Oorsprong: Onbekend, het is namelijk geen erkend ras maar een benaming die in de commerciële konijnenwereld gebruikt wordt.
Gewicht: 400-1000 gram
Kleuren: Alle mogelijke kleuren, zowel bont als effen.
Karakter: Zeer verschillend. De karakters van minikonijnen, soms ook mini dwergkonijnen genoemd, zijn heel wisselend. Het zijn over het algemeen wel actieve konijnen met een pittig karakter. Maar dat wil niet zeggen dat ze allemaal zo zijn. Konijnen zijn niet op karakter gefokt maar op uiterlijk, en daardoor is er bij de meeste rassen geen standaard karakter dat bij elk dier terug te zien is.
Bijzonderheden: Minikonijnen of minidwergkonijnen zijn geen raskonijnen. De benaming mini konijn of minidwergkonijn wordt vaak door dierenwinkels of fokkers die graag geld verdienen meegegeven aan klein formaat konijnen. Er wordt niet naar een ras standaard gefokt: alles wordt door elkaar gemengd. Soms zit er angora doorheen en hebben ze een langere vacht en ook hangoren en staande oren zijn mogelijk.
Gezondheidsproblemen: Deze extreem klein gefokte konijnen hebben helaas erg veel gezondheidsproblemen.
Deze konijnen hebben een te kleine schedel en daardoor snel problemen met het gebit en de luchtwegen. Het is vergelijkbaar met de honden en katten met platte snuiten. De dwergfactor die deze konijnen in de genen hebben zitten zorgt voor 25% sterfte in elk nest.
Een mini dwergkonijn / minikonijn als huisdier: Fokkers die konijnen aanbieden als minikonijn zijn vaak vooral bezig met het verdienen van geld. Een serieuze fokker kan ook wel klein formaat konijnen verkopen, maar zal ze nooit minikonijn noemen. De kleinste wel erkende rassen in Nederland Kleurdwergen en Nederlandse Hangoordwergen.
Voor minikonijnen worden prijzen gevraagd van honderden euro’s. Pas goed op, de kans is groot dat je wordt opgelicht en meer betaald dan het konijn waard is. De kans is ook groot dat jouw konijn niet bij een goede fokker vandaan komt, wat het risico op gezondheidsproblemen groter maakt. Sommige fokkers halen de jonge konijntjes te snel bij de moeder weg, omdat ze dan kleiner zijn wat de geloofwaardigheid van een minikonijn versterkt. Te vroeg bij de moeder weggaan kan echter gedrags- en gezondheidsproblemen veroorzaken. Ons advies is om geen minikonijn of minidwergkonijn te kopen, maar verder te zoeken naar een serieuze fokker die Kleurdwergen of Nederlandse Hangoor dwergen fokt. Of adopteer een koppeltje klein formaat konijntjes bij een konijnenopvang, dat is nog beter!