Nestje konijnen: verslag en foto’s

Voor dit artikel is één van de forum leden, Bunny Ranch Chanty, zo vriendelijk geweest om foto’s te maken van haar nestjes Nederlandse Hangoordwergen. Ook heeft ze de ontwikkeling en gewichten van de jongen bij gehouden.

Op Bunnybunch raden wij af om te fokken met konijnen, omdat er ontzettend veel konijnen in konijnenopvangen en asielen zitten te wachten op een nieuw huisje. Mocht je onverwacht toch met een nestje zitten, kan deze informatie helpen na te gaan hoe oud de jonge konijnen ongeveer zijn en of de jongen het goed doen en gezond groeien.

Dit nest is op 5 april 2008 geboren. Het is een nest met 8 jongen. Dit is een vrij groot nest voor een Nederlandse Hangoordwerg.

Dag 1
De jongen zijn net geboren en wegen nu tussen de 24 en 31 gram. De jongen drinken 2 keer per dag bij mams en verder slapen ze de hele dag. De rust is erg belangrijk voor de groei.

Dag 2
Omdat het een vrij groot nestje is worden de jongen elke dag gewogen. De jongen moeten aankomen in gewicht, ze kunnen wel een keer een dagje stilstaan in groei, maar ze mogen zeker niet afvallen. Als jongen de 2e dag afvallen dan gaan ze meestal dood. De jongen krijgen steeds meer kleur, het is te zien dat in dit nest 2 bonte jongen zitten en 6 madagascar kleurige jongen. Bunny Ranch Chanty heeft besloten 2 jongen uit het nest weg te halen, deze zijn helaas overleden.

Dag 3
De derde dag moeten de konijntjes er ook weer goed uit zien. Hun vel moet lekker bol zijn en goed gevuld. Hun eigen reserves zijn nu op, dus de moedermelk komt er voor het eerst uit met hun ontlasting.

Dag 4
De huidjes staan zoals je op de foto’s ziet nu mooi strak. De jongen moeten rustig in het nestje liggen, ze zullen alleen bewegen en schrikken als ze gestoord worden. De zes overgebleven jongen zien er goed uit en zijn allemaal madagascar kleurig. Ze wegen nu tussen de 27 en 42 gram.

Dag 5
Als de jongen nu goed groeien is het niet meer nodig om elke dag te wegen. Alleen bij extreem grote nesten of jongen die het zichtbaar niet zo goed doen (rimpelige huid bijvoorbeeld) is het verstandig nog wel elke dag te wegen. Op die manier kun je de groei goed in de gaten houden en eventueel het jong flessen of aanleggen bij een andere moeder.

Dag 6
Vandaag begint het pas goed zichtbaar te worden welke kleur de jongen krijgen. De haren beginnen te groeien en de jongen wegen nu rond de 80 gram.

Dag 7
De jongen gaan nu wat meer glanzen omdat hun vacht wat begint te groeien en zien er goed doorvoed uit.

Dag 8
Ze wegen nu bijna 90 gram.

Dag 9
De oogjes zijn nog dicht, maar er zit al wel een mooie kleur op de jongen. Het gemiddelde gewicht is nu 95 gram.

Dag 10
De jongen zien er gezond uit en groeien goed door. Vandaag ligt het gemiddelde gewicht rond de 100 gram.

Dag 11
De jongen zijn lekker lui en liggen in de gekste houdingen in het nest. Ze wegen nu gemiddeld 115 gram.

Dag 12
De ogen zitten nog helemaal dicht, maar dit zal niet lang meer duren.

Dag 13
De jongen liggen de hele dag te slapen. Heel af en toe komen ze het nest uit voor een snel rondje door het hok, en dan kruipen ze weer lekker terug bij hun broertjes en zusjes. Ze wegen nu gemiddeld 130 gram.

Dag 14
De gewichten liggen rond de 140 gram vandaag. De ogen beginnen open te gaan, ze kijken door kleine spleetjes de wereld in. Het is normaal dat de jongen rond het openen van de oogjes een dagje stil staan in de groei.

Dag 15
De jongen wegen nu 150 gram gemiddeld. Vandaag maak ik de oogjes voorzichtig verder open. De jongen krijgen ze zelf wel een eindje open, maar het lukt nog niet om ze helemaal te openen. Als je ze niet helpt kan het zijn dat de haren in de ogen groeien en dit kan voor irritaties en ontstekingen zorgen. Met afgekoeld gekookt water en een watten staafje kun je de oogjes voorzichtig verder open weken.

Dag 16
De oogjes zijn allemaal open en het verkennen van de echte wereld begint nu. Let wel op dat de ogen ook echt open blijven, als ze weer dicht gaan herhaal je het openweken met afgekoeld gekookt water en een wattenstaafje nogmaals. Het gemiddelde gewicht ligt rond de 160 gram.

Dag 17
De jongen beginnen het hok steeds meer te verkennen en worden actiever. Ze zijn vandaag ook niet zo veel aangekomen, het gemiddelde is 165 gram. Het rondlopen en verkennen kost wat meer energie dan de hele dag lui in je nest liggen…

Dag 18
Vandaag proeven de jongen voor het eerst van het hooi! Verder zijn ze lekker bezig met het gek maken van mama, en lekker door het hok te springen. Na de inspanning gaan ze weer lekker op een hoopje liggen slapen. De jongen wegen nu gemiddeld 170 gram.

Dag 19
De jongen wegen nu gemiddeld 175 gram. Na al het rennen, springen en spelen is het tijd voor een lekker dutje.

Dag 20
Mama en jongen zijn vandaag verhuisd. Ze zitten nu in een heel ruim buitenhok. Aangezien de jongen nu actief worden en de wereld willen ontdekken is dat geen overbodige luxe. De kleintjes wegen nu gemiddeld 180 gram. De moeder heeft het maar zwaar met haar 6 jongen, dat is ook te zien aan haar vacht. Om het toch goed aan te kunnen krijgt ze onbeperkt voer op het moment en ook extra witlof, zodat ze voldoende vocht binnen krijgt voor de melkproductie.

Dag 21
De kleintjes eten nu al lekker mee van het hooi van mama. Ook krijgen ze elke dag een handje biologische rucola (ongewassen) en 4 blaadjes witlof met z’n allen. Twee keer per week krijgen ze ook nog een verse wilgentak, met de blaadjes er nog aan. Hooi en groenvoer eten gaat de jongen beter af dan gelijk brokjes (bix). Zorg er ook voor dat de jongen goed kunnen drinken, je kunt de drinkfles lager hangen of een waterbakje neerzetten.

Dag 22
De jongen slapen veel, maar beginnen ook al nieuwsgierig naar je toe te komen. De jongen uit dit nestje eten nog niet van de bix van de moeder. Als jongen dit vroeg gaan (voor ze 3 weken oud zijn) doen kan dit een teken zijn dat de moeder te weinig melk heeft voor de jongen. Dat is bij dit nestje niet het geval, ze worden erg goed gevoed! Te vroeg bix eten kan voor verstoppingen ontstaan bij de jonge konijntjes.

Dag 23
De oren van de jongen gaan steeds meer hangen. Nu staan ze in vliegtuigstand.

Dag 24
Nog steeds lekker drinken bij mama.

Dag 25
De jongen hebben nu een hoog knuffelgehalte en zien er erg lief en pluizig uit, onweerstaanbaar.

Dag 26
Moeder Sammy-Jo krijgt af en toe eventjes wat rust en mag dan eventjes lekker vrij los lopen zonder jongen.

Dag 27
De jongen beginnen nu pas met het eten van bix. Dit is een erg goed teken, Sammy-Jo heeft ruim voldoende melk gehad om de jongen een goede start te geven. De jongen eten nu al wel volop hooi.

Dag 28
Vanaf vandaag moeten elke dag de kontjes van de jongen gecontroleerd worden. Aangezien de jongen nu in de overgang van melk op vast voer (bix) zitten kan het voorkomen dat ze wat problemen met hun ontlasting krijgen. Als ze diaree hebben kan dit aan hun kontjes blijven plakken, dit geeft kans op myasis en er kunnen ontstekingen door ontstaan. Even weken in lauw-warm water en de keutels zijn er meestal makkelijk af te halen. Als de keutels nog nat zijn is een keukenrol ook te gebruiken, maar als de keutels al opgedroogd zijn mag je er niet zomaar aan trekken. Je trekt dan haren en soms zelfs vel mee, wat erg pijnlijk is voor de konijntjes.

Dag 29
De enige ram uit het nestje op de eerste foto hieronder. Een aantal jongen hadden vandaag wat plakpoep aan hun kontjes zitten, zij zijn dus gewassen.
Mocht er een jong uit het hok vallen, controleer dan altijd goed of de tanden nog wel goed staan! Een konijn kan bij een val op de tanden terecht komen, en zo kunnen gebitsproblemen ontstaan.

Dag 30
De jongen wegen nu gemiddeld 330 gram. Dat is niet slecht voor zo een groot nest.

Dag 31
De oren zijn nu bij alle jongen gaan hangen. Ook hebben ze geen last meer van vieze kontjes. Het is erg warm weer, de jongen zitten nu in een hok met plavuizen voor wat koelte.

Dag 32

Dag 33
De jongen eten erg goed. Met het warme weer is het wel belangrijk om goed te blijven controleren op diaree. De ene dag kan het goed zijn, de volgende dag ligt er eentje in de blindedarmkeutels van een ander en moet hij gewassen worden. De jongen moeten de blindedarmkeutels eigenlijk opeten, maar moeten dat wel een beetje leren.

Dag 34
Op de foto met mama.

Dag 35

Dag 36
De jongen zijn nu ruim 5 weken. Ze groeien erg hard en hebben nu ook een toilet gekregen om de zindelijkheid te trainen.

Dag 37
Vandaag regent het erg, de jongen komen niet veel naar voren.

8 weken
De jongen zijn nu 8 weken geworden. Ze wegen nu gemiddeld 700 gram. Dit gewicht zal echt per nest en moeder verschillend zijn. Een konijn in redelijk goede groei zal zeker rond de 10 gram per dag aankomen gemiddeld. Eén voedster uit het nestje blijft bij Bunny Ranch Chanty wonen, de andere jongen gaan naar nieuwe huisjes toe. Ze krijgen allemaal een week voer mee om de overgang makkelijker te maken. Jonge konijntjes kunnen niet goed tegen voedingsveranderingen en op deze manier krijgen ze eerst hun bekende voer, voor het nieuwe baasje ze eventueel over kan zetten op het voer van hun keuze.
De ram en één van de voedsters gaan samen weg. Met 12 weken wordt de ram gecastreerd en kunnen ze als koppel samen blijven wonen. De andere voedsters uit het nest gaan ook allemaal naar goede huisjes, waar ook zij (later) gekoppeld zullen worden aan een gecastreerde ram.

Gewicht van een konijnenbaby

Hieronder een tabel met de gemiddelde gewichten van een Nederlandse hangoordwerg. Groeigraffiek van een jong konijn. Hoe oud is een baby konijn met een bepaald gewicht.


Let op; dit kan dus per ras verschillen, de meeste rassen zijn zwaarder en moeten dus boven deze gewichten zitten! Alleen een kleurdwerg kan minder wegen.

Het volwassen gewicht van een Nederlandse hangoordwerg ligt tussen de 1400 en 1700 gram.


1 week 90 gram
2 weken 160 gram
3 weken 250 gram
4 weken 325 gram
5 weken 400gram
6 weken 500 gram
7 weken 575 gram
8 weken 650 gram
9 weken 725 gram
10 weken 800 gram
11 weken 850 gram
12 weken 925 gram
13 weken 1000 gram
14 weken 1050 gram