Het eerste misverstand dat wij de wereld uit willen helpen is “In de stad komen deze dieren niet voor”. Marters, nertsen, vossen en roofvogels komen overal in Nederland voor. Ook in stedelijk gebied! Dat je ze niet ziet, wil niet zeggen dat ze er niet zijn! Zorg dus altijd voor een roofdier-proof konijnenverblijf.
Meerdere keren per jaar horen wij er van, konijnen die doodgebeten zijn door vossen, uit de ren getild worden door roofvogels, marters of nertsen die het verblijf binnen weten te komen, zelfs huiskatten die met dode tamme konijnen thuis komen of de hond van de buren die de tuin in springt en konijnen dood.
Er zijn heel wat gevaren voor buiten levende konijnen. Gelukkig is daar wel een oplossing voor die in jouw handen als konijnenbaasje ligt: Een goed en veilig verblijf maken of kopen.
Wat kun je doen om het konijnenhok roofdier-proof te maken en jouw konijnen te beschermen? Je leest het in dit artikel.
Een goed permanent verblijf
Laat de konijnen niet los in de tuin lopen, maar zorg dat ze een voldoende grote, ruime ren hebben die voldoet aan de afmetingen die nodig zijn voor het houden van een koppel of groepje konijnen van het formaat konijnen dat jij hebt. De minimale afmetingen voor een permanent konijnenverblijf voor een koppel is 4 vierkante meter, maar meer is beter. Hoe meer ruimte, hoe meer binky’s (vreugdesprongen) ze laten zien en hoe beter ze over het algemeen met elkaar kunnen opschieten.
Gebruik goed gaas of kies een hok uit met veilig gaas.
De beste keuze is gaas dat dik genoeg is om niet kapot gemaakt te worden en waarvan de mazen fijn genoeg zijn om alle roofdieren buiten te houden. Dit is echter behoorlijk prijzig.
Maaswijdte gaas bij voorkeur 1×1 cm
Voor de grote en martersoorten (boommarter, steenmarter) kan gaas met mazen van maximaal 4 x 4 cm voldoende zijn om de volwassen dieren tegen te houden. Dat is ook echt wel het maximale wat je wil omdat grovere mazen de konijnen niet binnen het verblijf houden. Ook vossen, katten, roofvogels en loslopende honden hou je met mazen van 4×4 cm tegen. Voor de kleinere martersoorten en jonge marters heb je echter wel fijnere mazen nodig, kies dan minstens 1.9×1.9 cm. Wil je echt helemaal zeker zijn, kies dan zelfs voor gaas met mazen van 1.5 x 1.5 cm of 1×1 cm, dat zijn maten die je vaak bij volières ziet. De 1×1 cm mazen voorkomen dat muizen en ander klein ongedierte in de ren kan komen, nadeel is wel dat dit gaas met fijnere maten meestal minder dik is (meestal is het maximale wat te vinden is een draaddikte van 1.2 mm, en dat kunnen marters kapot knagen).
Dikte van gaas minimaal 1.5 mm
Let op dat het gaas bij voorkeur wel minimaal 1.5mm dik is, anders kan een steenmarter er doorheen knagen. Coating telt voor die dikte niet mee, het gaat echt om de draaddikte. In de praktijk is dit een dikte die lastig te vinden is, meestal kom je uit op 1.45 mm. De ervaringen die konijnenbaasjes met dat gaas hebben, is dat dat ook voldoet om de konijnen veilig te houden. Maar wil je echt zeker zijn, dan zijn er ook draaddiktes van 1.7 en 2.1 mm te vinden (bij een maaswijdte van 19 mm) daar betaal je dan ook wel de prijs voor.
Kippengaas en geplastificeerd tuingaas valt meestal af omdat het niet in de juiste dikte en maaswijdte te koop is. Kippengaas kunnen de konijnen zelf kapot knagen, in tuingaas kunnen grotere konijnen vast komen te zitten met kop of poten en zo vervelende breuken oplopen, en dwergkonijnen kunnen er uit ontsnappen. Volieregaas kan wel goed geschikt zijn, mits de draaddikte voldoende is. Er zijn goedkope soorten volieregaas die niet voldoen, maar het is in heel wat verschillende diktes en maaswijdtes te koop, er is dus zeker ook volieregaas te vinden wat wel goed voldoet. Ook nertsengaas / frettengaas / martergaas is in de juiste diktes en met de juiste mazen te koop. Meestal moet je wel wat verder zoeken dan de standaard bouwmarkt.
Ook zijn er standaard volierepanelen te koop met het juiste gaas. Dat kan een vrij makkelijke manier zijn om zelf een konijnenverblijf te maken dat ruim genoeg is en veilig genoeg is. Ook hebben volierepanelen als voordeel dat je daarmee een ren kan maken waar je zelf in kan staan, wel zo handig met schoonmaken en aandacht geven!
Vergeet het dak niet!
Katten, roofvogels, vossen, marterachtigen, ze kunnen allemaal met gemak de hoogte in! Een steenmarter kan bijvoorbeeld wel 1,5 meter hoog springen, zonder dat er een opstap hoeft te zijn! Een vos komt nog over een hoogte van 1,8 meter heen!
Zorg dus echt dat het verblijf van jouw konijnen goed overdekt is. Dat kan een gaasdak zijn, waarbij het gaas aan de hierboven genoemde eisen voldoet. Maar ook een dicht dak van houten platen, goed rondom afgesloten, zonder kieren, kan geschikt zijn. Daarop kan dan een dakbedekking naar keuze gelegd worden.
Kies je voor golfplaten of soortgelijke dakbedekking, let dan goed op dat je rondom zorgt dat er geen openingen zijn waar marters alsnog doorheen kunnen!
Onder het gaas door
Je verwacht het misschien niet, maar sommige rovers zijn sterk en slim genoeg om jouw metalen overdekte ren gewoon op te tillen en er zo onderdoor te kruipen (marterachtigen). Of ze graven zichzelf een weg naar binnen, dat doen vossen vaak. Besteed dus zeker ook aandacht aan de onderkant van de ren! Plaats de ren vast op tegels, graaf gaas voldoende diep in (minstens 50 cm om vossen buiten te houden). of leg een brede tegelrand rondom het konijnenhok (ook minstens 50 cm om vossen buiten te houden).
Denk ook goed na of het ontwerp de konijnen wel binnen houd, konijnen zelf zijn namelijk ook goede gravers en je wil voorkomen dat ze kunnen ontsnappen.
Controleer ook of er geen kieren zijn bij de drempel van de toegangsdeur, dat is een plek die mensen vaak vergeten te controleren!
Zijn marters nuttig?
Marters eten plaagdieren zoals ratten en muizen. Ze houden daarmee de populaties van die diersoorten in stand. Het zijn dus zeker ook nuttige dieren, ondanks dat ze wel eens wat kapot maken of huisdieren doden. In de Nederlandse wetgeving staan wetsartikelen waarin vermeld is dat je dieren niet opzettelijk mag verstoren, en wilde dieren niet mag doden of vangen. In Nederland zijn alle wilde dieren, dus ook marters, dus wettelijk beschermd. Je mag ze dus niet vangen, doden of verstoren. Een veilig konijnenverblijf waaruit je deze dieren weert is dus de meest diervriendelijke en prettige optie. Als het probleem echt groot is, als de steenmarters bijvoorbeeld nestelen in huis, of onder de motorkap van je auto hebben genesteld, mag je ze dus niet zelf verjagen of doden. Een gecertificeerd bedrijf kan hierbij wel helpen, daarvoor is wel een ontheffing van de provincie nodig.