verwijderen.

Konijnenoverschot

Wist je dat er in Nederland een groot konijnenoverschot is? Konijnenopvangen puilen uit en werken bijna het hele jaar rond met wachtlijsten. Dat betekent dat mensen soms weken of maanden moeten wachten voor ze eindelijk van hun ongewenste konijnen af kunnen komen.

Ondertussen is het dweilen met de kraan open zolang dierenwinkels nog konijnen verkopen (die afkomstig zijn uit broodfok, en echt geen goede start hebben). Daarnaast zijn er dan de hobbyfokkers van rassen. Helaas is dat een wereld die niet echt met de tijd meegaat qua konijnenwelzijn en nog steeds dezelfde principes als 30 jaar geleden aanhoudt. Kleine donkere hokjes, weinig afleiding en bezigheid voor de konijnen, eenzame dieren. Door het grote aantal dieren op klein oppervlak vaak ziektes en gezondheidsproblemen. Dat vinden wij niet kunnen. Het is voor de opvangen dweilen met de kraan open. Werk daar niet aan mee, help het oplossen. Koop geen konijn. Niet in een winkel, niet bij een fokker. Adopteer.

Wij promoten het halen van een konijn uit een konijnenopvang meer dan het halen van een konijn bij een fokker. En met reden. Wij hebben al zo ontzettend veel ellende voorbij zien komen met konijnen van fokkers. Te vroeg weg bij de moeder, coccidiose, wormen, groeiachterstanden. Geslachten die niet kloppen. Karakters die niet matchen.

Ook in de konijnenopvangen zitten heel veel raskonijnen. Hollanders, Vlaamse Reuzen, Franse hangoren, teddy’s, je vind ze allemaal in de asiels. Naast raskonijnen zitten er in de asiels zitten veel konijnen die oorspronkelijk in dierenwinkels gekocht, of geboren zijn uit ouders die daar vandaan komen. Deze dieren voldoen over het algemeen niet aan een bepaalde rasstandaard. Hele leuke dieren, en zeker de moeite waard om in huis te halen. In opvangen zitten konijnen van alle leeftijden, zowel jong als oud.

Zoek je een aanhankelijk koppel of juist leuke kijk-konijnen voor een mooie ren in de tuin? Een opvang kan met je meedenken en zoeken naar een koppel konijnen dat past binnen de wensen die je hebt. Realiseer je wel dat het levende dieren met eigen willetjes zijn, die veel zorg vragen. Zoek je echt een knuffelkonijn voor de kinderen, dan zal dat altijd een teleurstelling worden met echte konijnen, koop dan een pluche variant in de speelgoedwinkel.

Ga naar een willekeurige konijnenopvang en je zult overweldigd worden door het aantal dieren dat wacht op een nieuw huisje. Je vraagt je af hoe het kan dat wij in een wereld leven waarin een konijn een wegwerpartikel is. En bovenal: het adopteren van een asielkonijn, het geven van een tweede kans aan een konijn, dat geeft je een geweldig gevoel. Jij maakt het verschil voor dat konijn of konijnenkoppel!

Koop geen dieren uit medelijden

Sta je bij een fokker en heb je er een slecht gevoel bij? Kleine, donkere hokjes, jongen die al met 6 weken (of eerder) bij de moeder weg gaan. Misschien zelfs twijfels aan de hygiëne en gezondheid van de konijnen. Het kan goed dat je bij zo’n fokker terecht komt.

Voldoet het welzijn van de konijnen niet? Meld het bij de dierenpolitie en neem geen konijn mee! Door konijnen uit de situatie weg te halen zitten er zo weer voldoende nieuwe konijnen en houd je deze praktijken juist in stand.

Maak een melding bij de dierenpolitie zodat zij de fokker een bezoek kunnen brengen en kunnen wijzen op de fouten. Er zit verschil tussen de wet overtreden en dat net niet doen. Maar ook als de wet niet overtreden wordt kunnen ze advies geven aan de fokker om het welzijn van de dieren te verbeteren, en dat ook controleren. In extreme situaties hebben zij ook de bevoegdheid in te grijpen en de dieren in beslag te nemen. Denk dan aan dieren die geen water, voedsel of schuilplek hebben, dieren die mishandeld worden of dieren waarbij de medische zorg ontzegd wordt.

Gebruikte bronnen:

Johnson JC, Burn CC. Lop-eared rabbits have more aural and dental problems than erect-eared rabbits: a rescue population study. bioRxiv. 2019:671859.